torsdag 7 maj 2009

Insolvens Stockholm

Enligt Dn är 350 barn är hemlösa i Stockholm, the capitol of Grand Old Sweden. Jag vet inte vad jag ska säga...

Om jag kunde lägga handen på människors axlar och överföra kunskapen om vilken skör tråd det är mellan framgång och nederlag. Om jag kunde dela med mig av kunskapen om att det inte är "dom" (hemlösa) som blir "sådana" (hemlösa) utan att alla riskerar hamna i ett inferno där man inte kan värja sig mot det som händer. De flesta lyckas undvika hamna där, i infernot, men ibland tror jag det är mer omständigheter och tur än något annat.

Du behöver bara bli arbetslös eller sjuk så börjar det knaka. Lägger du till skilsmässa så knakar det ännu mer i fogarna. En spricka och du faller handlöst.

Försäkringskassan sparar och jagar fuskare. I den ivern hamnar människor mellan stolarna. Läkare sjukskriver, FK ignorerar och gör som dom vill. Handläggningstiderna är bedrövliga, vi har en kvinna i föreningen som fick vänta 1,5 år på beslut och utbetalning. Hon och hennes tonårsdotter blev på kuppen hemlösa.

Skulle du klara din tillvaro som ensamstående utan inkomst i 1,5 år? Skulle din omgivning ställa upp i 1,5 år med att låna dig pengar eller skulle nätverket, efter några månader, börja dra sig undan och kanske se dig som en belastning? ... om det hände hände skulle du bli hemlös?

Att stå bredvid en MÄNNISKA och se personen sakta brytas ner och formas till att bli "en hemlös" är fruktansvärd. Vi måste hitta andra sätt, vi måste hjälpa människor på ett mer effektivt sätt än det görs idag?

Det stramas åt. Människor hamnar i kläm. Personer i Sverige, barn i Sverige går med "trasiga skor" och "hål i hjärtat". Ibland tror jag hjärnan lämnat oss människor och ersatts med ludd. "Helhetsbilden" har fått ge vika för fragmenterade insatser som kostar OFANTLIGA pengar. OFANTLIGA! Kommunala tjänstemän inom en avdelning (eller "verksamhet" gudbevars) får arbeta med att överklaga andra kommunala tjänstemäns beslut. Systemet läcker pengar som ett såll och när man ska laga det som är trasigt verkar ingen ha rätt verktyg! Jag har sett kommuner slita och dra med insats efter insats och massor av goda intentioner men allt bara sjunker ner i dyn för det finns ingen samordning. Stora pengar och ambitiösa intentioner är ingen som helst garanti för goda resultat.

Om det bara satsades pengar på rätt saker, tror jag kostnaden skulle sjunka betydligt för skattebetalarna men rationellt tänkande och "think outside the box" har någonstans gått förlorad i ett massivt system som bryter ner snarare än bygger upp.

Jag vägrar tro att "systemet" byggs på elakhet eller på en strävan att vara jävlig, jag tror fortfarande att "systemfelet" beror på frånvaro av insikt, brist på självständigt tänkande och framförallt avsaknad av samordning.

Kunskap finns, i överflöd. Vi vet vad som bygger upp människor, vad som stärker och vad som bryter ner. Men det HÄNDER ingenting. Det LEDER ingenstans.

Vad är det som går och går men aldrig kommer till dörren?

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
pingat på intressant.se

1 kommentar:

  1. Ulrika!
    Jag hoppas du sänder länkningar (eller varför inte hela texterna) till dina suveräna blogginlägg till politiker på riksdagsnivå. Om de fortsätter att negligera verkligheten efter att ha läst dem så är de inte bara dumma, de är i så fall HELT inkompetenta. De måste sluta tro på tjänstemanna-maffian som de omges av och lyssna till erfarenhet genom upplevelse.
    Mvh/ Rune

    SvaraRadera