fredag 4 september 2009

Nya nivåer

Så har KFMs verkställighet igen tagit ett kliv djupare in i omänsklighetens träskmarker. Nu har man tagit beslut om att en ensamstående mamma med 3 barn och ett tvistligt skatteärende ska se sin hund tvångsförsäljas. 1 500 kronor uppskattas hunden vara värd av tjänstemannen på Kronofogdemyndighetens verkställighet. Detta trots att det är tveksamt att hunden ens kan inbringa några pengar till fordringsägaren.

Finns det ingen chef som kan styra upp verksamheten? Om ingen tar tjänstemannen i örat och säger " - Skärp dig! Tänk ett varv till så slipper jag tänka åt dig och du slipper bli arbetslös!" så betyder det att myndigheten ställer sig bakom hela förfarandet. Är det ingen i beslutandeposition ovanför detta stolpskott som kan se till att åtminstone tjänstemannen får ha sin värdighet kvar. Att ingen bryr sig om gäldenären och hennes barn det vet vi, men stoppa för guds skull tjänstemannen om inte annat så för yrkeskårens ryktes skull!

Vi ska inte heller glömma bort den önskelista som Kronofogden lämnat in till justitiedepartementet. Man talar om att öka motivationen för gäldenären att betala sina skulder. Men det är bara halva sanningen. En stor del av diskussionsunderlaget som föregick den färdiga önskelistan talade än mer om att man vill frigöra arbetskraft från den tidsödande löneutmätningen till den mer kapitalinbringande "sakutmätningen". Genom fasta schabloner kommer man kunna göra fler hembesök och undersöka om man kan ta något annat och sälja. Gissa nivån på schablonerna... Och nu inkluderar man alltså husdjur till "sakutmätning". Jag finner inte ord.

Men det är väl som vanligt. Det är en gäldenär till som ska läxas upp. (sid 10, bildtexten) "Det är nog mera ett sätt att lära de här personerna att deras saker faktiskt utmäts och säljs om man inte kan betala sina skulder".

I det här fallet är det SKM som är den som (inte) ska tjäna på hunden. Jag har kontakt med många företagare. Den ena mer uppgiven än den andra. Det är dumhet efter dumhet. Det är som att man inte VILL ha personer som håller sig med arbete. Man uppfinner den ena fantasitolkningen av skattelagstiftningen efter den andra, allt byggt på att försvåra verksamheten för företagaren. Nu senast häromdagen fick jag en ny historia från verkligheten.

En företagare som tack vare SKM dras med betalningsanmärkningar, hade just blivit godkänd som fakturakund till en ny leverantör. Lätt förvånad frågade han leverantören om dom inte brydde sig om att han hade 2 betalningsanmärkningar (utspridda över 2,5 år, inga skulder). Leverantören svarade:
" - Nej då, du har betalningsanmärkningar med ursprung skattemyndigheten. Sånt bryr vi oss inte om. Då hade vi inga kunder kvar. Nej vi bryr oss bara om riktiga betalningsanmärkningar".

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Som en nära bekant till mig sa när fogden jagade honom och hans familj för SKM:s räkning:
  "Det kommer f*n snart att bli revolution i det här landet, och fogdens bödlar är de som ligger sämst(/bäst?) till för lynchmobbens snaror!"
  Man kan tycka vad man vill om ett sådant uttalande, men om dessa idioter inte ändrar sig och sin makthunger snarast, så kommer det förr eller senare att bli någon som slaktas därute. Det är inte bara "riktiga" brottslingar som de utmanar med sina tjyvrazzior, utan det är många av oss vanliga psykiskt torterade människor som skulle ta till hårdhandskarna för att skydda sina "barn". Vilket många uppfattar sitt husdjur som, med all rätt.
  Nä, vi är alldeles för mjäkiga och undfallande mot dessa nya slavbaroner som SKM, KFM, mfl i realiteten är.
  Att försöka föra debatt eller dialog är en sak som vi försökt länge, men nu är det krig och det är inte vi oskyldigt överskuldsatta som startat det!!
  /Rune

  SvaraRadera
 2. råkade ut för en trafikolycka blev delvis förlammad ansökte om bilstöd hos försäkringskassan fick 53tusen i bidrag kontaktade en bilfirma och gorde upp affären ang bilköpet en månad senare så får jag ett brev att dom skulle komma hem till mej och rotta i mitt hem jag ringde upp fogden och frågade vad som händer efter mycket om och men så hade dom tagit reda på att jag köpt en volvo v70 jag förklarade för dom att jag äger inte bilen det gör fösäkringskassan skulle jag sälja bilen så blir jag återbetalningsskyldig.fick skicka in alla handlingar som bevisade att jag inte ägde bilen sedan ringde fogden upp mig och sa vi visste inte att du va handikappad helt plötsligt var det inte intressant att komma hem till mig. vad jag menar är kontakta mig personligen istället för att skicka ut hotelsebrev mina barn blev illa berörda av denna händelse till sist önskade kronofogden mig och barnen en god jul.ska det behöva gå till så här. överskuldsatt.

  SvaraRadera