onsdag 16 september 2009

Så fungerar det!

En barn, 12 år gammal, sitter vid en dator. På något sätt lyckas den lilla människan teckna ett abonnemang på en tidningsprenumeration.

Ett 12-årigt barn behöver målsmans underskrift för att få ingå avtal. Denna 12-åring hade inte målsmans godkännande för sitt avtal.

Efter 2 år kommer ett krav till målsman. Utfärdat av Alektum Inkasso. Där man kräver betalning för 12 åringens prenumeration, en prenumeration som fortfarande inte godkänts av någon annan än den 12-åriga personen.

Då 12-åringens målsmän känner till att 12-åringar inte får teckna avtal så rings det ett samtal till Alektum Inkasso. Man upplyser om att man minsann inte ska betala någonting innan det är påvisat att någon målsman godkänt avtalet.

Fortsättningen på ärendet hade blivit, om inte målsman/den unga vuxna själv protesterat, att Alektum Inkasso när 12-åringen fyllt 18 upplyst om skulden. Och när så 18-åringen inte klarat betala räkningen, kryddad med inkassokostnad och upplupen ränta, hade Alektum Inkasso kunnat lämna ärendet till den statliga myndigheten Kronofogden för att få ärendet verkställt och indrivet. Samt en liten extra kostnad, lagd till redan tillagda kostnader, på 600 kronor. Och den 12-åriga avtalsskrivaren hade som myndig fått en betalningsanmärkning.

Kronofogden hade, utan att fråga en endaste fråga, hjälpt Alektum Inkasso att få betalt. Inklusive kostnader och allt. Så att Alektum Inkasso kunnat behålla en del av pengarna själva och överföra en del till det företag (tidningsförlaget) som utan att blinka godkänt att ingå, trots att man inte får enligt lag, ett avtal med en 12-åring. Men ärendet hade inte godkänts för verkställighet innan domstolarna i sin tur godkänt ärendet via utslag/dom.

Till alla "målsmän" som får vänliga och sympatiskt skrivna brev om barnens skulder:
Kontakta. Begär underlag om barnet varit under 16-år när avtalet ingicks. Underlaget ska bestå av ett papper där målsman godkänner att barnet får handla/ingå avtal. Finns inget sådant papper ska ärendet avskrivas och inte betalas. Och ärendet ska anmälas till Datainspektionen.

Vet du att ditt barn har skulder? Låter det krångligt? Kontakta oss för hjälp/information. info@insolvensstockholm.se

så fungerar det. vem som helst kan skicka in vad skuld som helst till vem som helst. Kronfogdemyndigheten FÅR inte fråga om skulden finns eller undersöka om den ska drivas in förrän gäldenären ber om det. Alltså FÅR inte undersöka skulden. SKA försätta människor i fattigdom och FÅR inte fråga om det verkligen stämmer. Visst är det gulligt!

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och Twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

 1. Alla förstår nu kanske varför fogden är så populär hos alla inkassobolag.

  Men samtidigt måste alla förstå, inklusive fogden själv, varför varje människa med ett uns av hjärna kallar fogden för djävulens högra hand. Fogden gör i verkligheten såsom Ulrika skriver ovan.
  Men det finns ingen lag som förbjuder dem att använda sunt förnuft och själva anmäla detta ofog till lagstiftaren, för att med sin enorma makt hjälpa de som har mindre kunskap inom området, dvs de flesta medborgare.

  Det är därför som jag envist kommer att fortsätta hävda att tjänstemännen hos fogden är egoistiska svin som sadistiskt driver sin egen sak. Dvs att se till att den egna makten och det egna arbetet säkras, och skita i alla andra.

  /Rune

  SvaraRadera
 2. dom kontakter som jag har haft med kronofogden under dessa 12 år så har endast 2 handläggare lyssnat och förstått min prolematik och tom fått ner indrivningssumman per månad.det är som en bilbesiktning. min skuld uppkom av arbetslöshet och skilsmässa.har inte valt detta här. sitter i skuldfällan.nu fick jag höra nyligen att tidigare så måste fogden anmäla hembesök men det är tydligen borttaget så nu kan dom komma när som helst. tydligen så har regeringen satt hård press på fogden.

  SvaraRadera