onsdag 28 april 2010

Jämförelsevis

så kan vi saxa lite ur Ekonomisk Debatt om andra länder. Artikeln är skriven av Björn Falkenhall och Karl Wennberg, varav åtminstone en av dom arbetar på Tillväxtanalys. I think...

Vi börjar med vårt kära grannland Danmark.

"Insolvenslagstiftningen i Danmark
Nya regler angående skuldsanering för näringsidkare i samband med konkurs utformades i Danmark 2005. Syftet var att åstadkomma en snabbare väg för näringsidkare till skuldfrihet efter konkurs. De danska ändringarna innebär att skuldsaneringen för personer med skulder från näringsverksamhet normalt skulle löpa över tre år, i stället för fem år som var den ”normala” tiden för skuldsanering. För att minska risken för missbruk infördes regler om att skuldsanering inte kan beviljas om verksamheten har bedrivits illojalt eller oförsvarligt i förhållande till borgenärerna. Vidare finns en ”karantänsperiod” för personer som genomgått den förmånliga skuldsaneringen. Denna innebär att om gäldenären de senaste tio åren fått till stånd en skuldsanering på de angivna villkoren, ska han eller hon inom en tioårsperiod vara hänvisad till de ”vanliga” reglerna om skuldsanering nästa gång han eller hon blir kvalificerat insolvent."

Sen kan vi ta Storbritannien.
"Insolvenslagstiftningen i Storbritannien
Storbritannien är ett av de länder som sökt reformera sina insolvenslagar, senast med ”The Enterprise Act” som trädde i kraft 2003. Syftet med lagen var att stärka Storbritanniens konkurrenskraft genom bl a en reformerad insolvenslagstiftning (vid sidan av förbättrad konkurrenslagstiftning och ökat konsumentskydd). De största förändringarna som kom till stånd med The Enterprise Act var att alltid beakta möjligheten till en rekonstruktion, förkorta perioden fram till att restskulderna avskrivs, införa näringsförbud samt ta bort onödig byråkrati. Drivkraften för att förändra reglerna avseende rekonstruktion och konkurs var en ökad medvetenhet om småföretagens betydelse för landets ekonomiska utveckling, den ofta uttalade rädslan att misslyckas samt alltför få genomförda rekonstruktioner där detta varit möjligt. Under det senaste årets finansiella kris och inför den stundande brittiska valrörelsen har dock politiker i Storbritannien ifrågasatt om förändringarna verkligen gett tillräckligt av de förväntade positiva effekterna och de båda oppositionspartierna liberaldemokraterna och torypartiet har diskuterat ytterligare uppmjukningar av insolvenslagstiftningen i linje med de amerikanska reglerna."

USA ska vi bara inte prata om. USA har allt mellan att du får behålla huset oavsett vad huset är värt, till att du får behålla huset beroende på vad huset är värt. Det kallas "homestead exemption". Oavsett om det är begränsat eller inte så är det lååångt över Sveriges snäva regler.

Ni ska också lägga på minnet att varken Storbritannien eller Danmark eller USA, eller något annat land heller för den delen, hålls med statligt avlönade tjänstemän som försätter sina medborgare i ekonomiskt frihetsberövande med endast ett snäpp i fingrarna från en borgenär. Sveriges motsvarighet står helt enkelt inte att finna i något annat land. Varken vad gäller företagare eller annan. Motsvarigheten finns helt enkelt inte.

Det är väl förunderligt att Storbritanninen och Danmark, samt resten av världen, ens HAR en kreditmarknad? Och att någon enda överhuvudtaget betalar sina räkningar utanför Sveriges gränser? Och ännu underligare blir det när sveriges kreditmarknad förlorade MASSOR AV PENGAR i sin iver att vara med på Usa´s marknad för lån till fastigheter! DÄR gick det bra att investera utan att ha Sveriges idiotsäkra borgenärssystem. Precis samma banker som här skriker att "NEJ DET GÅR INTE!" Hepp!

I Sverige måste vi ha en totalitär, utan internationell motsvarighet, uppbackning till kreditmarknaden, annars slutar dom upp med att låna ut pengar. Hepp! Och vi måste ha en strikt inställning till gäldenären, annars slutar Svenskarna som kollektiv upp med att betala räkningar. Hepp! Hepp!

Antingen är det Alla Andra Länder som gör fel, eller så är det som OECD säger, Sverige gör fel...

Hejja Sverige, friskt humör. Det är det som susen gör...
Hejja.
Hejja.
...hejja..?



Noll Koll
Obestånd
Resurspank

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

pingat på intressant och twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

30 kommentarer:

  1. Väl skrivet. Våra politiker väljer vad man vill lyssna på, precis som alla med en snäv verklighets uppfattning.

    SvaraRadera
  2. Du glömmer bort en väsentlig sak i jämförelsen med andra länder. I Sverige anser vi att staten är god.
    Statens representanter är både sakliga och opartiska. Det är ju ett skydd vi har i vår grundlag.
    Vi respekterar också mänskliga rättigheter för det står så på regeringens hemsida...
    Staten är t.o.m. så god att vi inte behöver ha något tjänstemannaansvar inom staten. Det behövs helt enkelt inte....

    SvaraRadera
  3. @Ulrika är det OK om jag lånar 100000 kr av dig till en drömresa och sedan inte betalar tillbaka pga att jag, just det, tog lån och köpte en ny bil också för 300000 kr.

    SvaraRadera
  4. @Stefan. Om Ulrika lånar ut pengar till dig så ingår ni ett partsförhållande. Om Ulrika inte gjort sitt jobb ordentligt som den part som lånar ut pengarna så sitter hon lite knepigt till.

    Nu tror jag inte Ulrika hade lånat några pengar till dig, ditt exempel du drar upp tyder på att du verkar allt för korkad för att förstå komplexiteten i den fråga som diskuteras här och därmed diskvalificerar du dig själv.

    Men om nu ovanstående hade hänt så skulle följande ha skett. Du hade blivit fullt ansvarig för det tvåpartsavtal ni ingått...nä, jag skiter i det, jag tror bara du vill provocera och jag ids inte kasta pärlor till svin.

    Fortsätt du att tro på Lyxfällan och att allt är svart eller vitt.

    MVH
    Robert

    SvaraRadera
  5. @Stefan. Är det ok om jag slutar svara dig nu och hänvisar dig till att läsa bloggen? Och att läsa tyst?

    Jag inser, hoppas du också snart gör det, att vi kommer liksom ingenstans när du, vad som än sägs av vem som än säger det, säger samma saker hela tiden?

    Då du IGEN upprepar samma fråga så hänvisar jag, för sista gången, till inlägget Superskuldsatt, obestånd och kunskap. Det har inte hänt så mycket i frågan sedan 13 april i år. Dvs den dagens svar på samma fråga kvarstår.

    Varje gång du känner att frågan poppar upp för dig så gå till det inlägget och läs svaren. Jag lovar skriva ett inlägg på bloggen om saker och ting förändrar sig. Fram tills dess är det det svaret som gäller. Ok?

    SvaraRadera
  6. Var får du tag i allt.Nu skall jag berätta om en
    vän från mopedåldern ca 50 år sedan ,Jag besökte honom i förra veckan och då sa han att
    han hade lånat ut 2 mille till en som hade köpt en lånestock på 10 mille och fick 12% ränta på
    pengarna.Han som hade lånestocken satt i Sweits
    så det går till.

    Nillsson

    SvaraRadera
  7. Gööörbra Ulrika! Mera sådant, det gillar jag. Jag tror att i mångt och mycket har vi en kultur i Sverige som gör att vi inte kan anpassa oss till övriga världen. Vi har alltid ståd vid sidan om och talat om för andra hur de skall göra och vad som är bäst för dem.

    Jag kan berätta en händelse (utav många) när jag var på Cuba för många år sedan. Det var en incident med en vakt som gått på lunch och tagit med sig alla väskor, som han var satt att vakta. Det blev kalabalik och det tog inte en sekund innan 10 poliser var där (på stranden).
    Många blandade sig i och en av dessa var en italienare. Han stod och medlade mellan alla på spanska, franska, engelska och italienska. Så råkade jag säga något och då frågade han var jag kom ifrån. Jag berättade och då tittade han på mig och sa: -Jag har varit där i Stockholm ett par gånger, det är väldigt tyst där uppe. Men ni lägger er i allt och har alltid gjort. Ni har inte varit i krig på över 200 år och ni vet bäst. Men ni har fina fåglar. När de kommer ner till Italien brukar vi skjuta ner dem.

    Ja, det är som det är. Vi vet ju bäst......

    SvaraRadera
  8. Vad är det som är så bra med resonemanget?
    Tror ni på allvar att det är lättare att vara överskuldsatt i USA än i Sverige?
    Har du någon som helst aning om vad det innebär att bli vräkt i USA? Jag kan berätta, från egen erfarenhet, att det inte är så rosenrött som Ulrika Ring utmålar det. Utmätningsfria bostäder, dina sjukt dåligt underbyggda generaliseringar skapar en bild som inte ens är i närheten av verkligheten. I Florida, och det är ett undantag, mäter man inte ut bostäder.
    Har du inte ens på tv sett bilderna från hus som som säljs på uppmaning av bankerna pga att låntagarna inte fixar sina krediter?

    Jag respekterar att du har en agenda att driva och jag betvivlar inte att ditt syfte är gott, men efter att ha tagit del dina åsikter här på forumet måste jag ändå ta bladet från munnen. Du har förmågan att formulera dig väl men i vissa fall far du med direkta osanningar.
    Varifrån får du t.ex att Danmark eller England inte har statligt reglerad indrivning?

    //
    T.S

    SvaraRadera
  9. Tim!

    Har du inte förstått andemeningen i det Ulrika skriver?

    Hon målar vare sig i rosenrött eller någon annan färg. Hon liksom många andra här ifrågasätter om staten ska finansiera en skrupelfri fogde- och inkassomaffia i sverige!

    Sen om du kan hitta mindre sakfel i Ulrikas debattinlägg, så kan DU ju känna dig stolt för det. Men jag skulle känna mig mer stolt om jag var du, om jag istället koncentrerade dig på det horribla och gigantiska sakfel som gör att hundratusentals svenskar skinnas omoraliskt varje dag i ett sk modernt land som sverige!!

    SvaraRadera
  10. @Tim, ja nu är det ju inte jag som säger det... Utan artikeln jag länkade till. Samt OECD i sin landsrapport 2007. Samt justitiedepartementet. Alltså att sverige har den mest strikta lagstiftningen av alla länder man jämfört med.

    Jag vet förstås inget om varför du inte fick bo kvar i din bostad. Och jag tror du är bättre på att beskriva din situation, dina erfarenheter och vilka lagar som reglerade din situation än vad jag är.

    Jag tror inte att det är roligt att bli vräkt någonstans. Jag tror det är förskräckligt att bli hemlös var man än bor. Men jag tror att det svenska systemet där borgenären lämnar över hela proceduren med exekutiv auktion till Kronofogden, som ofta säljer fastigheter till underpris ngt som brukar kallas för "klipp", och sedan fortsätter reglera överskjutande lån via löneutmätning med ränta före kapital in i evigheten gör att det blir ännu svårare att komma tillbaka.

    Alltså, jag tror inte att det är rosenrött någonstans. Men jag har förstått att det är mest nattsvart i Sverige. I allafall om vi går på KFMs rapport, KoVs rapport, OECD, Justitiedepartementet, Tillväxtanalys...

    Och jag tänker att om du varit med om överskuldsättning i USA, traumat överskuldsatt i USA och alla dessa rapporter säger att jämförelsevis är det "lätt" i USA och att Sverige värst, så kan du tänka dig exakt hur illa det är här...

    SvaraRadera
  11. Anlednignen till att jag åkte ut var inte mer dramatisk än den att jag inte betalade hyran.
    Varför kan man ju alltid fundera på och svaret är att jag hade inte råd för jag hade knappt med jobb och att gå till soc. där är inget jag kan rekommendera.

    Vad jag vill säga med mitt inlägg är att vi ska inte tro att det är så vansinnigt hårt i Sverige jämfört med andra länder. Ok, mina erfarenheter är bara från USA men den stora skillnaden där är snarare hur man ser på företagare. Att gå i kk där är alls inte lika stigmatiserat som här men tro för guds skull inte att det är lättare att vara överskuldsatt som privatperson. Idag har jag ordning på min ekonomi men har haft kontakt med den svenska rättsordningen också och när du skriver att staten finansierar en "skrupelfri fogde- och inkassomaffia" så gör du dig själv löjlig.
    Inkassobranschen är helt privat och huruvida Kronofogdemyndigheten är skrupelfri eller inte kan vi säkert debattera, men tro för guds skull inte att det svenska systemet som faktiskt innehåller en hel del skyddsregler, både hos soc och KFM, är sämre än andra länders.

    Vad gäller att någon får sin lgh eller villa såld på exekutiv auktion så kan jag bara säga att det är väl ingen skillnad här jämfört med andra länder? Skillnaden är att där är det banken som direkt går in och återtar och säljer.

    Vilket politiskt system man står bakom varierar, och det ska det göra, men jag har personligen levt i det mest kapitalistiska landet i världen. Oerhört mycket är fantastiskt bra men upplägget med så lite statlig inblandning som möjligt är inte en garant för individens rättigheter om jag ska uttrycka mig milt

    //

    SvaraRadera
  12. @Tim, jag vet inte hur mycket du känner till det svenska systemet? Kring Kronofogde och Soc menar jag. Men eftersom du jämför så antar jag att du haft exvis löneutmätning i Sverige? Och kan jämföra ur egna erfarenheter menar jag?

    SvaraRadera
  13. Till Tim!

    Måhända löjlig men det är sant! Jag har varit i klorna på denna skamfläck i Sverige i över 20 år, så jag har lång och faktabaserad erfarenhet från Sverige, sen må du har erfarenheter från USA eller andra ställen, men jag (tillsammans med 100.000-tals andra i Sverige) har ALDRIG någon möjlighet att "få ordning" på ekonomin med det system vi har i sverige idag, men det tycker ju du "inte är så vansinnigt hårt". Sorry men du är rätt naiv!

    SvaraRadera
  14. Till Anonym.
    Jag skrev "inte så vansinnigt hårt jämfört med andra länder". Var snäll och förminska inte mig genom att felcitera mig. Om du tror att jag inte vet hur nattsvart det är att sitta i en skuldspiral som aldrig tycks ta slut så har du fel.

    Jag ville bara nyansera bilden att Sverige skulle vara extremt hårt för en överskuldsatt jämfört med andra. Visst kan systemet med skuldsanering förbättras men vi ska heller inte glömma att det inneburit en möjlighet till omstart för över 20 000 människor på mindre än 10 år. Visst kan man argumentera att det är en alltför liten del av det totala antalet överskuldsatta, men faktum kvarstår.
    20 000 unika individer utan framtidstro har fått möjligheten att starta om med 0 kronor i skuld. Att alla inte klarat det har naturligtvis olika skäl. I vissa fall finns förklaringen i det nuvarande systemet med så pass mycket som 5 års stålbad.
    I andra fall finns orsaken mer på individnivå annars skulle ingen klara sig igenom överhuvudtaget.

    Anonym, du säger att du varit drabbad i över 20 år. Jag antar att du sökt och fått avslag på skuldsanering men vad tycker du själv ska förändras för att personer som du ska kunna komma tillbaka?

    SvaraRadera
  15. @Tim, jag tänker fortfarande att det är viktigt att veta exakt vilken erfarenhet du har för att bemöta dina erfarenheter och din kunskap.

    Du verkar ha blivit vräkt i USA pga dålig ekonomi pga du hade "knappt med jobb". Var det ett hus du ägde eller en lägenhet du hyrde? Har du haft löneutmätning i Sverige? Har du haft löneutmätning i USA? Vilken stat bodde du i? Har du ägt en bostad i Sverige som sålts på exekutiv auktion? Täckte den exekutiva auktionen hela lånebeloppet?

    Det är som sagt inte helt lätt när "jag" inte känner till "dig" men "du" känner till "mig". Om du förstår hur jag menar.

    //Ulrika

    SvaraRadera
  16. Jag är nog inte helt med på vad du menar med att det är viktigt för dig att känna min bakgrund, även om den i sig inte är särskilt hemlig. Det känns som att jag ska bevisa min rätt att ha en åsikt, eller hur tänker du?

    För mig är det uppenbart att du är engagerad i frågan om överskuldsättning och att du brinner för att agitera i frågan, vilket i sig är gott men mina initiala invändningar kvarstår.
    Det är onödigt att framföra felaktiga argument för att bevisa en ståndpunkt som i sig är berättigad, det var så jag klev i i denna debatt.

    Men visst, om det kan intressera dig. Vi hyrde en lgh/rum i Kalifornien, jag har inte fått någon bostad såld i Sverige men jag har personliga erfarenheter av kronofogdemyndigheten.
    Eftersom jag inte känner dig mer än det din profil säger i början så kanske jag får passa på att ställa några frågor till dig också?

    Vilken relation har du/har du haft med kronofogden. Har de utmätt något från dig. Hur stora skulder har du. Har du ansökt om skuldsanering. Fick du i så fall ja eller nej.

    Självklart är detta retoriska frågor eftersom jag tycker att det är saker jag inte har med att göra.

    SvaraRadera
  17. @Tim det är ganska stor skillnad mellan dig och mig. Jag skriver under mitt namn dvs inte på något sätt anonym.

    Du kommer in och säger att OECD, Tillväxtanalys, Kronofogden, Insolvensutredningen... har fel och du genom din erfarenhet har bättre rätt till sanningen. Vad tänker du att jag ska göra? Bara cave in för någon helt anonym som säger att han (eller hon, vad vet jag) vet bättre?

    Vad gäller vräkningar så är det nog så överallt att om du hyr en bostad och inte betalar hyran så kommer du inte få bo kvar. Eller om det är flera som inte betalar och barrikaderar sig så blir det antagligen fråga om husockupation.

    Min kunskap är inte komplett. Det tvivlar jag på att någons är. Det finns massor av människor som vet mer både i detaljer och mer övergripande än jag. Men om min adaptionsförmåga ska slå till så måste jag nog ha mer information än någon "Tim" som kommer anonymt och ska tala om för mig att "hans" information är mer tillförlitlig än de rapporter från olika institut och utredningar jag hänvisat till. Har jag dragit fel slutsatser vill jag gärna öka på min kunskap. Men inte anonymt via bloggen.

    Du får gärna kontakta mig på ulrika.ring@insolvensstockholm.se så kan vi "prata" mer där. Och kanske kan du delge mer av dina erfarenheter och bakgrunden till att du "försvarar" det system jag anser vara fullständigt förödande för människor i Sverige?

    SvaraRadera
  18. Lägger till, för jag utgår från att du har en poäng i det du skriver och gärna vill att jag ska se den? Och kanske till och med ta till mig den?

    SvaraRadera
  19. Du missar en viktig sak. Jag säger inte att OECD, Tillväxtanalys, Kronfogden och Insolvensutredningen har fel. Jag säger att jag inte delar de slutsatser du drar.

    Jag citerar dig:
    "Ni ska också lägga på minnet att varken Storbritannien eller Danmark eller USA, eller något annat land heller för den delen, hålls med statligt avlönade tjänstemän som försätter sina medborgare i ekonomiskt frihetsberövande med endast ett snäpp i fingrarna från en borgenär. Sveriges motsvarighet står helt enkelt inte att finna i något annat land. Varken vad gäller företagare eller annan. Motsvarigheten finns helt enkelt inte"

    Jag menar att den här typen av argumentation är bedräglig för vad är då följdfrågan?
    Hur gör de i de länderna då? Vad händer med en överskuldsatt där?

    Där finns också ett indrivningssystem, vilket du naturligtvis vet.
    Är det din ärliga uppfattning att det är ett för den skuldsatte bättre system som finns där? I så fall vill jag gärna få del av några av de liberala metoder och regler du bygger den uppfattningen på.

    Återigen, den svenska modellen för skuldsanering, bristfällig eller inte, hur är det med motsvarigheter till den?
    Jag upprepar: 20 000 Olle/Kalle/Britta/Lisa har fått möjligheten att inom 5 år komma tillbaka till "ruta 0" vad gäller skulder. Hur många Karsten/James/George har fått samma chans?

    SvaraRadera
  20. @Tim, vad gäller USA tänker jag att istället för att jag berättar för dig så kan du berätta för mig? Hur gör exvis Kalifornien där du bott vid en exekutiv auktion? Om ett hus är belånat med huset som pant, och huset säljs efter bankens återtagande och säljs under pantens värde, hur förhåller sig Kaliforniens indrivningsenhet till det överskjutande lånet? Och hur går processen till? Vem gör vad?

    Alltså. Hus köpt för 1 miljon, lån till köpet, hus som pant, köparen kan inte betala banken, banken tar tillbaka huset, säljer det för 500 000. Vad händer med de resterande 500 000? Jag tänker att det är som sagt bättre att du berättar för mig än jag för dig. Din kunskap är nog större än min vad gäller Kalifornien specifikt och USA generellt. Jag bara upprepar det andra sammanställt. Ex OECD, Tillväxtanalys, KFM 2008, SOU 2008:81, KFM 2009... Så, enlighten me please.

    Hur det ser ut i exvis Norge och Danmark? Tja, svenska hantverkare åker dit och arbetar efter konkurser i Sverige för där har man inte statligt ekonomiskt frihetsberövande för E-skulder. Så inkomster utmäts inte om du inte har statliga skulder i Norge eller Danmark. Hepp! I Danmark (enligt uppgift) kan du få domstolsutslag på att du har rätt att beslagta en viss del av inkomst, men processen är så krånglig för borgenären att de flesta avstår. Hepp. Hepp.

    Hur det går? Tja det går väl rätt bra tänker jag. Eller har du andra uppfattningar eller informationer? I så fall hoppas jag du får diskutera med någon av det mängder med hantverkare som åker till Norge och Danmark för att arbeta. För dom är bättre skickade att berätta om deras erfarenheter än jag är. Det finns ett antal hantverkare som arbetar i Norge eller Danmark som frekvent läser här på bloggen. Om du vill kan jag försöka få någon att svara dig?

    Det finns också läsare här som har skulder och som bor och verkar i ex Storbritannien. Stora E-skulder, ingen utmätning. Hepp. Hepp. Hepp.

    Men du kan berätta om Kalifornien tänker jag. Och exemplet om huset. Hur gör Kalifornien? Du ställer frågan till mig "Hur gör de i de länderna då? Vad händer med en överskuldsatt där?" Men jag bollar tillbaka den till dig. Iaf vad gäller Florida. "Hur gör Kalifornien då? Vad händer med en överskuldsatt där?"

    Själv ska jag koncentrera mig på ett nytt inlägg nu.

    SvaraRadera
  21. Det verkar som om den käre "Tim" lutar mot Troll-hållet!

    Nitiskt försvarar det som är och ser inte ut att vara SÅ intresserad av förändring, hmmmm...?

    Tycker dessutom att han blir "felciterad" och "förminskad" när det han skrev i sin konklusion var just det jag skrev även om jag kortade av citaten. Känsligt....?

    Sen skrev du ju faktiskt "men tro för guds skull inte att det svenska systemet som faktiskt innehåller en hel del skyddsregler, både hos soc och KFM, är sämre än andra länders." Det är ju att direkt säga det du sen säger att du inte säger i ett senare inlägg "Jag säger inte att OECD, Tillväxtanalys, Kronfogden och Insolvensutredningen har fel." eller har du även här blivit "felciterad" och "förminskad", eller kanske missförstådd den här gången??

    De förslag jag gärna skulle se genomförda (som Tim frågar efter) ligger väl i linje med vad OECD mfl önskar. Såg ett citat från ett annat inlägg av Ulrika där nämns något i stil med att inte utmäta människor så de blir en belastning för samhället, bra skrivet och tänkt. Eller vad tycker du käre Tim?

    Om du nu, som du själv skriver, egentligen tycker att Ulrikas skriverier på bloggen är av godo, varför lägga ner så mycket tid på ett (som du uppfattar det) mindre viktigt ordval. Använd istället dina erfarenheter och din vilja att debattera till att vända din frustration mot de beslutsfattare som av ren oginhet vägrar hundratusentals människor i Sverige en andra chans utan försätter dem i ekonomiskt fängelse och utsätter dem (+deras familjer) för psykisk tortyr under årtionden. DÄR kan du göra en behjärtansvärd insats, eller....?!?

    SvaraRadera
  22. Lycka till i ditt nya inlägg Ulrika.
    Att dra sig ur när argumenten tryter är väl också någon slags kompetens antar jag.

    Nu när du gått vidare från diskussionen vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till din uppmaning att "enlighten me" men vad i hela friden vill du bevisa med ditt resonemang om att svenska hantverkare åker till andra länder och jobbar och på så sätt klarar sig från utmätning?

    Jag vet att du inte är så dåligt påläst att du tror att det gäller om de drar på sig skulder i det land de verkar i. Att det kan undvika indrivning i Sverige genom att ha inkomster i ett annat land har väl inget med det landets inställning till skuldindrivning att göra?

    Anonym: Ditt citat, förkortat som det var, hade en helt annan innebörd än det jag skrev och det borde vara helt uppenbart för dig. Men återigen, du med din 20 år långa erfarenhet och som du skriver "men jag (tillsammans med 100.000-tals andra i Sverige) har ALDRIG någon möjlighet att "få ordning" på ekonomin med det system vi har i sverige idag,..."

    Exakt vilka förslag är det som du känner ligger i linje med OECDs önskemål du vill se genomförda?

    Och avslutningsvis;bravo! Genom lite kreativt tänkande och offermentalitet lyckas du i den avslutande meningen i ditt senaste inlägg konstatera att orsaken till att du och många andra överskuldsatta + familjer lider helt är någon annans fel, du kan väl absolut inte ha något eget ansvar för detta?

    Rent krasst: Om jag är skyldig banker+inkassobolag+skatteverket ett par hundra tusen pga en tidigare konkurs, kasta in lite p-böter m.m så har jag en sammanlagd skuld på en halv miljon. Hur tycker du rent konkret att samhället ska hantera detta?

    SvaraRadera
  23. @Tim, jag är fortfarande här. Så du kan svara på mina frågor.

    SvaraRadera
  24. @Tim, du behöver alltså inte dra dig ur bara för att argumenten tryter...

    SvaraRadera
  25. Då jag nu har skrivit det nya inlägget så fortsätter jag här med dig Tim och nu citerar jag dig:

    "Jag citerar dig:
    "Ni ska också lägga på minnet att varken Storbritannien eller Danmark eller USA, eller något annat land heller för den delen, hålls med statligt avlönade tjänstemän som försätter sina medborgare i ekonomiskt frihetsberövande med endast ett snäpp i fingrarna från en borgenär. Sveriges motsvarighet står helt enkelt inte att finna i något annat land. Varken vad gäller företagare eller annan. Motsvarigheten finns helt enkelt inte"

    Jag menar att den här typen av argumentation är bedräglig för vad är då följdfrågan?
    Hur gör de i de länderna då? Vad händer med en överskuldsatt där?"

    Berätta nu vad du vet om dessa länder. Om du dissar det jag skriver så utgår jag från att du kan fylla i med annan mer korrekt information? Alltså jag vidgar frågan från endast Kalifornien och att gå även till Danmark och England.

    Så, berätta svaret för mig. Eftersom det jag säger är bedrägligt så skulle har du fullt spelrum att berätta sanningen. Även om jag då och då skriver nya inlägg så kan du leva trygg i förvissningen om att jag har koll på de gamla.

    Ser fram emot ditt uttömmande svar om utmätningssystemet i USA generellt, Kalifornien speciellt, samt Storbritannien och Danmark. Shoot! Enlighten me...

    SvaraRadera
  26. Tim jag är säker nu!

    Tim = Troll

    SvaraRadera
  27. Ulrika, när du presterat ett enda hållbart argument eller bevis för att Sveriges system är så mycket värre än de länder du hyllar ska jag gladeligen fortsätta denna diskussion.

    Och Anonym; du får en sista chans att visa att du inte är helt substanslös. Med din 20 års erfarenhet, kom med ett enda eget konkret förslag som du tycker skulle vara rimligt för att minska överskuldsättningsproblematiken.

    Eller om det fortfarande känns för jobbigt så kan du ju alltid kalla mig troll igen, det verkar ju konstruktivt.

    SvaraRadera
  28. @ Tim, ska JAG, med sisådär några hundra inlägg, "kvalificera" mig så att DU "gladeligen ska fortsätta denna diskussion"?

    *skrattar högt* Då har du presenterat ditt förslag.

    Här kommer mitt förslag: Du berättar om din kunskap, att dissa det jag säger utan att presentera andra fakta kvalificerar sig inte till dialog. Eller så berättar du inte. I´ll live. Och fortsätter göra det jag gör. Vad du gör är vad du gör.

    Med mindre än att det blir någon ordning så får du leva med att jag inte svarar dig något mer. Vill du sedan hävda att det är jag som drar mig ur så gör det. Det blir nog bra.

    SvaraRadera
  29. Säkerligen.
    Vill då avslutningsvis konstatera att du verkligen inte kommit med ett enda argument eller annat som styrker dina påståenden. Roligt att du sätter en ära i att du kommit med 100-tals inlägg. Om de är lika totalt substanslösa som dina utrop i den här tråden kan jag bara beklaga och konstatera att du är ett levande bevis för talesättet "tomma tunnor skramlar mest". Jag återkommer när jag postat 500 ogrundade och raljanta påståenden så vi ligger på samma nivå.

    Möjligtvis kan du få konkurrens av "anonym" som uppenbarligen inte har en enda egen tanke att bidra med.

    SvaraRadera
  30. Men Tim- vore det inte helt enkelt att motbevisa den bedrägliga faktan med enligt dig, vetenskapligt bevisad fakta, alltså REN fakta då då? Ulrika kommer ju med fakta och har dessutom angett källa. Men så gör då detsamma du då? Så lämge du inte kan göra det är ju inte något hon skrivit motbevisat. Fattar nada vad du håller på med. Rent ordbajseri ju.

    SvaraRadera