måndag 19 oktober 2009

Kronofogden

Skummande igenom Kronfogdens årsredovisning 2008. Hittade det här:

"Mål för verksamhetsområdet Exekution
Att upprätthålla en god betalningsmoral i samhället, motverka företeelser som kan leda
till överskuldsättning samt underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig.
Medborgare och företag ska ha förtroende för Kronofogdens verksamhet."
(länk, sid 8)

Jag fastnade på "Att upprätthålla en god betalningsmoral i samhället". Har vi hamnat i Sovjetunionen? Är det verkligen statens ansvar att upprätthålla en god betalningsmoral? Av tre uppräknade mål har två av målen en värdering i sig. Det är då detta att upprätthålla en betalningsmoral och så det andra "underlätta för medborgare och företag att göra rätt för sig".

Har man definierat "god betalningsmoral"?
Orden göra rätt för sig finns på 8 ställen i årsredovisningen.
Har man definierat "göra rätt för sig"?

Jag tycker det blir jättekonstigt och luddigt när så vida begrepp som "god betalningsmoral" och "göra rätt för sig" står omnämnt i en statlig myndighets årsredovisning, och det utan att man definierat begreppen. Eller det kanske står där? Det kanske är jag som missat det? Då tar jag tacksamt emot en "pekar med hela handen" så jag kan komplettera detta inlägg med en statlig uppfattning om vad som är "god betalningsmoral" och hur och när man har "gjort rätt för sig"?

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och Twingly.

8 kommentarer:

 1. Hi!
  Jag är nog av den åsikten att betalningsmoralen sjunker ju hårdare kronofogdarna går fram. 1993 började dom med införsel av min lön pga obetalt underhåll. Att jag inte betalat underhåll på 19 månader var pga att jag varit arbetslös en tid och helt enkelt inte hade några pengar. När vår kära kronofogde tagit det dom tyckte var rimligt så saknades det 700:- för att jag skulle kunna betala hyran. När jag påpekade det så sa dom att det var ett misstag, bad om ursäkt och fortsatte att dra samma summa i tre månader till. Jag sa upp lägenheten för att slippa bli vräkt men hade nu en hyresskuld på femtontusen att lägga till den höga, men inte helt hopplösa, underhållskulden. Enligt försäkringskassan skulle jag då betala 1200:-/mån i underhåll och fogden kunde dra 500:-/mån från min inte alltför höga lön. Det säger sig självt att skulden bara växer.
  2003 hade jag levt på existensminimum i tio år och tog mig för med att räkna efter hur länge jag skulle få fortsätta betala, och kom fram till 45 år. Och då försvann den betalningsmoral och vilja att ”göra rätt för mig” som jag trots allt hade haft. Numera betalar jag enbart hyra och el. Jag bryr mig inte om böter eller straffavgifter för det gör ingen som helst skillnad ändå. På så vis har den livslånga skuldsättningen även blivit en straffbefrielse för mindre brott. CSN får givetvis inte en krona. TV-avgift? - inte en chans. Hur mycket jag än försökte så skulle jag aldrig att kunna bli skuldfri och det gör att jag heller aldrig kommer att försöka. Dom får inte en krona mer än det dom tar med tvång.
  Dwight

  SvaraRadera
 2. Men, hur kan KF verka för att upprätthålla en god betalningsmoral. De kommer väl in när betalningsmoralen redan är körd i botten, eller har jag fel. Men hela deras verksamhet grundar ju sig faktiskt i en bristande betalningsmoral. Hade de lyckats med sitt mål, så skulle de inte funnits...;-)

  SvaraRadera
 3. Ja, Dwight, vad ska jag säga... Det är rent skit hur illa snickrat systemet är. Jag får bara hoppas att ditt elände då har tjänat som ett avskräckande exempel för andra så staten klarar uppnå sitt mål "upprätthålla en god betalningsmoral". Att du reduceras till att tjäna som en bricka i ett spel har du säkert räknat ut.

  Det är ren dynga alltihop.

  Skuldsatt, visst är det så. Men det är väl det avskräckande exemplet Justitiedepartementet är är ute efter?

  //Ulrika

  SvaraRadera
 4. Se till att betala skatteskulder och sådana skulder som har förtur, har för mig det heter a-skuld eller något sådant. Sen ber du en kompis eller någon du litar på, att skicka in en fodran på dig till kf, tror dom tar 600 spänn. Denne person kommer att få en procentuell tilldelad summa av vad kf utmäter, vilken han givetvis slussar vidare till dig. Inte ett dyft olagligt med detta utan endast omoraliskt, fast moralen har ju redan borgenärerna och kf strukit ur sitt tänk, så varför ska du dras med sådana olater.
  Det parti som kommer att införa en absolut preskriptionstid retroaktivt, kommer att vara en stark bidragande orsak till att det blocket kommer att ha regeringsmakten efter nästa val.

  SvaraRadera
 5. Man kan ställa sig frågan om god betalningsmoral är att föda och göda de redan proppfulla svin som inkassobolagen utgör, fy fan att sån't får förekomma i ett morderne sahälle!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 6. Hej! Ja man undrar ju ibland hur det är att jobba med indivning.....

  http://epubl.ltu.se/1402-1773/2010/282/LTU-CUPP-10282-SE.pdf

  SvaraRadera
 7. Den som är satt i skuld är icke fri!

  SvaraRadera
 8. Svinen på kronfogden samlade under samma tak länge innebär inavel.dvs alla saknar total empati.dessutom,så kan pensionärer på 80 år göda inkassobolagen ,med räntor som överträffar det mesta. Som låtskrivare så skall jag skriva en låt om svinen utan empati, totalt oätliga ,de är drabbade av någon obotlig sjuka ,girighet och svinpest obotligt .hur många liv har inte medarbetare på fogden tagit under åren ,vad gör dom åt det . Ett råd känner du någon som drabbats sätt ett kors på fogarnas tomt så dom påminns om sin ondska.

  SvaraRadera