tisdag 6 oktober 2009

Vaddå trygghetssystem?!

"Allt fler misstror trygghetssystemen" skriver SVD i en artikel idag. Ja du... det låter nog rimligt att fler och fler börjar misstro sakernas tillstånd i Sverige. Jag tycker mig höra en ökande irritation över myndigheter och offentliga institutioners dumhet och "oinsikt". Jag vill först klargöra att detta på intet vis har något med politik att göra. Alltså jag menar inte att allt blir bra eller dåligt beroende på vilken färg som regerar. Det är uppriktigt sagt inte så stor skillnad mellan systemet 2005 och systemet 2009. Någon detalj här eller där men annars märker jag inte av någon politisk färg något särdeles mycket.

Jag ska berätta en liten historia om ett helt vanligt svenskt landsting. Under sommaren har en till mig närstående person varit sjuk. Under tiden som sängliggande fick personen låna en specialmadrass av landstinget. Madrassen kostar 3-4 000 kr och är överdragen med ett gummiskydd, antagligen för att den ska gå lätt att rengöra och sterilisera. När sjukdomsperioden var slut skulle madrassen slängas. Hjälpmedelscentralen hade inte resurser nog att sprita av madrassen...

En annan historia. En man, allvarligt sjuk, blir inlagd på sjukhus för en operation. Efter operationen behövde mannen mediciner men då hans högkostnadskort just gått ut, medicinerna var mycket dyra och han inte hade några pengar och inte heller var kreditvärdig nog för att få medicinerna på avbetalning kunde han inte hämta ut medicinerna. Han sökte socialbidrag men låg 13 kr över riksnorm och fick avslag. Läkaren visste inte vad han skulle göra. Skrevs mannen ut från sjukhuset utan tillgång till mediciner skulle mannen inte överleva, behöll läkaren mannen på sjukhuset skulle mannen få mediciner via avdelningen men kosta mycket pengar för skattebetalarna.

Läkaren beslutade att mannen skulle ligga kvar på sjukhuset. Jag tror det blev ca 10 dagar extra sjukhusvistelse. Då det rörde sig om mycket avancerad sjukvård och dyra mediciner skulle jag tro att socialförvaltningens beslut kostade skattebetalarna ca miljonen kronor.

När hela, och jag menar verkligen hela, samhället och dess offentliga institutioner fungerar på det sättet så är det inte underligt att avståndet ökar mellan beslutsfattare och medborgare. Man behöver inte ha klarat D-kursen i matematik för att förstå det. Det spelar ingen roll hur länge någon kämpar för att förklara VARFÖR. Det gör ingen skillnad. Dumt är dumt. Och en åsna är en åsna är en åsna.

Och mycket är dumt. Mycket är mycket dumt. Bland dessa olika dumma saker finns Utsökningsbalken och spär på med ännu mer dumhet. Det kan inte finnas en enda i ämnet påläst person med normalbegåvning som inte ser att Utsökningsbalken är borderline idioti. För det är den.

Kronofogdens uppdrag kom till för många månvarv sedan. Det uppdraget snickrades ihop medan människor fortfarande hade olika papperskartotek och riktiga pappersdokument i gaffelpärmar stod i långa rader efter väggen. Skuldbrev och betalningspåminnelser knackades för hand på en i bästa fall elektrisk skrivmaskin. Man skickade för hand ifyllda brev till Kronofogden och begärde hjälp med att få skulden reglerad.

Idag är det annorlunda, och går annorlunda till. Idag skickas mängder med "filer" från en maskin, vandrar elektroniskt rakt in i en ny maskin som omvandlar olika impulser till brev och en 3:dje maskin spottar ur sig breven och så skickas de iväg.

Det här förstår en ljummen lövhög att det inte går att motivera. Det finns de som tycker det är ett bra system, ex Svea Inkasso (se nedan) och andra företag i samma bransch men det är för att de tjänar pengar på systemet. En vanlig dödlig med någorlunda kunskap om och insikt i problematiken skakar snart på huvudet i en djup misstro och tror inte vad han/hon hör.

I andra korridorer säger man att det är svårt att förändra systemet då man riskerar att kreditmarknaden blir för restriktiv (jä rajt...) och att svensken i allmänhet kommer att förfalla till ekonomiskt fördärv och börja låna pengar från alla håll (få ihop den bilden den som kan, ett restriktivt långivarkollektiv som kommer låna pengar till ett tvivelaktigt och suspekt gäldenärskollektiv...). Men det är som sagt okunskap som talar.

Hursomhelst, läs följande siffror (saxat med tillåtelse från bloggen skuldsatt)
"Svea ../..har 96 anställda.
Omsätter: 255 010 000:-
Resultat: 39 834 000:-
Tillgångar: 159 218 000:- varav 9 048 000:- i eget kapital.
Omsättning per anställd: 2 656 000:-
Personalkostnad per anställd: 984 000:- !!!!!

Väldigt intressant det där med personalkostnader, det är alltså löner och sociala avgifter, de 96 anställda tjänar alltså i snitt runt 70 000 i månaden."

När du läst siffrorna kan du fundera lite på om det finns någon koppling mellan siffrorna och motviljan till förändring. Och varför en del går med trasiga skor.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och Twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. KROSSA LIBERALISMEN, DEN SKÄNDLIGA! vars människovärde heter Pengar. Skuggbudgeten. Detta var årets gladaste dag. VÄCK med borgarnas klasskamps-TERROR mot de sjuka, VÄCK med Reinfeldts förbud mot att vara långvarigt sjuk, till Evigt Utanförskap i Gehenna med Alliansen. Man skall rösta RÖDGRÖNT, punkt.

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  2. Alla får rösta som de vill, men jag eftersom en klar politiskt åsikt skrivs här, så tänkte jag bara klargöra ett par saker. Kronofogdens arbete grundas i 1734 års exekutionslag, den är grunden till det arbete som kronofogden arbetar efter än idag. 1965 förstatligades exekutionsväsendet, och kronofogden blev en statlig verksamhet. Arbetet har bedrivits på liknande sätt under över tvåhundra år. Men 1994 infördes skuldsanering, detta efter norsk modell, beslutet togs av regeringen Bildt.
    Idag ligger Jan Ertsborns välbekanta förslag på riksdagens bord. En folkpartist...

    SvaraRadera
  3. *s* jag vill också klargöra...

    Om vi avgränsar diskussionen till just överskuldsättning, vilket vi naturligt vis ska, så håller jag helt med "skuldsatt". Min personliga politiska uppfattning är det endast mina vänner som känner till. Vad gäller överskuldsättning så är det eg. inget parti som har tagit tag i någon egentlig styråra, men det som gjorts har gjorts precis som skuldsatt skriver.

    Jag har skrivit det förr, enskilda ledamöter av riksdagen har både kunskap och erfarenhet av problemet, ex. Ertsborn som i sin civila profession har stor erfarenhet av företagskonkurser, men det finns inget parti, oavsett färg som på riktigt lyft frågan.

    Slutligen, för något år sedan, i SVT partiledardebatt, hörde jag för första och enda gången ordet överskuldsatt, eller skulder (vilket det nu var) nämnas. Och det var av Reinfeldt.

    Frågan om överskuldsättning och evighetsgäldenärer är inte politik. Det är endast en fråga om insikt och kunskap. Sedan är det nog så att det parti som först når insikt och kunskap kommer att få mångas uppmärksamhet och kanske också mångas röster. Detta, igen, oavsett färg.

    SvaraRadera
  4. ...och inte bara Kronofogdens uppdrag - som det ser ut idag - härstammar från way back when. Även Preskription kommer från långt, långt tillbaka.

    Läs mer i inlägget "om preskription"
    länk
    http://insolvenssthlm.blogspot.com/2009/06/om-preskription.html

    SvaraRadera