torsdag 1 oktober 2009

Newsmill - fattigdom och självmord

Rickard, vice ordförande på Riksförbundet Insolvens, har skrivit en debattartikel om självmord och fattigdom.

Det går naturligtvis ställa sig frågan vad kom först, den psykiska ohälsan eller skulderna? Blev personen sjuk först och hamnade på obestånd eller hamnade personen på obestånd först och blev sjuk sedan? Det spelar egentligen ingen roll. En person som mår dåligt ska inte pressas. En person ska heller inte pressas så att han eller hon börjar må så dåligt att den desperata utvägen att sluta leva blir den enda utvägen.

Ett system som är så hårt, här existensminimum enligt Utsökningsbalken, att det driver människor till en katastrofal desperation är inget bra system. Det blir inget vackrare av att det är statliga tjänstemän som pressar medborgarna.

Gång efter annat har organisation efter organisation flaggat för och försökt uppmärksamma systemet och dess brister. Gång efter annan har lagstiftare (här tjänstemännen på justitiedepartementet) blundat och stuckit huvudet i sanden. Man vill inte ändra på systemet. Man vill inte underlätta för den som har skulder, för då måste man inkräkta på borgenärens rätt att i alla lägen få betalt, få betalt enligt avtal med kapital, ränta och avgifter!

Systemet är illa tänkt och sämre utfört. Resultatet blir desperata människor. Desperata människor tar till desperata handlingar. Och varför i hela friden vill man inte se detta och GÖRA någonting!

Jag upplever det som att man kanske vill göra något, men när det som behövs åtgärdas krockar med just fordringsägarens rätt att få betalt väljer man stötta Den Stora Fordringsägaren framför den lilla människan. I den processen tvingas människor leva i en fattigdom som knappt tillåter el i hushållet. Det är inte värdigt. Det är ett så uppenbart borgenärsstödjande förfarande att det är mer underligt att inte fler blir så desperata att slutet på livet blir enda utvägen ur en fruktansvärd situation.

För det är nog att sätta huvudet på spiken. Slutet av livet, hur det än uppstår, är också enda sättet för många att se slutet på skuldproblematiken.

Glöm inte skriva ut, skriva under och skicka in kravet till Regeringen att genomföra ALLA insolvensutredningens förslag på åtgärder. Ni hittar en nedladdningsbar kopia här.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

Pingat på intressant.se och Twingly.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Existensminimum, ja det ser ju vackert ut på papperet. I praktiken så fungerar det så här. Olle tjänar 12000 kr efter skatt, hyran är på 4000 kr och ett existensminimum på 4500 kr, dvs 8500 kr som fogden inte kan ta via införsel av lön. Men sen företaget som Olle jobbar åt betalat ut hans kvarvarande lön, 8500 kr, till Olles bankkonto, så gör KFM snabbt en utmätning av tillgångar från hans bankkonto och vips så har Olle 0 kr att betala hyra och övriga levnadsomkostnader med. "Så kan de ju inte göra" säger ni då, men det är så det går till i praktiken. Fråga alla som utsatts för detta smarta "trick" så får ni höra hur roligt det är att leva på "existensminimum".
  Detta är Sverige idag 2009, inte medeltiden som man skulle kunna tro.
  / Rune

  SvaraRadera
 2. Har varit in och läst artikeln som Rickard skrivit. En bra artikel och bra att ni kommer in med fler och fler artiklar på Newsmill.
  Men tyvärr kan jag av någon anledning inte posta någon kommentar på Newsmill, när jag skrivit det jag vill och vill posta det så får jag bara ett felmeddelande "Fel på sidan" men inget händer? Är jag "portad" ;-) ??
  / Rune

  SvaraRadera
 3. Det är så hämskt att vi 2009 börjar likna USA eller snarare forna soviet.

  Klyftorna ökar och fattig blir fattigare medans rik blir mycket rikare, vart är vi på väg?

  SvaraRadera