torsdag 22 oktober 2009

If you can´t beat them... uppföljning

Fick det här i mailboxen häromdagen.

"Hej Ulrika och tack så mycket.

Vill bara tacka för upplysningen i bloggen If you Can't beat them, en nära och kär skickade in ett
förläggande och det flöt igenom hur lätt som helst. lagen är ju helt skruvad.

Du är en stor tillgång för oss alla skuldsatta i detta land."

Det är alltså feedback från en av de personer som följt rådet i inlägget "If you can´t beat them join them".

Det pågår nu visst någon diskussion om huruvida detta fungerar. Det kan ni sluta diskutera nu. Vi kan bekräfta att det fungerar förutsatt att du följer råden nedan. Att kräva att den som gjort det ska gå ut själv och säga det verkar lite övermaga anser jag. Av naturliga skäl kanske man inte vill gå ut och slå på stora trumman. Får du genom det förfarandet en anings återbäring från Kronofogden och Utmätning så, well jag kan förstå om man inte skriker sig hes om det... Utan är lite tyst och istället njuter av de tusenlappar som varje månad ramlar in och som man kan disponera.

Så, diskussionen. Det viktiga är
1. Det inte är make som ställer krav på maka, eller tvärtom. I dessa fall får man fråga om någon annan kan ställa kravet.
2. Att gäldenär och borgenär är överens om skulden. Protesterar gäldenären så måste myndigheten utreda skulden. Å då går det ju åt pipan. Protesterar gäldenären inte så FÅR Kronofogden inte utreda skulden.

Så, inga make/maka krav och gäldenären måste vara med på noterna, dvs borgenärer ska kanske inte börja skicka krav på sin före detta make/maka... Det kan då hända att gäldenären är lite sur (skilsmässor har ofta den effekten på relationer...) och skickar då in en liten lapp att han/hon bestrider. Och då ska som sagt myndigheten utreda. Så det är en annan femma.

Men håller du dig till det jag sagt, gäldenär (du) - borgenär (mamma, pappa, sambo, kompis...) överens och inga skulder mellan maka/make/partnerskap så är det grönt ljus. Hur du rent praktiskt går tillväga hittar du här.

Skulle nu KFM kräva ett skuldebrev kan du skriva ett kvitto på ett lån" Olle lånar idag den 12 september 1 miljon pengar av Erik för att betala tillbaka den 15 september."

Det räcker.

Om detta är rimligt? Inte en chans. Det är så urbota dumt så det liknar ingenting. Som mailskrivaren skriver "...lagen är ju helt skruvad." Och det är det vi organiserar oss för nu. För att den är så skruvad. Vi begär inte mycket, vi begär bara att lagstiftningen blir rimlig.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se och Twingly.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar