tisdag 27 oktober 2009

Ny bloggonsdag imorgon

Nu är det ny onsdag imorgon och samma bloggar ska skriva om samma ämne. Imorgon skriver vi om handel med förfallna fordringar. Vilka bloggar som ingår kommer visas i de olika inläggen och du kan också se på
www.insolvensstockholm.se
för information.

Så handel med förfallna fordringar imorgon.

Med det så har vi avhandlat 2 saker vi vill se förändrade. Det är absolut preskription och så imorgon handel med förfallna fordringar. 2 vansinniga saker i ett vansinnigt system, där det blir tydligt att man är borgenärslakejer istället för att ta en mer neutral position.

Först tar man alla pengar av gäldenären utöver existensminimum (med betoning på minimum, då man defacto kan få pengar beviljat av socialförvalningen efter att KFM har tagit "sitt"), sedan säger man åt denne att det är hans eller hennes ansvar att se till att han eller hon blir behandlad korrekt och får sina rättigheter tillgodosedda.

Juridik i allmänhet och obeståndsjuridiken i synnerhet är otroligt komplicerade system som kräver år av utbildning för att förstå och korrekt kunna navigera inom. Det sitter STABER av jurister och skriver och tänker och tolkar och som motvikt har dom en helt vanlig människa, kanske utan någon högre skolning överhuvudtaget. Mitt emellan dessa två, Jätten och Goliat, sitter en myndighet med kunskap motsvarande borgenärens FÅR inte bevaka gäldenärens juridiska rättigheter! Det är inget mindre än absurdt och framstår som något man läste om tidigare orättvisor i historieboken under grundskolan.

Det är ett så komplicerat system att lagstiftarna, efter den senaste förändringen i Utsökningsbalken, svarade journalisterna - sedan det visat sig hur illa människor for - att "det kunde vi inte förutse, det hade vi ingen aning om". TROTS att det är så komplicerat väljer man ÄNDÅ att lämna allt ansvar till gäldenären och säger till de enda som skulle kunna utgöra en kunskapsbas (kronofogdemyndigheten) åt gäldenären att dom FÅR inte göra någonting. Inte lyfta ett finger hur tydligt dom än ser missförhållanden.

Sen undrar man varför gäldenärer är så "besvärliga" och "gråter" och "för ett herrans liv" när myndigheten ska utmäta... Typ när man tar hemmet ifrån gäldenären för skulder som kanske är 25 år gamla och sedan läääänge preskriberade. Att vara neutral är långt ifrån jämställt med att inte ta ställning.

//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se och Twingly.

1 kommentar:

 1. Vårt land liknar mer ett paradis för dårar än ett modernt land med utbildade och kunniga "offentliganställda".

  Svenska offentliganställdas motto:
  Slå svensken hårt i huvudet och om svensken då reagerar med att vara "besvärlig" eller protesterar, finns bara en lösning:
  Slå svensken HÅRDARE!!

  /Rune

  SvaraRadera