tisdag 23 februari 2010

5 i 12

Vi vet att överskuldsättning behandlas styvmoderligt både högt, lågt, åt vänster och åt höger. Med vissa ljusstarka inslag, Ertsborn (fp) och Egon Frid (v) är det annars ganska (m)örkt. Intentioner finns men inte kunskap. Och utan kunskap inga lösningar.

Vi vet att det utlovats presenteras en proposition den 23 mars som skall vara en produkt av Ertsborns utredning. Vi har hört att förmodligen ryker förslaget till 3 års skuldsanering. Rykten går om att det kan bli hur urvattnat som helst. Vad som kommer den 23 mars är höljt i dunkel, men vi anar konturerna. Det liknar en tumme...

Vad är oddsen att det ska bli något väsentligt av Ertsborns utredning när den som sitter som chef för Judep tillhör samma parti som de som skriver här?

Ertsborn lämnade över utredningen den 24 sept 2008. I 545 dagar har Beatrice Ask "behandlat" den fråga regeringen bad Ertsborn behandla ytterligare 1,5 år tidigare! Fort går det då inte... Tid är något personer med ekonomiska problem har ont om.

Kronofogden enligt SVD:
"Kronofogden bedömer också att det tar lång tid för många människor som hamnat i skuldfällan att repa sig.

All erfarenhet säger att det går ganska fort ner i samband med arbetslöshet men att kämpa sig upp till en normal nivå igen kan ta fyra till sex år. Det är ganska lång tid framöver som man är känslig för svängningar. Vi tror inte att räntorna ligger kvar på den här nivån och det tror inte Riksbanken heller.

Kronofogden har inte heller sett någon avmattning i statistiken under början av året. Liedström Adler bedömer att det är fortsatt höga siffror.

– Vi ser att vi har ett stort inflöde under början av 2010. Men vi har bara en månad hittills och de siffrorna har vi inte hunnit analysera än. Men det ligger högt, mycket högt."

Vi hade en röd regering för 3,5 år sedan. Logik flödade inte då. Så fick vi en blå regering. Logiken tvärdog. För många har det bara blivit värre. Hur det blir om blått eller rött härjar ett varv till vet vi inte. Ingen vet. Men bättre än för 3,5 år sedan blir det inte. Och det var inte bra då heller!

Om ett relativt "okontroversiellt" förslag som skuldsanering tagit nästan 3 år att ens få fram en proposition för riksdagen att rösta igenom hur lång tid tror du att det kommer ta innan Utsökningsbalken får en översyn och förändring? Och hur lång tid tar det innan det kommer en proposition ur det?! Man har fått krupp, slagit knorr på sig och gått i spinn över att människor som levt på existensminimum á lá Kronofogden i 20 år "bara" ska behöva betala skulderna i 3 år. Hur bra tror du det kommer gå få igenom förändringar i Utsökningsbalken? Och vad tror du den förändringen kommer bestå av? Röd regering 2010 innebär med all sannolikhet Tomas Bodström som justitieminister och hur pigg i frågan om obestånd har han visat sig vara? Blå regering 2010 innebär med all sannolikhet Beatrice Ask, eller någon annan partikamrat, och hur pigg i frågan om obestånd har hon och hennes partikamrater visat sig vara... Vi erbjuder helt enkelt "hjälp till självhjälp". Det är bara inse. Ingen kommer göra det annars.

Vi vet att många många desperat behöver stöd. För att inte säga direkt HJÄLP. Och dom behöver det NU. Människor far illa. Kyrkan flaggar att människor inte har pengar till el, hyra och mat. Resurs jagar personer som har gett upp och vill avsluta sitt liv. Arbetslösa får vänta i 18 veckor innan dom får ersättning. När "Arbetslöshetsförsäkringsinspektionen" går igenom A-kassorna får A-kassorna kritik: FÖR ATT DOM INTE BÄTTRE KONTROLLERAR ATT INGEN FUSKAR! Hemlösa ska vi bara inte tala om hur dom behandlas. Länk till ett insiktsfull och empatiskt inlägg av Resurspank. Socialförvaltningarna genererar socialbidragstagare. Skatteverket. Bankerna. "Lo-kvinnan"... Så mycket har krackelerat runt så många och vad görs..? Vad kan vi hoppas på? Att det blir som sist röd gubbe styrde det sjunkande skeppet Shanghai?

Vi satt några stycken och pratade i lördags. Det var en brokig skara människor. Det var sju personer. Grupperna dessa sju representerade var fd. missbrukare, fd. företagare, pågående företagare, ensamstående mamma, umgängespappa, socialbidragstagare, arbetslös, sjukpensionär, ålderspensionär, fd hemlös... Det var personer röda som äpplet Snövit åt, och blå så moderaterna framstod som rosa. Högskoleutbildade och mindre högskoleutbildade. I prinicp ett enda ämne skar rakt genom alla dessa. Obestånd, Kronofogden och utmätning. Evighetsgälderiet hade ursprung skattemyndigheten, exekutiv auktion, underhåll, konkurs, sjukdom, skilsmässa, DÖDSFALL... Ingen röd tråd, inte ålder, inte uppväxtort eller kvaliten på uppväxt, inte förvärvsarbete, ingenting, förutom obestånd och en evig situation som gäldenär med Kronofogden som ett "glastak" för att komma tillbaka till ett "innanförskap".

Tanken har väckts tidigare. LÅT OSS BILDA ETT PARTI. Partiet Fattiga Riddare.
Nu är tanken här igen. För att bilda parti måste vi senast måndag den 3 mars lämna in 1 500 underskrifter till valmyndigheten i Solna. Underskrifter med personnummer. Underskriften betyder inte att du måste rösta på ett sådant parti. Underskriften betyder bara att du stöder att ett sådant parti bildas.

Vi tar nu tempen på alla de 100 000 -tals människor som står utanför. Är ni beredda?

Vad krävs för att komma in i riksdagen? Drygt 200 000 röster. 200 000 röster betyder ca 15 ledamöter och ett kansli för att lobba inifrån riksdagen!!! 200 000 röster!

Vi lovar INTE att ställa upp i valet. Men med 1 500 underskrifter har vi möjlighet.
Vi lovar INTE förändring. 15 personer mot övriga 334... det säger sig självt.
Vi lovar INTE uppträda som alla övriga grå, oavsett färg.
Vi lovar INTE att lösa energipolitiken, skolpolitiken, vägpolitiken...

MEN vi lovar att ge alla grupper som är uppräknade här ovanför representation i riksdagen. Helt plötsligt talar man inte om "dom" utan om "vi" och "oss". Bara en sån sak.

Får vi ert stöd har vi möjlighet att gå vidare. På sidan www.insolvensstockholm.se eller på fattiga-riddares forum kan du ladda ner blanketten för underskrifter. Du kan också maila info@insolvensstockholm.se så kommer det via mail. Ragga så många underskrifter som möjligt är. Vuxna barn, mammor, pappor, syskon, sambos, sambons syster, bror, förälder, grannar... Om 500 människor får ihop 3 underskrifter var så blir det 1 500... Och det är på gång.

Senast på söndag när brevlådan töms måste du posta underskrifterna. Skicka dom till
Insolvens Stockholm
Box 761
12002 ÅRSTA

Får vi 1500 stöd i ryggen så finns det en liten, försvinnande liten chans att det kanske, kanske kan gå... "Om inte berget kommer till Muhammed, så får Muhammed komma till berget!"

Fler bloggar om detta idag.
Dwight
Noll Koll
Resurspank
No Cash
Systembloggen
Skuldsatt
Obestånd
Johnny Rocker
Ljuramannen//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

 1. Det här öppnar en fullständigt unik chans för alla på kronofogdemyndigheten, alla på inkassobolagen, alla man-ska-minsann-göra-rätt-för-sigare, alla oinsatta politiker m.fl, m.fl. Hjälp till att starta partiet Fattiga Riddare, och rösta in det i riksdagen. Det blir massor av feta arvoden att mäta ut! Äntligen får då många till slut en chans att verkligen "göra rätt för sig".

  Seså: printa ut blanketten, skriv på och skicka in!

  SvaraRadera
 2. 1500...ös på, vi löser det!

  MVH
  robert

  SvaraRadera
 3. Sent ska syndar'n vakna. Mitt inlägg är ute nu iaf....till sist. Cred till dig Ulrika. Blås inte alla hjärnceller nu bara. Du behövs senare också ;-)

  SvaraRadera
 4. Du tror det här kan vara intressant hihihi...
  läs kommentarerna.
  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=39865&timestamp=09:14:01

  SvaraRadera
 5. Bra initiativ!

  Numera verkar det vara problem att få in länkar på Resurs blogg som öppnar upp för den verklighet som planeras för människor.

  Människor till lågpris

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article268221.ab

  SvaraRadera