söndag 14 februari 2010

Bankerna ånyo

Per H Börjesson skriver i Aftonbladet att han vill ha ett bankuppror. Ekonomerna Scocco och Appelgren sågar regeringens förhållningssätt till bankerna och hur man lämnat hushållen att själva illa fäkta. Ja man kan väl bara skriva under tänker jag? Med den lilla reservationen att röd eller blå regering gör ingen skillnad. Hushållen står utan stöd. Full Stop.

Bankerna har uppfört sig "sämst i klassen" men ändå fått behålla guldstjärnan. Bankföreningen och Svensk Inkasso skriver, i allvarlig ton, ett särskilt yttrande till Insolvensutredningen, och beskriver sin bild av olika mer eller mindre svåra konsekvenser som kommer bli följden om man genomför utredningens förslag till förändringar av skuldsaneringslagen. Länk till Vägen tillbaka för överskuldsatta, bankföreningens och Svensk Inkassos gemensamma särskilda yttrande finns på sid 269. Läs yttrandet. Ca 2 sidor magsår. Ändå, bankföreningen och Svensk Inkasso får, genomslag för sin argumentation! (Jfr det särskilda yttrandet med ex. Asks inlägg i interpellationsdebatten den 5 feb eller Riksbankens remissvar till Insolvensutredningen) Man målar upp en bild som är svartare än svartast om nu lagstiftarna skulle få för sig att genomföra förändringarna. Kolsvart. Stor risk. Sveriges ekonomi "is at stake".

Risk upprepas men vems risk och vems risktagande? Är det verkligen de förskräckligt hemska och ansvarslösa hushållen som står för det ekonomiska kaoset Sverige, och världen, lider under idag? Och de stackars borgenärerna (skuldindustrin) sitter dragna vid näsan, ensamma och övergivna, lite allmänt blåsta sådär? Är det verkligen någon som fortfarande idag menar att det är hushållen som står för omdömeslöshet, som är ansvarsflyende och som inte "gör rätt för sig"?!

Jag tar mig för pannan. IGEN och IGEN. Och tänker någon här är skvatt galen, och måste börja öppna för möjligheten att kanske det är jag som är toktokig? För det här resonemanget dosen´t make sense för mig!

Idag pratade jag och "Superskuldsatt" en sväng via internet. Han har enorma ekonomiska svårigheter. Superskuldsatt är begåvad, klipsk, driven, klok, pålitlig och ärlig. Men bär omkring på ett förödande ekonomiskt haveri som just nu upptar hela hans tillvaro. Det är en kamp för att klara hyra och el. Han och hans familj har för små inkomster. Inte för stora utgifter. Inte om vi räknar mat, hyra, barnomsorg, el o.s.v. som nödvändiga, tom livsnödvändiga utgifter. Det är helt enkelt inflödet av inkomster som är strypt.

Just nu har han bl.a. problem med en elräkning. Han vill betala, han kämpar för att betala men elbolaget bara struntar i hans situation, vägrar dialog trots att målsättning från Superskuldsatt är full betalning, utan säger "betala alltihopa i ett svep innan kl 14 eller vi stänger av strömmen och räkningen går till Kronofogden. Välj själv!" Så istället för att använda alla sina kompetenser för att antingen driva eget, eller vara anställd och dra in pengar till något annat företag, är "Superskuldsatt" tvingad använda hela sin kreativitet för att genom tricks och konster vinna tid och säkerställa att han och hans familj har tillgång till el, har el under tiden han ordnar finansieringen av förfallna elräkningar! Och, Hey Presto, så blev han sjuk på kuppen... Liksom så många andra. Enligt Kronofogden kostar överskuldsättning 30 - 50 miljarder PER ÅR, i sjukdomskostnader och arbetsbortfall...

Jag behöver ibland titta på datorns almanacka för att säkerställa att vi verkligen talar om år 2010.

I min värld, där allt skulle ordna sig om jag fick bestämma, skulle Kronofogden - om en räkning som Superskuldsatts elräkning kom till deras bord för verkställighet - säga:
" Men kära ElBolaget, han vill betala, ni vill ha betalt, vad vill ni oss? Vad ska vi göra? Vi förstår inte vad vi ska göra? PRATA med honom, ni har ju samma riktlinje, fullständig betalning! Ni kan komma överens! "

Men det är i min värld... I verkligheten säger Kronofogden - när en räkning som Superskuldsatts elräkning kom till deras bord för verkställighet - " Men visst, Sire, vi ska genast titta genom "Superskuldsatts" (redan genomlysta, han är nämligen sedan en tid på obestånd, med traumat exekutiv auktion i bagaget) "icke" tillgångar och vi ska lägga på era och våra avgifter. Fyll bara i räntan du vill att vi driver in! Och om vill du att vi driver in räntan före kapitalet eller tvärtom?"

Och där sitter Avsan och Ask och talar om "balans" mellan den som vill ha betalt och den som ska betala. Antingen känner dom inte till systemet (mest troligt) eller så är dom marionetter till skuldindustrin. Det finns liksom inga andra alternativ.

Länge Leve Ertsborn!

Talking heads har fått illustrera tidigare. Men det lär bli fler gånger för We´re,still, on a road to nowhere...


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Frågetecken utropstecken otroligt bra skrivetDu hur får vi dej på posten som statsminister i Sverige? ;)

  SvaraRadera
 2. *s* Mannan nu var ju du rolig!

  Inspirerar, tack till de fina orden men nej tack till uppgiften. :)

  SvaraRadera
 3. Varför skall regeringen haverera den flod av pengar som väller in till inkasso- och finansinstituten? De (regeringen) vet att detta är en stor grupp som av skam inte gör något väsen av sig. Det är finare att fyrkantiga tjänstemän har arbete och kan generera arbete än att få ut de skuldsatta på banan igen. De skuldsatta är Sveriges största mjölkko som skall försörja sådana som inte kan få ett riktigt arbete. Pengaflödet, räntorna är vår tids största FANTASI. De finns inte egentligen, utom på papperet och knappt det. Kapitalskuldbeloppen är för länge sedan avskrivna så endast FANTASIN återstår, att se till att de fyrkantiga kan leva gott.

  SvaraRadera