söndag 21 februari 2010

Diskussionen fortsätter, I hope...

I alla fall fortsätter den från gäldenärskollektivets sida. Bakgrund:
Moderater i Civilutskottet
Mitt svar
Mitt svar 2

Katarina Brännström skriver på sin egen blogg (länk till bloggen, inlägget heter "Finns det hopp för överskuldsatta", inlägg nr 4)

"Problemet är att vi lagstiftare måste ta hänsyn till flera faktorer." Ja tack. Så gör det då. Idag tar man hänsyn till..? Borgenärerna! Man tar inte hänsyn till samhället, som betalar 30 - 50 MILJARDER per år för eländet, man tar inte hänsyn till gäldenärens situation -utgifter - LIV, inte till gäldenärens umgängesbarn, inte till gäldenären som får ett jobb där provanställningen avslutas i rödaste rappet när Kronofogden gör entré med löneutmätning o.s.v. Systemet är helt enkelt skevt, Kronofogden tar hänsyn till ungefär ingenting! Förutom Borgenärens önskan om indrivning av Gudvetvad för skulder - avgifter - räntor... Så, ja tack, det är det många väntar på, att man ska ta hänsyn till fler faktorer. Det är ungefär det Gurun Ertsborn säger i sin utredning. Det är ungefär det Kronofogden säger i SIN utredning (KFm 2008:01 "Alla vill göra rätt för sig"). Det är ungefär det Konsumentverket säger I SIN UTREDNING som kom 2003. Ja tack. Hänsyn till fler faktorer.

Vidare säger Katarina
"Sen måste vi ha vissa regler när återbetalningen inte fungerar. För villkoren för återbetalning reglerar även tillgången på lån." Undras just hur man gör i andra länder, dvs alla länder förutom Sverige och Finland, där borgenärer inte har en statlig automatisk indrivning att luta sig mot? Har Norge, Storbrittannien, Tyskland... ingen kreditgivning? Inga kreditbeviljanden i Baltikum? Lettland? Trams!

Mer
"Många av de skuldsatta inser inte riktigt detta." Det lämnar jag till er andra att svara på. Ni är klokare än jag för jag finner inte ord!

Crescendo!
"Jag menar att man måste skilja på skulder och skulder, alla måste betala för sina barn, för ett skadestånd också, särskilt för brott." Har någon warped min hjärna? Jag fattar ingenting. IGEN! Skillnad? JA TACK. Idag gör man ingen skillnad. Har du skulder för att något SMS-företag vill kränga Antiperspiranter (länk till top country) utmäts du på exakt samma sätt, enligt samma mall, som en person som har ett obetalt skadestånd för att exempelvis förgripit sig på sitt eller grannens barn! En person som hamnat på obestånd efter att ha legat på sjukhus, kanske för att familjens barn varit sjukt och DÖTT, utmäts på samma sätt som en person som har skadestånd för att ha slagit ihjäl någon! En person som rest sig ur ett tungt, destruktivt missbruk och valt livet framför drogerna utmäts på samma sätt som en som har skadestånd efter att ha langat horse till en gravid kvinna! PÅ SAMMA SÄTT!! Och nu ligger Kronofogdens önskelista "förenklad löneutmätning" i pipen hos Judep. En önsklista som tagit det sista steget in i schablonernas förlovade land och där ALLT ska gå efter tabell. MAN FÖRESLÅR ÄNNU MINDRE DIFFERENTIERING! Jag personligen trodde att det inte gick driva utmätning längre mot schabloner, men Ack och Kvack så fel jag hade. Kronofogden hittade ett sätt! Vad man gör åt det? SLUTA DRIVA IN PRIVATA SKULDER! Men innan ni gör det, FÅ FRAM EN PROPOSITION AV ERTSBORNS UTREDNING! ORÖRD!

Till er alla som läser,
Katarina får just nu bära hundhuvudet för en snedvridning som Sossarna hittat på (länk till bakgrund). Hon får också bära korset för hela sitt parti. Det är inte HELLER rättvist. Så jag dirigerar er till Anti Avsan, Katarinas partikamrat. Länk till Anti Avsans blogg. Och ett till. Och ett till. Anti Avsan, talade i debatten den 27 jan, och som fortfarande inte svarat på min kommentar. Vill du ha info eller inspiration ska du se hans inlägg. Du behöver ha Realplayer och godkänna att ladda ner. Länken går till riksdagen så den bör vara ok. Hursomhelst, ni kanske ska divergera något av frustrationsströmmen även till honom?

Eller till Storchefen Beatrice Ask. Ni vet kvinnan som inte får ut någon proposition för övriga ledamöter att rösta om. Och när (om?) hon väl får ihop en så är det väl utvattnat likt lutfisk! Länk till kontakt med Beatrice Ask (m) och som den 24 sept 2008 fick utredningen "Vägen tillbaka för överskuldsatta" i sin hand. Och som efter det gjort...

Hm...
Eeeh....
Ehrm....
*harkel*
INGENTING! Protestera!

Mycket ska ha mer, och Fan ska ha fler! The devil went down to Georgia...


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Underbart med lite klassisk Redneckbeat en söndag förmiddag!! Mannen det handlade om hette Robert Johnsson, en gitarrist som lär ha sålt sin själ till djävulen mot att få en fantastisk förmåga att spela gitarr. Återstår att se vad den förenklade löneutmätningen kommer medföra för konsekvenser för den enskilde skuldsatte. Jag har inte förstått den schabloniserade modellen, så jag har svårt att bedöma den riktigt, men hur den i så fall fungerar lär ju ligga till grund för om man i efterhand kommer betrakta KFM eller Beatrice Ask som Den Lede.

  SvaraRadera
 2. Tänk, även jag får svar!

  "Till Ljuramannen:
  Ja, efter att ha läst på din blogg, så vet jag inte om det är meningsfullt att svara..."

  Har lite svårt att bestämma mig, ska jag ta det som en komplimang eller som en förolämpning? Blir i och för sig lika glad åt båda alternativen.

  SvaraRadera
 3. Mannan, förenklad löneutmätning är sista steget i fel riktning. Fel riktning för Gäldenärskollektivet alltså.

  Ljuramannen. Bit dig fast. Håll kvar i benet. Skriv även och fråga Anti Avsan. Får du svar eller inte ska du ändå klappa på dig. OCH SLÄPP INTE TAGET! Lås käken och håll kvar. Även om dom försöker ignorera dig så är det svårt att för resten av livet bortse från att man har en Ljuraman i högra benet! Det vänstra är upptaget. Där har jag mina klor.

  SvaraRadera
 4. Tack Ulrika! För att just Du finns och orkar köra detta tuffa race. Du är en ängel...

  SvaraRadera
 5. Ulrika- om du hade en tjänst på sveriges radio eller television hade du varit sååååå poppis ibland alla oavsett färg- eftersom du nu skriver i ett sånt "färgat" ämne som skuldsanering som utesluter lyssnare/tittare finansierade av sina päron osv är det faktiskt en ovanlig eloge du tilldelats av människor som jag och alla slags folk som antingen av egen bitter erfarenhet eller som är ovanligt empatiska för vår tidsålder, känner sig drabbade av utmätning och annat ofog.

  Kram från en hittills outmätningsbar!!!

  / Sofie

  SvaraRadera
 6. Jag är minsann ingen ängel. Långt ifrån. Men tack för de snälla orden.

  Och man behöver inte vara en ängel för att förstå att här är något skevt. Eller mycket är skevt.

  SvaraRadera
 7. Skuldsättningsproblematiken är den mest underskattaade frågan i modern tid. För våra barns bästa skall den lyftas till den främsta.

  Skuldsättning berör ALLA i vårt samhälle.

  SvaraRadera