onsdag 17 februari 2010

RESURS blogg

...har skrivit många bra inlägg. I inlägget "Forskning ger RESURS rätt" skriver man:

"Jag har träffat åtskilliga sjuka utanför sjukförsäkringen. En del lever på sina föräldrar, andra på sin sambo, andra på soc, några på gatan.. I många fall har detta varit en av de faktorer som begränsat rehabiliteringsmöjligheterna. Frånvaro av en grundläggande ekonomi för hyra, mat, medicin, kläder - för att inte säga det nästan otänkbara, möjlighet till rekreation..sätter i många fall käppar ihjulet för tillfrisknandet. Oro för framtiden och en växande skuldbörda drar ner.. beroendeställningen till anhöriga begränsar och riskerar att permanenta destruktiva roller. Sjukdomar som borde vara rehabiliteringsbara riskerar att bli kronifierade.."

Jag ska berätta en av många levnadshistorier som jag fått berättade för mig.

En man lever under 80- och början av 90-talet ett gott liv. Inget direkt överflöd men har anställning på ett statligt verk som mellanchef. Sambo. Duktig inom sitt område och ingick under några år som sakkunnig i regeringen. Ingen formell utbildning. Mannens arbetsgivare ville fortsätta stötta honom och ge honom bättre och viktigare uppdrag men upplevde att frånvaron av formell utbildning stod i vägen. Man gav mannen ett erbjudande: om han själv under 2 år gick en deltidsutbildning (privat och med höga terminsavgifter) skulle arbetsgivaren låta honom studera på arbetstid men han var själv tvungen att bekosta utbildningen. Som kompensation skulle han efter avslutad utbildning få en annan befattning och högre lön.

Han tog erbjudandet.

Studierna går strålande och lån till utbildningen var inga problem. 2 veckor innan examen får han veta att "hans" myndighet skulle avvecklas och gå upp i en annan myndighet. Det fanns ingen plats för honom på den nya arbetsplatsen. Made redundant. "Friställd".

Mannen bli orolig och känner att världen rycks undan under hans fötter "vad ska jag göra nu?" Han blir deprimerad och efter ett tag tar hans relation slut. Depressionen blir djupare. Efter någon tid får han en serie Tia-attacker som så småningom resulterar i en direkt hjärnblödning. Det är möjligt att det fanns någon "självmedicinering" inblandad men det vet jag inget om och är heller inte viktigt att veta.

Så blir mannen sjukpensionär. Han har nu ingen arbetsförmåga alls kvar, genom hjärnblödningen är han nästan blind, har talsvårigheter och rörelseproblem, men har fått skulder, dvs det banklån som han tog för sin utbildning klarar han inte betala. Lånet går till Kronofogden.

Det finns inget att utmäta men KFM och inkasso pumpar information om hans ekonomiska misslyckande över honom. Inkassobolagen står för högljudda och påträngande krav om betalning, KFMs verkställighet är mer dova men upplevs inte som mindre hotfulla.

Så går åren. Mannen drar (genom oro, hopplöshet och förtvivlan?) på sig en tarmsjukdom som för 2 år sedan resulterade i att han var tvungen operera bort mer än 50 % av tarmsystemet. I princip hela tjocktarmen och en stor del av tunntarmen.

Operationen och den efterföljande sjukhusbaserade vården tog knappt 2 veckor. Han ligger tillsammans med en kvinna på avdelningen (hoppsan hon var visst också på obestånd!) och avdelningen är så teknikkrävande att sjukhuset valt lägga den under mark. Det är stora, tunga maskiner inkopplade som dundrar och låter och dom ligger där, skuldsatta och sjuka, under jord för behandling. Så ska mannen skrivas ut.

Hans högkostnadsskydd på mediciner har just gått ut. Hans mediciner kostar så mycket att redan vid första uttaget slår han upp i högkostnadsskyddets 1 800 kr. Han har inga pengar. Han söker, med hjälp av sjukhusets kurator, ekonomiskt bistånd för att kunna åka hem och hämta ut sina mediciner.

Han får avslag. Han ligger 25 kr över riksnormen för socialbidrag och är alltså inte berättigad till bistånd. För mig blir det som en saga ur den stora sagoboken Bibeln. Ni vet när fisk blir fler fiskar... Få 25 kr att reproducera sig till 1 800 kr kräver i princip Dumbledore, en annan sagoboksfigur. Tillbaks till historien.

Hans läkare vet inte vad han ska ta sig till. Han kan inte ha honom på sjukhuset, fler behöver vårdplatsen, vårdplatsen kostar flera 10 000-tals kronor per dygn, och mannen är färdigbehandlad på avdelningen. Skriver han ut mannen kommer han dö utan medicinerna.

Han är tvungen behålla honom på sjukhuset. För att invänta sjukpensionen och så att mannen kunde hämta ut sina mediciner.

När pensionen ska komma kommer den slukas av hyra och medicinkostnader. Visserligen har Apoteket möjlighet att bevilja avbetalning på högkostnadsskyddet men gör det inte till personer som har betalningsanmärkningar.

Så när mannen väl kommer hem är hans ekonomi mycket ansträngd och den mat som han genom att hans tarmsystem är kraftigt reducerat medelst KNIV behöver har han inte råd med utan måste äta sämre mat vilket gör hans rehabilitering svårare vilket gör att han inom loppet av en vecka var inne på sjukhuset igen!

That´s Sweden for you!


Och nu är det säkert någon som läser det här som säger att " - Ja det är en förskräcklig historia men det kommer alltid finnas någon eller några som faller mellan stolarna och man kan inte rädda alla o.s.v. o.s.v." Men låt mig då påminna om att i den andra sängen, den andra vårdplatsen på sjukhuset låg en kvinna med samma problem! Det är inte få det handlar om. Det är inte lite pengar det handlar om. Det är vansinne det handlar om...

Så, blir du sjuk av att vara skuldsatt? Eller skuldsatt av att vara sjuk? Vad det än är så är det i alla fall inte logiskt. Inte rationellt. Inte mänskligt. Inte ekonomiskt. Det är bara för dumt! Det kan rent ut sagt inte vara en enda människa på denna jord som anser att det här på något sätt korresponderar med logik?! En stillastående vattenpöl kan räkna ut att det är slöseri av både kapital och mänskliga resurser! Lapsus och kollaps.

Sjukvård är inte bara piller och krämer. Sjukvård är också att förhindra ytterligare sjukdom om man kan. "Bota, lindra, trösta". I just den ordningen. Frisk är frånvaro av sjukdom eller symptom. Samhället ska inte utgöra ett symptom. Veckans bloggdebatt. "Hur kan sjukvården bli bättre?" ja, införa ett uns begåvning och logiskt tänkande kan vara ett steg. Vilket varken Rött eller Blått team verkar klarat av så här långt... Etc om Resurs "Sjuka tvingas ut på gatan".

Jag vill poängtera att den här mannens problem inte är "röda eller blå". Hans historia har sett olikfärgade regeringar komma och gå. Det har, oavsett regeringsfärg, gått stadigt nedåt. Lite fortare ibland och lite långsammare andra gånger. Men det är en konstant urholkning, sedan lång tid tillbaka, av viktiga mänskliga och för samhället nödvändiga värden. Det är som en samhällets pågående och galopperande anemi.

Idag skriver några andra om delgivningsmän. Jag fastnade dock i den här historien och blev kvar där.

De som skriver om delgivningsmän är
Superskuldsatt
Ljuramannen
NoCash
Inspirera
Resurspank
Johnny Rocker
Systembloggen
Dwight - som för övrigt tangerar humorblogg. Inte för att han skriver om något särdeles roligt, utan för att han helt enkelt beskriver särdeles tragiska saker särdeles roligt!

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Ibland blir det så jobbigt att läsa om eländet att man vill stänga av allt och gå ut i skogen och självdö under någon tät gran... Mitt inlägg för dagen blev också i anknytning till sjuka, det känns som vinden drar kallare än någonsin för sjuka idag, framförallt när det gäller försörjningen och rätten till en skälig levnadsnivå.

  SvaraRadera
 2. Det är marknaden som har den totala makten. Vår utsatta position ger flera tusentals människor arbete. För att inte tala om alla framgångsrika börsnoterade inkassoföretag. Var skulle alla dessa vara utan vår medverkan? Som överskuldsatt blir man slutligen så djälva trött på systemet och de inkompetenta byråkrater, då ingen lyssnar eller tar hänsyn till verklig fakta. Så man slutar att lyssna själv. Inte för att man inte är intresserad, utan för att man inte längre orkar... Det är lättare att följa med systemet, än att arbeta emot det.
  Man blir en levande zombie...

  SvaraRadera
 3. Svenskar, helst ska staten fixa allt åt oss, så vi slipper ta ansvar för våra egna handlingar. Gud så tryggt och underbart...

  VAKNA FÖR FAAN!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker dom ska IQ testa folk innan dom sätter sig framför en dator, samtidigt kan dom omyndigförklara dom som ej passerar testet och låta dom sota för deras låga IQ genom att skära ner på alla deras inkomster till ett minimum.Jag ser fram emot att jag får sänkt skatt på din bekostnad "VAKNA FÖR FAAN!", Jag slår vad om att det är ingen som kommer att sörja det i alla fall. Ska jag behöva förklara vad en demokrati är, jag tror jag avstår, eftersom det vore som att lära dagisbarn att räkna algebra.

  SvaraRadera
 5. Vi är inte snälla mot de som "misslyckas" i vårt land.

  Folk använder begreppet välfärdstat, det är inte för att den riktar sig mot de som behöver välfärd utan för att den bara hjälper de som redan har välfärd.

  Man vinner inga val på att hjälpa de utsatta, tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Vad var det för något fyrkantigt som skrek något om vakna - skall den säga som sover för jämnan!

  Men till reale. Det var bra skrivet och precis så här är det idag. Många har blivit svårt sjuka av att viras in i taggtråd och kastas ut. Vi människor är inte rustade för sådan utsatthet. Vi har inte psyke och fysik att leva under stressen som det innebär att vara jagad av inkasso och kfm. Så småningom, om några tusen år, kanske vi anpassar oss. Precis som kackerlackor. För det är ju så samhället ser på oss. Å andra sidan så är ju de parasiter, och det är ännu värre - för de kan inte försörja sig själva.

  SvaraRadera
 7. Det här är en autentisk historia, grym och en verklighet för enormt många människor. Vad vi än gör så får vi aldrig sluta protestera mot denna människomisshandel som pågår i Sverige tydligt applåderat av våra politiker med hurra-rop för varje människa som inte orkar utan slutar sina liv.

  SvaraRadera
 8. Till den där Vakna. Hoppas du är stressad och går mot röd gubbe när jag kommer körandes, då ska jag gladerligen köra på dig så du blir krympling. Jag kommer bara att säga i rätten "Du får väl ta ansvar för dina egna handlingar för fan".

  Nightmare

  SvaraRadera
 9. Du "Vakna" .Varför betalar jag då skatt på mitt arbete om jag inte ska få något tillbaka.Jävla yrhöna rent ut sagt.

  Pelle

  SvaraRadera