torsdag 11 februari 2010

Onsdag idag... :/

Jag ligger lite på efterkälken vad gäller bloggandet. I onsdags skrev hela blogghorden (för att få reda på bloggarna gå till hemsidan) om de två interpellationsdebatter som varit. Dels den 27 jan och dels den 5 feb. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, Jan Ertsborn äger i kunskapsfrågan om överskuldsättning. Här kan du titta själv och bedöma. Det är ljuv musik för trötta öron.

Men vad gäller Moderaterna, Anti Avsan och Beatrice Ask, blir man trött. Jättetrött. Hopplöst utmattad... Trötter och tröttare ändå. Och så börjar man undra, departementschef Justitie, Beatrice Ask (m), departementschef Finans, Anders Borg (m).

Kronofogdens uppdrag regleras av Utsökningsbalken som ligger på Judep (styrs av m), Kronofogden som organisation ligger under Finans (styrs av m). Riksgälden styrs av tidigare partiledaren (m) Bo Lundgren. Riksgälden som myndighet sorterar under Finans (styrs av m...) (M) vart du än tittar... och stopp! för Insolvensutredningens förslag till förändringar av skuldsaneringslagen. Vart du än tittar... (M)ycket blir det...

Bankerna har under hela "krisen" suttit i förhandlingar med Finansdepartementet och Riksgälden. Staten har under hela förra hösten piskat och lockat och räddat och städat efter bankerna. Diskuterat och krävt. Fixat och donat. Staten har bönat och bett, hotat och försökt framtvinga att bankerna ska komma igång med kreditgivningen mot företag och företagare. Kreditgivningen måste ta fart! Men... Statliga fördelaktiga stödlån har inte alltid gått till nya krediter utan många gånger använts till att lösa bankernas äldre, mindre fördelaktiga krediter.

Bankerna har tvärvägrat lyssna på argument och motsatt sig Insolvensutredningens förslag. Bankerna hotar med precis det som man diskuterat med Finans och Riksgäld om, kreditgivningen... Man säger att genomför man Insolvensutredningens förslag blir konsekvensen strängare kreditprövning, man hotar med att betalningsmoralen hos "Svensken" kommer sjunka, man hotar med högre räntor och bla bla bla... Helt enkelt, bankerna fick i och med krisen, en extra joker att spela med Kreditmarknaden. Samma banker som hotar har själva riskerat spekulationsdöden, och behövt stöd, när man ivrigare än någon trodde var möjligt, "hither and dither" hivat in pengar i Baltikum. Gick det bra då...

Nej det gick inte bra i Baltikum... Men det gick bra i Sverige! För trots allt har man klarat sätta stopp för Insolvensutredningen. Den utredning som försöker återställa balansen mellan just banker/finansinstitut och hushåll.

Så varför (m)otsätter man sig Ertsborns (fp) förslag och kunskap? Ja gud vet... Kunskap är inte den plåga som härjar planeten Tellus. Helt andra saker än kunskap styr. Om jag vore "bank" så tror jag att jag skulle vilja ha en differentiering mellan mig och exempelvis "Top Country". Jag skulle önska, om jag vore bank, att någon slutade sätta likhetstecken mellan mig och det företaget. Jag skulle önska, om jag vore bank, att någon började särskilja mig från skuldindustrin. Och ta mig på allvar. Jag skulle vara rädd för att "Den (skuldindustri) som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket." Och jag skulle se över mina allianser. Men det är jag det. Bankerna vill tydligen gärna sitta i samma påse som "Top Country". Och bli tagna på samma seriösa vis...

Jag tror det kan, i förlängningen, bli bankernas downfall.... ÄVEN om alla, även Top Country, har ivriga och hängivna påhejjare i (m)oderaterna. Hepp!

Jag tänker att den här trenden kanske hänger ihop med de "Nya Moderaterna", ni vet de som vill bli det nya arbetarpartiet. De "gamla moderaterna" hade något mycket viktigt i sin påse, en sorts "hederlighet" som innebar att man har rätt till pengar om man tjänat dom, men att tjäna dom på kryphål i en omodern lag (UB) tror jag inte hade varit helt acceptabelt.

De "gamla moderaterna" hade en sorts hederkodex med framgångsriksmarkörer som jag tror de "nya moderaterna" har missat, eller dissat? Ersatt den gamla hederskodexen med "you scratch mine, and I´ll scratch yours..." Och kanske i förlängningen förlorar på? Jämför Ertsborns inlägg (kunskap) med Avsans eller Asks (fördomar) och säg vem som väger tyngre i respekt? Men i de "nya moderaterna" verkar inte "respect" väga särdeles tungt?

Det var bättre förr...//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

 1. Vackert skrivet som vanligt. Jag vet inte, men jag har fått för mig att bankchefer/ägare idag inte känner något för sin bank utan enbart ser den som ett sätt att kassera in pengar. Det finns ingen stolthet i verksamheten, bara girigheten återstår...

  Och visst var det bättre förr, titta här bara; http://www.youtube.com/watch?v=gbzc77Tz6PA&feature=related

  Dwight

  SvaraRadera
 2. Dwight, jag, och förhoppningsvis även du, kommer att vira ett inlägg runt Jimmie Rogers! Inte sant?

  SvaraRadera
 3. Mycket bra skrivet som vanligt.

  //Inte Rune igen, utan Nightmare ;)

  SvaraRadera
 4. Väl talat, Ulrika! Nu är frågan om nya (m) kan anpassa sin politik efter den nya verkligheten också, eller om de ska sitta i sitt glastorn och känna sig "högt ovan molnen". Lite nyfrälsta, sådär, ungefär, och framförallt rättfärdigt tillhöriga den grupp i samhället som har, till skillnad från dem som inte har. Jag såg Beatrice Ask i morgontv, och hon satt där och var präktig angående de dåliga föräldrar (fattiga) som nu ska få betala skadestånd när deras barn gör bort sig... det hjälper liksom inte att samma lagstiftning i Norge visar att föräldrarna bara får en räkning till hos Kronofogden, för i svensk moderat värld berörs man inte av andras erfarenheter. Man står lite över alla andra. "Nya kristdemokraterna" kanske vore ett bättre namn än "nya arbetarepartiet"??

  Lite underhållning från Övik:
  http://www.youtube.com/watch?v=Q9mbkGTfhkY

  Raj-raj-raj-raj-raj-raj-rajnfält!!

  SvaraRadera
 5. Bra skrivet Ulrika, men inget annat att vänta.

  Märkligt att Alliansen (eller ett enda parti för den delen) inte kan enas i frågan.

  SvaraRadera
 6. Såg för 1:a gången ertsborns debattinlägg. Han är ju helt underbar den mannen. Han har verkligen förstått efter lång tids utredning kring allt detta. Bästa inlägget hitills Ulrika. Det osar positivitet på nåt sätt endå. Det är väl för att jag är så j_vla glad åt att en borglig politiker faktiskt satt sig in i och helt förstått den totala orättvisan. Han äger, javisst. Han är min idol framför både Elvis & Ebba Grön :-)

  SvaraRadera
 7. Ja, du sätter huvudet på spiken igen. Det är rent ut sagt för djä...... att bankerna som är de största syndarna i det här landet skall sätta sig till doms över insolvenshanteringen. Tillsammans med moderaterna saknar de all insikt om vad Sverige verkligen behöver. Vi behöver att folk kommer igång med något, inte sitter invirade i taggtråd, med handlingsförbud i evig väntan där skuldberget växer. Vi behöver företagare som kan ge arbete och generera tillväxt, inte stagnation och isolation som inte ger Sverige en enda krona. Ett så korkat gäng i spetsen för det här landet får man leta efter. Ibland undrar jag om det är bonus på intelligensbefrielse. Vi får vara tacksamma för Ertsborn. I det sällskap han befinner sig har han en unik gåva, insikt.

  SvaraRadera