onsdag 3 februari 2010

Social exclusion eller social utestängdhet


NE förklarar:
"social exklusion, begrepp i debatt och forskning om fattigdom. I svensk terminologi används även social utestängdhet. Begreppet framhäver de sociala aspekterna på utanförskap och vidgar fattigdomsbegreppet från en rent ekonomisk definition."

Tänk vad det finns kunskap. Och så många kloka människor. Begåvade, kloka, insiktsfulla människor. Människor som så mycket bättre än jag kan definiera vad social exklusion är.

Men ändå.

Det finns kunskap och så finns det fördomar. Fördomar är envisa. Och tunga. Det är som att för varje kilo fördom måste det till 4 kilo kunskap för att uppväga. Fördomar är inte bara envisa och tunga, de är också bofasta tror jag. Har en fördom slagit rot verkar den för allt i livet inte vilja ge vika för kunskap. Om kunskap kommer i fördomens väg lyfter fördomen liksom bara på foten och verkar släppa förbi kunskapen. Så sätts foten ner igen och fördomen står åter stadigt. Kunskapen liksom bara passerade.

Och så är det inom obeståndsträsket också. "Göra rätt för sig" används flitigt. Man envisas med att säga "ta ett lån". Man ger sig inte med det heller utan lägger till "sunt förnuft" och "lära sig" och gud vet vad man hålls med. Lyxfällan spär på fördomen om skuldsatta. Skuldindustrin utnyttjar både fördomar och Kronofogden i sin samhällsnedbrytande verksamhet. För det är en samhällsnedbrytande verksamhet när man försätter människor, fattiga människor, i evighetsgälderi. Och gör dom ännu fattigare. Med statens hjälp.

Så fördomen lyser klart och falskt som kattguld. Men så glimmar det till ibland, och man ser en riktig guldklimp. SVDs ledare lyser starkt idag. Dels förefaller resonemanget baserats på kunskap och ovanpå det har man fått till ordvalet. Inte en enda gång skriver man "ta lån". Man använder "teckna" och "ansöker". Om vi nu kan få även Kronofogden att rätta till sin vokabulär så kanske kunskapen har en chans att hinna ifatt fördomarna. Den verkställande myndigheten borde kunna bidra med sin kunskap. Kanske en vacker dag...

Läs SVDs ledare. Den är minsann inte att leka med. Respect!

Vill du ha en inblick i hur verkligheten ser ut läs bloggen Resurspank. En ensamstående mamma och företagare som kämpar för sin tillvaro. Och delar med sig av den.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Har du lyckats få reda på vem som skrivit ledaren? Han eller hon sitter ju med kunskap utöver det vanliga, så det vore intressant att få veta mer om personen och kompetensen. I vilket fall som helst, väldigt trevligt att få läsa en helt korrekt artikel om en situation som är helt omöjlig. Det händer inte för ofta.

  SvaraRadera
 2. Ja det var helt fantastiskt! Jag kommer leva på den ledaren en lååång stund. :D

  //Ulrika

  SvaraRadera
 3. Som sagt; det finns kunskap och det finns kloka människor. Med insikt. Jag beundrar er båda - Ulika och Mannan - för era fantastiska bloggar. Dom är bomull runt ett sargat hjärta.

  SvaraRadera