fredag 19 februari 2010

Moderater i Civilutskottet


...har ett mycket välbesökt blogginlägg "Många goda förslag från Kronofogden". Just nu har man 85 st kommentarer på bloggen, och om en stund blir det 86 st, när jag ska uppmärksamma Katarina Brännström att jag svarat här på vår blogg.

Jag har inte läst alla 85 kommentarer men jag har läst dom flesta. Alla Katarinas svar har jag dock läst. Och jag blir så matt över okunskapen. Och undrar hur kreditmarknaden lyckats dupera dessa Herrar och Damer så till den milda grad! Vi pratar om Riksdagsledamöter som sitter och trycker på röd eller grön knapp och beslutar. Jag vet inte...

Katarina och övriga ledamöter i Moderater i Civilutskottet, Jo det finns absolut preskription i andra länder. Hört talas om Finland?

Katarina skriver i en kommentar:

"Jag är engagerad politiker av just det skälet att jag bryr mig om den lilla människan i samhället. Men alla människor har ju att hålla sig till regler, lagar och överenskommelser. Om lagarna är orättfärdiga så ska vi ändra dem, men vi måste också se till helheten. Alla som tar ett lån är ju inte offer, alla inkassobolag är inte bovar, enkelt uttryckt.

Att man är frustrerad och känner vanmakt i en hopplös ekonomisk situation har jag stor förståelse för. Men man kan därmed inte räkna med att riksdagen ska förbjuda inkassobolag, ta bort alla skulder eller lösa alla människors skuldproblematik. Vi ska se till att det finns en balans mellan låntagare och långivare och att kreditvillkoren är rimliga.

Sverige är inte unikt i något avseende. Det måste finnas en lagreglerad kreditmarknad och villkoren i Sverige följer internationella regler. Vad vi vill åstadkomma är en hjälp till människor att komma ur långvariga skuldrelationer på ett sätt som är acceptabelt ur samhällets synpunkt. Att göra regelverket striktare för långivare och kräva mer information och förtydliganden från låneföretagen till låntagaren.

En ny lag om krediter kan komma att träda i kraft under nästa år."

Jag tvivlar inte på att du Katarina är engagerad. Säkert inget fel alls på engagemanget, men kunskapen... För guds skull, Sverige är UNIKT vad gäller hur man behandlar skuldsatta. Per definition UNIKT! Läs på, skriv om och skriv rätt! ...och Katarina skriver "tar" ett lån...

Katarina skriver:"Det är dock en grannlaga uppgift att skilja ”hederliga” människor som inte klarar sina skulder från dem som satt i system att inte betala." (Där kom den. Fördomen. Den envisa.)

På ett annat ställe skriver Katarina "Gott Nytt År och goda förhoppningar kan vi väl alla önska oss!" (ÖNSKA? Du sitter inte bara i riksdagen utan i ett parti som ingår i REGERINGEN! ÖNSKA?)

Vidare "Så den som blir socialfall som du skriver, har inte gjort rätt, kanske av okunskap, kanske av dumhet eller ren girighet." (Vad svarar man på det? Det finns ju för "amen" inget rätt att göra. Tom KRONOFOGDEN säger det?!? Vad är det som är så svårt att fatta?? UB gör inga tillägg för umgängesbarn men det gör SoL!! Inte gjort rätt? Men alltså, på riktigt? Här är det den lagstiftande församlingen som schabblat? Vill du Katarina ha information om det så skriv till mig så ska jag skicka över en bunt papper där KFM uppmärksammat Judep om JUST DEN SAKEN!!! UB krockar med SoL det finns det PAPPER på! UB ställer människor i bidragsberoende DET FINNS DET PAPPER PÅ!!!)

Mer "Gäller det även den som hamnat i skuld? Att man kontaktar sin fordringsägare och lägger fram en åtgärdslösning. Eller har vi olika regler för olika människor? Ska vissa alltid lösa andras problem?" (Tar det aldrig slut!? Staten utmäter precis vilken skuld som helst, exvis SMS-lån helt utan att ställa några krav på borgenären. Vem är det som lutar sig mot staten? GÄLDENÄREN?!? For crying out loud... Svenska staten (KFM) löser borgenärens problem, inte gäldenärens! Statens tjänstemän står bredvid BORGENÄREN mot GÄLDENÄREN! )

Jag blir så förtvivlad så jag börjar nästan gråta. Vad ska man säga? Jag orkar inte med att argumentera. Jag blir knäckt! Okunskap som vägrar ge vika för fakta och verklighet är en energitjuv utan motstycke. En Energivampyr.

För den som inte vet vill jag berätta att Katarina, som skriver som hon gör utan att skämmas, sitter i Civilutskottet. Civilutskottet har som en av sina uppgifter att "sköta" Utsökningsbalken, dvs de lagar som reglerar utmätning. Om Katarinas (o)kunskap är representativ för Civilutskottet så må Gud hjälpa de överskuldsatta! Civilutskottets ledamöter ska vara riksdagens "experter" på bl.a. Utsökningsbalken! SPECIALKUNNIGA!!!

Jag går och drar en filt över mig. Jag har en gammal fin filt i ylle som jag drar över mig vid speciella tillfällen. Nu är det ett sånt tillfälle.

Men innan jag gör det ska jag citera ett mail som kom till mig för någon dag sedan. Det är en man, en hantverkare, numera pensionerad och som ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv till att leva och bo i Norge och i Danmark. Han fick en nitiskt och rabiat tjänsteman från skattemyndigheten efter sig, efter ca 10 års kamp fick han rätt i HD (tror jag det var) men då var det redan försent. Efter att ha levt i många år på obestånd var skadan redan skedd. Han satt fast... När skatteskulden togs bort hade hans obeståndskarriär redan fått fäste och ingen utväg i Sverige. Han löste sina problem med att åka till våra grannländer och arbeta för där utmäter inte staten privata skulder! Till mailet:

"Här är lite information om hur det går till att finansiera inkassomarknaden... /klipp klipp/ i tisdags efter 65 + badet åkte jag bort till en kamrat sedan 50 år och snackade gamla minnen o.s.v. Så kom vi in på vad vi skulle göra nu /klipp klipp/ då sa jag att på måndag åker jag till Norge och gör lite timmar. Sedan nämner han i förbigående att han köpt upp en stock förfallna fordringar på 10 mille. Han hade gett 2 mille för stocken. Och det satt nu en svensk i Schweiz och skötte det hela. Han tyckte det var bra för han fick in 12 % på kapitalet = 240 000 o året. Nu har han ju egna pengar som han kan använda efter ett långt och riskfyllt arbetsliv. . När jag sa att det är ju bara i Sverige med en ålderstigen socialistisk lagstiftning det går att skinna gäldenärer så här och jag sa att i Danmark hjälper ingen myndighet till utan det är en helt privat affär. /Klipp Klipp/ Jag hoppas du kan använda informationen. Jag kommer att få mindre tid nu när det gäller att få in nya kulor." Mannen, en pigg och glad pensionär, åker till Norge för att arbeta DÄR FÅR HAN BEHÅLLA PENGARNA HAN TJÄNAR! PENGAR SOM HÄR I SVERIGE SKULLE GÅTT TILL ATT FÖDA INKASSOBOLAGEN SOM REDAN TJÄNAT HUNDRATUSENTALS KRONOR PÅ HONOM!

Lite tips till Katarina, är du ute efter kunskap kan du gå in här på bloggen med jämna mellanrum och fördriva tiden med att läsa. Jag ger dig en knuff i rätt riktning. Länk till inlägg. Eller sök upp Ertsborn för han är som en källa STOR KLOKSKAP. Han kan också knuffa dig åt rätt håll. För Katarina, du har verkligen inte fått ett enda rätt i det du säger. Det är ett svammel som gör mig mörkrädd. Lär dig av Ertsborn, ett ljus av kunskap i (m)örkret. Det var väl ändå för att få kunskap ni tillsatte Ertsborn och "hans" utredning? Ta då in det han säger! Ertsborn for President är ett annat inlägg du kan ägna en stund åt.

Till överskuldsatta som läser här. Som sagt, okunskapen flödar fritt bland de som borde ha insikt ni får ställa ert hopp till Han därovanför. Tror du på honom så har du i alla fall ett hopp om att få "smör ovanför när du dör!" NU drar jag filten över mig.


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se


Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

7 kommentarer:

 1. kanon att du tog upp denna blogg.

  SvaraRadera
 2. Jo, men precis. Katarina Brännström tar sig tid att bli upprörd när jag säger att beslutsfattare (även Katarina då) lever långt ifrån den verklighet de ska fatta beslut om, men hon skulle verkligen behöva lära sig mer om de faktiska konsekvenserna av överskuldsättning innan hon ställer sig upp och talar. Sorry, Katarina, men du brister faktiskt i kunskap, hur kompetent du än är på andra sätt. Jämfört med Jan Ertsborn är du på en grundskoleelevs kunskapsnivå. Det har INGET med politikerförakt att göra. Tvärtom, vi BEHÖVER er politiker för att komma nånvart med våra liv. Börja med att läsa bloggen här!

  SvaraRadera
 3. Det är en mycket bra poäng du tar upp där Mannan, det handlar inte om politikerförakt.

  När man läser Katarinas svar står det klart och tydligt att det är precis tvärtom. Ett väljarförakt!

  SvaraRadera
 4. Hon står så lågt i kunskap så det är skrämmande, hon har ju inte för fem öre satt sig in i problematiken. Ett yttrande från henne som klart och tydligt bevisar detta är ju hennes egna privata fördomar om att det skulle finnas en stor grupp av dom skuldsatta som tillhör gruppen kriminella(helt fel enligt enligt kfm). Detta bevisar ju faktiskt att denna regering inte förankrar sina beslut i verkligheten utan snarare stiftar lagar på hörsägen eller vad enskilda individer tror. SKRÄMMANDE ÄR VAD DET ÄR

  //Akademikern nightmare

  SvaraRadera
 5. Jag har en idé ang absolut preskription.
  Det folk verkar tro, är att om det blev absolut prekription, så kommer massor med människor att hålla sig undan för att slippa betala.(Vilket jag inte tror ett ögonblick på).Det är ju idag preskriptionsavbrytande så fort borgenären skickar ett brev eller dylikt. Om man skulle röra om i huvudet och istället tänka precis tvärtom. Att det vore preskriptionsavbrytande om borgenären inte lyckas få tag på gäldenären.Skulle det bli tvist om en skuld är preskiberad eller inte, så skulle istället borgenären bevisa att dom försökt men inte lyckats nå gäldenären, t.ex en gång per år. Bor gäldenären utomlands så skulle det vara upp till gäldenären att se till att preskriptionen inte bryts genom att själv kontakta borgenär/kfm en gång per år. På det sättet kommer man kanske åt dom få personer som kan men inte vill betala. Samtidigt som den stora merparten som faktiskt vill men inte kan betala, vet att om jag bara försöker allt jag kan under t.ex 10 år så får jag en ny chans.
  /Suzanne

  SvaraRadera
 6. Jag läser mellan raderna från Katarina Brännström att det finns inget intresse från hennes sida att vilja lära, förstå och arbeta för underlättnader för de överskuldsatta. Det hon säger låter som om hon skriver efter en redan färdig mall - samma ord härstammar från det egna ledet. Bara det bevisar ju att insikt inte anses nödvändigt.

  Man tycker ju att en politiker borde brinna för sin uppgift men tyvärr brinner Brännström mer för att vara kollegialt lierad i en grupp med inbördes beundran. Märk väl, där hör definitivt inte en överskuldsatt hemma.

  Moderater är människofientliga. I deras kultur finns inte "utsatta" människor. Moderater har sin räckvidd till de som inte drabbats av något som söndrat deras tillvaro. Jag noterar att inlägggen tar upp att denna problematik inte har någon färg. DEN HAR FÄRG - jag känner moderater som arbetar politiskt och deras människoförakt är inte tryckvänligt här. Men okej, jag sträcker mig till att detta beror på okunskap.

  SvaraRadera
 7. Noomi, naturligtvis finns det olika uppfattningar om vilket parti som står för vad. Alla partier, vare sig dom är inne i riksdagen eller inte, är representerade. Men just obeståndsfrågan är inte röd eller blå. Överskuldsatta hade det inget roligare innan Alliansen tillträdde.

  Och för övrigt så skulle jag tro att röstningen mellan S/M - jag tycker det är lika roligt varje gång jag skriver S/M nivån är inte hög på mig! - i just obeståndsfrågor ser likadan ut.

  Men hursomhelst. Röd, blå vit orange gredeskär spelar ingen roll. Den som behöver har inte möjlighet att fråga vilken färg hjälpen har. Beggers can´t be choosers.

  SvaraRadera