onsdag 3 februari 2010

Kronofogdens statistik om SMS-lån

har kommit i ny upplaga idag. DN skriver om KFMs statistik. Fler kommer säkert följa.

SR program Plånboken har också tagit upp problemet. Länk till Plånboken, inslaget kommer efter drygt 41 min.

Om dessa SMS-lån vill vi säga "Tack Gode Gud för dessa SMS-lån!". För vad SMS-lånen framförallt gjort för gäldenärskollektivet är att det satt fokus på obeståndsproblemet. SMS-lån som går till Kronofogden pekar på det systemfel alla som kommit i kontakt med obestånd har blott alltför sorgligt klart för sig, det är feltänk på feltänk i den utdaterade Utsökningsbalken (UB) samt att Kronofogdens uppdrag har kantrat.

I begynnelsen var det kanske rätt tänkt. Vi kan nog utgå från att den ursprungliga tanken med UB och Kronofogdens uppdrag var att myndigheten skulle utgöra en sansad och korrekt buffertzon mellan borgenär och gäldenär. Istället för att, som i andra länder, ha inkassobolag som kutade omkring och pungslog människor hejvilt åt höger och vänster skulle vi i Sverige ha en balanserad statlig myndighet, med "rätt och riktigt" som honnörsord, som skulle säkerställa "en ordning och en reda". Här skulle det inte vara något High Chaparall utan det skulle vara en allvarlig och seriös myndighet med jurister som skulle stå för strukturerna. Hepp!

Men någonstans gick det fel. Och början till det felet lades av socialdemokraterna Leila Freivalds och Ingvar Carlsson 1994 iom propositionen 1994/95:49. Man strukturerade om UB och öppnade därmed dörren för större transfereringssummor, vilket fick skuldindustin att vädra morgonluft, såklart.

"I propositionen föreslås att de två nuvarande formerna av löneexekution, utmätning av lön och införsel i lön, slås samman till ett enhetligt system så att all löneexekution sker genom utmätning. Sådan utmätning föreslås, ilikhet med den nuvarande införseln, kunna äga rum utan tidsbegränsning i stället för högst sex månader om året som den nuvarande löneutmätningen."

Sedan klipper jag lite och så kommer nästa grundsten för skuldindustin:

"Vid all löneutmätning tillämpas samma förbehållsbelopp för gäldenären. Dessa belopp höjs något i frhållande till nuvarande förbehållsbelopp vid införsel men ligger lägre än nuvarande förbehållsbelopp vid utmätning av lön."

Detta var startskottet för det utsugar-race som kanske och förhoppningsvis kulminerar i SMS-lån. För det är inte svenska konsumenter som drivit fram kreditmarknaden, det är helt andra aktörer bakom det vägvalet. Och vad är då nyckeln till att företag vill skuldsätta det svenska folket? Naturligtvis att företagen vill tjäna pengar. Och det är fair and square, vi behöver företag, jag personligen hejar på entreprenörer, industrier, tjänsteföretag o.s.v. Det är kreativa innovatörer och duktiga människor som inte är rädda för att arbeta. Men företag ska leva på sin egen förmåga inte leva på och utnyttja att UB är föråldrad och att Kronofogden blivit en bricka i ett finansspel.

För ingen tror väl att något företag lånar ut pengar/beviljar krediter för att dom är snälla? I karusellen med krediter/lån/pengar/köp ingår naturligtvis ett vinstperspektiv. I ett land där lån/krediter oavsett villkor och anledning ska drivas in av statliga tjänstemän med långtgående tvångsbefogenheter vad förväntar man sig? Att skuldindustrin är "återhållsam"? I ett land där man skrivit lagtexten så att den som äger en skuld alltid och oavsett ska ha rätt till statlig uppbackning o alla lägen varför skulle inte skuldindustin ta för sig och utnyttja? Kronofogden är helt enkelt en viktig parameter i beslutet om man vill skuldsätta någon eller inte. "Får jag stå själv för fiolerna kommer jag vara mer noggrann med vem som får låna eller teckna avtal, får den som jag lånar till eller tecknar avtal med stå för alla fioler genom statliga tjänstemäns försorg så kommer jag vilja ha ut så många avtal som möjligt.

I Sverige har borgenären förmånen att ha en hel myndighet som sköter indrivningen åt sig. In med skulden, vilken skuld det än vara må, in med den till Kronofogden så sköter dom resten. Skuldsätt så många du hinner orkar och kan sen hivar du in skulden till Kronofogden för dom sköter resten! Det är inte en sund verksamhetsidé och det är inte bra för Sverige.

Klarar ingen annan av att se symbiosen mellan UB, Kronofogden och skuldindustrin? Och skadan den symbiosen har för Sverige.

För alla tjänstemän som vill ha en inblick i verkligheten rekommenderar jag att läsa följande blogginlägg från bloggen Resurspank. Tycker du att det är rätt och rättvist att den ensamstående mamman ska ha det som hon beskriver för att skuldindustrin ska få uppbackning i rena spekulationsvinster?

Och slutligen, till dig vuxna människa som ansökt, och fått beviljat, ett SMS-lån som lämnats in till Kronofogden för tvångsindrivning, vill jag säga:
Jag tror inte du brister i "sunt förnuft".
Jag tror inte heller att du "tagit" något lån, har du gjort det lär du sitta på kåken när dom får tag i dig. Du kan endast tagit beslutet att ansöka om ett SMS-lån. Anledningen till att du ansökt vet inte jag och kan heller inte moralisera över.
Jag tror inte det spelar någon roll hur många gånger du än lyssnar till inslaget i plånboken.
Jag tror att du vet att SMS-lån inte är en optimal lösning.
Jag tror att om vi så inför 7 veckors ångerrätt vid SMS-lån så spelar det ingen roll för dig, för..
Jag tror du behövde pengarna NU för att täcka en nödvändig utgift.
Jag tror du behöver få veta att du gör så gott du kan, det är inte dig det är fel på, det är obeståndspolitiken. (Och fel på andra politiska beslut med för den delen.)

Jag tror du behöver mycket stöd och mycket förståelse.
Jag tror du har det fördjävligt kämpigt.
Jag tror du tog ett desperat beslut i en desperat situation.
Jag tror du behöver höra den här låten.//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna!
Superskuldsatt
Resurspank
Obestånd
Villerider
Noll Koll
Ljuramannen
Affesblogg
Systemsnyltarna
Dwight
Inspirera
Autodidact
Johnny Rocker
Fonzie

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Bra! att du lägger in lite historik i detta. Tänk alla ungdomar som hamnar snett direkt de fyller 18 och måste ta sitt första sms-lån för att klara vardagen, de behöver veta att de inte är ensamma om att ha det svårt. För oss som är medelålders, och har längre tidsperspektiv på hur det varit genom åren, är det nyttigt med en upprepning. Det verkar vara det allting handlar om: att upprepa, och upprepa igen, till dess någon beslutsfattare förstår. Om det nu någonsin händer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej allihopa,
   Jag heter Herr, Rugare Sim. Jag bor i Holland och jag är en lycklig man idag? och jag sa till mig själv att alla långivare som räddar mig och min familj från vår dåliga situation, jag kommer att hänvisa alla personer som letar efter lån till honom, han gav mig lycka till min och min familj, jag var i behov av ett lån på € 300.000,00 för att starta mitt liv hela tiden när jag är en ensamstående far med 2 barn träffade jag denna ärliga och Allah fruktade man lån långivare som hjälper mig med ett lån på € 300.000,00, han är en Allah fruktade man, om du är i behov av lån och du kommer att betala tillbaka lånet, vänligen kontakta honom berätta för honom att (Herr, Rugare Sim) hänvisar dig till honom. Kontakta Mr, Mohamed Careen via e-post: (arabloanfirmserves@gmail.com)


   LÅN Ansökningsinformation FORM
   Förnamn......
   Mellannamn.....
   2) Kön: .........
   3) Lånebelopp som behövs: .........
   4) Lånetid: .........
   5) Land: .........
   6) Hemadress: .........
   7) Mobilnummer: .........
   8) E-postadress ..........
   9) Månadsinkomst: .....................
   10) Yrke: ...........................
   11) Vilken webbplats gjorde du här om .....................
   Tack och hälsningar.
   E-post arabloanfirmserves@gmail.com

   Radera
 2. DJag tror på att nöta och nöta och nöta för inget annat har hjälpt. Tillslut kan hända dessa citerar någon av oss direkt och det är då det plötsligt händer...drömmar måste vi ha och visioner, men jag tror vi kan nå långt och få till dom ändringar som måste till. Kanske en anmälan från oss om mänskliga rättigheter för visst bryts det mot det...

  SvaraRadera
 3. Lån erbjudande för alla med 2% ränta


  Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 50.000 kr och 10.000.000 kr på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: infoslaina@gmail.com

  SvaraRadera