söndag 28 februari 2010

Valtemperaturen i Sverige är ISKALL!

"Valkampanjen har börjat!" skriver media. "Valtemperaturen stiger" skriver man. Men hur varmt är det?

Här har ni de etablerade partiernas hemsidor. Dagens fråga är
Vilket parti tycker du verkar se till dig och din "grupp" av utanförskap? Läs själv. Och gråt... Det är iskallt...

http://vansterpartiet.se/
http://www.socialdemokraterna.se/#
http://www.mp.se/templates/Mct_177.aspx?number=165788
http://centern.se/
http://kristdemokraterna.se/
http://folkpartiet.se/
http://www.moderat.se/web/Hem.aspx

Är det dom här vi ska hoppas på? Var finns insikten? Var finns glöden? Var finns rättvisan?? Var finns lösningen för alla de hundratusentals som hamnat mellan stolarna? Företagare, misslyckade företagare, av myndigheter misshandlade företagare, f.d. missbrukare, de som skilt sig och fått kraschad ekonomi, de som inte får någon ersättning från försäkringskassan? Som kämpar i månader med A-kassan? Som sitter i påhittade praktikantjobb för att man ska hyfsa till det du reducerats till, en siffra i statistiken? Invandrare som inte hittar vägen i Sverige? Uteliggarna som inte får hjälp? Hemlösa? Ja ni förstår jag kan rabbla detta in i evigheten...

Läs de andra bloggarna, du hittar länkar i vänsterkolumnen. Läs alla eminenta, glödande, insiktsfulla, kloka, sanna, erfarenhetsbaserade (i detta tidevarv där allt ska vara "Evidensbaserat" gudbevars, erfarenhetsbaserat känns rimligare tycker jag) rättvisekämpande underdogbloggarna som har fått NOG! Helt enkelt Fattiga Riddare! Alla med sin speciella kombination av ingångar i obeståndsproblematiken och evighetsgälderiet!
skriv ut dokumentet
http://fattiga-riddare.se/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=1&Itemid
och skicka in.

Insolvens Stockholm
Box 761
12002 STOCKHOLM

Vi kommer även att fixa ett faxnummer till imorgon. Man kan faxa på biblioteket. Det kostar här i Norrtälje 10 kr. Men om du faxar, behåll originalpapperet, vi kanske måste komplettera med det. Vi har också några som skriver under listan med godkännande per telefon, dvs personer man talat med i telefonen, säger ja jag skriver under, och så skriver den som har listan under med personnummer o.s.v. Vi vet inte om det räcker men vi spelar med noll och ingen tid här och vi trodde ALDRIG att suget var så enormt som det verkar vara.

Det här är ett renodlat "underdog-parti". "De andra" får stå i sina valstugor och jaga sina medelklassväljare. Vi vet att många vi vänder oss till ALDRIG går på stan. Dom vill inte se allt dom aldrig kan delta i, aldrig kan köpa, aldrig eller mycket sällan gå och ta en "fika" på stan.

Skriv ut listan, skriv under. Det här tar en fart som gör att vi börjar tro att det är möjligt. Hjälp till! Din röst behövs. Som det ser ut nu så kommer vi kunna erbjuda ett alternativ till de etablerade partierna.

Du som berörs, in på Fattiga Riddare med dig och hör mullret! DÄR är det varmt, välkomnande och framförallt så förstår man, utan så många ord, att just du kämpar i uppförsbacke!

Och bara så att ingen tror att jag jämställer mig med Barack Obama *skrattar* så kan jag genast bita huvudet av den tanken. Det gör jag INTE. Men jag vill att du utan hopp ska börja känna att YES WE CAN! Because YOU´RE worth it!


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dwight
Noll Koll
Resurspank
No Cash
Systembloggen
Skuldsatt
Obestånd
Johnny Rocker
Ljuramannen
Inspirera
Autodidact

lördag 27 februari 2010

WOW!


Alla som sett att vi trilskas genom att försöka bilda parti ska veta att vi alla förstår att det riskerar vara ett slag i tomma luften. Men det kan, åtminstone, hända det är ett slag som åtminstone ger något vinddrag...

Läs här:
Eva Hillén Ahlström, S-politiker.

och här
Alliansupproret.

Dwight, som skriver i en kommentar på Eva Hillén Ahlströms blogg, sammanfattar det hela på ett underbart sätt:
"Vi känner oss inte svikna, vi är."

Vi "hörs" igen på måndag. Dvs den dagen jag vill att det ligger 1 500 underskrifter i brevlådan så vi kan gå vidare med partibildningen.

Om det så är endast en underskrift på ditt papper så ska du veta att det behövs och är välkommet.

Skriv ut dokumentet, länk,
skriv under och
Skicka det till

Insolvens Stockholm
Box 761
12002 ÅRSTA

Du kan också skicka ett mail till mig så mailar jag över dokumentet direkt. Det är NOG nu.

lägg det på brevlådan på söndag innan brevlådan töms. Om alla hjälps åt kan vi gå till valmyndigheten på måndag och registrera parti.

...och nu till något helt annat...

Ett eminent band, I hope :), Trailerpark Idlers, (ett band som innefattar några av de som bloggar i vårt bloggnätverk,) spelar ikväll på Wirströms Pub, Storgatan 13 i Gamla Stan. Inträde ska enligt uppgift vara gratis. Jag ska dit, de som har möjlighet beger sig naturligtvis också dit. Be there, or be square... :)

Med det ska jag försöka ta helg.
För det ska ni veta, det behövs...

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dwight
Noll Koll
Resurspank
No Cash
Systembloggen
Skuldsatt
Obestånd
Johnny Rocker
Ljuramannen
Inspirera
Autodidact


fredag 26 februari 2010

Hur illa är det?

...och igen vad kan vi hoppas på? Det pågår en dragkamp. Mellan rött och blått. Det handlar om sociala frågor, om välfärd och det handlar om valet i höst. De blå får nu klä skott för att många far illa, och de röda vill framstå som "hoppet".

För att fräscha upp minnet tycker jag ni ska läsa den här artikeln, länk. Artikeln publicerades i Feb 2005, dvs då de som vill framstå som "hoppet" fortfarande höll i Sveriges ordförandeklubba.

Det är mycket möjligt att det finns nyansskillnader mellan blått och rött. Men är det nyansskillnader vi är ute efter? Arbetslösa, hemlösa, sjukskrivna, konkursade människor, personer på obestånd (ungefär samma personer) behöver något annat än nyanser. Det är som att allt tickar på oavsett vem som styr.

Det här ligger som en kommentar i en av inläggen här på bloggen, det är mannens egna ord helt oredigerade av mig:
"Jag vill bara framföra min situation och hoppas att nån politiker verkligen förstår, inte bara säger sej förstå. För mej är det kört!
Efter bankkrisen i början av -90 talet så fick jag problem Konkurs skulder mm de skulderna var då c:a 250.000:- jag har sedan 1994 levt på existensminimum och betalat av det jag kunnat från min LÖN dvs jag har INTE levt på bidrag utan arbetat hela tiden.
Idag är jag skyldig c:a 1.300.000 Kr vara räntor på c:a 1 miljon...
Det jag betalat av har inte ens räckt till räntorna som i vissa fall är 20%.
Jag är nu 58 år och kan inte ens ta ett telefonabbonemang eller få en egen bostad. sittar därför fast i en 4.rummare med hög hyra efetrsom jag helt enkelt inte kan få ett hyresavtal på en anna bostad?
Anser ni POLITIKER att etta är samhällsnytta? den som hamnar i skuld skall sugas ut till sista droppen för att sen när orken tar slut och man inte kan eller orkar arbeta ihop till avbetalning slängas till vargarna som hemlös, för detta är vad som väntar mej. Bankerna som fick lån av staten för att klara sej har i många fall utmött hus och hem för stackare och sen sålt dem med övervinster men skulderna de har den lilla männskan kvar!"

Berättelsen började inte i sept 2005, då vi fick regeringsskifte. Berättelsen startar i början av 90-talet!

Rött eller blått är inte vitt eller svart. Det är mest grått tycker jag.

Det ligger mycket i Dwights kloka ord, länk till blogginlägget, "Det får mig osökt att tänka på vissa politiker som sitter i diverse utskott och på diverse departement och snackar en massa om saker dom inte vet ett skit om. Nu är det så här: "Jag sitter i XXutskottet och därför vet jag vad jag pratar om" när det egentligen borde vara så här "Jag vet vad jag pratar om därför sitter jag i xxutskottet".

Jag ska berätta om Rolf Nilsson, Stockholms Hemlösa. En man som varit på besök till helvetet, det riktiga helvetet, men slet sig loss och kom tillbaka. Inlåst, utsläppt, utslängd, utestängd, uttittad, utslagen, uträknad och så igen uppstigen. Med all sannolikhet ibland även uppstigen från de döda. Cred till Rolf och alla som lyckats, hopp till alla som kämpar! Under en vinter stod han varje dag utanför Enheten för Hemlösa i Stockholm, där kommunens tjänstemän arbetar med hemlösa så tjänstemännen får en lön och kan betala så dom har ett hem att gå till, och frågade de som arbetade där "Ska det bli skönt att gå hem nu?" Jag tycker det är värt ett Nobelpris i styrka. Det om något är stamina och civilkurage.Vi behöver mer sånt i Sverige. Hejja Rolf! Resurspank har också skrivit ett blogginlägg om socialtjänsteländet.

Och varför sitter inte en sån man som Rolf och trycker på "Ja" eller "Nej" knappen? Han har på riktigt erfarenhet av hur det ser ut. Fler sådana så ska ni se att det blir ordning. 349 personer i riksdagen med erfarenhet av livet och kanske kanske... Istället sitter personer i möten, i samtal, skriver dokument, lägger till listan, evidensbaserat är ordet för dagen, fler samtal, mer möten... Men det HÄNDER ju ingenting! Det har inte hänt något positivt på decennier. Och pengar finns det så det går inte skylla på. Eländet kostar mängder med skattepengar idag. En "insatsrokad" skulle antagligen spara pengar. I civilutskottet sitter personer som aldrig provat uppleva existensminimum á lá Kronofogden och beslutar? Personer utan underdogerfarenhet av socialtjänsten utreder och beslutar. Dom har inte en susning om hur det ser ut, annat än på papperet! Hur ska det kunna bli någon "balans" då?

Erfarenhet kan inte förvärvas uppifrån och ner. Det går inte att läsa sig till erfarenhet. Man kan läsa sig till en form av insikt, men helvetet går inte beskriva. Det måste upplevas (skånska dagbladet om hemlösa kvinnor). För annars blir det hur dumt som helst.

När ni läst såhär långt vill jag rekommendera en studie i verklighet, i dyrt och kostsamt vansinne. Det är Dwight igen som skrivit blogginlägget "Dwight funderar på utanförskap". När ni läst kan gärna någon förklara hur i helvete det blivit så DUMT. Min katt får bättre betyg än de som står bakom systemet.

Sedan när du läst Dwights inlägg kan du gå till dokumentet. Få så många som möjligt att skriva under, men se till att åtminstone skicka in din egen namnteckning till Insolvens Stockholm, Box 761, 12002 STOCKHOLM. Så vi har en chans att få in kunskap och erfarenhet bland de 349.

Varför ska du skriva under? För att vi vill ha människor, som likt Rolf Nilsson och Dwight, har erfarenhet i riksdagen!! Vi vill inte rösta in den grå massan igen. Ni vet, de grå som tråkar och terroriserar ihjäl oss med sitt vansinne.

Den här kommer rulla många gånger...


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Dwight
Noll Koll
Resurspank
No Cash
Systembloggen
Skuldsatt
Obestånd
Johnny Rocker
Ljuramannen
Inspirera

tisdag 23 februari 2010

5 i 12

Vi vet att överskuldsättning behandlas styvmoderligt både högt, lågt, åt vänster och åt höger. Med vissa ljusstarka inslag, Ertsborn (fp) och Egon Frid (v) är det annars ganska (m)örkt. Intentioner finns men inte kunskap. Och utan kunskap inga lösningar.

Vi vet att det utlovats presenteras en proposition den 23 mars som skall vara en produkt av Ertsborns utredning. Vi har hört att förmodligen ryker förslaget till 3 års skuldsanering. Rykten går om att det kan bli hur urvattnat som helst. Vad som kommer den 23 mars är höljt i dunkel, men vi anar konturerna. Det liknar en tumme...

Vad är oddsen att det ska bli något väsentligt av Ertsborns utredning när den som sitter som chef för Judep tillhör samma parti som de som skriver här?

Ertsborn lämnade över utredningen den 24 sept 2008. I 545 dagar har Beatrice Ask "behandlat" den fråga regeringen bad Ertsborn behandla ytterligare 1,5 år tidigare! Fort går det då inte... Tid är något personer med ekonomiska problem har ont om.

Kronofogden enligt SVD:
"Kronofogden bedömer också att det tar lång tid för många människor som hamnat i skuldfällan att repa sig.

All erfarenhet säger att det går ganska fort ner i samband med arbetslöshet men att kämpa sig upp till en normal nivå igen kan ta fyra till sex år. Det är ganska lång tid framöver som man är känslig för svängningar. Vi tror inte att räntorna ligger kvar på den här nivån och det tror inte Riksbanken heller.

Kronofogden har inte heller sett någon avmattning i statistiken under början av året. Liedström Adler bedömer att det är fortsatt höga siffror.

– Vi ser att vi har ett stort inflöde under början av 2010. Men vi har bara en månad hittills och de siffrorna har vi inte hunnit analysera än. Men det ligger högt, mycket högt."

Vi hade en röd regering för 3,5 år sedan. Logik flödade inte då. Så fick vi en blå regering. Logiken tvärdog. För många har det bara blivit värre. Hur det blir om blått eller rött härjar ett varv till vet vi inte. Ingen vet. Men bättre än för 3,5 år sedan blir det inte. Och det var inte bra då heller!

Om ett relativt "okontroversiellt" förslag som skuldsanering tagit nästan 3 år att ens få fram en proposition för riksdagen att rösta igenom hur lång tid tror du att det kommer ta innan Utsökningsbalken får en översyn och förändring? Och hur lång tid tar det innan det kommer en proposition ur det?! Man har fått krupp, slagit knorr på sig och gått i spinn över att människor som levt på existensminimum á lá Kronofogden i 20 år "bara" ska behöva betala skulderna i 3 år. Hur bra tror du det kommer gå få igenom förändringar i Utsökningsbalken? Och vad tror du den förändringen kommer bestå av? Röd regering 2010 innebär med all sannolikhet Tomas Bodström som justitieminister och hur pigg i frågan om obestånd har han visat sig vara? Blå regering 2010 innebär med all sannolikhet Beatrice Ask, eller någon annan partikamrat, och hur pigg i frågan om obestånd har hon och hennes partikamrater visat sig vara... Vi erbjuder helt enkelt "hjälp till självhjälp". Det är bara inse. Ingen kommer göra det annars.

Vi vet att många många desperat behöver stöd. För att inte säga direkt HJÄLP. Och dom behöver det NU. Människor far illa. Kyrkan flaggar att människor inte har pengar till el, hyra och mat. Resurs jagar personer som har gett upp och vill avsluta sitt liv. Arbetslösa får vänta i 18 veckor innan dom får ersättning. När "Arbetslöshetsförsäkringsinspektionen" går igenom A-kassorna får A-kassorna kritik: FÖR ATT DOM INTE BÄTTRE KONTROLLERAR ATT INGEN FUSKAR! Hemlösa ska vi bara inte tala om hur dom behandlas. Länk till ett insiktsfull och empatiskt inlägg av Resurspank. Socialförvaltningarna genererar socialbidragstagare. Skatteverket. Bankerna. "Lo-kvinnan"... Så mycket har krackelerat runt så många och vad görs..? Vad kan vi hoppas på? Att det blir som sist röd gubbe styrde det sjunkande skeppet Shanghai?

Vi satt några stycken och pratade i lördags. Det var en brokig skara människor. Det var sju personer. Grupperna dessa sju representerade var fd. missbrukare, fd. företagare, pågående företagare, ensamstående mamma, umgängespappa, socialbidragstagare, arbetslös, sjukpensionär, ålderspensionär, fd hemlös... Det var personer röda som äpplet Snövit åt, och blå så moderaterna framstod som rosa. Högskoleutbildade och mindre högskoleutbildade. I prinicp ett enda ämne skar rakt genom alla dessa. Obestånd, Kronofogden och utmätning. Evighetsgälderiet hade ursprung skattemyndigheten, exekutiv auktion, underhåll, konkurs, sjukdom, skilsmässa, DÖDSFALL... Ingen röd tråd, inte ålder, inte uppväxtort eller kvaliten på uppväxt, inte förvärvsarbete, ingenting, förutom obestånd och en evig situation som gäldenär med Kronofogden som ett "glastak" för att komma tillbaka till ett "innanförskap".

Tanken har väckts tidigare. LÅT OSS BILDA ETT PARTI. Partiet Fattiga Riddare.
Nu är tanken här igen. För att bilda parti måste vi senast måndag den 3 mars lämna in 1 500 underskrifter till valmyndigheten i Solna. Underskrifter med personnummer. Underskriften betyder inte att du måste rösta på ett sådant parti. Underskriften betyder bara att du stöder att ett sådant parti bildas.

Vi tar nu tempen på alla de 100 000 -tals människor som står utanför. Är ni beredda?

Vad krävs för att komma in i riksdagen? Drygt 200 000 röster. 200 000 röster betyder ca 15 ledamöter och ett kansli för att lobba inifrån riksdagen!!! 200 000 röster!

Vi lovar INTE att ställa upp i valet. Men med 1 500 underskrifter har vi möjlighet.
Vi lovar INTE förändring. 15 personer mot övriga 334... det säger sig självt.
Vi lovar INTE uppträda som alla övriga grå, oavsett färg.
Vi lovar INTE att lösa energipolitiken, skolpolitiken, vägpolitiken...

MEN vi lovar att ge alla grupper som är uppräknade här ovanför representation i riksdagen. Helt plötsligt talar man inte om "dom" utan om "vi" och "oss". Bara en sån sak.

Får vi ert stöd har vi möjlighet att gå vidare. På sidan www.insolvensstockholm.se eller på fattiga-riddares forum kan du ladda ner blanketten för underskrifter. Du kan också maila info@insolvensstockholm.se så kommer det via mail. Ragga så många underskrifter som möjligt är. Vuxna barn, mammor, pappor, syskon, sambos, sambons syster, bror, förälder, grannar... Om 500 människor får ihop 3 underskrifter var så blir det 1 500... Och det är på gång.

Senast på söndag när brevlådan töms måste du posta underskrifterna. Skicka dom till
Insolvens Stockholm
Box 761
12002 ÅRSTA

Får vi 1500 stöd i ryggen så finns det en liten, försvinnande liten chans att det kanske, kanske kan gå... "Om inte berget kommer till Muhammed, så får Muhammed komma till berget!"

Fler bloggar om detta idag.
Dwight
Noll Koll
Resurspank
No Cash
Systembloggen
Skuldsatt
Obestånd
Johnny Rocker
Ljuramannen



//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

måndag 22 februari 2010

Kronofogden slår rekord!

I antalet inlämnade ansökningar om verkställighet. Nähä... Undrar vad DET kan bero på? Utsökningsbalken och statliga tjänstemän som får agera hjon åt Skuldindustrin?

SVD skriver i Söndagsanalysen att fler länder än Grekland har "lik i garderoben". Ett hett tips till Anders Borg, och till viss mån även till Beatrice Ask, tycker du/ni staten har för höga utgifter och behöver spara? Sluta spara på pensionärer, sjuka, arbetslösa... Att spara där kostar pengar. Skär istället i Utsökningsbalken, så ska ni se ni sparar skattepengar på riktigt. Utsökningsbalken kostar, som den är utformad idag 30 - 50 miljarder svenska skattekronor per år! Det är möe pengar...

Till alla felinformerade lyxfälletittare som menar att som man bäddat får man ligga:
Ni som tror att skuldsatta personer på obestånd "tar" lån så fort dom har en chans behöver tänka om. Lånar pengar över sina tillgångar med inställningen att "staten" ska ta hand om dom när det smäller. Inget kunde vara mer fel. Det är nämligen precis tvärtom. De som lånar ut pengar lånar ut åt höger och vänster, upp och ner, trygga med att staten, via Kronofogden, driver in varje öre, varje avgift samt räntor högre än Eiffeltornet! Dvs kreditmarknaden och Skuldindustrin lever gott på att Kronofogden får mer att göra. Det är dom som tjänar på hela midevitten. För varje namnteckning olika kommunikationsleverantörer får in och för varje SMS-lån skojjarföretagen får ut är värd guld när det kommer till Kronofogden. Den som i alla lägen får stöd är den som ska ha pengar. I alla lägen. Oavsett.

Den 23 mars, när propositionen om ny skuldsaneringslag ska lämna Beatrice Asks departement, så får vi en fingervisning om vem man avser hjälpa. Släpper man igenom Ertsborns oredigerade förslag till förändringar av skuldsaneringslagen vill man hjälpa samhället (mindre kostnader) och hushållen. Skär man i Ertsborns förslag så är det skuldindustin man står bakom med konsekvens höga och fortsatt ökande samhällskostnader. "Ett, två, tre på det fjärde ska det ske, på det femte gäller det, den 23 ser vi det!"

Favorit i repris.


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag 21 februari 2010

Prop om förslag till förändringar i Skuldsaneringslagen...

...är nu utlovad att komma den 23:e Mars.

Min kommentar på Moderater i Civilutskottet:
"Strålande! Det tog bara 1,5 år… Och vi utgår från att Ertsborns förslag till förändringar är orubbade. Dvs 3 år skuldsaneringsperiod, förändring av begreppet ”kvalificerat insolvent” samt att synen på skuldernas ålder ska förändras.

Om ni lägger fram Ertsborns förslag oförändrat, eller något ännu bättre ex.vis lagt till Absolut preskription!- så kommer i alla fall jag släppa fokus på Moderaterna.

Vi ser den 23 Mars vad propositionen innehåller. Jag blir så glad! Förhoppningsvis har ni också ordnat till problemet med umgängesbarn och normalbelopp för dessa i Propen.

//Ulrika"

Jag är dock rädd för att åtm förslaget om 3 år skuldsanering ramlat bort. Att man vattnat ur Ertsborns förslag till förändringar så att det bara är en liten tumme kvar. Men jag ser fram emot att ha fel! Och att man driver igenom HELA Ertsborns förslag. Gör oss inte besvikna...

Och så tar vi del 2, The devil came back to Georgia... Mr Johnny Cash "vid micken" om jag inte minns fel.


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Diskussionen fortsätter, I hope...

I alla fall fortsätter den från gäldenärskollektivets sida. Bakgrund:
Moderater i Civilutskottet
Mitt svar
Mitt svar 2

Katarina Brännström skriver på sin egen blogg (länk till bloggen, inlägget heter "Finns det hopp för överskuldsatta", inlägg nr 4)

"Problemet är att vi lagstiftare måste ta hänsyn till flera faktorer." Ja tack. Så gör det då. Idag tar man hänsyn till..? Borgenärerna! Man tar inte hänsyn till samhället, som betalar 30 - 50 MILJARDER per år för eländet, man tar inte hänsyn till gäldenärens situation -utgifter - LIV, inte till gäldenärens umgängesbarn, inte till gäldenären som får ett jobb där provanställningen avslutas i rödaste rappet när Kronofogden gör entré med löneutmätning o.s.v. Systemet är helt enkelt skevt, Kronofogden tar hänsyn till ungefär ingenting! Förutom Borgenärens önskan om indrivning av Gudvetvad för skulder - avgifter - räntor... Så, ja tack, det är det många väntar på, att man ska ta hänsyn till fler faktorer. Det är ungefär det Gurun Ertsborn säger i sin utredning. Det är ungefär det Kronofogden säger i SIN utredning (KFm 2008:01 "Alla vill göra rätt för sig"). Det är ungefär det Konsumentverket säger I SIN UTREDNING som kom 2003. Ja tack. Hänsyn till fler faktorer.

Vidare säger Katarina
"Sen måste vi ha vissa regler när återbetalningen inte fungerar. För villkoren för återbetalning reglerar även tillgången på lån." Undras just hur man gör i andra länder, dvs alla länder förutom Sverige och Finland, där borgenärer inte har en statlig automatisk indrivning att luta sig mot? Har Norge, Storbrittannien, Tyskland... ingen kreditgivning? Inga kreditbeviljanden i Baltikum? Lettland? Trams!

Mer
"Många av de skuldsatta inser inte riktigt detta." Det lämnar jag till er andra att svara på. Ni är klokare än jag för jag finner inte ord!

Crescendo!
"Jag menar att man måste skilja på skulder och skulder, alla måste betala för sina barn, för ett skadestånd också, särskilt för brott." Har någon warped min hjärna? Jag fattar ingenting. IGEN! Skillnad? JA TACK. Idag gör man ingen skillnad. Har du skulder för att något SMS-företag vill kränga Antiperspiranter (länk till top country) utmäts du på exakt samma sätt, enligt samma mall, som en person som har ett obetalt skadestånd för att exempelvis förgripit sig på sitt eller grannens barn! En person som hamnat på obestånd efter att ha legat på sjukhus, kanske för att familjens barn varit sjukt och DÖTT, utmäts på samma sätt som en person som har skadestånd för att ha slagit ihjäl någon! En person som rest sig ur ett tungt, destruktivt missbruk och valt livet framför drogerna utmäts på samma sätt som en som har skadestånd efter att ha langat horse till en gravid kvinna! PÅ SAMMA SÄTT!! Och nu ligger Kronofogdens önskelista "förenklad löneutmätning" i pipen hos Judep. En önsklista som tagit det sista steget in i schablonernas förlovade land och där ALLT ska gå efter tabell. MAN FÖRESLÅR ÄNNU MINDRE DIFFERENTIERING! Jag personligen trodde att det inte gick driva utmätning längre mot schabloner, men Ack och Kvack så fel jag hade. Kronofogden hittade ett sätt! Vad man gör åt det? SLUTA DRIVA IN PRIVATA SKULDER! Men innan ni gör det, FÅ FRAM EN PROPOSITION AV ERTSBORNS UTREDNING! ORÖRD!

Till er alla som läser,
Katarina får just nu bära hundhuvudet för en snedvridning som Sossarna hittat på (länk till bakgrund). Hon får också bära korset för hela sitt parti. Det är inte HELLER rättvist. Så jag dirigerar er till Anti Avsan, Katarinas partikamrat. Länk till Anti Avsans blogg. Och ett till. Och ett till. Anti Avsan, talade i debatten den 27 jan, och som fortfarande inte svarat på min kommentar. Vill du ha info eller inspiration ska du se hans inlägg. Du behöver ha Realplayer och godkänna att ladda ner. Länken går till riksdagen så den bör vara ok. Hursomhelst, ni kanske ska divergera något av frustrationsströmmen även till honom?

Eller till Storchefen Beatrice Ask. Ni vet kvinnan som inte får ut någon proposition för övriga ledamöter att rösta om. Och när (om?) hon väl får ihop en så är det väl utvattnat likt lutfisk! Länk till kontakt med Beatrice Ask (m) och som den 24 sept 2008 fick utredningen "Vägen tillbaka för överskuldsatta" i sin hand. Och som efter det gjort...

Hm...
Eeeh....
Ehrm....
*harkel*
INGENTING! Protestera!

Mycket ska ha mer, och Fan ska ha fler! The devil went down to Georgia...


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 19 februari 2010

Katarina har svarat...

.. på bloggen Moderater i civilutskottet. Alltså svarat på mitt inlägg Moderater i civilutskottet. Jag lägger ut det här. Jag har också svarat. Lägger ut det också här. Men efter det får ni själva hålla koll på M i civilutskottets blogg. Det är nog inte sagt sista ordet ännu, tror jag.

Katarina:

"Hej Ulrika och andra som läser den här bloggen!

Om du inte vet så kan jag informera om att jag i stort sett varje vecka läser din blogg, fattiga-riddare och annat, i detta ämne. Så sent som igår skrev jag ett inlägg på min egen blogg: http://katarinabrannstrom.blogspot.com/

Det är synd att du och vissa andra tror att jag och andra (moderater) är okunniga, när vi inte delar alla era åsikter. Samt att min och Jan Ertsborns uppfattning skulle vara så olika, det är inte heller sant.

Jag har full respekt för dina åsikter och din kamp för överskuldsatta. Precis som många andra som kämpar för sina intressen av olika slag. Kruxet är att regering och riksdag har att ta hänsyn till helheten, att väga in allt som påverkar det svenska kreditsamhället. Det är detta som gör det så svårt. I annat fall skulle väl socialdemokraterna som styrt vårt land i decennier har löst det här problemet för längesedan, eller hur?

Det är alltid svårt att jämföra olika länders system, då det ser så olika ut. Den som är överskuldsatt i Sverige, Norge, England eller Spanien har förmodligen en mycket svår situation, oavsett hur systemen är. Jag vet själv en spansk familj som fick lämna allt och hade mycket litet stöd av samhället. På många håll i Europa just nu finns familjer som gått bankrutt och som fått lämna hus, hem och som har det mycket svårt pga krisen. I Sverige har vi ändå en social grundtrygghet som inte alltid finns i andra länder.

Så Ulrika, tro inget annat än att jag, Ertsborn och de andra i civilutskottet både vill och kämpar för att det ska komma ett förslag om ny skuldsaneringslag."

Mitt svar.

"Med risk Katarina att upprepa mig. Nej ni har inte kunskap. Eller gömmer ni den kunskapen bakom fördummande ord för att föra oss bakom ljuset? Jag tror ni upplever att ni har kunskap, men det betyder inte att ni har det. Jag säger ”ni” för jag har diskussioner med andra M-politiker och jag blir verkligen rädd. Det verkar som om det genomgående i hela partiet florerar en okunskap. Det är så pass illa att jag väljer att inte lägga ut diskussionerna på bloggen. För det är verkligen så osannolikt dumt ibland.

Men Ertsborn har kunskap. Stor kunskap, stor insikt. Men det har ni inte i M. Det är ingen uppfattning. Det är helt enkelt så det är. Och det är ok, om ni följer råden från de som besitter kunskap. Ex Ertsborn. M sitter i vägen för Insolvensutredningens förslag till förändringar i UB. M har under lååång tid talat om en översyn av UB men inget händer. Sist jag kollade, Katarina, var det en moderat som satt som departementschef på både Finans och Judep. M står i vägen just nu, och står ivägen för Ertsborn. Vi arbetar hårt på att föra ut kunskapen till de 500 000 personer, and counting, som förtvivlade sitter och väntar i hopplöshet. Alltså föra ut kunskapen om att M står i vägen för Ertsborn och hans kunskap. Det kommer vi fortsätta göra fram tills dess att M släpper igenom Ertsborns förslag.

Det är helt enkelt så det ser ut. Bara att du (ni) använder orden helhet och balans som ni gör borgar för att ni inte besitter det ni säger er besitta. Kunskap.

FP får antagligen Ertsborn med sig vid en omröstning. S kommer rösta för. V kommer rösta för. MP med all sannolikhet. Men det kommer ingen omröstning till skott… För det kommer ingen proposition… För det sitter en M som departementschef… Och antingen är det tjänstemännen som förhalar processen och då har dom en för svag chef som inte tar kommandot. Eller så är det så att självaste departe(m)entschefen som stoppar. Det finns liksom inga andra alternativ."

*skrattar* det blev ju riktigt roligt när jag skrev "FP får antagligen Ertsborn med sig vid en omröstning. Naturligtvis ska det vara "Ertsborn får antagligen FP" med sig vid en omröstning! Så kan det gå när tanken flyger före fingrarna som hamrar tangenterna. Jag hoppas det är mig förlåtet? :)

//Ulrika Ring

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Moderater i Civilutskottet


...har ett mycket välbesökt blogginlägg "Många goda förslag från Kronofogden". Just nu har man 85 st kommentarer på bloggen, och om en stund blir det 86 st, när jag ska uppmärksamma Katarina Brännström att jag svarat här på vår blogg.

Jag har inte läst alla 85 kommentarer men jag har läst dom flesta. Alla Katarinas svar har jag dock läst. Och jag blir så matt över okunskapen. Och undrar hur kreditmarknaden lyckats dupera dessa Herrar och Damer så till den milda grad! Vi pratar om Riksdagsledamöter som sitter och trycker på röd eller grön knapp och beslutar. Jag vet inte...

Katarina och övriga ledamöter i Moderater i Civilutskottet, Jo det finns absolut preskription i andra länder. Hört talas om Finland?

Katarina skriver i en kommentar:

"Jag är engagerad politiker av just det skälet att jag bryr mig om den lilla människan i samhället. Men alla människor har ju att hålla sig till regler, lagar och överenskommelser. Om lagarna är orättfärdiga så ska vi ändra dem, men vi måste också se till helheten. Alla som tar ett lån är ju inte offer, alla inkassobolag är inte bovar, enkelt uttryckt.

Att man är frustrerad och känner vanmakt i en hopplös ekonomisk situation har jag stor förståelse för. Men man kan därmed inte räkna med att riksdagen ska förbjuda inkassobolag, ta bort alla skulder eller lösa alla människors skuldproblematik. Vi ska se till att det finns en balans mellan låntagare och långivare och att kreditvillkoren är rimliga.

Sverige är inte unikt i något avseende. Det måste finnas en lagreglerad kreditmarknad och villkoren i Sverige följer internationella regler. Vad vi vill åstadkomma är en hjälp till människor att komma ur långvariga skuldrelationer på ett sätt som är acceptabelt ur samhällets synpunkt. Att göra regelverket striktare för långivare och kräva mer information och förtydliganden från låneföretagen till låntagaren.

En ny lag om krediter kan komma att träda i kraft under nästa år."

Jag tvivlar inte på att du Katarina är engagerad. Säkert inget fel alls på engagemanget, men kunskapen... För guds skull, Sverige är UNIKT vad gäller hur man behandlar skuldsatta. Per definition UNIKT! Läs på, skriv om och skriv rätt! ...och Katarina skriver "tar" ett lån...

Katarina skriver:"Det är dock en grannlaga uppgift att skilja ”hederliga” människor som inte klarar sina skulder från dem som satt i system att inte betala." (Där kom den. Fördomen. Den envisa.)

På ett annat ställe skriver Katarina "Gott Nytt År och goda förhoppningar kan vi väl alla önska oss!" (ÖNSKA? Du sitter inte bara i riksdagen utan i ett parti som ingår i REGERINGEN! ÖNSKA?)

Vidare "Så den som blir socialfall som du skriver, har inte gjort rätt, kanske av okunskap, kanske av dumhet eller ren girighet." (Vad svarar man på det? Det finns ju för "amen" inget rätt att göra. Tom KRONOFOGDEN säger det?!? Vad är det som är så svårt att fatta?? UB gör inga tillägg för umgängesbarn men det gör SoL!! Inte gjort rätt? Men alltså, på riktigt? Här är det den lagstiftande församlingen som schabblat? Vill du Katarina ha information om det så skriv till mig så ska jag skicka över en bunt papper där KFM uppmärksammat Judep om JUST DEN SAKEN!!! UB krockar med SoL det finns det PAPPER på! UB ställer människor i bidragsberoende DET FINNS DET PAPPER PÅ!!!)

Mer "Gäller det även den som hamnat i skuld? Att man kontaktar sin fordringsägare och lägger fram en åtgärdslösning. Eller har vi olika regler för olika människor? Ska vissa alltid lösa andras problem?" (Tar det aldrig slut!? Staten utmäter precis vilken skuld som helst, exvis SMS-lån helt utan att ställa några krav på borgenären. Vem är det som lutar sig mot staten? GÄLDENÄREN?!? For crying out loud... Svenska staten (KFM) löser borgenärens problem, inte gäldenärens! Statens tjänstemän står bredvid BORGENÄREN mot GÄLDENÄREN! )

Jag blir så förtvivlad så jag börjar nästan gråta. Vad ska man säga? Jag orkar inte med att argumentera. Jag blir knäckt! Okunskap som vägrar ge vika för fakta och verklighet är en energitjuv utan motstycke. En Energivampyr.

För den som inte vet vill jag berätta att Katarina, som skriver som hon gör utan att skämmas, sitter i Civilutskottet. Civilutskottet har som en av sina uppgifter att "sköta" Utsökningsbalken, dvs de lagar som reglerar utmätning. Om Katarinas (o)kunskap är representativ för Civilutskottet så må Gud hjälpa de överskuldsatta! Civilutskottets ledamöter ska vara riksdagens "experter" på bl.a. Utsökningsbalken! SPECIALKUNNIGA!!!

Jag går och drar en filt över mig. Jag har en gammal fin filt i ylle som jag drar över mig vid speciella tillfällen. Nu är det ett sånt tillfälle.

Men innan jag gör det ska jag citera ett mail som kom till mig för någon dag sedan. Det är en man, en hantverkare, numera pensionerad och som ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv till att leva och bo i Norge och i Danmark. Han fick en nitiskt och rabiat tjänsteman från skattemyndigheten efter sig, efter ca 10 års kamp fick han rätt i HD (tror jag det var) men då var det redan försent. Efter att ha levt i många år på obestånd var skadan redan skedd. Han satt fast... När skatteskulden togs bort hade hans obeståndskarriär redan fått fäste och ingen utväg i Sverige. Han löste sina problem med att åka till våra grannländer och arbeta för där utmäter inte staten privata skulder! Till mailet:

"Här är lite information om hur det går till att finansiera inkassomarknaden... /klipp klipp/ i tisdags efter 65 + badet åkte jag bort till en kamrat sedan 50 år och snackade gamla minnen o.s.v. Så kom vi in på vad vi skulle göra nu /klipp klipp/ då sa jag att på måndag åker jag till Norge och gör lite timmar. Sedan nämner han i förbigående att han köpt upp en stock förfallna fordringar på 10 mille. Han hade gett 2 mille för stocken. Och det satt nu en svensk i Schweiz och skötte det hela. Han tyckte det var bra för han fick in 12 % på kapitalet = 240 000 o året. Nu har han ju egna pengar som han kan använda efter ett långt och riskfyllt arbetsliv. . När jag sa att det är ju bara i Sverige med en ålderstigen socialistisk lagstiftning det går att skinna gäldenärer så här och jag sa att i Danmark hjälper ingen myndighet till utan det är en helt privat affär. /Klipp Klipp/ Jag hoppas du kan använda informationen. Jag kommer att få mindre tid nu när det gäller att få in nya kulor." Mannen, en pigg och glad pensionär, åker till Norge för att arbeta DÄR FÅR HAN BEHÅLLA PENGARNA HAN TJÄNAR! PENGAR SOM HÄR I SVERIGE SKULLE GÅTT TILL ATT FÖDA INKASSOBOLAGEN SOM REDAN TJÄNAT HUNDRATUSENTALS KRONOR PÅ HONOM!

Lite tips till Katarina, är du ute efter kunskap kan du gå in här på bloggen med jämna mellanrum och fördriva tiden med att läsa. Jag ger dig en knuff i rätt riktning. Länk till inlägg. Eller sök upp Ertsborn för han är som en källa STOR KLOKSKAP. Han kan också knuffa dig åt rätt håll. För Katarina, du har verkligen inte fått ett enda rätt i det du säger. Det är ett svammel som gör mig mörkrädd. Lär dig av Ertsborn, ett ljus av kunskap i (m)örkret. Det var väl ändå för att få kunskap ni tillsatte Ertsborn och "hans" utredning? Ta då in det han säger! Ertsborn for President är ett annat inlägg du kan ägna en stund åt.

Till överskuldsatta som läser här. Som sagt, okunskapen flödar fritt bland de som borde ha insikt ni får ställa ert hopp till Han därovanför. Tror du på honom så har du i alla fall ett hopp om att få "smör ovanför när du dör!" NU drar jag filten över mig.


//Ulrika Ring

ulrika.ring@insolvensstockholm.se


Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

torsdag 18 februari 2010

jan 2008

kom Kronofogdens rapport "Alla vill göra rätt för sig". 31 jan 2008 höll civilutskottet en öppen utfrågning i "ämnet". Medverkade gjorde lagstiftare, Kronofogden, företrädare för Svensk Inkasso, Sveriges kommuner och landsting, Riksförbundet Insolvens m.fl. På den tiden tillhörde vi, Insolvenssthlm, Riksförbundet Insolvens. Vi fick 10 minuter på oss att framföra vår uppfattning. Jag skrev talet, Rickard Stenberg, framförde det.

I dessa tider av återanvändning av gamla blogginlägg lägger jag på nytt ut talet. Ni kan fundera på vad som hänt under dessa dryga 2 år. Insolvensutredningen tillsattes och slutfördes, bekräftade i princip Kronofogdens slutsatser, men förutom utredningen..? Well... Nada. Inte ens utredningen har kommit någonstans.

"Våra iakttagelser av överskuldsattas livssituation bekräftas av olika rapporter, däribland Kronofogden´s senaste: ”Alla vill göra rätt för sig”.

Det är svårt att sätta ord på vad jag tror Kronofogdens undersökning betyder för Sveriges hundratusentals överskuldsatta personer. Rapporten har inte förbättrat deras ekonomiska situation, men bekräftelsen på att SYSTEMET är galet, är för många ovärderligt. På föreningens diskussionsforum berättar människor dagligen om förtvivlan, om vanmakt och om hopplöshet. Bara att höra en myndighet säga att det är en omöjlig sits att befinna sig i betyder oerhört mycket.

Förhoppningsvis kan vi nu lägga nidbilden av en överskuldsatt åt sidan. Det figurerar en vanföreställning om överskuldsatta som ”slarviga personer”, ”personer som inte är så nogräknade med sina räkningar” eller personer som på löpande band handlat platt-tv, prylar eller överkonsumerat i största allmänhet. Vi utgår från att diskussionen nu kan lämna moralfilosofin och att vi ska slippa öppna varje samtal med att förklara att människor hamnar i överskuldsatthet TROTS att dom gjort allt som stått i deras makt för att undvika det.

Vi vill föra fram några viktiga åtgärder

Absolut preskription är efterlängtat. En absolut preskription skulle öka borgenärens förhandlingsvilja till en frivillig uppgörelse tror vi.

– Att Kronofogden ska undersöka om en skuld är preskriberad är självklar. Om staten ska använda ekonomiska sanktioner mot en individ ska staten också försäkra sig om att skulden är levande.

– Vid utmätning ska kapital krediteras före ränta tycks inte heller vara orimligt? Staten ska inte använda ekonomiska sanktioner mot privatpersoner under längre tid än absolut nödvändigt.

– Att inte räntetak vid indrivning redan införts är anmärkningsvärt. Ska staten via Kronofogden försätta personer i vanmakt och fattigdom för att driva in räntor på ex 34 %. (edit; läs Superskuldsatts inlägg om betalordning)

– Sedan har vi betalningsanmärkningar. Vi förstår inte vem som upprätthåller det systemet eller varför. Att tvingas stå kvar med dumstruten i tre år efter reglerad skuld andas medeltid.

– Det måste finnas en möjlighet att få låna pengar för att lösa ackord. Lyckas man få till ett ackord så finns endast ett fåtal låneinstitut att vända sig till. I samtliga fall erbjuds högre ränta eller så krävs två borgensmän. Finlands exempel med sociala lån eller en kreditgarantifond som ställer upp som borgensmän är nödvändigt.

– När det gäller bidragssystem och andra målsättningar blir det byråkratiskt. Man säger att bidraget i sig inte utmäts, utan bidraget sänker kostnader så att det blir mer kvar i sk. ”utmätningsbar inkomst”.

Oavsett hur man räknar så är det skattepengar som utmäts. Vi talar inte om inkomster eller försäkringar som ska kompensera bortfall av inkomst, utan rena bidrag, skattepengar staten skjuter till för att hjälpa hushåll till en mindre utsatt situation.

Jag gör ett enkelt räkneexempel:
Om Anna har två äpplen kan Kronofogden ta ett, men om Anna får ett äpple till i bidrag, så hon har tre, kan Kronofogden ta två.

Bidrag och ersättningar i Sverige bygger ofta på en utredning där man sagt att det finns en rimlig ”normalkostnad”. Den ”normalkostnaden” används för att hitta en lämplig nivå för bidrag. Utsökningsbalken ser inte till ”normalkostnad” utan där gäller endast existensminimum och det utan tidsbegränsning.

Existensminimum här innebär att leva på normalbelopp. Det är det belopp en person tillåts behålla för alla sina utgifter, kostnader och nödvändigheter och är 4 374 kronor per månad. Det går inte att leva 20 år på 4 374 kr i månaden och fortfarande vara ”obruten”. Det går inte leva ens 2 år på 4 374 kronor. Det går helt enkelt inte leva på det beloppet. Du kan överleva men det är något annat.

Normalbeloppen MÅSTE höjas.

Insolvensutredningen
Det finns en statlig insolvensutredning under ledning av Jan Ertsborn. Utredningen tillsattes i maj 2007, beräknas klar i september i år.

18 personer ingår i Insolvensgruppen. Det är ganska stor grupp och innefattar bl.a. företrädare för arbetstagare, arbetsgivare, lagstiftare, borgenärer m.fl. Många duktiga experter. Stor kunskap. En sak gruppen ska utreda är också anledningen till att vi sitter här idag. Överskuldsättning.

Är det då inte underligt att ingen i utredningsgruppen representerar överskuldsatta? Sedan slutet på förra året sitter visserligen en Kommunal Budget och skuldrådgivare med i utredningen. Dom är duktiga och kan sina saker. Men de är fortfarande en myndighet och har ett offentligt uppdrag.

Vi har förstås undrat varför ingen gäldenärsrepresentant sitter med. Vi har fått olika svar från olika personer. Kanske vi kommer närmare en förklaring när vi läser kommittédirektiven (sid 5, rubrik ”uppdraget”, andra stycket):

”/det övergripande syftet med ett samordnat insolvensförfarande skall vara att ta till vara borgenärernas intressen.” /

När man läser det förstår man plötsligt varför ingen gäldenärsföreträdare ingår i Insolvensgruppen, gäldenärer är inte bäst skickade att ta tillvara borgenärernas intressen… Att vi sen inte sitter här idag för att just borgenärskollektivet för en tynande tillvaro hör kanske inte hit?

Så vänder vi då åter till SMS-lån. Snabb- och SMS-lån är inget problem, handeln med fordringar är inget problem, problemet är att staten ställer upp med att utfärda ekonomiska sanktioner utan att ställa relevanta krav på att avtalet är skäligt.

Ekonomiska sanktioner är ett strängt straff. Mycket strängt till och med. Det är ett stort integritetskränkande ingrepp som i alla andra sammanhang kräver försiktighet och återhållsamhet. Varför inte i detta sammanhang?

Vi tror att det finns två vägar att gå för att få bukt med problemet. Antingen får lagstiftarna ägna sig åt en defensiv katt och råttalek, där det alltid kommer att finnas någon kreativ, offensiv person som hittar en ny väg för att tjäna pengar. Eller så bestämmer staten vad som krävs för att den ska införa ekonomiska sanktioner mot sina medborgare.

I GP, på ledarsidan fredagen den 18:e januari, kan vi läsa ”Frågan är om inte utlånare som struntar i att göra en seriös kreditprövning borde få stå sitt kast om de blir utan återbetalning.” Är det inte det som egentligen är frågan?

Vill och kan staten sätta villkor för att tvinga människor att leva i fattigdom? Om vi utgår från att staten ska gå in när en kredit är misslyckad, oavsett varför, så bör Kronofogdens uppdrag utgå från skademinimering. Har en kredit misslyckats så bör avvägningen vara att borgenär ska förlora så lite som möjligt till minsta möjliga lidande för gäldenären.

Här kommer nog många att dra fram den gamla vrångbilden av en gäldenär på obestånd, han/hon har handlat ”hej vilt åt alla håll och nu när räkningen kommer så passar inte galoscherna!”. Men om vi utgår från verkligheten, att ytterst få valt överskuldsatthet, så är vi tillbaka till skademinskning. Minsta möjliga skada för borgenären till minsta möjliga lidande för gäldenären.

Vi har avtalsfrihet i Sverige. Men det innebär inte att staten ska acceptera att driva in ränta på 34 %, speciellt inte om skulden är köpt för 10 % av sitt fulla värde. I en sådan situation jagar staten sina medborgare för att driva in rena vinster till företag.

Hur man än ser på saken så kostar detta pengar. Kronofogdens uppgift att det rör sig om 30-50 MILJARDER/år är inget som förvånar oss. Frågan är vem som ska betala notan, om det är försvarbart att det är skattebetalarna som ska stå för fiolerna?"

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

onsdag 17 februari 2010

RESURS blogg

...har skrivit många bra inlägg. I inlägget "Forskning ger RESURS rätt" skriver man:

"Jag har träffat åtskilliga sjuka utanför sjukförsäkringen. En del lever på sina föräldrar, andra på sin sambo, andra på soc, några på gatan.. I många fall har detta varit en av de faktorer som begränsat rehabiliteringsmöjligheterna. Frånvaro av en grundläggande ekonomi för hyra, mat, medicin, kläder - för att inte säga det nästan otänkbara, möjlighet till rekreation..sätter i många fall käppar ihjulet för tillfrisknandet. Oro för framtiden och en växande skuldbörda drar ner.. beroendeställningen till anhöriga begränsar och riskerar att permanenta destruktiva roller. Sjukdomar som borde vara rehabiliteringsbara riskerar att bli kronifierade.."

Jag ska berätta en av många levnadshistorier som jag fått berättade för mig.

En man lever under 80- och början av 90-talet ett gott liv. Inget direkt överflöd men har anställning på ett statligt verk som mellanchef. Sambo. Duktig inom sitt område och ingick under några år som sakkunnig i regeringen. Ingen formell utbildning. Mannens arbetsgivare ville fortsätta stötta honom och ge honom bättre och viktigare uppdrag men upplevde att frånvaron av formell utbildning stod i vägen. Man gav mannen ett erbjudande: om han själv under 2 år gick en deltidsutbildning (privat och med höga terminsavgifter) skulle arbetsgivaren låta honom studera på arbetstid men han var själv tvungen att bekosta utbildningen. Som kompensation skulle han efter avslutad utbildning få en annan befattning och högre lön.

Han tog erbjudandet.

Studierna går strålande och lån till utbildningen var inga problem. 2 veckor innan examen får han veta att "hans" myndighet skulle avvecklas och gå upp i en annan myndighet. Det fanns ingen plats för honom på den nya arbetsplatsen. Made redundant. "Friställd".

Mannen bli orolig och känner att världen rycks undan under hans fötter "vad ska jag göra nu?" Han blir deprimerad och efter ett tag tar hans relation slut. Depressionen blir djupare. Efter någon tid får han en serie Tia-attacker som så småningom resulterar i en direkt hjärnblödning. Det är möjligt att det fanns någon "självmedicinering" inblandad men det vet jag inget om och är heller inte viktigt att veta.

Så blir mannen sjukpensionär. Han har nu ingen arbetsförmåga alls kvar, genom hjärnblödningen är han nästan blind, har talsvårigheter och rörelseproblem, men har fått skulder, dvs det banklån som han tog för sin utbildning klarar han inte betala. Lånet går till Kronofogden.

Det finns inget att utmäta men KFM och inkasso pumpar information om hans ekonomiska misslyckande över honom. Inkassobolagen står för högljudda och påträngande krav om betalning, KFMs verkställighet är mer dova men upplevs inte som mindre hotfulla.

Så går åren. Mannen drar (genom oro, hopplöshet och förtvivlan?) på sig en tarmsjukdom som för 2 år sedan resulterade i att han var tvungen operera bort mer än 50 % av tarmsystemet. I princip hela tjocktarmen och en stor del av tunntarmen.

Operationen och den efterföljande sjukhusbaserade vården tog knappt 2 veckor. Han ligger tillsammans med en kvinna på avdelningen (hoppsan hon var visst också på obestånd!) och avdelningen är så teknikkrävande att sjukhuset valt lägga den under mark. Det är stora, tunga maskiner inkopplade som dundrar och låter och dom ligger där, skuldsatta och sjuka, under jord för behandling. Så ska mannen skrivas ut.

Hans högkostnadsskydd på mediciner har just gått ut. Hans mediciner kostar så mycket att redan vid första uttaget slår han upp i högkostnadsskyddets 1 800 kr. Han har inga pengar. Han söker, med hjälp av sjukhusets kurator, ekonomiskt bistånd för att kunna åka hem och hämta ut sina mediciner.

Han får avslag. Han ligger 25 kr över riksnormen för socialbidrag och är alltså inte berättigad till bistånd. För mig blir det som en saga ur den stora sagoboken Bibeln. Ni vet när fisk blir fler fiskar... Få 25 kr att reproducera sig till 1 800 kr kräver i princip Dumbledore, en annan sagoboksfigur. Tillbaks till historien.

Hans läkare vet inte vad han ska ta sig till. Han kan inte ha honom på sjukhuset, fler behöver vårdplatsen, vårdplatsen kostar flera 10 000-tals kronor per dygn, och mannen är färdigbehandlad på avdelningen. Skriver han ut mannen kommer han dö utan medicinerna.

Han är tvungen behålla honom på sjukhuset. För att invänta sjukpensionen och så att mannen kunde hämta ut sina mediciner.

När pensionen ska komma kommer den slukas av hyra och medicinkostnader. Visserligen har Apoteket möjlighet att bevilja avbetalning på högkostnadsskyddet men gör det inte till personer som har betalningsanmärkningar.

Så när mannen väl kommer hem är hans ekonomi mycket ansträngd och den mat som han genom att hans tarmsystem är kraftigt reducerat medelst KNIV behöver har han inte råd med utan måste äta sämre mat vilket gör hans rehabilitering svårare vilket gör att han inom loppet av en vecka var inne på sjukhuset igen!

That´s Sweden for you!


Och nu är det säkert någon som läser det här som säger att " - Ja det är en förskräcklig historia men det kommer alltid finnas någon eller några som faller mellan stolarna och man kan inte rädda alla o.s.v. o.s.v." Men låt mig då påminna om att i den andra sängen, den andra vårdplatsen på sjukhuset låg en kvinna med samma problem! Det är inte få det handlar om. Det är inte lite pengar det handlar om. Det är vansinne det handlar om...

Så, blir du sjuk av att vara skuldsatt? Eller skuldsatt av att vara sjuk? Vad det än är så är det i alla fall inte logiskt. Inte rationellt. Inte mänskligt. Inte ekonomiskt. Det är bara för dumt! Det kan rent ut sagt inte vara en enda människa på denna jord som anser att det här på något sätt korresponderar med logik?! En stillastående vattenpöl kan räkna ut att det är slöseri av både kapital och mänskliga resurser! Lapsus och kollaps.

Sjukvård är inte bara piller och krämer. Sjukvård är också att förhindra ytterligare sjukdom om man kan. "Bota, lindra, trösta". I just den ordningen. Frisk är frånvaro av sjukdom eller symptom. Samhället ska inte utgöra ett symptom. Veckans bloggdebatt. "Hur kan sjukvården bli bättre?" ja, införa ett uns begåvning och logiskt tänkande kan vara ett steg. Vilket varken Rött eller Blått team verkar klarat av så här långt... Etc om Resurs "Sjuka tvingas ut på gatan".

Jag vill poängtera att den här mannens problem inte är "röda eller blå". Hans historia har sett olikfärgade regeringar komma och gå. Det har, oavsett regeringsfärg, gått stadigt nedåt. Lite fortare ibland och lite långsammare andra gånger. Men det är en konstant urholkning, sedan lång tid tillbaka, av viktiga mänskliga och för samhället nödvändiga värden. Det är som en samhällets pågående och galopperande anemi.

Idag skriver några andra om delgivningsmän. Jag fastnade dock i den här historien och blev kvar där.

De som skriver om delgivningsmän är
Superskuldsatt
Ljuramannen
NoCash
Inspirera
Resurspank
Johnny Rocker
Systembloggen
Dwight - som för övrigt tangerar humorblogg. Inte för att han skriver om något särdeles roligt, utan för att han helt enkelt beskriver särdeles tragiska saker särdeles roligt!

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

tisdag 16 februari 2010

"35 000 SMS-lån blir statens ansvar"


...var en artikel jag skrev och publicerade på Sourze den 7 sept 2007. Och när jag nu är inne på "recycling" så drar vi en repa kring den artikeln också.

Då ska vi se, vad har hänt sedan dess? Eeeehmm... Eeeehmm... Eeh.... Ööh... Jo just det! Problemet har ÖKAT! Under 2009 fick Kronofogden in, inte 35 000 ansökningar om verkställighet, utan 46 000 ansökningar om verkställighet för SMS-lån! + 11 000. The only way is up...

Men annars ser det ganska lika ut. Här är artikeln i alla fall.

"Förr var annorlunda mot nu. Förr möttes konsument och handlare i butik, på plats, skakade hand och betalning var kontant mot vara. Handlaren ville ha det så, han fick betalt. Köparen ville ha det så, ett undertecknat kvitto visade att varan var hans. Så upprätthölls en förtroendefull maktbalans. Krediter lämnades inte hit och dit. Krediter var något som förbehölls människor man litade på eller man visste absolut behövde krediten. Vi ska inte glömma att många lokala handlare genom tiderna har sett till att mindre bemedlade haft tillgång till det mest nödvändiga. Det var förr det.

Men även förr såldes dyrare sällanköpsvaror. Ibland t.o.m. på avbetalning. Om en avbetalning mot all förmodan inte sköttes av köparen, hämtade handlare helt enkelt tillbaka varan. En misslyckad avbetalning innebar att handlaren våndades och svor, köparen skämdes, båda slickade sina sår och gick vidare.

Men det var förr. Så är det inte idag. Idag möts konsument och handlare ofta "över en kredit".Krediter marknadsförs intensivt. Det sker genom brevlådan, ute i butik, via internet, media, telefon m.m. m.m. "Köp nu. Betala senare" är en medveten handlarstyrd marknadsföring som naturligtvis har påverkat och förändrat konsumenternas köpmönster. Detta till skillnad mot förr, då regeln var "Spara först. Köp Sedan. Och köp kontant." Men det var förr, på den tiden både köpare och säljare var restriktiva med krediter och avbetalningar.

Varför har då kontanthantering blivit "omodern"? Jag tror att en anledning är att handlarna vill ha det så. Kontanter är ett vågspel. Hantera kontanter är kostsamt och riskfyllt. Att ha mängder av kontanter i butik utsätter personal för fara. Nästa steg är kredithantering. Krediter är en lukrativ marknad. Relativt säker och möjliggör fler köpare. Och handlaren vill sälja. Internethandeln har pressat priser och ibland tjänar handlaren mer på krediten än på varan. Köpmännen har en vinst i att marknadsföra krediter.

Ibland får jag uppfattningen att människor tror att den skenande kreditekonomin beror på att människor "tar" ett lån. Tror man att det bara är att skuldsätta sig? Att "skaffa" sig en kredit? Det är förstås fullkomligt fel. Vem som helst kan ansöka om en kredit, men krediten är inte disponibel med mindre än att borgenären beviljat ansökan. Ingen beviljad kreditansökan, ingen kredit. Borgenären har av olika anledningar olika krav för att bevilja eller avslå en kreditansökan. En del borgenärer har höga krav, andra inte lika höga.

Vilka får då sin kreditansökan beviljad? Ja naturligtvis är det inga problem för den som har goda inkomster. Kruxet där är att personer med goda inkomster sällan behöver nyttja krediter...

Statistik från KFMs skuldsaneringsprocess:
Nästan var 4:e person (24 %) som fick skuldsanering under 2007 har noll kronor i skuldsaneringsbeslut. Det betyder att gäldenären inte har något betalningsutrymme över huvudtaget utan redan lever på existensminimum.

Ytterligare nästan varannan (44 %) ska betala 0,01 - 20 % av sin skuld. Det blir totalt nästan 7 av 10 som lever på eller nära existensminimum. Det rör sig alltså om ekonomiskt mycket svaga grupper med små eller inga marginaler. Med dessa siffror kan vi anta att borgenären antingen har bedrivit en oseriös kreditgivning och lånat ut pengar till personer som inte borde fått låna, eller så har det gjorts en korrekt kreditbedömning utifrån då kända förutsättningar och sedan har något förändrats i gäldenärens inkomster.

Gäldenären erbjuds ytterst få möjligheter till ekonomisk rehabilitering. Förutom skuldsanering, ingen alls. För borgenären ser det annorlunda ut. Baserad på kreditgivning från "förr" reglerar Utsökningsbalken "hur" men inte "vad" staten ska drivas in åt privata kreditgivare. Frånvaron av krav på borgenären skapar noll och inga förutsättningar för gäldenären att få ordning på ekonomin utan skuldsanering. Den som ansökt om kredit står ensam mot borgenären, borgenären har den statliga myndigheten KFM vid sin sida, och mot staten står sig individen slätt.

Jag anser inte att staten ska bära ansvaret för oseriös kreditgivning. Det är väl ungefär vad den gör idag. Kostnaden på 30 - 50 miljarder/år betalas av skattebetalare. Nej jag vill att staten ska "blanda sig ur" eländet "oseriös kreditgivning". Staten ska ägna sig åt att driva in statliga skulder. Marknadsplatsen mellan köpare och handlare ska själva hitta möjlighet att ordna uppkommna problem. Med mindre statlig uppbackning av privata borgenärer tror jag kredit- och lånecirkusen självsanerar sig. Andra länders företag klarar sig alldeles utmärkt utan statlig inblandning. Jag tror att svenska företag skulle klara sig lika utmärkt även om svenska staten drog sig tillbaka och lämnade åt parterna själva att komma överens."

Kreditgivningen vilar till stor del på verkställighetens axlar. Man drar sig inte för något för att skifta pengar från den som inget har till den som aldrig blir mätt. T.ex tar man barnens matpengar och ger till borgenären. Något man inte har den minsta plan/lust/ork/vilja att ändra på.

So yesterdays news.. Borgenärernas kärlekssång till Kronofogdens verkställighet?


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.

Jag är lat.

...och fortsätter använda mig av gamla inlägg. På det sättet behöver jag inte skriva nya! :D

Så, lat som jag är, kommer ett gammalt inlägg här. Då det skrevs hette det "Galenskapen når nya höjder".

"Spara! Spara! Dra in på kostnader! är melodin för stunden. Kommuner, stat, landsting jagar utgifter så svetten stänker uppåt väggarna.

"Skattebetalarnas pengar ska vi förvalta med klokskap och förstånd".


Försäkringskassan (FK) jagar bidragsfuskare.
Dagens Nyheter, Stockholm City, SR Ekot m.fl skriver att endast ca 10 % av anmälda "fuskare" går till fällande domar. Men det är klart, idag när man ska spara så ligger det i linje med ambition att drygt 4 700 ärenden (dagensPS) polisanmäldes under 2007. Utfall? 286 fällande domar. Kostnad? Ja räkna själv, 300 anställs "just nu" (SR Ekot) och 286 fällande domar för 2007. Det är mer än en årslön/fällande dom. Visserligen kanske det inte arbetade 300 personer år 2007 med att "jaga bidragsfusket" så vi får väl vänta och se vad bokslutet för i år ger för resultat.

Ekonomiskt bistånd. Jo, där ska det också sparas. och hur det "sparas" sen...
Vi har ett fall i Sthlm där en kvinna med en tonårsdotter vräktes. Kvinnan ansökte upprepade gånger om ekonomiskt bistånd till mat och hyra. Varje gång avslag. Kunde inte betala hyran, avhysning och hemlöshet. Familjen är idag splittrad, flickan har slutat gymnasiet (mår för dåligt) och mammans boende betalas av Stockholms Stads skattebetalare. Kostnad? Ca 15 000 kr/månad för "tak-över-huvudet-garanti", dvs endast boendet. Hon är inhyst på ett vandrarhem.

Galenskapen firar triumfer.

Spara? Jä rajt...
Situationen är illa men verkar ändå förvärras för varje dag som går. Detta kostar skattebetalarna STORA pengar. JÄTTESTORA! Många kronor. Enligt KFM kostar enbart överskuldsättningen 30 - 50 MILJARDER per år. Men addresseras frågan? Nix Pix.

Försäkringskassan anmäler - ser bra ut - få fälls - ser mindre bra ut.

Ekonomiskt bistånd minskar - i ena änden - men ökar i den andra - fast då går det på hemlöshetskontot och det är bra. Då arbetar men igen i enlighet med ambition, att prioritera hemlösa. Att man först GENERERADE en hemlös som man sedan kunde "prioritera" via insatser mot hemlöshet?


Ett tjyv och rackarspel är vad det är.

Mygg silas, kameler sväljs. Sen står alla frågande till varför det blir gaser i magen!
"

Ja. Det var allt för nu. Inlägget skrevs 25 feb 2008. Då var klockan fem-i-tolv. Idag är det den 14 feb 2010, klockan har blivit två-i-tolv, inget har förändrats...

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och twingly

Glöm inte bort de andra bloggarna! Gå till Hemsidan för att se vilka de är.