lördag 7 november 2009

Vilket jävla trams!

Aftonbladet om jobbcoacherna. Man blir ju mörkrädd. Om det finns 300 000 arbetslösa och 100 000 jobb så kommer 2 av 3 förbli arbetslösa! Och om det finns 300 000 människor som ska slåss om 100 000 arbeten hur kan det behövas miljarders miljarder för att lyckas "fylla" dessa platser? När det går x antal personer på varje jobb?

Problemet måste ju vara att det finns för få arbeten? Och då bör lösningen vara att man försöker få människor att öppna eget? Och jag vet inte, men att massera någon till arbete? Hypnotisera någon till arbete? Det är mycket möjligt att jag har missat någonting men åtminstone jag tror inte att det är det mest effektiva verktyget i jakten på ett jobb...

Om då lösningen skulle vara FLER arbeten i Svea rike tror jag att man måste se över det högst ineffektiva regelverk som Regelsverige hålls med. Ett bra exempel på en regel vi kan ta och slopa på direkten är regeln om spisar som svenska överkvalificerade pizzabagare ägnar mängder av arbetstid åt att komma runt och förbi.

Jag tänker mig Regelsverige som en väg (livet) där det slumpmässigt är utlagt en massa gråsuggor (regler) lite här och där. På sidan om vägen sitter horder av offentliganställda tjänstemän som måste hitta på nya regler (gråsuggor) för att rättfärdiga sin lön. Och andra offentliganställda tjänstemän som ska kontrollera att reglerna följs och på så sätt rättfärdiga SIN lön. Många offentliganställda tjänstemän blir det...

För att personer ska kunna färdas efter vägen (livet) så behövs ytterligare statligt eller kommunalt avlönade tjänstemän som står vid varje gråsugga (regel) och förklarar varför just den regeln existerar just där. Och ytterligare en stor hord tjänstemän som ska leda personerna mellan och förbi gråsuggorna, annars är risken stor att någon drämmer rakt in i en gråsugga och gör sig illa. Nu gör personer ändå illa sig, trots mängder av fina regler och enorma kostnader för rådgivning, och då kommer YTTERLIGARE en hord tjänstemän och ska lappa och laga personen (t ex. jobbcoacher...).

Grejjen är liksom att om någon (tjänsteman?) tog en helikopter åkte upp i luften och tittade ner på vägen skulle det bli tydligt och klart att om man tog bort 99 av 100 gråsuggor (regler) skulle vägen bli mer effektiv SOM VÄG BETRAKTAT! *pust* Eller ännu hellre ställa dessa gråsuggor på sidan av vägen för att FÖRHINDRA att människor kör av!

Alltså vill man ha fler personer i arbete måste man börja titta över VARFÖR vi inte har fler arbetstillfällen i Sverige. Det finns mängder av duktiga, arbetsvilliga, arbetsföra, kreativa, kloka, duktiga människor som, om vi då tog bort en mängd hämmande regler, säkert skulle kunna hitta på ett sätt att försörja sig på. Men då måste vi nog sluta hållas med alla dessa regler.

I USA finns ett talesätt, först vid din 3:dje konkurs är du färdigutbildad företagare. Något sådant finns inte i Sverige. Här ska du kämpa som en galning MOT ALLA REGLER och FÖRORDNINGAR som endast tjänar ett syfte: att hålla tjänstemän med arbete. I föreningen finns en otrolig mängd kreativa människor som genom ett vansinnigt regelverk hamnat i utanförskap och elände. Människor med begåvning och styrka som bakbundits av just regelverk och som lever på sjukbidrag. De har i sin kamp mot gråsuggorna (reglerna) gjort sig så illa att de gått sönder. Och då skickar man miljarder till jobbcoachning! Kan inte någon börja tänka eller finns det en regel mot det också?

DN om jobbcoacherna. Är det verkligen jobbcoacherna som är bovarna här? Är det inte den/de som beställde idiotin, som betalade för idiotin, som borde ha en känga? Men det är klart, är "man till övervägande del positiv" till hela feltänket så har man heller ingen insikt antar jag.

DN "Staten gick 19.6 miljarder back". Nähä!
DN "Krånglig blankett försenar A-kassa". Nähä!
DN "Här är det flest konkurser". Nähä!

EDIT:
FIck en kommentar från Ljuramannen om ett blogginlägg. Läs inlägget i februari från "Ljuramannen".
http://ljuramannen.blogg.se/2009/february/vi-har-det-mysigt-pa-vara-traffar.html
där han faktiskt svarar på min första fråga, dvs vilken funktion dessa jobbcoacher ska fylla. Svaret är: De letar efter det dolda jobben! :) Och det är klart. Är det det som är syftet så går det nog åt en jävla massa deg... Man kan tycka att det vore mer effektivt att se över en del regler och stötta människor att skapa Öppna Jobb! Men det är väl alldeles för rationellt tänker jag. Och kanske skulle en del tjänstemän vara tvugna att hitta RIKTIGA arbeten.

The Clash "I fought the law"


//Ulrika Ring
Insolvens Stockholm

pingat på intressant.se och Twingly.

4 kommentarer:

 1. Du har helt rätt.

  En regel är "självständighetsprincipen".

  Av speciellt intresse är "Uppslag 13 FÖRETAGARE, 34-37 §§ ALF".
  Där behandlas begreppet "självständig uppdragstagare" respektive "osjälvständig uppdragstagare". Går under beteckningen "självständighetsprincipen" hos handläggarna på a-kassorna. Det är en regel som människor ofta missar betydelsen av.
  Det är en byråkratisk regel som definitift begränsar duktiga, arbetsvilliga, arbetsföra, kreativa, kloka, duktiga människor som, om vi då tog bort en mängd hämmande regler, säkert skulle kunna hitta på ett sätt att försörja sig på, och så inte bara kanske ta sig ifrån ett bidragsberoende, utan också skulle kunna skapa nya jobb och blomstrande företag. Men, p.g.a denna byråkratiska regel så hämmas deras utvecklingsmöjligheter. Detta gäller speciellt utsatta människor med små medel och brist på tillgångar, människor som av omständigheterna så låses in i bidragsberoende och av byråkrtin passiviseras.
  Ta bort denna regel så kommer många jobb skapas successivt.
  Sverige behöver trygga kreativa människor, men Inte medelmåttiga hämmande byråkrater.

  http://nystatare.blogspot.com/2009/11/regelbocker-for-arbetsloshetskassor.html

  SvaraRadera
 2. Det roliga är att det inte är någon som helst skillnad på regering och regering när det gäller att tvinga arbetslösa till meninsglösa aktiviteter. Möjligen att man under den här regeringen kan tjäna sig en hacka på att förvara folk istället för att låta dom vara i fred och därmed kosta samhället ytterligare skattekronor. För den här regeringens "marknadsekonomi" bygger ju inte på nån fri marknad, utan på att privata aktörer ska suga ut så mycket som möjligt av den skatt dom håller på att sänka.

  Var själv skriven på en PRIVAT arbetsförmedling ett halvår, skrev om den på min blogg i februari:

  http://ljuramannen.blogg.se/2009/february/vi-har-det-mysigt-pa-vara-traffar.html

  Förmedlingen hette KFG. Behöver jag tala om att dom gick i konkurs i somras?

  SvaraRadera
 3. Vi har idag (som Ulrika skriver ovan) ett sammelsurium av olika tjänstemän (privata och offentliga) som i grund och botten bara har ett mål när de går till jobbet varje dag: Att se till att deras jobb finns kvar, till varje pris!

  Jag har under mitt tidigare arbetsliv kommit i kontakt med många "halelulja"-sätt att arbeta och omstrukturera företag och myndigheter.

  Men bland allt jag varit med om så finnns det några idéer som jag tycker borde vara mer nyttigt för företagsledare och framförallt för våra politiker och offentliga chefer att följa: "...du bygger inte en motorväg genom att asfaltera en kostig....riv ner/ta bort allt och bygg nytt från grunden...".

  Om en lag, regel, avdelning, tjänsteman inte fungerar som tänkt, varför skapa lappverk av nya lagar, regler, avdelningar, tjänstemän som ska försöka laga det felaktiga. Varför är det så in i baljan svårt att bara ta bort det och göra om från grunden.

  Ett klassiskt exempel på det som är feltänkt och borde tas bort och göras nytt är Sveriges skattesystem, helt vansinnigt.

  Det andra exemplet är preskriptionslagstiftningen som alla skrivit en hel del om hos Ulrikas bloggvänner, 100-tals år för gammalt, men likt förbaskat så klänger sig lagen kvar. Helt vansinnigt och obegripligt.

  /Rune

  SvaraRadera
 4. Jag såg dig på TV "perfekt" det du nämner om USA är helt rätt,men den chansen få vi inte i
  fosterlandet,det är en av anlednigarna till
  att produktionen blir sämre än andra länder hela tiden.

  Nillsson

  SvaraRadera