onsdag 3 mars 2010

Det är (m)örkt och (s)olen lyser med sin frånvaro

En god vän till mig, egenföretagare, hade ett helt casual samtal med en uppdragsgivare igår. Uppdragsgivaren var också småföretagare med knappt en handfull anställda. Uppdragsgivaren uttryckte "Det är ju helt hopplöst, det finns ju ingen man kan rösta på". Jag skulle tro han, liksom många företagare, hade satt sitt hopp om logik i "egenföretagartillvaron" till de blå förra gången. Han var besviken. Det blev liksom ingen skillnad. Hur nu någon hade förväntat sig det. Och det finns fler, många fler "grupper" som delar företagarens uppfattning. Det finns ingen att rösta på...

När de etablerade politikerna går man ur huse för att fiska röster är det så uppenbart att man vänder sig till medelklassen. Det är deras frågor man talar om. Vilket egentligen inte är så konstigt. För det är medelklassen som "flanerar stadens gator och torg". De är en viktig grupp att nå och möta. Och det gör man "på stan". Medelklassen har blivit det nya "medelålders, vit man". Allt annat är "särintressen". Detta trots att "de andra" är betydligt fler. Och inte så sällan klokare. Mer livserfarna. Eller åtminstone har en annan typ av livserfarenhet.

Vi kan ta frågan för dagen "RUT avdraget". Det är RUT till höger och vänster. Upp och ner. Överallt. Vilka använder sig av "hushållsnära tjänster"? "Maria" som försöker ligga så lite obekvämt det är möjligt längst upp i vindsförrådet till höger? Den som är ensamstående och arbetslös? Den man som är umgängesförälder och inte kan träffa sina barn för han, tack vare myndigheterna själva, fått underhållsskulder hos Kronofogden? Den som blivit utförsäkrad för att sjukdom plötsligt blivit tidsbegränsad?

För allas information: Jag struntar högaktningsfullt i RUT avdraget. Fram till att vi ser till att de som behöver stöd och logik får stöd och logik kan RUT avdraget vänta för min del. Det handlar om PRIORITERINGAR! Och det är tydligt vilka man prioriterar.

När man försöker närma sig det jag anser vara de viktiga frågorna så blir det rappakalja. Ang umgängesföräldrarnas egna personliga limbo har jag ett offentligt uttalande från Beatrice Ask och Göran Hägglund att man vet att det är ett problem, men att man avser att inget göra åt det. Inte nu, inget planerat, men ev. kanske möjligtvis senare. Så småningom kan man kanske, eventuellt tänka sig planera. Planera för en utredning. En "översyn". Typ. Det brinner minsann inte i busken där inte... För barnen brinner det dock. Dom behöver en närvarande pappa! Det kan väl inte vara myndigheternas uppdrag att förhindra det?

Personer med skulder får inget jobb. Lyckas dom få en provanställning så ruttnar arbetsgivaren när Kronofogden skickar ut krav på löneutmätning. Provanställninen avslutas. En myndighet som motarbetar regeringen? That´s arbetslinjen for you! Företagare som motarbetas av skattelagstiftningen. Läkare måste ha personer inskrivna på sjukhusavdelningar längre än nödvändigt för den sjuke har inte möjlighet att hämta ut mediciner hemma. m.m. m.m. m.m. m.m...

Jag antar att det är bl.a. dessa man talar om när man använder "de marginaliserade grupperna". Och det låter väl inte så farligt, att vara "marginaliserad"? Det låter inte som det gör ont att vara "marginaliserad"? Lite i "marginalen" sådär, ute och kör i vägrenen. Lite uppstudsigt nästan. Jag googlade "marginaliserade grupper" och fick ca 17 700 träffar. Det var inget "uppstudsigt" inblandat. Det var våld, död, hemlösa... och så seminarier till förbannelse där man ska prata OM våld, död, hemlösa, sjuka, handikappade... Det är med andra ord direkt dikeskörning. In i en bergvägg!

Och det är klart. Jag förstår att om man ska prata om ett land som vill framstå som modernt och upplyst så blir det något besvärande att man inte godkänner att biologiska och adopterade barn tillhör begreppet familj. Umgängesföräldrar igen... (Om du inte läst skrivelsen om umgängesföräldrar så gör det. Det kanske inte är kul som Kalle Anka att läsa, men vi har tagit fram alla uppgifterna genom SCB så det stämmer.) Och otrevliga saker vill man gärna hålla lite distans till. Så då använder man samlingsordet "marginaliserade grupper". "Marginaliserade grupper" bör väl vara de som står under medelklassen i rang tänker jag? De man inte vänder sig till, utan de man talar OM. Men inget görs...

Tillbaka till företagaren som jag inledde med. Han är, säkert med all rätta, besviken. Enligt "Riksdag och Departement" är "Stor majoritet av svenska folket emot klyftorna". Men om man bara talar och talar och har möten och diskuterar men inte gör något... Så blir det heller ingen förändring. Det finns ingen erfarenhet. Man hävdar det, ett exempel är Katarina Brännström, "Moderater i Civilutskottet", som säger att hon visst har erfarenhet:

"Till Per Ahlin och andra som inte tror att jag förstår, kan jag informera: Att jag suttit med i Kronofogdens lokala och regionala styrelse och fått mycket bra information, att jag jobbat på bank och ställt ut blancolån med alla dess problem, att jag suttit i socialnämnd i många år och som nämndeman och på den vägen fått mycket kunskap om insolvens och människors olika ekonomiska och andra problem. Dessutom har jag personligen med min borgen räddat en människa från ett liv som evighetsgäldenär…"

Är det någon med skulder, någon som blivit hemlös pga obetalda skulder, som inte kan träffa sina barn för skuldindustrin har "bättre rätt" till pengarna, som inte kan betala hyran, elen, får avslag av socialförvaltningen för livsnödvändiga kostnader o.s.v. o.s.v. som godkänner det där som erfarenhet?

Man talar om. Man vet inte. Då kan det heller inte bli någon skillnad. Tänk att man i varje läge kan hitta ett sätt att profitera på de svagaste. Nu ska man göra det i ett halvår. Nu ska man prata ur oerfarenhet till andra oerfarna om vad man vill göra med de erfarna.

Och socialbidragen ökar. Skriver Dn. Hur kan det bli en nyhet? VISSTE inte alla det redan? Lämnade matematiken landet samtidigt som logiken?

Make a nocie! Skriv under namlistan. Skicka in. Du hittar hur du gör här. Make a Noice! Du kan också skicka mail till mig ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Fler i samma ämne

Resurspank
Dwight
Urbancat
Systembloggen
Inspirera
Johnny Rocker
PoorLoser
NollKoll
Obestånd
Superskuldsatt

NoCash


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.
, , , , , , ,

Jag har placerat min blogg i Norrtäljebloggkartan.se!

16 kommentarer:

 1. Man vinner inga val på att lösa de skuldsattas problem, tyvärr är det så, vilket borgar för att det kommer fortsätta!

  Personligen kommer jag rösta pirat eftersom de är idag det enda partiet som stenhårt driver en fråga där vi i vårt samhälle måste ändras i grunden. Alla andra partier kommer bara justera lite på volymknappen eller springa upphovsrättslobbyns ärenden

  SvaraRadera
 2. Ja det är för bedrövligt. Och hemlösa. Och socialbidragstagare. Och företagare. Och umgängesföräldrar. Och arbetslösa. Och socialbidragstagare... o.s.v.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är en stor grupp "marginaliserade". Tyvärr tror många av dessa att sossarna är svar på deras böner om förbättring. I en bra värld skulle det vara, så men när sossarna väl bänkat sig tar pampväldet över. De har sina barn i fina privatskolor utomlands etc. Ja, det behöver inte sägas så mycket mer för jag tror många redan vet.

  Men, till saken. DE SKALL FÅ VETA ATT DE LEVER!
  De som är satta att vara hela Sveriges regering. De skall tvingas lyssna. De skall jagas och jagas tills de inte ser någon annan utväg än att börja agera. Nu är det slut på friden och törnrosatillvaron för nu skall de bli varse att de har ett arbete.

  Parallellt med partibildningen av Fattiga Riddare skall de börja få stå till svars. Om de stillatigande skall fortätta sitta med armarna i kors och se hur människor i det här landet behandlas likt LÄGERFÅNGAR.

  De skall jagas!

  SvaraRadera
 4. Tänk att vi syns som gula post it lappar som hela tiden försvinner vi skrivs inte in direkt i kanten heller med oläslig stil, Visst är det modigt av våra etablerade att inte ens nämna oss som folkgrupp, människor som andas och nödtorftigt klarar livet. Jag har min uppfattning och det är att vi behöver inte uppleva allting själva för att kunna leva oss in i hur andra har det, vi behöver inte gått igenom helvetet som hemlös för att få förståelse för att det inte finns någon värdighet i det livet, och att vara skuldsatt sjuk arbetslös behöver vi inte heller ha upplevt för att människor ska vilja stödja sina medmänniskor. Jag har en stor tro till människans förmågor. Vad som saknas är att dessa problem aldrig blir belysta ur rätt objektiv, och att dagens ord inte kan vara RUT utan med människan i fokus så att alla har chansen till ett lika värde. Att vi ska behöva starta upp ett parti i dessa frågor är lika skamligt som att överhuvudtaget prata om RUT som en av de viktigaste punkterna partiernas (o)ordning.

  SvaraRadera
 5. Lysande skrivet som vanligt.
  Jag tycker Katarina Brännström, verkar vara en fin människa, som till och med gått i borgen för att hjälpa en skuldsatt. Sen att hon har en verklighets uppfattning som motsvarar intelligensen hos en säck potatis, vad gör väl det. Hon har ju sån erfarenhet av skuldsatta, som bara klagar. Puh... Jag får snart hjärnblödning... Varför kan de inte bara säga: "nej, jag vet inte skit om er situation, eftersom jag aldrig varit i den, tala om hur ni har det, så ska vi lyssna."

  SvaraRadera
 6. Jag behöver fixa min toa. Min 8-åring har järnkoll på hur man gör, in i minsta detalj. Han har gått på toa själv i drygt halva sitt liv, så varför skulle jag ifrågasätta hans kompetens på området toaletter?

  Billig är han också, ett trepack Kinderägg. Svart. Han har dessutom egna verktyg, hammare är den metod han förklarat för mig ska vara den mest framkomliga.

  Men, jag tror jag väljer att anlita någon som har lite erfarenhet att fixa holken, bara en magkänsla jag har. Kanske har fel.

  MVH
  Robert
  http://www.systemsnyltarna.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Katarina kan gärna få gå med mig ut och plocka pant nu när snön ÄNTLIGEN smälter. "Nykastade" burkar är en sak, bara att tömma och lägga i påsen även om de luktar gammal öl. Det jobbiga är lite äldre burkar där småkryp och sniglar krupit in och dött, det kan vara som en tjock sörja inuti ölburken och det luktar så jävligt att man nästan spyr när man ska tömma för att plocka med sig burken och panta den i affären. Man förtjänar varenda krona man kan dra in på det viset, för att byta mot mjölkpaket eller spagetti...

  ...men sånt elände vet väl (m)-Katarina redan allt om, eftersom hon har så enormt stor erfarenhet av att leva med att inte kunna betala för sig?

  Eller hur?

  SvaraRadera
 8. Mannan: Eller hur! :(

  Det slår mig just att hon till viss del har rätt. Hon har en sorts erfarenhet. Från borgenärens synvinkel då minsann. Vilket förklarar en del av retoriken. Tror jag?

  SvaraRadera
 9. Christian R:
  Jag är Piratpartist, men ser inga hinder att Fattiga Riddare kan komma igång.

  Ser inte heller någon intressekonflikt med att jobba med båda partierna.

  Tvärtom: Obeståndsfrågan kan lätt appliceras på integritetsfrågan. Detta har däremot PP missat...
  Även där är det pengar som talar, tyvärr...

  SvaraRadera
 10. Strutspolitiken måste upphöra. Utanförskapet måste bromsas och utplånas. Allt för ett bättre samhälle, som är mån om sina invånare.

  Let the battle start...

  SvaraRadera
 11. Jag har fler länkar att hämta tror du kan koppa listan rakt av så följer länkarna med, alla med ingen glömd ;)

  SvaraRadera
 12. Mycket bra men du måste berätta hur du klämmer in 35 timmar på ett dygn

  SvaraRadera
 13. @Poor Loser - skohorn. Och en j*vla massa kaffe. :)

  SvaraRadera
 14. Ni kommenterar om att pengarna styr, det är ju i detta fallet en sanning med modifikation, i detta fallet är det den rena dumheten som styr, samhället skulle spara mellan 30-50 miljarder om överskuldsättnings problematiken inte existerade, 30-50 miljarder hur stor del av statsskulden skulle inte det klara att betala av???? Dessa slantar kastar samhället(dina och mina skattepengar) rakt ut i luften så att folk ska lida och pinas till ingen som helst nytta. Vansinne är vad det är, ett utmärkt bevis på att SVENSKA politiker inte har alla bollar i korgen.

  SvaraRadera
 15. Lite ledsamt att läsa 1:a kommentaren i detta strålande inlägg. Vissa ha tydligen prioriterat annorlunda. Men det är klart som solsken att FRA debatten är viktigare än att försöka förbättra för ex. fattiga barnfamiljer och stoppa miljarder i inkassobolagens kistor.

  Det är klart att frihet på internet och säkerhet är en viktig fråga. Där håller jag med. Men.........för mig är det en väldigt försvinnande liten fråga dock, jämnfört med insolvensfrågan.

  SvaraRadera