fredag 19 mars 2010

Man får väl vänja sig...


...jag hinner bara skriva något så blir mina hopsnickrade, i cirkel gående resonemang strax bekräftade av någon mer genomtänkt källa än jag.

Idag på SR Halland står det att läsa:

"Halländska företag har flest obetalda räkningar.

Halländska företag är sämst i landet på att betala sina räkningar visar ny statistik. En möjlig orsak är att många drabbas av blufföretag, menar Marie Axtelius, regionchef för Företagarna i Halland. ../.. "– Det är lite unikt för Sverige hur företagsstrukturen ser ut i de här länen och jag tror att det är där man kan göra kopplingen. Då ökar ju massan som kan få betalningsförelägganden, säger hon."

En länk till artikeln hittar du här, länk. Det är nu det blir intressant. Vad är det Marie Axtelius säger? En möjlig orsak är att många drabbas av blufföretag. Med andra ord, Kronofogdens verkställighet driver in exakt det jag och mina bloggkompisar säger gång efter annan, driver in precis vad som helst! Utan urskillning. Inga som helst krav på borgenären. Inte ens att skulden finns... Kronofogdens verkställighet har blivit en bricka i en skuldindustri... En myndighet som långt ifrån har att göra med göra rätt för sig, en myndighet vars uppdrag blivit kidnappad av en skuldindustri som omvandlat myndighetens verkställighet till en renodlad borgenärslakej.

Är det inte dags att Kronofogden slutar tjata om sitt "göra rätt för sig"? Är det inte dags att politikerna tar SITT ansvar och GÖR RÄTT FÖR SIG dvs slutar erbjuda statens tjänster till bl.a. blufföretag? Eller varför inte dra gränsen vid skuldindustrin? Är det inte dags att Beatrice Ask förstår att ordet "balans" inte hör hemma i diskussionen? Är det inte dags att Judep börjar rucka på sin inställning att barnen inte har bättre rätt till föräldrarnas matpengar än skuldindustrin...

Citerar SRs artikel igen: "– Det är lite unikt för Sverige hur företagsstrukturen ser ut i de här länen och jag tror att det är där man kan göra kopplingen. Då ökar ju massan som kan få betalningsförelägganden, säger hon." Marie menar alltså att det är strukturer och inte ovilja "att göra rätt för sig" eller bristande betalningsförmåga/betalningsvilja som ligger bakom Hallands ökning. Och då har något gått lite snett med Kronofogden som "Moralmarkör" tänker jag...//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer:

 1. Ang betalnignsförelägganden. Företag som råkar ut för "blufföretag" bestrider föreläggandet varvid inget utslag meddelas. Tror inte det är många "blufföretag" som går vidare till tingsrätten.

  Det är alltså inte så att Kronofgoden mäter ut skulder som ej är fastställda i domstol.

  SvaraRadera
 2. Jag var hos min revisor för ett par månader sedan. Han hade en bibba papper på skrivbordet och berättade i förbigående att "det där ska jag till tingsrätten med imorrn, det är en bluffirma som försöker tvinga en av mina kunder att betala 40 000 för en annons som han inte har beställt..."

  Det är visst en och annan lite företagare som betalar och biter ihop för att slippa att fakturan skickas till KFM. Ett fåtal orkar bestrida, och funkar inte det är det ännu färre som orkar gå vidare till tingsrätten för att slippa betala för obeställda lysrör och påhittade annonser på internet. En förstörd kredithistorik är så jävla svår att överleva för ett litet företag, och det vet bluffarna. De lever på det!

  Och JAA, kronofogdarna mäter VISST ut skulder som inte är fastställda i domstol. Skaffa dig allmänbildning, din jädra stolle!

  SvaraRadera
 3. @Anonym, 2 frågor.
  så att "många" aldrig går till utslag gör det ok att "få" gör det?

  Om domstolen slår fast en bluffaktura som en skuld för att gäldenären inte bestridit på vilket sätt blev bluffakturan mer riktig?

  SvaraRadera
 4. Bluff fakturan blir helt riktig om du är förhindrad att bestrida pga tex längre utlandsvistelse, sjukdom eller missbruk av något det slag, vistelse i sommarhuset under semestern, ja listan kan göras lång.

  SvaraRadera
 5. Mannan: Kronofogden mäter endast ut skulder som blivit fastställda genom betalningsföreläggande eller dom. Dvs alla gäldenärer kan bestrida hos KFM och få skulden prövad i tingsrätten. Om tingsrätten anser skulden vara riktig bör man ju utgå ifrån att den är det. Det bygger ju vårt rättsamhälle på.

  Ang anonym. Om KFM ej kan delge ett betalningsföreläggande tar det ca tre månader innan de "ger upp". Att därefer få en tredskodom genom tingsrätten (mha kungörelse) tar minst två månader. Du måste alltså ha varit på "semester" i fem månader för att undvika att bli delgiven. Då kan man nog inte driva företag ändå... :-) Har man ändå varit borta FEM månader har man ändå en månad på sig att begära återvinning av tredskodomen...

  Så vad är problemet?

  SvaraRadera
 6. @Anonym, ...och svaret till "Ulrika Ring"?

  Jag tar om det igen.

  2 frågor.
  så att "många" aldrig går till utslag gör det ok att "få" gör det?

  Om domstolen slår fast en bluffaktura som en skuld för att gäldenären inte bestridit på vilket sätt blev bluffakturan mer riktig?

  SvaraRadera
 7. @Anonym igen,
  ...och då jag läste igenom ditt svar så måste jag lägga till en ytterligare fråga.

  du skriver "Du måste alltså ha varit på "semester" i fem månader för att undvika att bli delgiven. Då kan man nog inte driva företag ändå... :-)"

  Du menar alltså att det bara är företag som kan få bluffakturor?

  SvaraRadera
 8. Men Anonym: finns det nån statistik på hur många lysrörsföretag och/eller internetannonsföretag som fått NEJ av KFM när de lämnat in sina bluffakturor för indrivning? Show me! För jag vet folk som betalat för att slippa få inlämnat till fogden, man är jätterädd för att företaget ska få en betalningsanmärkning på organisationsnumret så det är klart det händer. Se bara på Yellowregister-historien, de som låtsades sälja företagshemsidor, vad de har tjänat på att blåsa småfirmor! http://www.bt.se/nyheter/naringsliv/grupptalan-mot-yellow-register(1362292).gm

  När säger KFM egentligen STOPP till alla dessa hästhandlare som utnyttjar myndigheten för att snylta på andra?

  SvaraRadera
 9. Det är ett så sjukt system så t.o.m KFM tvingas försvara det. De tror folk är precis dumma i huvet. Men det är väl ingen som orkar se skogen när alla träd står i vägen (läs kapitalet)

  SvaraRadera
 10. Att debatten blir lit rörig kan bero på att Radio Hallands inslag inte enbart handlar om bluffakturor utan även andra typer av bedrägerier mot företag. I en del av dessa skojerier finns det bindande avtal mellan köpare och säljare vilket gör att säljaren har en fördel om köparen inte vill betala.
  När det gäller ”äkta” bluffakturor skall man inte betala dem. Det kan dessutom vara farligt att betala dem då man genom att betala dem, enligt företaget, kan ha ingått ett abonnemang som innebär att man skall betala en summa per kvartal eller per år. Det kan i sin tur göra att man får en hel del extrajobb om inget annat.

  Yoghurt

  SvaraRadera
 11. @yoghurt, nu missar även DU poängen. Det handlar inte om "även andra", "äkta" bluffakturor eller man "skall inte betala dem". Det handlar om att NÄR eller OM det blir fel, ska statliga tjänstemän då bidra till att det blir mer fel?

  Idag är UB ett problemförstärkande som bör byta fot och bli lösningsfokuserande istället.

  SvaraRadera
 12. Jag är väl medveten om vad du vill få fram som poäng. Men min uppfattning är att din poängen träffar fel i händelsekedjan och enbart borde vara riktad mot den lagstiftande församlingen, Riksdagen. Det finns ofantligt många bitar i den här problematiken där förändringar i lagar kan påverka att det aldrig blir ett ärende hos Kronofogden, en statlig myndighet som är satt att utföra sitt uppdrag i enlighet lagar och regler som styr verksamheten.
  År det till exempel rimligt att olika lagar skall gäller för en och samma person beroende på om han ingår ett avtal med en telefonförsäljare som konsument, företrädare för en ideellförening eller som företrädare för en enskild firma som han själv driver?
  Är det rimligt att det skall vara så svårt att komma åt skojarföretag som när det börjar brännas under fötterna byter namn och organisationsnummer och fortsätter med skojeriet beroende på att rättvisans kvarnar maler så långsamt.
  Är det rimligt att kostnaden för juridisk hjälp, för tid och kraft kan var så stor att en företagare hellre betalar en faktura till ett skojarföretag än att ta strid med bolaget för en kostnad som blir högre.
  Då detta, mer eller mindre, handlar om organiserad brottslighet borde möjligt förstärkas för Ekobrötsmyndighet, Polis, Skattemyndighet att gå in och gå igenom sådan här företag redan när de blir kända och inte behöva vänta till brottet är fulbordat, då företaget ofta redan har försvunnit.
  Som företagare har jag varit utsatt för en del bluffakturor och även skojarföretag men haft turen att klara mig då jag aldrig köpte något på telefon av okända företag och alltid kollade fakturor som jag fick. Jag har även via ideellt arbete inom en intresseorganisation för företagare träffat på kolleger som råkat ut för sådan här saker och hört hur det har gått för en del som gått på bluffarna.

  Yoghurt

  SvaraRadera
 13. @yoghurt "Är det inte dags att politikerna tar SITT ansvar och GÖR RÄTT FÖR SIG dvs slutar erbjuda statens tjänster till bl.a. blufföretag? Eller varför inte dra gränsen vid skuldindustrin? Är det inte dags att Beatrice Ask förstår att ordet "balans" inte hör hemma i diskussionen?"

  Det här inlägget är väl synnerligen riktat till lagstiftarna? Och deras ansvar? Och deras ointresse och frånvaro?

  så jag förstår inte riktigt vad du menar här? Jag tycker inte debatten är "rörig". Jag tycker att det vi alla vet, att Kronofogden och deras uppdrag, på lagstiftarnas befallning, blir tydligare och tydligare. Se bara på de sista dagarnas rapportering om bluffakturor. det har ingen betydelse om det är "många" eller "få" eller något annat. ATT det går genomföra är illa nog. För då har man inte ett säkert samhälle för medborgarna och om det ska vara många eller få som drabbas bestäms enbart av hur många som ser en möjlighet i att tjäna pengar via bluffakturor, eller genom att skicka påhittade eller oriktiga krav för verkställighet.

  SvaraRadera