torsdag 18 mars 2010

Yoghurt

skickade mig ett mail och ville att jag skulle lägga ut på bloggen. Här är hans/hennes tankar.
Länk till Intrum Justitias årsredovisning.
>Avskrivna Fodringar kan omsättas

Askrivna fodringar är fodringar som kreditgivaren helt eller delvis har recerverat kostnader för eftersom deras nominella värde inte kan återfås i sin helhet. Det kan exempelvis gälla kundfodringar och lån med eller utan säkerhet, mellan företag och privatpersoner eller mellan olika företag.

Gäldenären är fortfarande skyldig att betala men kostnaden för att få betalt bedöms som så hög att fodringsägaren skrivit av hela eller delar av fordran. Den har dock fortfarande ett ekonomiskt värde och kan avyttras till en tredje part som fortsätter försöken att få betalt. Priset på avskrivna fodringar beroer på typ av fordran. Intrum Justitsia förvärvar portföljer innim sin nisch till ett snittpris under 10 procentav fodringens nominella värde.”


Kreditinstitut, privata och offentliga företag och myndigheter hör till säljarna”


Till största delen består de portföljer Intrum Justitia förvärvar av banklån och kreditkortsskulder utan säkerhet som lämnats till privatpersoner. Där efter kommer fordringar med ursprung i telekom, postorder och infrastruktur samt fordringar från exempelvis kommunala företag.”


Varför är detta intressant? Jo Intrum Justitia är en stor aktör inom inkassobranschen inte bara i Sverige utan även i Europa. De är verksamma i över 20 länder. Det pris de betalar för avskrivna fodringar bör vara mycket när vad som är brukligt inom branschen.

Samtidigt kan jag inte låta bli att reflektera över vilket stort värde fattiga, skuldsatta och överskuldsatta människor representerar i bokföring hos företag som köper avskrivna fodringar. Möjligheten att mäta ut pengar från en ensam mamma i Skåne som har ett halvtidsjobb, en pensionerad skogsarbetare i Dalarna som är rädd att bli av med sin stuga eller en utsliten städerska som lever på sjukbidrag och vänder på varenda slant i Stockholmsförorten förvandlas till inkomstmöjligheter för bolagen som ”förädlar” avskrivna fodringar. Genom att krydda de inköptas fordringarna med uppläggningsavgifter, aviseringsavgifter, bokföringsavgifter, dröjsmålsränta m.m. lyckas de inte sällan fixa till det så att gäldenären aldrig får en chans att amortera kapitalskulden utan blir kvar som ”stamkund” hos bolagen.

Är det rätt att avskrivna skulder skall få vara en handelsvara hur som helst? Skall et företag som köper och betalar 500 kr för en avskriven fordran få kräva dröjsmålsränta beräknat på 5000 kr, som är 4500 kr mer än de betalt för skulden? Skall en skuld kunna leva hur länge som helst och vara en kvarnsten runt halsen på människor som halkar allt längre in i hopplöshetens gråkalla dimma?

Samtidigt som bolagen gör vinster på att driva in avskrivna fordringar förlorar samhället över 30 milliarder på överskuldsattas livssituation om man bara ser till kostnader för sjukdom och produktionsbortfall. Det finns lika många överskuldsatta i Sverige som det finns innevånare i Göteborgs, Sveriges näst största stad. Den press denna grupp av människor lever under och den smärta, ångest och utanförskap de känner är så stor att den är svår att beskriva med ord. Till detta kommer alla de barn som får en sämre och fattigare start i livet än sina jämnåriga kamrater, beroende på att de lever i en familj som är överskuldsatt.

Samhället och skattebetalarna har genom åren vid olika tillfällen fått rädda och städa upp efter banker och finansfirmor som kört i diket efter olika vidlyftigheter. Det är dags för banker och finansbolagen att betala tillbaka till förmån för de små människorna i samhället som också haft oturen att vingla ner i diket.

Det finns flera olika saker som banker och finansfirmorna kan ställa uppmed frivilligt eller med hjälp av lagstiftning. Pengar till en fristående fond för saneringslån, begränsad rätt att ta ut avgifter och räntor på avskrivna fodringar, begränsad rätt att ta ränta på ränta, begränsad rätt att ta ut ränta på avgifter, att kapital betalas av före ränta och avgifter, en absolut preskriptionstid för förfallna skulder, begränsade möjligheter att driva in lån som inte beviljats efter en korrekt kreditkontroll, en reglerad gräns för högsta tillåtna effektiv ränta, för att nämna några saker. Men som alltid är det osäkert om viljan, modet och kraften finns hos dem som skall och måste ta besluten för att något skall hända. Kan männen och kvinnorna i räknenissarnas skara känna empati och förståelse för överskuldsatta? Har våra Riksdagspolitiker förmågan att ta till sig att en överskuldsatt kan straffas under längre tid än en morddömd enbart för att ekonomin gått i kras av en eller annan orsak. Ibland kan undra om våra politiker riktigt förstår skillnaden på att vara mätt och utmätt.

Yoghurt

7 kommentarer:

 1. Tack för en mycket läsvärd text yoghurt! Skrämmande hur det förhåller sig. Och att det är tillåtet. Har de som bestämt att de här är bra gjort rätt för sig? Inte direkt, inte i något hänseende.

  MVH
  Robert
  http://www.systemsnyltarna.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående kommentatorer.

  SvaraRadera
 3. Yoghurt kanske endå vill vara med i ett "fattigdomsparti" ;-) Han vet vad jag menar :-)

  Mycket bra inlägg f.ö /Tack Yoghurt

  SvaraRadera
 4. Ja, bankerna spekulerar bort kundernas kapital och ber sedan staten om hjälp.
  Statliga myndigheter "leker" med skattebetalarnas pengar avsedda för service till medborgarna utan några eftergifter.
  Änkepensionerna konfiskerades utan en blinkning och pensionärerna betalar högre skatt än löntagarna idag.
  Försäkringskassan fullföljer inte sina åtaganden reglerat i lag om svårt sjuka människor.
  Sedan har vi skuldtransportsystemet som liknar ett pyramidspel. Det är skandal så det osar om det. Men så länge inte regeringen sätter ner fötterna för dessa så kommer det att fortgå. I slutändan är det ändå politikerna som har ansvaret för att stävja ocker och utsugning (stöld). Men de har ingen vilja. De har en järnvilja när det gäller att skärpa lagar och bestämmelser. De har en järnvilja att stifta nya bestämmelser om än det ena än det andra. Deras ursäkt att inte kunna hjälpa de sämst ställda är floskler och ingenting annat. "Man kan inte ändra lagar hur som helst" - jodå det går, OM MAN VILL.

  Men frågan kvarstår - hur länge skall den kriminella inkassoindustrin få hålla på utan en endaste blick från regeringen? Det är därför det är så viktigt att kämpa och hålla koll på dessa utsugare. De skall veta att varje drag de gör har de ögonen på sig. Maffia är vad det är.

  Bra skrivet Youghurt och en ära att du tog upp det. Kände bara att jag ville kommentera, det är rättsröta i sin renaste form.

  SvaraRadera
 5. Att en sak är laglig behöver inte betyda att den etisk eller moraliskt riktig eller lämplig med tanke på hur den påverkar människor ur ett hälso och socialt perspektiv
  Vad som är etiskt och moraliskt riktig ändras vart efter åren går och befolknings värderingar förändras. Med andra or sagt. Det som var etiskt och moraliskt accepterat när man formulerade och lagstiftade om en lag behöver inte i stämma med de etiska och moraliska värderingar som har övervikt hor befolkningen i dagens samhälle.
  Även om kravet på att den som har skaffat sig skulder också skall betala dem inte juridiskt sett är ett straff så övergår det för de överskuldsatta i praktiken till att bli ett straff när man som evighetsgäldenär sitter fast i ett system som bygger på ”förädling” av avskrivna fodringar.

  [b]Yoghurt[/b]

  SvaraRadera