onsdag 10 mars 2010

Gammal sjukdom, ny diagnos.

Fattiga Riddares Syndrom (FRS) sprider sig över landet med en alldrig tidigare skådad hastighet. Man vet inte riktigt om det är ett handikapp eller ett virus bakom. Men tydliga tecken visar på att vissa handikapp bryter ner självförsvaret och öppnar för att viruset ska få fäste. Varför man drabbas är svårdefinierat. Liksom vem som drabbas.

Man kan skönja vissa strukturer. Företagare befinner sig i riskzonen, främst småföretagare och egenanställda. Personer med skilsmässa, sjukdom, pensionärer, arbetslösa bakom, under eller mitt emellan sig, riskerar direkt utsättas för galopperande försämring av handikappet/tillståndet.

Tillståndet är allvarligt. Inte bara för de som är direkt drabbade. Man talar idag om "primärt drabbade" och "sekundärt drabbade". Och trots att samhället skjuter till 30 - 50 miljader/år i livsuppehållande åtgärder så förvärras det både i intensitet och i utbreddhet. Den livsuppehållande åtgärden kallas i sig "Kastus pengarius i sjöus".

Det finns vissa yttre och inre markörer.

Yttre tecken på insjuknande:
Skuldindustrin blir synliga. Den absolut tydligaste markören för tillståndet/handikappet. Likt gamar som svävar ovanför kadaver, ser man skyggan av skuldindustrin. Ju mer mark FRS tagit desto fler borgenärer ruvar runt boet.
Ellöst hem. Elen avstängd.
Svårt att få och klara behålla ett arbete. Många med FRS fjärmas från arbetsplatser och anställningar. Mycket få klarar behålla ett arbete mer än några år efter FRS debuterat.
Sjukskrivning. Har den med FRS ett arbete brukar det snabbt lösa sig med sjukskrivning.
Utförsäkrade. Har den med FRS ett arbete han eller hon är sjukskriven ifrån förvärras det inom 12 månader till sk. utförsäkring.
Arbetslöshet. Finns arbetslöshet med i bilden brukar tillståndet snabbt försämras.
Rehabilitering från missbruk. Finns det ett tidigare missbruk/kriminalitet personen återhämtat sig från är FRS nästan alltid närvarande.
Barnlöshet. Barn, adopterade och biologiska, får inte besöka eller ha kontakt med den handikappade.
Dålig tandstatus. Dålig mathållning. Dåligt immunförsvar mot andra medicinska sjukdomar och åkommor. Trasiga ihoptejpade glasögon. Dålig blodstatus. Trasiga kläder. Somliga går i trasiga skor... m.m m.m

FRS i slutskedet.
Hemlöshet.
Svält.
Svåra följdsjukdomar. Tydlig markör här är starkt ökat behov av sjukvård och omsorgskostnader. Läkare behöver behålla patienter längre än nödvändigt pga risk för ond bråd död.
Självmedicinering.
Kontakt med socialförvaltning. Något som tydligt är en tillståndets sista erövring.

Inre markörer.
Depression.
Ångest.
Förtvivlan.
Desperation.
Frånvändhet.
Psykoser.
Hjälplöst tillstånd.

Samhället har producerat tre större forskningsstudier av FRS. Det ena kom 2003, framtaget av KoV. Det andra kom 2008, producerades av samhällets främsta experter på FRS, dvs Kronofogden. Det tredje kom 2009 och forskades fram under 493 intensiva dagar av Riksdagens expert på området, Jan Ertsborn. Alla pekar åt samma håll. Man måste dels förebygga att handikappet breder ut sig, dels snabbt sätta in insatser för att s.a.s "Mota (Kron)Olle i grind". Den sistnämnda är numer ansedd att vara själva "hjälpsubstansen" eller om man så vill, "hjälpbäraren" av handikappet/tillståndet.

Tillståndet är i behov av att tre krav är uppfyllda. Det är parasiten "Parasitus Skuldindustrius". Det är den sk. "Sleeping-beauty-bakterien"- "Politikus ointresseradus". Slutligen amöban "Tjänstemannus reptilus".

Det finns dock ett botemedel under utprovning idag. Skuldsanering. Forskningen har under 16 år försökt hitta rätt molekyler för att det på riktigt ska få någon effekt. Tyvärr går det inte under "högkostnadsskyddet" och försökspersonerna som väljs ut till studier är dels alldeles för få i förhållande till den totala mängden drabbade, dels i så dåligt skick att det är svårt att dra några slutsatser av hur pass botande alt. rehabiliterande skuldsanering verkligen är.

Den 23 mars ska det presenteras ett nytt förslag på hur problemet ska hanteras. Om de drabbade börjar anta en blåaktig färg runt munnen och naglarna beror det endast på att dom håller andan.

Fler fristående Underdogforskare i ämnet.
Skuldsatt
Systembloggen
Dwight - forskar i icketraditionellametoder
NoCash
Ljuramannen om FRS och FINSPÅNG!
Inspirera//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.
Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 kommentarer:

 1. Mycket bra beskrivning av sjukdomen. Synd att den är obotlig. Vissa dagar tänker man att det är lättare att inte aktivt kämpa för att överleva alls.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra beskrivning av en bortglömd sjukdom som kan drabba vem som helst, när som helst.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 3. Ja, det stämmer till 110%. Nog finns det spjutspetskompetens (Ertsorn) men tyvärr har hans undervisning om FRS inte varit möjlig för adepterna att tillgodose sig kunskaperna. Varför vet man inte men man anar att en annan svårare sjukdom varit största hindret. Den kallas dumus inutius huvudetius.

  SvaraRadera