söndag 28 mars 2010

Förelägganden och en spännande tanke.

Kombinationen Dwights inlägg, länk, och en god vän har väckt en tanke i mig. Eftersom problemen med, eller konsevenserna av, svensk obeståndspolitik bara ökar, växer och fördjupas så behöver det adresseras. Politikernas ointresse, speciellt (s)&(m)´s ointresse ger liksom inget hopp. Och jag tror att en anledning är att det saknas "erfarenhetsbaserad evidens". Men vet helt enkelt inte hur det ser ut.

Vad kan vi hitta på? För att stressa systemet... och så kom samtalet in på Lex Alonzo. Alonzo är en rätt kul kille och om nu trailern inför nästa program lovar rätt, och jag fattat rätt, så har han satt upp en kamera i en av riksdagens toaletter och filmat. Iden går ut på att utsätta riksdagsledamöterna för det dom inte skyddar medborgarna för. Enligt Alonzo är det inget lagbrott att filma toalettbesök och visa upp. Så har jag uppfattat det i alla fall.

Så Dwights inlägg, en god vän och Lex Alonzo började forma en tanke. Tänk om 100 personer under 100 dagar hävdar att någon "viktig" person är skyldig dom pengar? Kanske skicka till Madame Mim själv? Eller Beatrice Ask heter hon visst. Eller om vi nu ska utgå från att hon är endast en galjonsfigur, om än en skvatt galen sådan, så kanske det är Fredrik Reinfeldt man skulle rikta in sig på?

Under 100 dagar ramlar det en gång om dagen in ett betalningsföreläggande till Reinfeldt. Varje gång måste människan själv skicka in ett bestridande eller så går det automatiskt till utslag.

Jag vet inte hur jag ska få ut budskapet att det är bara knalla in på kronofogden och helt random skicka in ett krav på någon. Du behöver ha personnummer, men det hittar du på exvis birthday.se. Du behöver inte lämna in något underlag, du behöver inte lämna in något bevis på att skulden finns, du behöver bara fylla i blanketten där du ska skriva NÄR skulden uppstod men inte HUR. Vid raden "Fordran avser" kan du bara skriva handlån. Sedan hitta på lite mer saker som datum o.s.v. Sen uppger du hur stor räntesatsen är. Och lite annat smått och gått. Förresten skippa besöket hos Kronofogden. Blanketten ligger på nätet, länk, och anvisningar om vart du skickar den hittar du här.

Det är den "tunga" borgenärsbiten av obestånd i Sverige. Att fylla i blanketten. Ett svettigt, hårt och mödosamt arbete som tar ca 2 minuter. När betalningsföreläggandet når den summariska processen så skickas ett föreläggande ut, till vem du nu uppgett har en skuld till dig. Förslagsvis då Reinfeld.

Första dagen och första betalningsföreläggandet så blir nog herr Reinfeld orolig och undrar "men men men vad är det här? Jag fattar ingenting!" Och så ringer han eller någon av hans assistenter upp någon på Kronofogden och ställer frågan. "Vad är det här?" och får svaret att "Det är ingen fara, skicka bara in ett bestridande så händer inget mer". Dag nr 2, nytt betalningsföreläggande, men nog inget samtal för nu vet Reinfeldt vad han ska göra, och känner sig trygg i det.

Dag nr 23 och det 23:e betalningsföreläggandet börjar Reinfeldt vara rätt less tror jag... Och nu kanske det blir ett nytt samtal. "Men hur i helvete får jag stopp på detta! De här skulderna är påhittade, få nu till ett slut på dumheterna! SLUTA SKICKA KRAV PÅ MIG!" ...och svaret blir "Vi kan inte skydda dig. No can do..." Vem som helst kan skicka in vilken fordran som helst på vem som helst och Kronofogden FÅR inte ställa några frågor. FÅR inte säkerställa att skulden finns. FÅR inte avvisa. SKA verkställa. Det är upp till gäldenären att skydda sig bäst han hon kan. Först när gäldenären själv protesterar påbörjas en utredning. Men inte vid inlämnandet.

Det handlar om moral. Men inte på det sättet allmänheten förvillats tro. Att gäldenären är skumraskfiguren. Obeståndspolitiken är vidöppen för vem som helst att dra en rövare med. Det handlar enbart om hur stor moral den som skickar in skulden har. Hela sverige kan skicka påhittade skulder sinsemellan varandra. Hittan och dittan.

Problemet med iden ovan är om det verkligen skulle gå till utslag och bli föremål för verkställighet. T..ex. om Reinfeldt är borta på en längre semester... För då blir den påhittade skulden helt plötsligt riktigt... Och det är inte meningen. Meningen är att visa för Reinfeldt att han och hans kompisar måste vakna till liv och börja skydda medborgarna.

Man kanske skulle prova en Lex Alonzo? Vända systemet mot den som inte ser till att skydda individen. Jag tror det skulle vara en "fast lane" till en förändring. Reinfeldt skulle nog efter ett antal betalningsförelägganden kuta in till Judep och banka en näve i bordet. "Om lagstiftning måste till för att dessa dumheter ska få ett stopp så får ni förbanne mig ta fram den lagstiftningen! OCH DET SNABBT!"

På hemsidan, www.insolvensstockholm.se, finns numer en räknare. Ganska långt upp till höger finns ett räkneverk som säger "Nu har Beatrice Ask suttit med Ertsborns utredning och gjort ingenting i XXX dagar, xx timmar, xx minuter, xx sekunder". Kanske om vi pressade lite verklighet in i riksdagen så skulle det börja hända grejjer?

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

25 kommentarer:

 1. En utmärkt idé. Vi borde samla oss i denna gemensamma sak. Vi gör det via mailen så det inte ligger öppet här. Jag är med.

  SvaraRadera
 2. Skulle vi nu genomföra en sån "operation" så måste vi kolla först att det inte blir några konsekvenser, inte heller för Reinfeldt.

  och allt ska ske helt öppet. Gärna daglig redovisning. Det finns INGET dom kan göra för att stoppa det hela.

  Vem vet om Reinfeldt lånade 500 spänn av dig 1993 när ni var på krogen?

  SvaraRadera
 3. Ja men jag har en presumtiv lösning. Eftersom regeringen Reinfeldt, som är högst ansvariga för att lag och ordning fungerar här i landet, inte synar en kriminell inkassoindustri, så kan man debitera honom på alla belopp som saknar grund.

  SvaraRadera
 4. Hej

  Intressant idé. Har haft samma tanke när det gäller vålds eller sexbrottsanmälningar. Idag räcker det att någon anmäler en man, eller ´ännu hellre en pappa och säga något typ: Jag har en otäck känsla, jag tror han gör något mot barnen. Poof, så är man "förövare". Inte ens misstänkt förövare. Man polisanmäls, skiljs från sina barn med omedelbar verkan. Ibland uppmot flera år, medan rättssystemet långsamt mal ner dig tills du är bara en skugga av ditt forna jag.

  Är det inte nån fler som tycker att den där Bodström uppför sig lite misstänkt? Jag har till och med hört ryktas att han har badat med sina barn...NAKEN!

  SvaraRadera
 5. En lysande ide. Borde kunna vara en ögonöppnare.
  /lasseh

  SvaraRadera
 6. Fast gällande sexbrott; LUGN i stormen!!! Om man har en otäck känsla eller tror (!!) SKA det anmälas! Det SKA SKA SKA anmälas. Jag har själv vuxit upp i ett hem där det inte anmäldes för att ingen vågade. Konsekvenser inte roliga.
  Anmäl en gång för mycket för helvete!! Bättre det än en gång för lite.
  Detta handlar om att skydda utsatta barn.
  Blanda för helvete inte ihop saker och ting.

  Misstänkta sexbrott som anmäls och där utredningen läggs ner (vilket den ofta gör ÄVEN fast det troligen är ett faktum att brottet pågår, men barnen kanske har vild fantasi...) innebär att "förövaren" har bevisats oskyldig och är därmed inte en förövare!

  Ingen rök utan eld!!!

  SvaraRadera
 7. Om jag nu får medla lite så tror jag att Daddy INTE menar att barn INTE ska skyddas. Tvärtom. Barn ska skyddas.

  Men det finns många tillfällen i Sverige där boföräldern använder övergrepp som ett slagträ, och där samhället borde kunna göra annorlunda än att spela med föräldern.

  Daddy är helt på barnens sida. Och rök utan eld... well... det är nog inte hela sanningen.

  Det finns olika perspektiv på olika saker, det är samhället som inte hittar bra åtgärdsformer för olika problem.

  ...och då är vi där igen. Det behövs mer erfarenhetsbaserad evidens. Hur vi ska nå dit... well...

  SvaraRadera
 8. Tror inte det sker så ofta att någon anm. ex. ett påhittat sexbrott. Håller med Anonym ovan här. Bättre anm. en gång för mkt gällande misstanken om barn som far illa.

  När det gäller ide'n som inlägget handlar om är den bra. Problemet är att göra detta så ingen verkligen kommer till ekonomisk skada. Men iofs skulle det kanske få upp lysena om Reinfeldt blev drabbad, precis som vilken medborgare som hellst kan bli enligt rådande regler.

  SvaraRadera
 9. Jag tror att det är en alldeles för stor apparat som dras igång när man bara har en misstanke. Skola, dagis och hela alltet dras in i det här omgående via socialtjänsten. Det är därför många tiger. Varför utbildar man inte människor inom polis eller socialförvaltning att på ett varsamt och objektivt sätt ta reda på hur det förhåller sig innan man river upp himmel och helvete? Jag vet att många får gå kurser för detta i dag men metoden de använder förstör många gånger mer än hjälper.

  Slagträ i relationskonflikter. Det är därför det är så viktigt att inte slå sönder en hel tillvaro för var och en av familjemedlemmarna. Misstankar skall inte offentliggöras. Aldrig. Jag känner personer som förlorat all kontakt med sina barn för all framtid för att kärringen var tokig. Där fanns ingen socialtjänsteman som tog reda på sanningen. De gick på hennes bittra anklagelser. Detta är inte ovanligt. Men vi har ingen integritet i det här landet och värre blir det. Det tillhör varje människas fysiologiska försvarsmekanism att ha ett skydd av sin integritet.

  Vår nuvarande regering arbetar i panik för att få till så många lagar som möjligt som skall kränka alla medborgares integritet. Vi förväntas uppträda som robotar där varje rörelse i våra liv är övervakat. Jag trivs inte i Sverige. Jag känner ingen trygghet här. Jag anser mig ha gjort allting rätt till den dagen kronofogden skulle mäta ut en skuld på 7000:- hos min arbetsgivare. Efter det har jag inga rättigheter i det här landet. Min dotter överlevde sin svåra sjukdom efter åratal av kamp, hon är ännu inte helt frisk. Hennes skelett är svårt skadat och det saknas brosk i fötterna. Hon måste ta morfin mot svåra smärtor men inte en djävla rättighet att få hjälp med transporter eller handikappbidrag har hon. Hon slåss i underläge oavbrutet. Jag är den som skall stötta och hjälpa henne fram i livet men jag har inte ens rätten till ett arbete pga skuldhelvetet som växte från 7000 till 300.000. Så är det när myndigheterna griper in. Fort skall det gå. Och så förstör man människors liv.

  Jag hatar det här landet från djupet i mitt hjärta!!!!

  SvaraRadera
 10. För att klargöra problemet med förövare så ska det till mycket för att en eventuell förövare ska tas ifrån rätten att se sina barn.

  Det är inte så enkelt att bara "poof" inte se barnen.

  Egna erfarenheter talar om anmälan där det är säkra bevis och det ändå läggs ner och förövaren få fortsätta umgås med barnen.

  Vet också exempel där pyskopater som låser in barnen ändå får ha kvar vårdnaden och där vårdnadstvister pågått i år och där barnen är lidande.

  Sexbrott och att skydda utsatta hör inte riktigt hit. Det är en helt annan diskussion och här har vi långt (!) att gå.
  Hellre fattig än sexuellt utnyttjad! (eller att se människor i sin omgivning utnyttjade!)
  På tok för få brott anmäls.

  SvaraRadera
 11. Jag håller också med Noomi att misstankar ej skall offentliggöras.

  Det är dessvärre olika beroende på vilken socialtjänst som handlägger ärendet. (som i så mycket annat)
  Det är inte alls säkert att en stor apparat dras igång.

  Precis som du säger så krävs utbildning! Mycket utbildning!

  För att åtegå till problemet skulder så är det många som hamnar i olyckliga situationer senare i livet för att ingen plockade upp dem eller lyssnade på deras små rop på hjälp som barn.

  Ett sånt samhälle är sjukt och orättfärdigt!

  SvaraRadera
 12. Att Sverige inte klarar skydda sina invånare på ett bra sätt står nog klart för alla.

  Det exempel jag gav i blogginlägget är bara en av tillkortakommandena. Och Lo and Behold, judep är departementet bakom alla problem ni tagit upp här...

  SvaraRadera
 13. Jag ber om ursäkt om jag skrev en kommentar som är orelaterad till inlägget. Men jo så är det idag. Poof!

  Jag vet, jag har knappt sett min dotter på 4 år. Nu först efter att ha bråkat dag och natt har jag lyckats få en extern utredning som friar mig helt.
  Detsamma har polis, åklagare och överåklagare gjort. Tror ni stolpskotten på socialtjänsten har fattat det? 4 timmars övervakat umgänge varannan vecka.

  SvaraRadera
 14. Det ska så fan heller anmälas för mycket än för lite! Känner minst tre farsor i min pappa-barn-grupp i Norrköping som har suttit häktade, utredda av social osv som har fått sitt psykiska välbefinnande förstört. Och i allas fall handlar det om hämnd från exen. Även när dessa pappor har friats har de behandlats som skyldiga av samma myndigheter, socialkärringar är ett släkte med tunnelseende.

  Lider med Daddy, brukar läsa din blogg, fortsätt i samma stil, du behövs!

  SvaraRadera
 15. För övrigt har jag inget emot att skicka post till Beatrice Ask. I lila kuvert.

  SvaraRadera
 16. Problemet är fortfarande att massa pappor frias fast de är skyldiga.
  Ingen ser till barnen, som senare blir vuxna och lider av att dessa pappor friats! Man kan senare inte anmäla då brotten är preskriberat.
  Det är djupt tragist att det förekommer i vårdnadstvister och det borde utredas bättre.

  Dock släpps för många förövare fria och därmed basta!

  Det är ett stort mörkertal av barn som blivit utsatta av både mentala och fysiska övergrepp och det skall anmälas - en gång för mycket hellre.

  Då SER barnen att någon gjorde något och det blir lättare att leva vidare. Hur fan ska man förklara för ett barn att ingen anmälde, ingen såg?

  Kan ni se detta barn i ögonen, även om det är era vänners barn?

  SvaraRadera
 17. Självklart skall man anmäla när man ser att ett barn far illa. Vad jag menar är att man skall inte förstöra människors liv endast vid misstanke. Felet är de bittra kärringarna som använder detta som slagträ - de förstör för alla de andra där brott verkligen förekommer.

  Men man skall inte slå sönder människors liv utan grund. Det behövs utbildning för sådana som skall arbete med sådana här typer av händelser. Idag går man bara in och slår sönder allt innan man gjort en ordentlig utredning.

  SvaraRadera
 18. Hoppsan vilken vändning detta tog.

  Men vi kanske kan enas om två saker?
  1. Alltför många barn i Sverige idag far illa? RIKTIGT illa. (läs bl.a. rapporten "Bättre stämma i bäcken än i ån)

  2. Sexuella övergrepp är något som ska straffas?

  Men om man iom dagens lagstiftning/system INTE klarar skydda barnen och INTE klarar skydda oskyldiga så har systemet failat? För det är väl det ni pratar om tänker jag? Att dels skydda barnen men också skydda individen från konsekvenser av anklagelser utan grund?

  Det behöver inte stå emot vartannat. Systemet eller de åtgärder som finns idag har slagit snett. Barn som behöver hjälp, ex flickan som bodde med sin pappa i bilen vart det nu var, fick INTE hjälp. Samtidigt som Daddy, och många andra, blir berövad sin uppgift som pappa.

  Om systemet är uppåt väggarna, borde inte alla jobba tillsammans i samma syfte? Att skydda barnen men också oskyldiga? För ingen kan väl vilja något annat än det?

  SvaraRadera
 19. Helt på din sida Ulrika

  SvaraRadera
 20. För att svara på inlägget. Intressant idé, och huruvida någon skulle komma till skada är inget som bekymrar mig, det borde bekymra systemet. Och nog fan tycker jag Freddan med sin politik är skyldig mig minst 500 kr.

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 21. Jag förstår mig inte på Sverige. En pappa har blivit friad från alla misstankar men endå så krånglar socialtjänsten. Sånt borde vara olagligt. Likaså en sjuk som har läkarintyg/utlåtande att den ex, bara kan arbeta ½ tid. Lika f_n kan förskringskassans förtroendeläkare totalt såga både intyg och utlåtande. UTAN att ens träffat den sjuke.
  Allt detta får fortgå p.g.a att våra politiker BLUNDAR.

  Precis lika olagkigt BORDE det vara att inte KFM ens kollar upp om en fodran är riktig.

  Detta är landet upp å ner. Zeb Macahan styr och det borde döpas om till High Chapparall.

  Som jag vart inne på tidigare: Men..... ska det bankas igenom lagar för "landets säkerhet"! FRA eller för de "fattiga" film & skivbolagen IPRED, då j_vlar går det undan utav he_vete!

  SvaraRadera
 22. S&M....? För tankarna mot nåt som inte har med pengar att göra alls... Eller så KAN det ju ha det...En del går igång på det där med M A K T . jaja, vi sKULLE ju skriva nåt ävenomdet var rent dravel...

  Å andra sidan- VAD kunde väl vara värre skrivdiarré än lopploellas (förlåt blondinbellas "blogg"? Bara det FAKTUM att den är så vaaaansinnigt POPULÄR visar ju att det är DET man BORDE göra och INTE skriva om VIKTIGA saker, gud för barme...

  Och vAD har NI på ER nu när det börjar bli VÅR då??? Själv har jag anammat det där med BEIGE! Jag passar ju så BRA i beige, tillsammans med en lite färggrannare halsduk. GUUD så kickt!

  Varför inte skicka fejkade fakturor till Reinfeltarna och skriva som avsändare agenturer med norrmalmsadress, de som stylar folk i makten...? Guuud vilken KREATIV idé! Inte sant?

  SvaraRadera
 23. Ja nu är jag igång igen- tog lördagen idag då det var min enda barnfria dag typ på 4 års tid... Det jag ville säga är att det tamigfaen är rent av OMÖJLIGT att anmäla en förälder utan att denne då VET vem som anmält. Om jag inte hade barn hade jag skitit i det. Jag hade kunnat TA hot och allt det där. Men tro mig, det GÖR man inte eftersom jag vet att MIN unge kommer att bli drabbad också. Dessutom så kommer myndigheterna tro att vi har kuckelurat IHOP och att jag av DEN orsken VET detta eller ÄNNU värre bara vill smutskasta den andre föräldern. Det är i stort sett bara sammanboende par med stabila liv som blir trodda i detta samhälle. Därför tror jag att många som är de enda som SER saker hända skiter i att anmäla. De där perfekta familjerna med 2 föräldrar som delar på ansvaret ser ju inte vad som händer. De ser bara sitt eget. Sitt eget hus och sina egna barn. Jag har som ensamstående mest träffat på helt fantastiska ensamstående föräldrar liksom jag själv. Och så finns det EN enda som HELT missbrukar det förtroende och ansvar den har som förälder. Gör sitt barn till sitt enda fan. Som helt ofrisk delar med sig av sina ruttna värderingar och som tvingar sitt barn att tycka som sig själv. Sjukt. Även om det inte är pedofili så är det över´grepp. Och skolan står handfallen. För vad ska de göra när de ringer hem till ungen och föräldern svarar: " Ja det gjorde han rätt i", när de talar om att han slagit ngn gul och blå????

  Faan skulle inte det här handla om obestånd???

  SvaraRadera
 24. Anonym sa...

  "Problemet är fortfarande att massa pappor frias fast de är skyldiga."

  Gör lite fakta koll.. Det finns en hel del forskning som visar att kvinnor/mammor lika ofta är förövare, men de passar liksom inte in i Sverige av idag. Det finns minst en dom från 90-talet som frikänner en kvinna som haft sex med en minderårig pojke och erkänt det.
  Fallet beskrivs i den här boken:
  http://www.bokus.com/b/9175886944.html
  Min poäng är att alla måste sluta att utgå från kön när man diskuterar, ska det vara jämnställt så ska de ta mig fan vara det inför lagen också,och det är det verkligen inte när det gäller förhållanden pappa/barn idag.
  Dessutom, att påstå att man "vet att de är skyldiga fast de blivit frikända".. Påminner inte så lite om mediabilden av vad som hänt i Bjästa.. Alla "visste att flickan ljög". trots att pojkstackaren erkänt.
  Men kan vi inte försöka hålla oss till ämnet?
  Perre

  SvaraRadera
 25. Jag är definitivt på bara skicka info så är jag med!
  Fan det roligaste jag sett på flera år, äntligen få j---as tbx lite.

  SvaraRadera