torsdag 11 mars 2010

Belgien - och skulder förstås

En annan god vän till mig, egenföretagare, har under några dagar härjat runt på en industri i Mellansverige med en man från Belgien. Under 3 dagar har dom hjälpts åt att fixa någon maskin av något slag.

Och det är klart man börjar prata med varandra när man kamperar ihop i 3 dagar. Så ock min goda vän och hans nya "kompis" från Belgien.

I Belgien har man 5 års arbetslöshetsstöd. Hepp.
I Belgien, om man inte kan betala för huset, så hämtar långivaren nycklarna och tar tillbaka panten, dvs huset. Ingen pant i eget namn. Hepp. Hepp.
I Belgien, om man har lån på bilen som man inte kan betala, så hämtar långivaren bilen. Hepp. Hepp. Hepp.
o.s.v.

Det vill säga ungefär som resten av Europa. I Sverige hålls vi med "dubbel pantförskrivning" eller vad nu den korrekta termen är. Dvs om du lånar till huset, så har långivaren två "panter". Först huset naturligtvis. Men har nu lånebeviljaren lånat dig mer pengar för huset än huset är värt så går man till pant nr 2, dvs ditt namn. Det betyder att man intecknat allt du äger och allt du kommer tjäna fram tills dess att skulden som är större än "primärpanten" (fastigheten) är betalt. Ränta och allt. Att banken sedan beviljat lån tre mil ovanför skorstenen är varken långivaren eller verkställighetens problem. Det är ditt problem, och ditt enbart.

Det här gäller även för tvättmaskiner, diskmaskiner, bilar, tv-apparater, datorer... ja du fattar. I andra länder hämtar säljaren, säkerligen surt, tillbaka apparaten. Den är säljarens tills dess full betalning skett. I Sverige ids man inte hämta den begagnade tvättmaskinen, den får du behålla, istället går man till Kronofogden, som utmäter ex. din lön in i evigheten om så behövs... Borgenären tycker det är roligare att få pengar än en begagnad diskmaskin. Sverige, till skillnad från typ alla andra länder, tycker också att det ska vara så. Dubbel pantförskrivning. Hepp. Hepp.

Rent praktiskt betyder det ungefär som följande (räkneexemplet är Superskuldsatts men jag har modifierat hårt i löptexten)
"Om jag beviljas ett huslån idag, får jag en ränta på runt 2%. Om jag blir arbetslös, sjuk eller av någon annan anledning inte KAN betala så gäller följande: Borgenären har full rätt att gå till Verkställigheten och begära utmätning. Då säljer verkställigheten fastigheten på exekutiv auktion. Till vilket pris som helst. Ofta under marknadspris. Den del av lånet fastighetsförsäljningen inte täcker har borgenären rätt att få fortsatt utmätning på genom låneansökarens övriga tillgångar och framtida inkomster. Borgenären fullt laglig rätt att ta ut exvis 30 % i ränta. Vi kan välja en 8,5%-ig ränta. Borgenären får själv besluta om den statliga borgenärslakejen Verkställigheten ska mäta ut Kapital eller ränta. Vad tror ni de väljer? Räntan först. Har jag en skuld för utmätning hos Verkställigheten på en miljon, så blir årsäntan 85 000 kronor. Som statliga tjänstemän ska driva in före kapitalskulden. Det blir 7083 kronor per månad. Om jag tjänar 13 000 efter skatt, per månad, har en hyra på 4000, och får behålla 4000, efter utmätning, får fogden mäta ut 5000 kronor, det betyder att skulden ÖKAR med 2 083 kronor per månad. I räkneexemplet har en person tvingats via en enväldig (enfaldig?) statlig myndighet att betala skuldindustrin 60 000 kr, TROTS DET har skulden ökat med nästan 25 000 kronor. Så skapar man en evighetsgäldenär á lá Sverige. Alla vill göra rätt för sig... Ja, visst, men hur."

Eller vi kan ta 300 000 med 27 % ränta. Det blir 81 000/år i räntekostnad. En årlig ökning av skulden med 21 000 kr... Trots inbetalning på 60 000 kr... Seen it many times. MÅNGA GÅNGER. Är det fortfarande någon som tycker att gäldenären är ett tvivelaktigt stycke och finansmarknaden snälla, välmenande lamm? Är det någon som fortfarande undrar varför kreditbeviljarna försöker få ut så många krediter som möjligt i Sverige? "Svensken är överbelånad"! Läser vi i rubrik efter rubrik. Nähä... Undras just VARFÖR?

Så går vi över till en liten jämförelse mellan andra Europeiska länder och Sverige. Sveriges Verkställighet driver in vad som helst åt vem som helst. No questions asked. Åker du som skuldsatt Svensk till Norge eller Danmark, eller England, eller varför inte Belgien? Så får privata borgenärer sitta med lång näsa. Där springer inte statliga tjänstemän omkring och utfärdar ekonomiska sanktioner mot sina medborgare hursomhelst. En skuld till staten ställer man upp på. En skuld till en privat fordringsägare eller ett inkassobolag avvisar man.

Det land med en verkställighet som mest liknar Sveriges är Finland. Så låt oss då titta på Finland.

I Finland har man en definition av överskuldsatt, "om du har mer skulder än tillgångar är du överskuldsatt". Detta tillsammans med "om du har större utgifter än inkomster är du på obestånd", blir en ganska enkel och klart avgränsad definition.
I Sverige är samma definition....? Eeeh. Hm. Referenspunkt Lyxfällan?

I Finland beviljas så många människor skuldsanering att borgenärerna gärna gör "privata" överenskommelser. Borgenärerna vet att personer som blivit arbetslösa, sjuka, gått i konkurs... och inte KAN betala har en stor chans att beviljas skuldsanering och sätter sig gärna ner med gäldenären och tittar på vad som kan göras. Man kommer överens och Finland har således många "privata skuldsaneringar". Får personen igen arbete så gör man en ny överenskommelse igen baserad på de nya inkomsterna.
I Sverige...? Well... Eeeh... Hmm... Ja, ehh... DRYGT 4 000 skuldsaneringar. 1,2 miljoner förelägganden... 100 000-tals "evighetsgäldenärer". När en svensk ringer och vill diskutera sin nya arbetslösa eller sjuka sits med en borgenär, blir svaret ofta ett kort och gott "NIX. PIX. Betala eller vi går till den statliga Borgenärshjälpen Verkställigheten och begär utmätning till din död!" Allt med vetskapen att sannolikheten att just du ska beviljas skuldsanering är skrattretande.

I Finland har man sk. sociala lån. Olika instanser som beviljar fattiga människor fördelaktiga lån för det mest grundläggande behoven.
I Sverige... Ehhh. Ehhh. "Your´re on your own".

I Finland - absolut preskription. Där säger man om utmätning pågått i ett ärende under 15 år så är sannolikheten stor att borgenären fått så mycket att borgenären inte kan få mer. Det här gör naturligtvis OCKSÅ att när det funnits utmätning med i bilden i 8 år så vet borgenären att nu är det bara 7 år kvar, sen tar det stopp! Och sätter sig gärna ner och resonerar med gäldenären om hur man kan komma överens.
I Sverige har man... Eeeh... Hmm... Eeeh... Evighetsgäldenärer! Och borgenärer som kräver in ränta före kapitalet. Det tycker jag är en ganska tydlig bild av varför jag säger att Verkställigheten är lakejer åt skuldindustrin. Skulder har genom den otroligt omoderna utsökningsbalken och Verkställigheten lagt grunden till en industri. Som handlar i skulder. Eller när vi nu ska kalla en spade för en spade, spekulerar i skulder medelst statliga tjänstemän på Verkställigheten.

Så kan man hålla på ett tag. Fördel alla andra länder i hela världen. Sverige... Kostnad på 30 - 50 miljarder per år som skattebetalarna subventionerar skuldindustin med.

Den 23:e mars är det utlovat ett NYTT försök med att komma tillrätta med det här. I 16 år har Judep försökt hitta ett sätt att få fler skuldsaneringar beviljade utan att få så många fler skuldsaneringar beviljade. Den 23:e mars ska Beatrice Ask presentera sitt förslag till åtgärder inom skuldsaneringsinstitutet. Lite mer om det spektaklet hittar du här.
//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och TwinglyKnuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

22 kommentarer:

 1. Vad säger man. Så otroligt bra sammansatt. Ulrika detta är bland det bästa jag har läst. Finns det så mycket mer att tillägga. Hade det varit musik så hade det blivit en list etta i hela världen

  Konstigt bara att politiker inte ser sanningen i detta om inte så borde man undersöka. Varför man inte gör det kan vi bara gissa oss till.

  Leif

  SvaraRadera
 2. ja om det bara var det här... men sedan kommer umgängesbarn/föräldrar, att man sänker normalbeloppet enligt en modell man drog upp 1996! Att Verkställigheten säljer hemmet för människor för ibland små övervärden. Att Verkställigheten och Judep tillsammans, utan att gå den demokratiska vägen, försöker få igenom förändringar i Utsökningsbalken. Listan kan göras nästan hur lång som helst. Det är INGEN ÄNDE PÅ HUR DUMT DET ÄR!

  ...men tack i alla fall. :)

  //ulrika

  SvaraRadera
 3. Har du visat det här för Beatrice Ask och hennes medbrottslingar?

  Dwight

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt bra sammansatt, men som du skriver finns det mer. Sverige...

  MVH
  Robert

  SvaraRadera
 5. Vilken otroligt saklig framställning.

  "Keep on the good work, girl"

  You Rock...

  NoCash

  SvaraRadera
 6. @Leif, det var musik till... om än något falskt klingande.. ;)
  @Beatrice Ask har nog ingen aning. Men hennes kollegor på Justitiedepartementet är inga dunungar och har allt KRISTALLKLART för sig.
  @Råbban :)
  @NoCash - lika samma!

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet!!!

  SvaraRadera
 8. Väldigt, väldigt bra skrivet. Värt en plats i offentligheten, flerfaldiga gånger! Verkligen.

  SvaraRadera
 9. Tyvärr alldeles för sant. Ja bevare mej, för vilket samhällsklimat som backas upp. Det kommer ett val till hösten. Antingen finns ett särkilt parti då för dessa frågor. Eller om inte kan man ju välja att rösta genom att ta det lugnt på soffan, i stället.

  SvaraRadera
 10. Mycket mycket bra skrivet som vanligt det är bara synd att det är sant........

  mvh
  birana

  SvaraRadera
 11. Ulrika, det är just de här uppgifterna och percis som du skrivit det som jag vill ha med i brevet till EU. Jag återkommer till dig - allt skall med.

  SvaraRadera
 12. Tänkte skriva något vettigt, men jag känner att jag bara inte orkar, med en "dom" på livstids ekonomiskt fängelse så har man inte så mycket ork kvar, har ju bara avtjänat 10 år...

  SvaraRadera
 13. Tack Ulrika.
  Nu blev jag jävligt nyfiken, jag har funderat länge på det här med EU för dom vet inte att vi har en halv miljon personer i husarest i FRMGÅNGSLANDET SVERIGE. Det är två saker om retar gallfeber på mig. Det ena vet ni ju och det andra är att man kan prata i mobilen utan handsfree. Det är enl uppgift bara Sverige och Albanien som har det så, och i Albanien har dom gämförelsevis knappt några mobiltelefoner.Det är för djävligt att Bödeln har dragit kåpan över huvudet, det är daks att dra av den NU.
  Sam

  SvaraRadera
 14. FÖREGÅNGSLANDET SVERIGE

  SvaraRadera
 15. Har haft löneutmätning i tjugo år så min skuld har jag betalt många gånger om . Jag är nu 70 år och kommer väl aldrig att "frigivas",tyvärr.det känns så tungt.

  bettan

  SvaraRadera
 16. Tack alla som orkar engagera sig i den skuldsattes rena HELVETE. Tack...

  SvaraRadera
 17. @bettan
  ja vad ska jag säga... Det är otroligt tråkigt men har du tittat på möjligheten till skuldsanering?

  ett slag i luften, jag vet, men ändå?

  //U

  SvaraRadera
 18. har haft utmätning i 15 år nu. Tog kontakt med Ett inkassobolag och Ville Göra upp Ett ackord. man då visade det sig Att inkassobolaget hade Köpt upp skulder mina. Dom ville på inga Omständigheter gå med på en uppgörelse. sedan sa jag Att jag kommer Att Lägga in om en skuldsanering. Då skrattade handläggaren och sa du lycka till med det. Det är bara en bråkdel som får det Beviljat i dag. Det måste bli Ett slut på Detta maffialiknande förfaringssättet som inkassobolagen Håller på med. vi lever i ett uland när det gäller överskulsatta.

  SvaraRadera
 19. J A G har nu LÖST min skuld eftersom jag har helt oväntat, en f.d festarpolare som knatade med mig in på banken och LÖSTE min skuld till banken. Självklart var det en jävla tillfredställelse att ha gjort det. SÅ JÄVLA SKÖÖNT. Jag vet att det är inte lla förunnat att ha såna kontakter. Jag hade turen eftersom han är en av sveriges rikaste arvinge. Skitsamma- jag vill bara med detta meddela att jag inte tänker åka på semester och dricka champagne och ...... mer än i en vecka. Sen tänker jag hjälpa övriga av er som dränks i skulder.!

  SvaraRadera
 20. WOW Sofie! Rock on! Kick ass and Rock on! Grattis.

  Because you´re worth it... ;)

  SvaraRadera
 21. Mycket bra skrivet!
  /M

  SvaraRadera