onsdag 17 mars 2010

Mer om att arbeta svart


Tja, igår skrev jag om en man som alltså arbetar i "svartsvängen". Idag fortsätter jag, plus mina bloggvänner med samma ämne "Jobba svart".

Jag har fått ett "gästinlägg" till bloggen. Det ska publiceras senare ikväll eller imorgon bitti. Jag fick med det inlägget en länk till Intrum Justitias årsredovisning och där kan vi läsa följande, sid 12:

"Avskrivna Fodringar kan omsättas
Avskrivna fodringar är fodringar som kreditgivaren helt eller delvis har reserverat kostnader för eftersom deras nominella värde inte kan återfås i sin helhet. Det kan exempelvis gälla kundfodringar och lån med eller utan säkerhet, mellan företag och privatpersoner eller mellan olika företag.
Gäldenären är fortfarande skyldig att betala men kostnaden för att få betalt bedöms som så hög att fodringsägaren skrivit av hela eller delar av fordran. Den har dock fortfarande ett ekonomiskt värde och kan avyttras till en tredje part som fortsätter försöken att få betalt. Priset på avskrivna fodringar beroer på typ av fordran. Intrum Justitia förvärvar portföljer inom sin nisch till ett snittpris under 10 procent av fodringens nominella värde.
../..
Kreditinstitut, privata och offentliga företag och myndigheter hör till säljarna.”

Det är alltså helt och hållet spekulationer och vinstiver som driver dessa företag. Vad som driver tjänstemännen på verkställigheten och tjänstemännen på justitiedepartementet vete sjutton. Men något är det annars skulle man inte ställa upp på att utmäta svenska folket för att hjälpa gamarna få högre vinster.

Så till att arbeta svart. Tja...

Till förmån för bl.a. spekulanterna ovan så har våra politiker beslutat att en ensamstående personer som inkassomarknaden fått klorna i ska leva på 4 482 kr/mån. Dessa 4 482 kr ska användas till telefonkostnader, arbetslöshetsförsäkringskostnader, fackföreningsavgift, elräkningen, mat, kläder, hårvård, sällanköpsvaror, dagligvaror, förbrukningsartiklar, tandvårdskostnader, försäkringar, sjukvårdskostnader, mediciner o.s.v. 4 482 kr. Det är en sänkning från förra året. Då fick all livsföring och alla månadens räkningar kosta 4 549 kr. Men i år är det alltså sänkt. Är det någon som tycker det är billigare att leva idag än för ett år sedan? Jasså inte...

Om vi gör en liten jämförelse med konsumentverkets uträkning av vad ex. en flicka 17 år kostar så är det summa sumarum 3 200 kr/månad om alla luncher äts hemma, ex.vis sommarlovet. Vid utmätning får föräldern förbehålla sig, år 2010, exakt 2 737 kr. Dvs 463 kr MINDRE än vad KoV anser att en flicka 17 år kostar/månad! Varför är det så? JO FÖR DU SKA GÖRA RÄTT FÖR DIG! (hänvisar igen till utdraget ovanför från Intrum Justitias årsredovisning!) Göra rätt för sig? My arse... Nu ska vi ju kalla en spade för en spade och då får jag nog skriva:

Varför är det så att man får behålla MINDRE pengar för en 17 årig flicka än vad som behövs för skälig levnadsnivå? Jo, för företagen ska tjäna pengar! Tjäna pengar medelst statligt avlönade tjänstemän som springer omkring och försätter människor i fattigdom för att HIVA in STÅLAR till spekulationsföretag. STÅLAR som behövdes i hushållet! Man utmäter hushåll under skälig levnadsnivå samtidigt som tjänstemän inom samma myndighet oblygt och utan att skämmas lågmält och med mindwarping envishet upprepar "vi vill underlätta för företag och enskilda att göra rätt för sig"... Vi ska nog ta Kronofogdemyndigheten lite på pulsen under våren och direkt och officiellt ställa frågan VAD man menar när man i alla lägen rapar detta "Göra rätt för sig" som ett religiöst mantra. Jag tycker nog att myndigheten får förklara sig på den punkten. Säga vad dom menar. Ta bladet från munnen. Uttrycka sig klart och koncist på vad detta idiotmantra betyder. Men det blir ett senare kapitel.

Från KoV igen ang deras nivåer på skälig levnadsnivå:
"Konsumentverket beräknar varje år skäliga levnadskostnader för några av de vanligaste hushållsutgifterna. Beräkningarna innebär inte någon miniminivå, men medger heller ingen lyx."

Så för att skitföretagen ska få tjäna grova pengar ska en flicka 17 år inte få ha en skälig levnadsnivå. Utan en MINIMINIVÅ. Hepp! Alltså inte för att gäldenärens ska göra rätt för sig, utan för att företagen inte bara ska tillåtas tjäna pengar på att spekulera i skulder, utan att Statligt Avlönade Tjänstemän ska hjälpa till!! Hepp. Hepp.
Så tillbaka till att arbeta svart. Gårdagens inlägg var baserat på ett mail jag hade fått. Om du tittar på det så ser du att det är en företagare, rörpulare, som för 17 år sedan hade 10 anställda. Vi kan räkna ut att det inte är någon som VILLE leva utanför. Då hade han aldrig haft ett företag.

Företaget gick omkull pga samhällets påhitt med 500 % ränta. Hepp! Vad gör han? Jo, han löser problemet med att börja jobba svart! Därtill var han nödd och tvungen!

I samma inlägg finns en kommentar:
"Vi människor är utrustade med envishet, jävlaranamma, tålamod, ödmjukhet, och andra egenskaper som gör att vi orkar gå vidare. Men vi är inte utrustade att leva ett liv som fångar i vårt eget land utan att kroppens försvar ger vika. Vi är inga robotar. Om jag lever i 75 år är det groteskt att tänka att 25 år av dessa kommer jag att slussas in i utanförskap för att några har hittat på ett regelverk som tillintetgör mig som människa." Jag tycker det är så klokt.

Vi är inte regelverk vi människor. Vi är kreativa, påhittiga, framåtsträvande, utvecklande o.s.v. Det är liksom det som ligger till grunden för att vi inte klättrar i träd längre. Att tro att bara för att det finns olika regelverk så ska människor ställa sig i led och gå likt maskiner fram och tillbaka hade ALDRIG skapat det samhälle vi har idag med bilar, flygplan, Hubble-teleskop, kvantfysik o.s.v. Aldrig någonsin. Det är kreativitet som gör det. Lösningsfokuserade och utvecklingsintresserade personer som bär samhället framåt.

Och då blir det så otroligt sorgligt att se att regelverket som skapats TVINGAR människor att använda sin kreativa förmåga för att hålla sig vid liv TROTS regelverket. Som företagaren skriver:
"Har en kompis, han har nog rekord av utmätningar, inne på år nr 23 nu.
Vanlig familjeförsörjare, han skiter i allt, kör svart så det ryker om det, vad ska han göra? Tigga i Tunnelbanan?" Och det är precis så det är. Människor VILL göra rätt för sig men *pekar uppåt igen* DET GÅR BARA INTE FÖR SÅDANT ÄR REGELVERKET!

Om samhället skiter i och ibland tom PÅ sina medborgare, så kommer medborgarna hitta andra vägar för att överleva. Och leva. För såna är vi. Och tack gode gud för det!

Det som är tråkigt är att det är mest män som kan arbeta svart. Män som varit entreprenörer eller hantverkare. Kan du köra en grävmaskin så kan du försörja sig. För tjänstemän och kvinnor (oavsett yrke) finns inte samma möjligheter. Men så lever också ett stort antal ensamstående kvinnor på eller under den relativa fattigdomsgränsen. Dom har ingen kunskap i hur man kör en plogbil, grävskopa eller hur man omsätter förmågan att svinga en hammare till reda pengar.

Att hantverkare och entreprenörer hittar vägen till svartarbete är endast för att dom kan. Det blir ett sätt att försörja sig TROTS att myndigheter och stollarna i riksdagen gör ALLT DOM KAN för att förhindra det. Och det är synd att inte fler kan arbeta svart. Att inte tjänstemannakunskaperna går omsätta till cash i fickan. Att inte kvinnor kan på samma sätt få in någon tusenlapp mer per månad. För det behövs när myndigheterna så nogsamt ser till att svält och bedrövelse vilar runt hörnet.

Det är så illa ställt med logiken hos de som på något sätt lyckats kidnappa maktknappen. Det är så illa ställt med insikten. Det är så man blir galen. Det är så lätt att se. Men så jävelusiskt svårt tydligen att fatta. Man ägnar årsarbetstimmar åt att diskutera Rut hit och Rot dit. Men att på riktigt fatta någonting står lååångt nere på prioriteringsordningen.

Som det står i regelboken för soldater:
"Om kartan och terrängen inte stämmer överens så är det terrängen som gäller." Man kanske skulle trycka upp det på en postitlapp och lämna till våra tjänstemän och politiker. För dom behöver påminnas minsann. Det kan inte vara de vassaste knivarna i lådan som styr och ställer med Svea rike.... Det kanske är "Ruttan Tuttan" som gäller? Eller Rajtan Tajtan?

Fler som skriver om det svenska samhällets oförmåga att se svenskarnas oböjliga kreativitet.
Superskuldsatt
Johnny Rocker
Systembloggen
NoCash
Obestånd
Dwight
Affes blogg
Åsså Jurramannen.
och Resurspank. Läs hennes inlägg. Så förbenat bra. :)

...många tillsammans...

...och fler lär följa. Ex vis Imike. Gå in på Insolvens Stockholms hemsida och se vilka fler som rör sig i faggorna. När du gjort det kan du fundera på om du vill ha rött vansinne eller blått vansinne till hösten. I fyra år. Och om du tror någon av dom kommer få en aha-upplevelse och börja göra det rätta? Eller så röstar du på Fattiga Riddare. Eller stannar hemma och drar en filt över dig och fundrerar på om du har några skills som går omsätta till svarta pengar. Så dina barn slipper hamna på sne i tillvaron för att du inte får erbjuda ens det minsta lilla till dom.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Delapingat på intressant.se och TwinglyKnuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

21 kommentarer:

 1. Det vore väldigt intressant att få svar på vad KFM anser att "göra rätt för sig" innebär.

  MVH Robert

  http://www.systemsnyltarna.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Väl skrivet, det svenska systemet är ett totalt misslyckande, det enda som är bra med det är att det visar hur låg IQ våra folkvalda egentligen har. Det finns ju en anledning till varför vi är ensamma om ett sådant här idiot system i hela europa. Die dumme schwensker eller vad dom nu kallar oss.

  SvaraRadera
 3. hej.
  andelen personer som befinner sig i ekonomisk kris
  har fördubblats de senaste 20åren.(oavsett partiblock)
  politiken mot fattigdomen har misslyckats i sverige de senaste 20åren och utvecklingen har gått åt FEL håll.
  Inkomstskillnaderna har ökat och fattigdomen har kommit tillbaka i sverige på grund utav politiska beslut ,inte på grund utav en allmän "utveckling"!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Kronofogden eller inkassobolag jagar ingen som gjort rätt för sig och betalat det man förbundit sig att betala. Det är inte borgenärernas fel att det är jobbigt för dem med stora skulder, man har enbart sig själv att skylla för de skulder man ådragit sig.

  Att ni tycker synd om er själva och anser att det är elakt att kräva att få sina pengar är konstigt.

  Jobba svart och betala inte era skulder så ska ni se att ni hamnar i helvetet, snyltar äckel!

  SvaraRadera
 5. Ovanstående kommentar är ett av de bästa bevis jag sett på mycket länge, på hur illa det blivit för många efter det att samhället tog bort stödet för flertalet psykiskt sjuka. Han/hon behöver hjälp, och alla dagavdelningarna är stängda... din stackare!!! Hoppas du inte blir så desperat att du tycker du måste ta till fysiskt våld, och att det räcker för dig att trakassera bloggare istället.

  skuldsatt åsa

  SvaraRadera
 6. Hm en tomte på besök..
  När jag besökte min skuldrådgivare ( skuldsanerings hjälp )senast sa hon iofs inte att hon tyckte att jag skulle börja arbeta svart men hon sa så här på min fråga om sannolikheten för att jag blir skuldsanerad " Ja om inte du får skuldsanering vet jag inte vad men om du inte får det tycker jag du ska gå ner i arbetstid för det finns ingen anledning för dig att slita ut dig då". Så sa hon, min skuldsanerare. Undrar just varför...

  SvaraRadera
 7. Kom att tänka på våra egenskaper som människor; kreativa, tänkande, tålmodiga, ödmjuka, nyfikna etc etc. Det var just sådana egenskaper som har fört oss dit vi är i dag, precis som Ulrika säger. Jag vill minnas att det var inga bättre bemedlade människor som lade grunden till där vi är i dag varken inom medicin, fysik, teknologi, biologi eller kemi. Många levde fattigt och hade skulder upp över öronen för att de saknade understöd i sin forskning.

  Vem sprider förakt om dessa idag? Knappast någon. Men vissa kan inte tänka längre än näsan räcker.

  När det gäller att arbeta svart tycker jag att det är det absolut bästa man kan göra om man hamnat i utanförskap. Ett svartjobb är lika mycket värt som ett vitt (om inte mer). Man slipper tigga hos socialen, man känner sig nyttig och får stimulans av att komma ut. Och man kan betala sina räkningar. Detta borde alla vara väldigt glada för. För det finns ju inget värre än de som inte kan betala sina räkningar - som inte kan GÖRA RÄTT FÖR SIG. ELLER HUR?

  Men problemet är att inte alla får tag på svartjobb. Kvinnor t ex. Det är ett stort problem eftersom de fattigaste inte har mat för dagen. Och barnen lider. Ja, det är fan att vara svensk i sitt eget land.

  SvaraRadera
 8. Glömde kommentera den som kallar sig snyltaräckel - vi kommer inte att hamna i helvetet, vi ÄR i helvetet.

  SvaraRadera
 9. @Anonym

  "Att ni tycker synd om er själva och anser att det är elakt att kräva att få sina pengar är konstigt.

  Jobba svart och betala inte era skulder så ska ni se att ni hamnar i helvetet, snyltar äckel!"

  Ja ja whatever. Frågan är har du lust att bidra till snyltaräcklen med 30 - 50 miljarder? O du har det, lust alltså, så är allt frid och fröjd. Om du INTE har det så måste du börja tänka. Alternativt sluta arbeta som tjänsteman/kvinna åt inkasso...

  SvaraRadera
 10. Bara en undran Ulrika, är det inte 50-70 miljarder?

  SvaraRadera
 11. @Noomi, enl. KFM är det 30 - 50 miljader per år. Men då har man endast räknat med sjukdomskostnader och arbetsbortfall. I verkligheten är det nog ÖVER 50 - 70 miljarder.

  SvaraRadera
 12. @anonym

  Vi kan syns i Nkpg's hamn i morgon kväll så kan vi diskutera överskuldsättning du och jag.

  Dwight

  SvaraRadera
 13. Dwight Dwight för gudars skull, ägna dig åt rondellhundarna! Och då menar jag inte rondellhundar runt fötterna på någon som ska ut och simma.

  Lugn och fin nu. Tänk positivt. DU jobbar i alla fall inte åt skuldindustrin. Du har din hederlighet kvar. Låt det vara så.

  Inga nattliga möten i hamnar med människor du inte gillar. Okidoki`?

  SvaraRadera
 14. OK, jag ska vara snäll :)

  SvaraRadera
 15. Bara en sak till... Enligt dom skrifter som avhandlar helvetet så kommer ockrarna och dom giriga att hamna i där... Och så har vi förstås liknelsen med kamelen och nålsögat. Käre anonym, känner du till den?

  Dwight

  SvaraRadera
 16. Mina personliga skulder har inte uppkommit av att jag inte har lust att betala, men däremot från en konkurs i ett företag jag hade med kompanjon, när mitt helvete startade så föreslog hon jag hade på KF att jag skulle börja jobba svart och söka skuldsanering om 5-6 år, för det skulle ändå inte finnas en chans för mig att betala.
  Men annars möter jag gärna upp i hamnen och hjälper till Dwight =)

  SvaraRadera
 17. Oj oj oj kära någon, kära någon... det här håller på att utvecklas till ett gängslagsmål!

  Skämt åtsido. Ja Anonym med konkurs, vad ska man göra för att skydda sig?

  Jag undrar när vi får se en ordentlig utredning kring svartjobb där man också inkluderar frågan "har du skulder?". Jag VET att kopplingen finns där. Jag skulle tro att en stor del av männen som sitter i arbetsbaracker och sliter svart gör det för att alternativet är just tigga i tunnelbanan. För dom har utmätning. Frågan är inte OM det finns någon koppling, frågan är hur tydlig är den? Hur många arbetar svart för att dom MÅSTE? Jag personligen tror att det är många det rör sig om. Och jag tycker dom gör rätt. Det tråkiga är att inte fler har kunskaper dom kan översätta till pengar i fickan. Kunde FLER jobba svart så skulle det inte kosta 30 - 50 miljarder/år. De som försörjer sig svart och har skulder kan antagligen genom det hålla sig flytande och inte gå sönder.

  Vilket urbota korkat system.

  SvaraRadera
 18. Det finns säkerligen ett hundratal idéer som skulle vara bättre än dagens system, själv har jag haft förmånen att slippa ha med KF att göra innan, förutom när det skulle göras löneutmätningar på mina anställda, men som den godhjärtade människa jag är och alltid kommer vara (hoppas jag) så löste jag alltid ut skulder upp till 50 000 åt mina anställda, eftersom det var helt sinnessjuka räntor på skulderna.
  Men systemet idag när man bestämmer sig för att bryta ner människor i så stor utsträckning som möjligt tror jag är fel.
  Naturligtvis ska återkommande överkonsumtion bestraffas på något vis, men jag tror att merparten vill göra rätt för sig i så stor utsträckning som möjligt, varför då inte ge dem chansen ?
  Ingen som samhället i stort skulle tjäna så mycket på att jag kunde börja arbeta vitt igen och driva företag med anställda igen.
  men som sagt idag jobbar jag svart och har det ganska bra =)

  SvaraRadera
 19. @anonym
  ja det är nog så att de som jobbar svart, eller de som har möjlighet att jobba svart, faktiskt klarar sig ganska bra. De som arbetar svart, till skillnad från de andra, slipper gå sönder av oro för hur man ska klara betala hushållselen, barnomsorgen, mat för dagen, erbjuda sina barn något mer än existensminimum - vilket håller kvar barnen i ett innanförskap vilket i sin tur OCKSÅ sparar skattepengar -, helt enkelt den som arbetar svart går inte sönder av oro.

  som sagt, det är bara tråkigt att alla inte har kunskaper som går omsätta till svarta pengar. För som systemet är ordnat idag så kommer de svartarbetande att klara sig och därmed inte bli samhällets försörjningsansvar.

  SvaraRadera
 20. Jo, det med svartjobb ja. Utan barn hade jag för det första inte blivit skuldsatt. Utan barn hade jag kunnat jobba svart även OM jag blivit skuldsatt om jag INTE hade barn. Det finns inget mer omöjligt än att hela tiden ha ensamt ansvar för ett barn då det inte ens går att arbeta vitt annat än mellan 8- 16. Inte ens prostitution funkar ju då det sker nattetid eller kvällstid och ännu viktigare är det ju att man inte skulle vilja att barnet är närvarande om man skulle förnedra sig med att sälja sex. Det är ett ständigt moment 22 och det är jäkligt ironiskt att tjänstemannen som avslog min skusanansökan för tredje gången, hävdar att "barn spelar ju ingen roll- det har ju alla"!

  SvaraRadera
 21. Hej! Fel information i år förbehållsbeloppet är 4 549 kr alltså inte sänkt som du skriver här.
  Annars är mycket bra blogg synd att politikerna inte läser och att media i sverige är inte opartiskt och håller tyst när det gäller fattiga svenskar.Svenkst media är inte intresserad av fattiga i landet.
  Till dig anonym; det handlar inte om att man inte vill betala tillbaka sina skulder.Utan att man har inga pengar; man blev kanske sjukskriven eller arbetslös och fick sälja av allt man ägde.Socialen hjälper inte svensk megborgare vet du, du får fylla i en blankett och det första de kollar på om du är svenskt medborgare och om du är det då får du klara dig på sjukpenning eller A kassa ersättning.Du får inte en besökstid efter telefonsamtalen.När min man lämnat mig socialen krävde att jag säljer mitt bostad för att få 1000 kr för matpendar som skulle ha räkt över krisen : dem vill att jag skriver på ett kontrakt där jag tillåter sälja mitt hem, vilket jag vägrade alltså dem socialen vill göra mig med mitt barn bostadslös!!!!!!!!!!!!!för ynkligt 1000 kr engångshjälp.

  SvaraRadera