söndag 21 mars 2010

Ett Påfund. Och frihet. Och veckans bloggdebatt.

Kent Persson (m) har startat något som kallas för "Veckans Bloggdebatt". Det är i princip ett gäng bloggare som varje vecka diskuterar kring ett givet ämne. Från olika perspektiv skriver man ett debattinlägg och så tutar var och en och kör.

Lite som oss onsdagsbloggare tänker jag. :) Fast Kent var snäppet smartare än vi var, han kallade det "veckans bloggdebatt". Vi som inte är politiker, trots att vi tänker starta parti, var lite mindre finurliga och så blev vår beteckning något mindre spektakulärt. We´ll live tänker jag.

Hursom, veckan som tar slut ganska precis idag har annonserats vara veckan man diskuterar "frihet". Jag kommer in lite sent, typ jättesent, men ändå...

Frihet kan innefatta allt från frånvaro av begränsande regelverk till att stå på ett berg eller i en för på en båt och svepas med av en frihetskänsla. Enligt synonymer.se betyder frihet
1
självständighet, oberoende, suveränitet, självstyre; obundenhet, tvångslöshet, otvungenhet, frigjordhet
2 tillstånd, licens, befrielse, lov, tillåtelse; rättighet


Frihet bör väl vara det som finns i frånvaro av ofrihet? Ofrihet enligt synonymer.se är
tvång, förtryck, beroende; fångenskap

Frihet och ofrihet bör vara varandras motsatser med jeeez vad olika associationer jag får...

Tar vi då ofrihet, och synonymerna, så blir det, för mig personligen igen, att tänka på fattigdomen i tredje världen, politiskt förtryck i "ofria" länder, tortyr, ond bråd död, och obehagligheter som sker utanför vårt svenska trygga land.

Men vad med ofrihet vi hålls med här i Sverige! Och då menar jag inte begripliga "ofriheter" som att jag får inte ta din bil, inte döda dig, inte slå barn eller varandra, alltså de lätta sakerna att förstå. Utan jag menar obegripliga ofriheter. Ex.

Hemlösa - som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som hindrar människor att inte bara få en bostad utan att behålla den.
Obestånd - personer som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som hindrar dom från att "göra rätt för sig".
Småföretagare - som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som ibland försätter personer i sån hopplös situation att dom hindras från att bedriva verksamhet.
Barn - som inte får tillhöra föräldrarnas familj.
Arbetslösa - som sätts i obegripliga "åtgärder" där dom slåss i ett irrationellt regelverk som någon tjänar grova pengar på.
Sjukskrivna - som helt plötsligt har fått absolut tidsbegränsning på hur länge deras sjukdom ska räknas som sjukdom.

Och många fler "marginaliserade grupper" än så. Och "särintressen".

Det som är genomgående för alla dessa grupper är att regelverket är problemet och att "bödeln" bär titeln "ekonomi". Regelverket påverkar ekonomin som till stor del påverkar hur du ska må, hur sjuk du ska vara, hur frisk du kan bli, hur mycket "hem" du ska ha, hur mätt du ska vara, om du ska få ett jobb, ett liv... dvs. styr alla basbehov du kan tänka dig. Ingen ekonomi, ingen sömn. Ingen sömn, sjuk... Sjuk, sjukare, sjukast. Utanför, utanförare, utanförast.

Regelverket är inte hugget i sten. Det är nedtecknat av tjänstemän och framröstat av politiker. Det kan ändras. Och under tiden vi sitter här och diskuterar problemet så blir folk hemlösa, företag går i konkurs, barn mår så dåligt att dom tror sig tvingade att påbörja sin kriminella- och/eller sin missbrukarbana, sjuka blir sjukare...

Men det är som alltid, mycket snack och lite verkstad. Det diskuteras, "genomlyses", utbildas, konferensas, upplyses, funderas och under tiden GÅR MÄNNISKOR I SVERIGE UNDER PGA IRRATIONELLA OCH BEGÅVNINGSBEFRIADE REGELVERK. Vi kan tjata ihjäl oss om hur synd det är om människor. De som det är synd om hinner gå sönder och dö medan vi funderar på exakt HUR synd det är om dom.

Ut med de som sitter säkert och diskuterar hur "samhället" ska finna lösningar på problem för de som "sitter osäkert". Och in med de som vet hur landet ligger och vad som behövs för att få bort ofriheten. Ut med evidensbaserat och in med "erfarenhetsbaserad evidens". Det är så enkelt att råda bot på, det behövs nämligen inte så många "insikter" eller "lösningar" på problemen, det behövs endast att politikerna plockar bort hindren, dvs ofriheterna. Och vips! har vi FRIHET. Frihet, som jag menar, ger välstånd, välstånd ger frihet. En god cirkel kan man också kalla det.

Som jag avslutade inlägget "Det är (m)örkt och (s)olen lyser med sin frånvaro" så ska jag avsluta även det här inlägget:
"Tänk att man i varje läge kan hitta ett sätt att profitera på de svagaste. Nu ska man göra det i ett halvår. Nu ska man prata ur oerfarenhet till andra oerfarna om vad man vill göra med de erfarna."

My guitar gently weeps...


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Varför skulle (S)olen komma med ett regeringsskifte? De som nu är i opposition lyssnar ju inte heller så... what´s the point?

  insolvenssthlm borde vara politiskt obundna.

  SvaraRadera
 2. @mikael: "(S)olen lyser med sin frånvaro", det tolkar jag som att inte heller S har en lösning & att insolvenssthlm är så politiskt oberoende man kan vara!

  @Ulrika:
  Även om min ADHD-hjärna ibland, ställer till det för mej (!), så läser jag dina inlägg & djävlar vad grym du är!
  Tack för ditt mod & din envishet!
  Keep up the good work!
  Mitt stöd har du, det vet du!

  SvaraRadera
 3. @UrbanCat. Jag tror jag avgudar dig! :D Hoppas du mår bra idag och att ankaret, ditt "B", har kommit hem så stabilitet kan infinna sig.

  Tack tack. Du går inte av för hackor du heller!

  SvaraRadera
 4. Ja Ulrika har kunskap och jävlar anamma.

  Kent Persson - Politiskt obundet är det men man har väl rätt att ventilera vad politiker gör och gjort för de överskuldsatta.

  SvaraRadera