torsdag 25 mars 2010

SMS-låneföretag igen

KO drar ett SMS-låneföretag till domstol igen. Länk till artikel i DN. Varför ska man envisas att gå över ån efter vatten?

Ett mycket enkelt sätt för Sverige att hantera otyget SMS-lån är att helt enkelt begränsa deras möjligheter att gå till Kronofogden för att driva in skulden.

Idag kan lån beviljas hej hopp och lite vilt om man så önskar. Till vem som helst. Kan inte låneansökaren betala tillbaka är det bara för SMS-låneföretaget att knalla in till närmaste Kronofogde och fylla i ett papper om verkställighet. Det tar ca 2 minuter. Lämna över papperet gå hem och bevilja nya lån medan Verkställigheten springer som yra höns och utmäter och stöttar företaget att få in sina pengar, 3 945 % ränta och allt.

Kan någon förklara för mig varför dessa företag ska ha samhällets stöd i att driva in dessa lån? Och är det ingen som ser kopplingen mellan dessa lån och Kronofogdens verkställighet? I det ögonblick kronofogden säger till dessa företag att "Vi tänker inte befatta oss med sånt där trams. Vi tänker inte förstöra människors liv för att ni ska ha stöd. Vill du låna ut pengar lite hitsom och ditsom så FINE. Gör det du. Men kom inte hit och gnäll när du inte får tillbaka pengarna! Hej Då!" Så tror jag att dessa lån snabbt skulle försvinna. Liksom lägga till en ny dimension till "Snabblån". Om verkställigheten INTE driver in dessa skulder blev det nog "Snabbt-försvann-dom-lån".

Men man ska gång efter annan sitta och gnälla över att dessa lån ställer till det för samhället. Samtidigt som man glatt och villigt skickar ut statliga tjänstemän med långtgående integritetskränkande befogenheter att stötta otyget SMS-lån. Och så sitter man och undrar, indignerat, över varför SMS-låneföretagen är så DUMMA.

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

 1. DN är hängivna, dom har två artiklar om samma sak; http://www.dn.se/nyheter/ko-drar-annu-ett-sms-laneforetag-infor-domstol-1.1066873

  Problemet i sig går att lösa på två minuter. Om någon yrkesbestämmare tar och ringer upp rikskronofogden och säger; "Ta inte emot såna däringa SMS-lån i fortsättningen, de får lösa sitt skit själva" så skulle hela affärsidén rasa.

  Dwight

  SvaraRadera
 2. Precis. Dra tillbaka stödet så faller iden fort.

  SvaraRadera
 3. Det behöver till en lagändring som säger att krediter om inte beviljats efter korrekt kreditprövning inte skall kunna drivas in. Det kan gälla alla typer av lån, abonnemang och kreditförsäljningar. Bevisbörda skall läggas på den som beviljat krediten.
  Det skulle medverka till en själsanering inom branshen.

  Yoghurt

  SvaraRadera
 4. Är det någon som tvingar en kund att ansöka om de här lånen? Man är väl myndig vid 18 års ålder och kan / måste bestämma själv?

  SvaraRadera
 5. Nej, ingen tvingar någon.
  Ja, man är myndig vid 18-års ålder i Sverige.

  Din poäng i sammanhanget var?

  SvaraRadera
 6. Poängen är väl att lagstiftningen är känd för alla myndiga. Att man får Kronofogden efter sig vid obetalda räkningar kan inte komma som en överraskning för någon?

  Det är som att om man får en pakeringsbot pga att man står på handikapplats eller liknande. Ingen tvingar någon att stå där men tar man chansen får man räkna med att få Kronofogden efter sig om man inte betalar.

  Tycker du / ni att parkeringsböter ej heller skall få gå till Kronofogden? Det är ju i princip samma som med sms-lån. Man gör det lätt för sig men ingen tvingar någon.

  SvaraRadera
 7. Du missar helt poängen. Jag struntar högaktningsfullt i om du eller någon annan ansöker om lån hos vem det vara månde. Jag struntar också högaktningsfullt i om vem som helst lånar ut vad som helst till vem som helst.

  Jag struntar däremot inte i att någon använder statliga tjänstemän som en bricka i ett spel där målet är att tjäna pengar på människor som inga pengar har.

  Jag struntar inte heller i att det förfarande vi har idag kostar skattebetalarna 30 - 50 miljarder/år. och då är endast posterna sjukdomskostnader och arbetsbortfall inräknade. Summan är alltså betydligt högre för skattebetalarna än så.

  Om vi inte har råd att betala sjukpeng till cancersjuka ska vi verkligen hålla en skuldindustri om ryggen och skjuta till enorma summor för att vi ska skydda deras (lånebeviljarnas) rätt att ta ut 3 987 % ränta?

  Du kanske tycker det är ok. Jag tycker det inte.

  SvaraRadera
 8. ...och för alla omyndiga som OCKSÅ blir en bricka i spelet om pengar? Får dom också skylla sig själva tycker du?

  SvaraRadera
 9. Var får du siffran 30-50 miljarder per år ifrån??
  Och vad har arbetsbortfall och sjukdomskostnader med hela att göra?

  SvaraRadera
 10. @Anonym
  Från KFMs EGEN rapport "Alla vill göra rätt för sig"

  http://www.kronofogden.se/download/18.19b9f599116a9e8ef36800024028/Slutrapport+Alla+vill+g%C3%B6ra+r%C3%A4tt+f%C3%B6r+sig+januari+2008.pdf

  SvaraRadera
 11. Du måste vara försiktig när du ansöker om ett lån på bloggar dessa dagar, jag ville aldrig att dela min erfarenhet, men Gud kommer aldrig nöjd med mig om jag låter andra oskyldiga människor hamnar i vad jag gick igenom här på internet när jag letade efter ett lån, jag försökte betala av mina skulder, sedan sökte jag ett lån, men det omvända var fallet, jag blev mer skuldsatta sedan började det. Min skuld på 130 miljoner ökning till 213 miljoner kronor, insamlade falska långivare 83 miljoner från mig utan ett enda lån, de vägrade att återbetala tillbaka min redan betalats i pengar. Tack Gud för Mrs Margaret, beviljade hon mig lån på 220 miljoner, nu mina skulder är borta, och jag betalar tillbaka min månatliga avbetalningen, vilket är fjärdedel av min lön 3,700 miljoner. Jag uppmanar er att prenumerera på hennes tjänster. margaretfundinglimited@usa.com. Du kan också skriva till mig på min personliga adress: rutama84@gmail.com. Alla de bästa

  SvaraRadera
 12. Hej Am fru, Morgan debra Am en legitim och tillförlitlig lån långivare ger ut lån
  på ett tydligt och begripligt villkor på 2% ränta. från
  $ 12.000 till $ 7.000.000 USD och Euro bara. Jag ger ut Business lån,
  Personliga lån, studielån, billån och lån för att betala räkningar. om du
  behöver ett lån vad du behöver göra är att du kontaktar mig direkt
  på: morgandebra1986@gmail.com
  Gud Välsigne Dig.
  Hälsningar,
  Morgan debra
  E-post: morgandebra1986@gmail.com


  Obs: Alla svar måste skickas till: morgandebra1986@gmail.com

  SvaraRadera