fredag 12 mars 2010

Skulder och Moraal.

är förunderliga ting. Väcker så mycket känslor. Ta till exempel "Skuldsanering". Bara ordet får några att brista ut i spontanprofetior om Sveriges ekonomiska undergång. Samt att det svenska folket skulle kollapsa i ett ekonomiskt moralmoras. Som att utan Verkställighetens hårda, uppfostrande nypor kommer Svensken implodera i ett ekonomiskt sodom och gomorra där lån och krediter plockas in i hushållen hej vilt åt höger och vänster och ingen, INGEN, kommer vara intresserad av att "ta ansvar" och göra det företrädare för Kronofogden tar varje tillfälle att mässa om; "göra rätt för sig". Det där "göra rätt för sig" har blivit som ett religiöst mantra som ingen egentligen vet vad det betyder, men alla vill svänga sig med. Kronofogden vet nog inte heller vad det betyder, eftersom man inte gör sig några ansträngningar att förklara vad man menar. Ingenting blir riktigare bara för att man upprepar det gång efter annan. Däremot får fördomar lättare fäste genom upprepningar av stolligheter. Men Kronofogden mässar vidare.

Strax bakom Kronofogden står den i obeståndsproblematik okunniga massan och sjunger högljutt och falskt i kör om "mördare och skuldsatta ska ta sitt straff, and May The Wrath of God come down on their rotten souls with a Vengeance!". Det ska dock vara allmänheten förlåtet. Jag skyller det på "Dumfällan". Det är som Jan Ertsborn sa "Lyxfällan bekymrar mig." Det tråkiga är att Jan Ertsborn sa det, inte på något möte med allmänheten, utan i riksdagen. Till riksdagsledamöter.

De som skriker högst i torterad ångest kring förändringar av obeståndslagstiftningen är finansmarknaden. Deras undergångsprofetior är klara och tydliga. I Bankföreningen och Svensk Inkassos "särskilda yttrande" i "vägen tillbaka för överskuldsatta" -där de två instanserna sätter sig som panikslagna åsnor på tvärsen till ALLA förändringar -säger Damerna, sid 269:

"Redan smärre ändringar i skuldsaneringslagen får stora effekter på antalet ansökningar om skuldsanering. Det visar de ändringar som infördes i skuldsaneringslagen från den 1 januari 2007 då egenförsöket togs bort. Detta ledde till att antalet ansökningar om skuldsanering fördubblades jämfört med föregående år."

IS SOMEONE SHITTING ME?

Visst låter det effektivt? Nästan så man blir lite tveksam till skuldsanering? Känner att " - hej hej hej, vänta nu, här krävs försiktighet". Minsta lilla "rörelse" får stor genomslagskraft. Är man borgenär låter det nog tom skrämmande. Stora resultat av små förändringar. Retoriken är det inget fel på. Men vad säger dom egentligen? "Smärre ändringar - ger - fördubbling i antalet ansökningar". Det är som Djävulen själv läser bibeln. Jag blir galen snart. Låt oss titta på VERKLIGHETEN. Man svänger sig med ord och handskas lite som man vill med begreppen och vips! är hjärnan bortdribblad och sanningen borttappad! Låt oss titta på vad man är så rädd för. Kronofogdens statistik:

2006 - inkomna ansökningar: 3 830. Beviljade skuldsaneringar: 2 113 st.
2007 - inkomna ansökningar: 6 831. Beviljade skuldsaneringar: 2 626 st.

2007 - antal betalningsförelägganden 911 543 st.

1. Man pratar om ansökningar. Det är väl inte ansökningarna som sådana som påverkar utan antalet beviljanden? Mon Dieu, till och med Kungen kan ansöka om skuldsanering skulle han vilja det men iom att han inte FÅR någon beviljad så kommer det heller inte påverka! Påverka varken honom eller någon annan.
2. Med de nya reglerna 2007, framarbetade av EN tjänsteman på JUDEP, ökade man besluten med exakt 513 beviljanden. Bäva månde nationen...
3. Visserligen en fördubbling av ansökningarna men det spelar roll för att..? Eeeh... ANSÖKNINGARNA?!
4. Det man subtilt och inte så lite manipulativt försöker föra fram något vi ska uppfatta som en olycksbådande ökning är alltså en ökning på 513 (femhundratretton) beviljanden! En ökning på 513 ska ställas i förhållande till antalet betalningsförelägganden år 2007 - 911 543 st (niohundraelvatusenfemhundrafyrtiotre).

Someone IS shitting me...

Finns det ingen begåvad jurist på Justitidepartementet som kan sätta koppel på dessa företrädare och deras organisationer?

Mer av hotande vansinne:
"Vi delar inte heller utredningens bedömning att kreditförsörjningen kommer att påverkas i relativt liten utsträckning därför att skuldsaneringsinstitutet enligt utredningen hittills inte förorsakat någon nämnbar negativ effekt på möjligheterna att få kredit. ../.. Vi anser slutligen att det saknas empiriskt material som belyser de negativa effekterna tillräckligt för att genomföra en så långtgående reform av skuldsaneringsinstitutet. I denna del har utredningen inte i tillräcklig utsträckning beaktat direktivens krav på att förslagen inte ska ge upphov till en alltför generös skuldnedsättning, ett för stort risktagande med större förluster för borgenärerna och en försämrad betalningsmoral."

Hur beroende är man då av Verkställigheten och deras "hårda nypor"? Well... Inte speciellt vad det verkar. Låt mig presentera lite "empiriskt materiel".

Swedbank, som ingår i bankföreningen antar jag?, har som bekant haft "en anings" bekymmersamt i Baltikum. Man har kastat sig in med pengar i ett land utan att ha haft en aning om regelverket. Det kan till och med vara så att Sveriges UTSÖKNNGSBALK och VERKSTÄLLIGHETENS uppdrag har bidragit till kalabaliken. Det är väl inte helt orimligt att tro att man utgått från att man har samma stöd av Baltikums lagar som man har i Sverige? Dvs skyddad verkstad. Med dubbel pantförskrivning. Det är inte orimligt att anta att Kreditinstituten svävat "i det blå" och trott att i Baltikum, liksom i Sverige, så har man möjlighet att utmäta alla framtida inkomster tills lånet är betalt? Men ser ni så ÄR DET INTE. Tack vare att man i Baltikum, liksom i typ hela övriga världen, har enkel pantförskrivning. Panten är helt enkelt panten!

Så vad blev summan av kardemumman? Swedbank är den enskilt största ägaren av begagnade lyxbilar i Baltikum! Inte någon Baltisk kronofogde som ska kuta runt och sälja bilarna på någon statlig skattefinansierad exekutiv auktion där inte. NÄ! I Baltikum, får banken själv sälja bilarna! 2 000 bilar som man nu försöker kränga till Svenskarna! Köparen kan inte fullbetala. Banken får krypa till korset och hämta nycklarna HEPP! SWEDBANK säljer lyxbilar till vrakpris. För att inte tala om hur många fastigheter man nu står som ägare till... Och i dessa kristider där banken plötsligt står med byxorna nere, tomt på kontot och hus och bilnycklar till förbannelse, vad gör dom? Kryper in i den skyddade verkstaden "Sverige" igen. Vänder sig till Sverige och svenskarna. Direkt upp i knät på den Svenska Verkställighetens utmätningsordning, och trösta sig i Riksbankens, Finansdepartementet och Justitiedepartementes skamlöst öppna armar.

I "utlandet", där verkligheten är något mer marknadsbaserad får man själv stå för konsekvenserna. Lån i Ukraina kan kosta Swedbank banktillstånd "Lånet är till den förre ägaren till Swedbanks bank i Ukraina, Sergej Tipgipko, och DN liknar detta vid Carnegies utlåning till affärsmannen Maths O Sundquist."

Idag är det den 12 mars. Den 23 mars, om 11 dagar, har vi fått utlovat att Beatrice Ask ska lägga sitt förslag om förändringar i skuldsaneringslagen. Vi får då svart på vitt hur hon ser på problemet. Har hon köpt villfarelsen att "smärre förändringar fördubblar antalet ansökningar" eller har hon lyckats solla bort dravlet och klarar hon göra det hon måste? Det RÄTTA.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och TwinglyKnuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

19 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet, den 23 mars får vi verkligen se om dom är så mycket visare och klokare än det röda blocket som dom vill ge sken av, eller om dom ska gödsla politikerföraktet ännu mer. Ska verkligen bli intressant att följa.

  //Akademikern

  SvaraRadera
 2. BRAAAAAA!

  Det spelar ingen roll att vi har olika åsikter i andra frågor och röstar på två olika block. du slår huvudet på spiken IGEN Ulrika! Tack gode *** för att du orkar vara riktigt obekväm och göra dig osams med allt vad myndigheter är, när de nästan fullständigt saknar kundmedvetande och underifrånperspektiv (undantaget enskilda anställda som förstår men är maktlösa i byråkratiapparaten)! Keep on biting, bruden!!

  SvaraRadera
 3. Den 23 mars kommer jag och min familj ta beslutet om vilket parti vi kommer att rösta på.

  SvaraRadera
 4. Tack Ulrika för att du orkar. Du är helt otrolig!

  SvaraRadera
 5. Ja, du kommer med ytterligare sanningar om svenska kreditmarknaden. Det är ett hyckleri utan guds nåde. SKAMLIGT VÄRRE att det skall daltas med de som förskingrat mest. Och de som förskingrat mest skall komma med ultimatum huruvida regeringen skall handskas med överskuldsatta. Vilken dynga!

  SvaraRadera
 6. Ja, på dagen när solen skiner ger isen efter, men på kvällen fryser det på igen. Minus 3 grader hr vi ikväll. Som sagt.

  SvaraRadera
 7. I morgon får vi fint vårväder. Hoppas vi. Sedan hoppas vi att det blir en bra vårproposition den 23 mars.

  SvaraRadera
 8. Skulle de få som de ville skulle de nog stänga in alla gäldenärer i ett koncentrationsläger. Riksbankenschefen skulle styra som herr Adolf och Inkassomaffian agera kapos.

  SvaraRadera
 9. Ulrika- en sak kan jag bara inte fatta (jaja det finns mycket som jag inte fattar med den här soppan om obestånd eftersom den består av idel ologiska resonemang som myndigheterna hittar på) men en sak som jag inte fattar med DIG och det du skriver är att bara HÄR kan man hitta fakta om obeståndsproblematiken medan du skriver att NU händer det saker och att fattiga riddare fått ett enormt gensvar hos allmänheten! Vadå för gensvar?

  INGEN vågar ju skriva om detta förutom DU? Jag har skrivit till media och försökt få de att uppmärksamma det här med skuldsaneringslagen och om det här vansinniga resursslöseriet som pågår när myndigheter medvetet förgör skuldsatta familjer och individer medan de med skattepengar stöttar banker som tagit för stora risker.

  INGEN har ens svarat mig- det är som att det här är ett ämne som INGEN VILL TA UPP. Det är skitigt och impopulärt bland allmänheten- de vill INGET VETA!

  Hur kommer det sig att du skriver att "något händer" när inte ens tidningar vill skriva om det? Den här grejen liknar ju maffiametoder utan dess like. Jag har åtminstone gjort mitt då jag gick med på att synas i tidningen. Ja, tidningar skriver om det fast bara på YTAN och utan att skriva om det mest essentiella, dvs förklarar med fakta om hur banker agerar och beskriver det samhällsstöd de får och hur omöjligt systemet gör det för en skuldsatt att bli skuldfri och alla övriga konsekvenser det får inte bara för individen utan för hela vårt samhälle. Fattade folk detta sammanhang skulle opinionen göra det omöjligt för bankerna att fortsätta som de gjort.

  Är det inte det som är meningen med att skriva om detta? Att påverka folk,dvs att upplysa?

  Handen på hjärtat: vem faaan vet om hur det funkar förutom vi som redan är drabbade? Och långt ifrån alla som är drabbade försöker påverka utan gör som strutsen...

  Hur ska vi få folk att fatta utan att få hjälp av media???

  SvaraRadera
 10. Jag skall inte svara för Ulrika men jag tänker att man måste öka trycket på dem (politikerna). Det är ju så att antalet skuldsatta ökar för varje månad. Man kan ju inte tiga ihjäl det i evigheter.

  SvaraRadera
 11. Vi överskuldsatta är inte längre människor utan produkter. Vi genererar pengar bara med vår existens, dröjsmålsränta som Inkassoföretagen lever på. Vi är en del av Marknaden och den styr. Många tusen människor arbetar dagligen med att administrera vår situation, var ska dessa ta vägen...

  Vi är de nya slavarna...

  SvaraRadera
 12. Jag börjar tro, som No cash säger, att våra liv på existensminimum kostar samhället mindre än allt som skuldindustrin genererar. Då finns det ju ingen anledning att ändra på vår situation.

  SvaraRadera
 13. @Sofie V
  Jag håller med dig. Tar jag ett större perspektiv på hela skiten så hamnar jag där du står när du skriver. Problemet är att då lägger jag av och bryr mig om något annat i stället. Jag MÅSTE, för att kunna fortsätta, se alla små, pyttesmå, rörelser åt rätt håll.

  ex.
  12 feb - 12 mars 2009 besöktes bloggen av 582 personer som kom från 25 olika källor.
  12 feb - 12 mars 2010 besöktes bloggen av 4 626 personer som kom från 188 olika källor.

  Det tar jag som positivt. Det MÅSTE jag fokusera på annars orkar jag helt enkelt inte.

  Jag ser att bloggen länkas till från många håll och det är en uppmärksamhet nerifrån. "Uppifrån" dvs från traditionella media (gammelmedia) är det precis som du säger, vi existerar inte. Ändå ser jag att från bl.a. Aftonbladet, SR, reuters... är man inne och läser bloggen med jämna mellanrum. Men inte ett ord. Då måste jag välja igen, ska jag se det som hopplöst och lägga av, eller ska jag tjata vidare med målsättning att någon gång ska dom ge vika och kanske med en suck börja rapportera om det vi vet är fel? Jag väljer det senare som mitt alternativ.

  Det är precis som du säger, med ett undantag, det är inte bara jag som skriver, det är till och från 14 bloggare till som tjatar sig blå i ansiktet. Samt fler och fler ansluter sig.

  Nära någon lösning är vi INTE. Men jag tror att håller vi bara ut så kan det bli som Churchill sa:
  "Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning." Och någonstans måste man börja.

  Förstår du nu hur jag menar? Och kan du känna åtminstonde lite hopp om att det KANSKE någon gång blir "andra bullar"?

  Håll ut. Kämpa på. Känn pulsen... Svag visserligen, men för ett år sedan var det i det närmaste dött...

  //Ulrika

  SvaraRadera
 14. Du har en blomma att hämta på min blogg, om du vill...!

  SvaraRadera
 15. Fortsätt twista, sa M Ljung en gång i tiden! Det är väl lite det du gör, vrider om och försöker bända saker rätt!
  Jag håller med dig, det är otroligt märkligt att förändringar i skuldsaneringslagen, som ju egentligen berört så extremt få människor i Sverige, kan skrämma upp finansetablissemanget så vansinnigt. Även om nu antalet beviljade skuldsaneringar för 2009 var hela 4 021 stycken!!!

  Det är ju faktiskt inte så att skälighetsbedömningen när det gäller skuldsanering kommer att förändras och det är ju egentligen där som de flesta stupar nu och så kommer de att göra efter en ev förändring också. Jag tror inte att politikerna, förutom Ertsborn förstås, klarar av att sätta sig in i vilka det faktiskt är som kan få skuldsanering. Det är inte lyxfällemänniskorna, det är nästan alltid de som har råkat ut för sjukdom, skilsmässor, konkurs, eller alla tre på en gång vilket inte heller är ovanligt, fast då i omvänd ordning. Lyxfällan har tyvärr bara gjort att de allra flesta fått en skev uppfattning om sk överskuldsatta. Och att det skulle bli så många som skulle kunna få skuldsanering så att det skulle ge en försämrad betalningsmoral det är ju bara kvalificerat skitprat. Ingen människa planerar att frivilligt sätta sig i en skuldsituation för att sen söka skuldsanering bara för att saneringstiden förkortas till tre år eller för att man inte måste ligga hos fogden i några år först. Det är bara så dumt så att klockorna stannar! Nej, allt motstånd beror bara på bankernas och inkassoföretagens girighet. SÅ ÄR DET! Och det verkar som om de har direktlinje till många politiker….

  SvaraRadera
 16. @Anonym Well om man funderar på vilka som suttit i samtal hela förra vintern och talat om att kreditbeviljandet gentemot bl.a. företag måste komma igång, så förstår man också att det de facto varit precis som du skriver: Direktlinje till många politiker. Nu är det väl mer tjänstemän som suttit i diskussioner men en och annan politiker ex. Borg har nog haft en och annan "direktkontakt" med bankernas företrädare.

  Det är så man får hjärnblödning...

  SvaraRadera
 17. Jag skriver inte längre OM utan EFTERSOM det är alla skuldsatta som verkar fixa jobben och att det är billigare att låta alla som nu är,förbli skuldsatta så ÄR ju faktum att man då lika gärna kan kalla skuldindustrin för maffian. För VAD skulle annars vara skillnaden? Jag ser ingen.

  Jag hoppas verkligen att nästa person som tar livet av sig pga skulder då tänker efter lite mer först och gör det a´la självmordsbombare. Då hade den åtminstone gjort en insats.

  DÅ skulle det ju vara omöjligt att inte skriva om desperationen som drabbar skuldsatta människor. Skaffa bomber, knata sedan in i maktens korrider. Och POFF! Jag skulle då inte direkt gråta...

  SvaraRadera