tisdag 16 mars 2010

Idag ska jag prata om... SKULDER :D

Vilket väl var otippat tänker jag..? :/

Den 10 mars, efter inlägget "Gammal sjukdom, ny diagnos" fick jag ett mail. Jag får ofta mail och en del hamnar här. För att ingen ska bli tveksam att maila mig så vill jag informera om att jag ALLTID frågar innan jag publicerar. Kommentarer kopierar jag lite som jag vill, dom är redan publicerade, men mail från privatpersoner är "safe", utan undantag - alltid fråga innan publicering. Enda undantaget är offentligt anställda och offentliga personer. Dom skickar till mig helt på egen risk. Allt som kommer därifrån kan och kommer att bli "held against you in a public court of public law". Så var det uttalat.

Till mailet:
" Hej Ulrika.
Idag var delgivningsmannen här igen.
Inte mycket att bry sig om efter att ha varit jagad nu i 17år.
Min situation (m.fl) ger ju iallafall inkomst till någon annan.
Såg att kostnaderna för oss beräknas till 40-50 Miljarder.

Har en kompis, han har nog rekord av utmätningar, inne på år nr 23 nu.
Vanlig familjeförsörjare, han skiter i allt, kör svart så det ryker om det, vad ska han göra?
Tigga i Tunnelbanan?

Så var det lite mailväxling så kom detta:

"Hej Ulrika.
helt OK att publicera på bloggen.Lägg gärna till min e-adress i listan.
Hade jag bara lite mer tid så skulle jag kunna skriva en hel del,
men måste jobba svart jag med. Efter +17 bast i svartsektorn så är det inga problem. Tror inte jag skulle klara av att nu att bli "normal" nu efter alla år i svartsektorn.Vi är ju många där och fin gemenskap, sammansvetsad. Innan så var jag en Företagare i Rörbranschen med 10talet anställda, vräkte in skatter innan Banken snodde allt tack vare 500% räntan.

Vad bra att starta ett parti!

det kommer definitivt att stressa "etablissemanget" som kastat ut oss från samhället för gott. Vi skuldsatta är ju plötsligt inga människor som får vistas fritt i samhället, en vacker "Davidsstjärna"som heter UC/bet.anm ger oss en elektronisk "Davidsstjärna" där det är fritt fram att låsa oss ute från Samhället resten av livet."

Jag känner till åtminstonde ett hundratal som lever utanför systemet. Som INTE är kriminella och INTE har en pistol i innerfickan vart än dom går, utan familjefäder (flertalet, tom det stora flertalet är män med hantverksyrken, helt enkelt för att dessa får svartjobb!) med vanliga "Svenssonliv". Liv dom MÅSTE finansiera med svartarbete FÖR SÅ VILL "NI" HA DET! Annars gjorde ni någonting åt eländet. Och då menar jag mer effektiva åtgärder än att pissa på bränder, alltså inte jaga symptombärarna, dvs svartjobbarna. Utan sluta stänga ute människor. Sluta förpassa människor till svartjobb så ska ni se att det blir mer effektivt än något ni hittills kommit på. Öppna dörren. Släng inte nyckeln. Det första råder bot på problemet. Det andra genererar fler problem.

Eftersom jag vet att både "hög och låg" läser den här bloggen, och en hel del självutnämnda "högre stående varelser" anser sig ha MER och BÄTTRE kunskap och insikt om problemet Överskuldsättning än vad exvis jag har, så ställer jag nu en öppen fråga till er:
På vilket sätt stärker det här Sverige, svenskarna och framförallt det svenska samhället? Klart och enkelt. Maila mig med förklaringar, ulrika.ring@insolvensstockholm.se eller skriv en förklarande kommentar. Men någon jävel "där ute" behöver förklara, för jag förstår inte! Jag har förstått att Judep, Kronofogdens verkställighet, B. Ask, Avsan, hon med så mycket "erfarenhet" fru/fröken Brännström har kunskap jag inte har. Så jag räknar med måånga förklaringar. Och eftersom att det är så "genomtänkt" och idag sån fin "balans" som vi måste vara försiktiga med att rubba så utgår jag från att den mängd förklaringar jag nu kommer få kommer vara samstämmiga. Peka åt samma håll. Förklara på samma sätt. För det måste ju bli så när man har en så genomtänkt strategi byggd på stor kunskap om problemet?

Dumheter! Rena Dumheterna. Skulle det nu ramla ner något försök till "förklaring" så kommer den naturligtvis som tidigare vara korkad, fördomsfull, kunskapslös, insiktslös... Helt enkelt löskokt och rinnig som snuva.

Men jag ser fram emot "era" tafflande försök. Nu menar jag de borgenärernas riddare som arbetar på verkställigheten, på judep och som riksdagsledamöter och ministrar och som alla värnar den stackars kredit och inkassobranschen... Kanske tom Bankföreningen och Svensk Inkasso kan lägga in en förklaring på hur man menar att skuldsanering är så otroligt effektiv att man ska vara försiktig?

Skulle inte tro någon törs men snälla rara ÖVERRASKA MIG! Visa lite stamina. Lite mage. Ryggrad. För jag vet att ni är här med jämna mellanrum... Och någon gång ska väl ni fjollor bli så pass provocerade av mina inlägg att ni inte kan hålla er utan rear your ugly head... För om ni tror att JAG tänker ge mig så tror ni fel. Åt helvete fel. Problemet med att gäldenärer tvingas vara blodpåse åt en skuldindustri försvinner inte för att ni försöker ignorera bort problemet. Ni framstår bara som mindre genomtänkta än vad ni kanske är.

Idag har vi en blygsam gäldenärsorganisering. Men som även ni ser så växer den och det växer snabbt. Och som de "hyvens" rådgivande ord ni alltid försöker bära ut till privatpersoner med haltande ekonomi så gäller samma råd här i denna situation: Ta itu med problemet genast. . Antingen tar man itu med något när det är litet och relativt avgränsat, eller så väntar man och då blir det värre och svårare att finna en lösning på.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och TwinglyKnuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

 1. Jo, visst skall man ta itu med problemet genast. Men ibland går det i raketfart när krf bestämmer sig för detta och då är man redan låst. Och är man redan låst så har man därmed förlorat en stor del av verktygsbagen att ta sig ur det. Tre år. Så länge måste man vänta tills man kan börja förändra sitt liv. Även om man betalat.

  Katarina Brännström har ju gett rådet att man skall arbeta så mycket man bara kan och betala av sina skulder. Ja, men många gånger får man inte behålla sitt arbete och i de flesta fall får man inget nytt med anmärkningar. Kolla gärna i agenda för verkligheten.

  Dessutom, även om man betalar så att tarmarna blöder så är det sällan man kommer i kapp själva kapitalskulden. Stora belopp är nästintill omöjligt att komma ikapp.
  Har man fått fler anmärkningar vilket inte är ovanligt om man t ex har förlorat arbetet, blivit sjuk elller dyl så blir det många gånger övermäktigt att ta sig ur med en havererad eknomi.

  Chefen för UC sa att de som fått en anmärkning oftast kommer tillbaka och får fler (han hänvisade till betalningsmoralen). Ja, vad kan det bero på månne? Kan det möjligen bero på att man blivit just sjuk, arbetslös, skilt sig eller gått i konkurs? Kan det bero på att HELA ens ekonomi i o m detta havererat? Har det med betalningsmoral att göra? Nej, kom med något bättre.

  Brännström menar att man kan inte ändra i lagar hur som helst. Men det går ju alldeles ypperligt när det gäller allting annat som inte är knutet till skulder. Varför är det så Katarina? Kan det bero på att ni i första hand ser till lindebarnet borgenärskollektivet? Mer vill ha mer.

  Politiker, ni har ju svaret på allt. Kan ni förklara varför fler och fler blir hemlösa i Sverige idag? Varför publiceras inte den sanna självmordsstatistiken som härleds av skulder? Alla de sjuka ni tvingat ut i rehabilitering har förlorat halva sin inkomst idag - många av dessa har insjuknat efter åratal med ett övermäktigt skuldok som förpassat dem ut ur samhällsgemenskapen. Jag hoppas ni inte har missat att man kan bli allvarligt sjuk att leva i en sådan tillvaro. Ni tog steget att skicka ut dem i en för många utsiktslös rehabilitering för att vad jag förmodar ha lättare att ta sig vidare till socialkontoret. Ni visste väl att socialkontoren är överbelamrade med människor idag som försöker få ihop till brödet. Det ökar för varje dag.
  Det går alldeles utmärkt att svälta ut folk i Sverige idag. Men bara de inte syns.
  För att återknyta till där jag började. När man ser att ekonomin börjar svaja, så borde man kunna räta upp den, innan det gått så långt att man hamnar helt utanför. Men, verkligheten är tyvärr inte sådan. Man låses fast i sin situation ganska omgående. Genom UC har man förverkat sina möjligheter och UC ser till att järngreppet består.

  Som sagt, titta gärna in på verkligheten ibland. Finns mycket matnyttigt där.

  SvaraRadera
 2. Jaa,du Ulrika,är etablissemanget för fega för att svara tror du?För om dom försöker med tystnad tysta oss gäldenärer så tror dom ruskigt fel!!Det bubblar av stridslust hos oss utsugna som varje månad slåss med enorma löneutmätningar,blir förföljda på telefonen av giriga inkassobolag som EJ accepterar rimliga avbetalningsplaner,utan glatt säger;då skickar vi det till kronofogden,"då kommer du inte undan"...jag vill inte komma undan!Jag vill ha rimliga villkor på avbetalningarna,men nej då,räntan är ju dessa bolags mjölkko...förlåt jag glömde det...Hur kan politikerna som slår sig för bröstet hela tiden,tycka att det är OK att nästan 600.000 människor har det så här?Är det verkligen BRA samhällsekonomi?Kan ni SVARA på detta ni politiker,ni som uppenbarligen tycker det är helt OK att så många människor ska stå utanför samhället hela livet utan hopp?!!Lika lite som att alla sjukskrivna fuskar och jobbar svart,lika lite stämmer det att alla överskuldsatta har överkonsumerat lyxartiklar typ handväskor,thailandsresor m.m.m.m Det är ju vad vanligt folk tror efter att ha tittat på senaste avsnittet av "dumfällan" på TV3 ledd av två tomtar till programledare som inte har hjälpt ngn evighetsgäldenär vad jag vet...för det går ju inte med gällande lagar och systemet som är nu!Neej,jag lägger i år min röst på Fattiga Riddare eller inget parti alls,för jag har inget förtroende för någon av er,varken de blå eller de röda.Däremot förväntar man sig mer av ett Arbetarparti...men tji vad jag bedrog mig...

  SvaraRadera
 3. Men solen skiner idag. Trots skulderna.

  SvaraRadera
 4. @Anonym, se inte för ljust på tillvaron även om solen lyser upp det dunklaste vrå. För imorgon lyser inte solen, men skulderna är kvar.

  Annars *GILLA*, you know... ;)

  SvaraRadera
 5. Hela systemet är så sjukt, så nu ska jag lägga mig under en filt och bara vara i några timmar...

  SvaraRadera
 6. Tjing! Kom inte på något vettigare att skriva. Kul som f*n att träffas igår :-)

  SvaraRadera
 7. Viktigt! Vi människor är utrustade med envishet, jävlaranamma, tålamod, ödmjukhet, och andra egenskaper som gör att vi orkar gå vidare. Men vi är inte utrustade att leva ett liv som fångar i vårt eget land utan att kroppens försvar ger vika. Vi är inga robotar. Om jag lever i 75 år är det groteskt att tänka att 25 år av dessa kommer jag att slussas in i utanförskap för att några har hittat på ett regelverk som tillintetgör mig som människa.

  Jag tycker Sverige skall tona ner sig lite när de har åsikter om andra länders varanden och göranden. Sverige har inte klarat av att trygga sitt eget folk i sitt eget land. Sverige ser till att allt fler blir hemlösa, satta i utanförskap och tillintetgjorda.

  Ruttet! Ruttet! Ruttet!

  SvaraRadera
 8. action00716 mars, 2010

  Men vad kan vi göra med problemet.....?

  Så många är skuldslavar. Jag med,men är invandrare.Skulden är inte svensk. Sverige är sist i klassen med dåligast behandling av människor generellt. Jag har jobbat i andra länder och studerat lagar om detta. Sverige är suveren på att kreditpolitiken inte gynnar den som behöver belåning för t.ex. grundbehov. Sverige är suveren på att skilja den "olyckliga" från den lyckade. Sverige är suveren på att,offentlig,använda recurser för att indriva privata skulder. Sverige är suverent sämst på att ,i skolan, grundutbilda människor i vardagsekonomi. Svenska bankar är suveren på att överköra folk med belåning dom inte har "rygg" för.
  Men vad kan vi göra....? Gnäll är att kissa i byxorna,svart arbete är livsberoende,socialen mördar integritäten,sjukkassan är nödvändig....
  Resultaten är låg självkänsla,asocialt beteende,skilsmässor,bortfall av vårdnad av egna barn, inga pensioner och,som forskning visar, sjukdomar och död.
  Vi vill inte detta eländet...så vad kan vi göra...?
  Ins. Stockh. och andra som organiserar;
  Hämta statistik över yrkesgrupper och skuldsatta.
  Hantverkare;Anmäld är till Era yrkesorganisation
  igen och jobba där ,med gratis juridisk hjälp , för att trycka på politiker.
  Vi behöver synas i media. Vem kan fronta? Lobbyister behövs på alla plan.Hur många har erfarenhet med politik?
  Homofila kom ur sina skåp. Skall inte vi?
  Skuldsatta sjuka; Gör Er till långtidssjukskriven pga. skuldsättningen och be läkaren/psykologen om en diagnos på alla problem som alstras.
  Förelder till barn i skolålder; Använd skolrektor/-psykolog för att få en fokusering i skolan. Skriv till skolverket. Skuldsatta förelder har ofta inte materiella förmåger att emötegå barnens behov tillräckligt.
  Därnest ; samla resultaten och utvärdera,skicka till regeringen samlat och,med media,utge tyngd i Riksdagen,blant politiska parti. Synliggöra på detta sättet och kräv.....
  Politiska fötter får nya skor,andra stämmer hörs,ändrade beslut görs...men det tar tid.

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet 007. Vi har redan börjat göra så mycket vi kan. Vi får inte synas i media - det är en kultur i Sverige att inte tala öppet om skulder. Vi får försöka nå ut via forum och bloggar + brevbomba politiker.

  Sedan är det ju så att de skuldsatta har varit tvungna att lära sig mycket om lagar och bestämmelser. De har ganska mycket på fötterna nu och många gäldenärer hade nog inte väntat sig detta. Till det kommer att fler och fler har börjat gräva i olika inkassobolags företagskonstellation och upptäckt att en hel del av deras verksamhet inte tål fullt dagsljus.

  Verkställigheten på kronofogden är inte heller fullt pålitlig. Det finns personer som rotar i detta också.

  Vad vi andra vet är att företag och banker (borgenärer) får göra förlustavdrag. När det är gjort säljer de skulderna vidare till inkasso. Inkasso saftar på med skyhög ränta och efter en lämplig tid skickar de ut betalorder till den skyldige. De vill naturligtvis att man skall börja med att betala räntan. På så sätt kommer man nästintill aldrig i närheten av att bli av med kapitalskulden. Men varför i herrans namn skall banker och andra få göra förlustavskrivningar? Det får inga andra göra.
  Swedbank har drillat bort kundernas pengar men får likväl statligt stöd + efterskänkningar. Nordea likadant, SEB likadant. Nordea har dessutom betalningsanmärkningar.

  Ja, vad kan man göra? Man kan ju börja med att ifrågasätta deras betalningsmoral. Man kan ju undra om inte statsstöd och efterskänkningar inte sänker betalningsmoralen.

  Och politikerna blundar. De vill inte stöta sig med borgenärskollektivet. Inte ens när kriminaliteten gjort sitt intåg. Vi börjar närma oss likheterna med Italienska maffian. Och i likhet med att många där försökte synliggöra korrumptionen och lagvrängeriet jobbar vi för att synliggöra denna förvridenheten i hela systemet. Vi tror nämligen att någon skall vakna och se nyktert på hur sjukt allt det här är. Men tills dess fortsätter vi och sätter ord på handlingarna.

  SvaraRadera
 10. Ja rent ut sagt ett vansinne är vad det hela är. Politikerna bara blundar och låtsas som att det regnar istället för att se klart på saken som de flesta andra länder i Europa gör. Jag börjar tro att dom Svenska politikerna är dom mest inkompetenta av alla, dom ger liksom dumhet ett ansikte, tyvärr på sina egna medborgares bekostnad. Att dom inte fattar att det hela kostar mer än det smakar är en ännu större gåta 30-50 miljarder så det är ju knappast kaffe pengar vi pratar om på 20 år hade vi varit av med hela våran statsskuld, bara för att nämna ett exempel. IDIOTI PÅ HÖG NIVÅ, KALLAR JAG DET.

  SvaraRadera
 11. Vårt system är så sjukt så sjukt och det gör oss så sjuka så sjuka. Från att vara en glad och positiv människa är jag nu bara en liten fläck på tapeten och det tror jag att så vill de att vi skuldsatta ska vara. Inte synas inte höras utan sitta där och LIDA och bli riktigt riktigt sjuka så att all kraft försvinner.

  Hur dina skulder uppkommit är ointressant. Du ska LIDA!! Och i flera år dessutom, helst resten av ditt liv. Du ska ha Sveriges värsta straff, LIVSTID. Söker du skuldsanering kollar de tempen: hur länge har du LIDIT. Kanske inte tillräckligt? Du ska LIDA lite längre för du har skulder alltså är du INTE VÄRD något annat.

  SvaraRadera
 12. Hej Ulrika

  Från action 007:
  Jag är egenföretagare med "organiserad" anställning i eget firma. Oangripelig av trädje man.
  Utvecklar eget konsept som kan bli"något".
  Ansvarar för 9 årig son ,halvtid,och bor hyrd.
  Jag sett och läst mycket om evigt obestånd,ansökt skuldsaneringar och privata ackorder utan att lyckas.
  Jag undrar på detta:
  Till vilken grad är detta arbetet organiserat i Sverige.?
  Finns det resurser till att engagera politiska och juridiska krafter i partiet "Fattiga Riddare".
  Är det här,som i andra länder,folk utan skuld- erfarenhet som jobbar med lagändringar,lobbying,markarbete etc.
  Så här kan vi renhårigt organisera oss i en stiftelse:
  För att finansiera arbetet betalar alla skuldsatta medlemmar 20 kr/år till stiftelseskontot.
  Är det så många som 100.000 evigskuldsatta och lika många andra skuldsatta ger detta 4 mill.
  Lägger man till offentliga ansökta pengar till partiverksamheten finns det en rejäl kassa.
  Lägger vi till resurser från gratis juridisk hjälp från många fackförbund(medlemmarnas rättighet)kann detta bli en stor kraftresurs.
  Jag är med i Företagarna och vill köra fram problemet massivt bl.a. på möte med riksdagsledamöter i April.
  Inget nytt i detta tror jag ,men viktigt att "känna" att temat existerar.
  Att vara lösningsorienterad i en tung värld av existensproblem är inte lätt.
  Den som äger problemet äger ofta ochså lösningarna.
  Ha en god dag.

  Mvh.
  Action 007

  SvaraRadera