fredag 19 mars 2010

Gästinlägg av Perre Företagare

Att göra rätt för sig.

Vad menar man egentligen när man använder den frasen? Gör man rätt för sig om man betalar vad som förväntas, till en affär, någon man handlar av på blocket, eller till banken? Räcker det som definition av att göra rätt för sig?

Om man stulit pengarna man betalar sin barnomsorg med, har man då gjort rätt för sig? Kan man alltså göra rätt för sig i en enskild situation, men göra fel sett i ett större perspektiv?

Jag har funderat en hel del på sådana här frågor, och kommit fram till att man måste ”göra rätt för sig” i det större perspektivet.

Det innebär också, i alla fall för mig, att det inte räcker att jag får mina pengar på lagligt väg, det måste också vara så att det arbete som ger mig mina pengar bidrar till att faktiskt göra någon slags samhällsnytta.

Mitt favoritexempel på ”hederligt arbete” som är direkt negativt för vårt samhälle är direktreklam.

Det skapar inget som helst mervärde, utan mest bara irritation. Det slösar med naturresurser, bidrar till miljöförstöringen och fördyrar mina matvaror. Men eftersom det inte är förbjudet så är de handlarna tvungna att köpa deras tjänster, för annars gör kanske deras konkurrent det och då förlorar de marknadsandelar.

Jag anser alltså att de som livnär sig på den sortens verksamhet inte gör rätt för sig, även om de betalar sina räkningar.

Jag börjar dock få ett nytt favoritexempel på skadligt ”hederligt arbete”.

I Sverige har en uppenbart okunnig lagstiftande församling kommit fram till att att vi måste ha vad som verkar vara en av de mest repressiva lagstiftningarna i världen när det gäller personliga skulder.

Att föra över extrema fantasisummor till inkassoföretag från de allra sämst ställda i vårt samhälle anses vara nödvändigt för att behålla svenskarnas höga betalningsmoral. Varför det inte behövs i resten av Europa, det förtäljer inte historien.

De som möjliggör det här motbjudande parasiterandet på människor som hamnat på obestånd är utsökningsbalken, och det uppdrag som Kronofogdemyndigheten har.

Jag är företagare och har hygglig koll på hur det går till när företag (AB) går i konkurs. Leverantörer står där och får ingenting, den juridiska personen (företaget) avlivas ju i princip i och med att konkursen går igenom, och fogden har ingen att jaga för att få pengar att t.ex. betala leverantörsskulder med.

Så Kronofogden måste vad jag förstår lägga den absolut största mängden av sin energi på att jaga verkliga personer, människor av kött och blod, grannar, någons mamma, någons son.

Alltså, Kronofogdens jurister jagar ensamstående föräldrar för att de ska betala absurda räntor på i många fall juridiskt tveksamma skulder.

Kronofogden vräker barn från deras hem när föräldrarna inte kunnat betala hyran eftersom a-kassan har en evig handläggningstid etc. etc.

Min slutsats är att ingen som arbetar på kronofogdemyndigheten kan göra rätt för sig, hur väl de än betalar sina privata räkningar.

De kommer över sina pengar, våra skattepengar, genom att utföra ett direkt destruktivt arbete. De ställer bredvilligt upp och driver in räntor på 30 % och mer till företag vars enda affärsidé är att profitera på att att deras medmänniskor temporärt saknar pengar.

I min värd är det enda sättet för en person som arbetar på Kronofogdemyndigheten att ”göra rätt för sig” att antingen byta yrke, eller att åtminstone ställa sig upp och skrika högt för att uppmärksamma resten av samhället på de hårresande orättvisorna i det svenska systemet.

Gör de inte de, då lierar de sig med de allra lägsta parasiterna.

De stödjer, genom att utföra sitt arbete utan protest, alla skumraskföretag som skickar luftfakturor, alla sms-låneföretag, alla de blomstrande inkassoföretagen som köper skulder för 10 % av det nominella värdet och sedan driver in skulden till 100 %, plus 30 % ränta.

Genom att i sitt yrkesliv stötta sådan verksamhet som, kom ihåg detta, har helt andra regler att efterleva i världen utanför Sverige, så har varenda krona de får i lön tillkommit dem genom en verksamhet som är direkt destruktivt för det svenska samhället.

Alltså kan de aldrig göra rätt för sig med de pengarna.

Jag är själv inte skuldsatt, jag har en hyggligt lönsam liten firma och betalar alltså väldigt mycket i skatt.

Jag ser hellre att mina skattepengar går till ett gäng före detta kronofogdar som sitter på parkbänkar tillsammans med Svensk direktreklams direktörer, än att de som nu, används till att vräka barnfamiljer.

Så, kära du som jobbar på KFM, inom skuldindustrin eller direkreklam, se till att ta en funderare på om du inte borde börja göra rätt för dig.

//PerreLäs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Det här med att ”Att göra rätt för sig” och hur det skall tolkas är en intressant sak. Det har nog mycket med hur, var och när i livet man använder uttrycket på en person. Det finns ju även det uttrycket som lyder ” Att man har gjort rätt för sig” som inte behöver betyder att man t.ex. har betalat av 100 % av en skuld. Man kan ha gjort rätt för sig genom olika uppgörelser som två parter är överens om. eller genom skuldsanering. Man kan på olika sätt ha gjort rätt för sig efter förmåga. Men de här begreppen är intressanta att fundera över.
  Sen tycker jag inte det är riktigt OK att ge sig på tjänstemännen som i sitt arbete utför ett jobb efter lagar, regler och beslut som har fattats av politiker. I det fallet är det politikerna som skall ställas till svars.
  Det finns situationer i samhället när åsikterna om en tjänsteman gör rätt för sig kan gå isär mellan den drabbade och allmänheten. En djurinspektör som tar till vara djurens rätt hos en bonde kan ses som ett avskum av bonde men hyllas av allmänheten. En polis som griper en man som misshandlar sin fru kan ses som en skurk av manen men som en hjälte av kvinnans släkt och vänner.
  Hade vi inte haft kronofogden hade samma sysslor utförts av privata företag. Då hade det inte varit någon insyn i verksamheten alls och risken för fel och rättsövergrep ökat då det fans ett ekonomiskt intresse i botten för företaget som gjorde jobbet.

  //Yoghurt

  SvaraRadera
 2. När man blir hindrad att göra rätt för sig

  Länk till SVenska Dagladet.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nar-man-blir-hindrad-att-gora-ratt-for-sig_249441.svd

  Artikeln är inte ny men den är intressant med tanke på ämnet i Bloggen

  // Yoghurt

  SvaraRadera
 3. Åh, det här gillar jag. En filosofisk tankelinje som kan sluta hur som helst men med tyngdpunkten på att man bollar över frågan till de högst ansvariga.
  Hur gör ni? Gör ni rätt för er när ni sitter på er kammare och skriver en remiss som innebär att andra får lida helvetes kval? Och innan ni går hem för dagen lämnar in resetraktamenten med buntvis av kvitton för att få ut en rejäl ersättning utöver ordinarie lön. Ni äter lunch i gamla stan för 300:- som skattebetalarna får stå för. Ni går tillbaka till kammaren och beslutar slå igen ett kärnkraftverk och miljoner svenskar får tredubbelt höga elräkningar. Ni utförsäkrar folk så de kan börja räkna spikarna till kistlocket. Ni låter pensionärer betala högre skatt än löntagarna. Ni tillåter guldgrävare driva behandlingshem för unga på sned, utan tillsyn. Ni sniker till er förmåner i bästa-broder-anda så er tillvaro skall bli så behaglig som möjlig. Ni tillåter banker spekulera bort kundernas pengar utan en blinkning, de får stöd i efterhand - av skattebetalarna.

  I princip gör ni precis vad ni vill, ni politiker. Ni gör det med ursäkten att ni är folkvalda. Och ni förstör människor liv genom att TILLÅTA en kriminell inkassobransch att köra livet av folk. Ni har stramat åt lagar så att människor kan bli hemlösa i en handvändning. Ni har stramat åt så att ingen skall ha mer än de nätt och jämnt kan överleva och då är det UNDER nätt och jämnt. Alltmedan ni håvar in jättesummor i traktamenten, luncher, taxiresor, utlandsresor mm utöver era jättelöner. Och ni förstör liv. Varje dag.

  Ni politiker är inte värda tiondelen av det ni håvar in för ni är helt okapabla att besluta om sådant som värnar medborgarna. Ni har en grupp ni vänder er till. Friska personer med arbete som inte råkat ut för några tragedier i sitt liv som belastar samhället.

  Och nu kommer frågan. GÖR NI RÄTT FÖR ER? Gör ni rätt när ni utsätter hundratusentals människor för ångest, otrygghet och svält? Med hjälp av ockermaffian.

  Är det för att ni är lata, saknar kunskaper eller värnar om partistöd som ni inte åstadkommer ett endast dugg för de här människorna? Vad är haken? Det är inte så lätt att bara gå in och ändra i lagar, säger Katarina Brännström i civilutskottet. Jamen, det går ju jättebra när man skall skärpa lagar och tillsätta lagar som skall ringa in handlingsutrymmet för medborgarna. Men det går inte för att hjälpa medborgaren.

  Nu skall jag påpeka en sak när det gäller bankers och inkassos återhållsamhet att tänja på bestämmelserna för de skuldsatta. Det gör ingen skillnad om det blir tre års skuldsanering eller fem års skuldsanering för dem. Men det gör en oerhörd skillnad för den som lever i ångest och svält. Bankerna får inte mer på fem år, inte inkasso heller. Betalningsmoral, vad f...an vet dom om det. Det är det mest ointelligenta argumentet som presenterats för att slippa lättnader. Moderaterna tycker att man måste ta ansvar. Ja, det gör nog de flesta. Men moderaterna styr ju i Sverige. Är det då inte deras ansvar att folk kan arbeta och vara delaktiga i samhället, istället för utsparkade i utanförskap. Vem gynnar det? Får man mer ansvar då? En regering som inte vill ta ansvar för ALLA sina medborgare - vem vill ha en sådan? Gör ni rätt för er?

  Ja, jag ställer frågan på sin spets. Gör ni moderater rätt för er som tillåter att folk skall tillbringa sina liv i utanförskap i ångest och svält. Gör ni rätt när ni sanktionerar ockrare att suga ut människor tills de överväger självmord? Allt för ett enda innehållslöst ord i sammanhanget. Ansvar.

  SvaraRadera
 4. "Sen tycker jag inte det är riktigt OK att ge sig på tjänstemännen som i sitt arbete utför ett jobb efter lagar, regler och beslut som har fattats av politiker. I det fallet är det politikerna som skall ställas till svars."

  Självklart är det politikernas ansvar att se till att regelverk etc. är rimliga. Men jag anser at man är ansvarig för vad man gör även på jobbet, och jag skulle t.ex. inte tillverka trampminor, hur hög lönen än var.

  "hade vi inte haft kronofogden hade samma sysslor utförts av privata företag. Då hade det inte varit någon insyn i verksamheten alls och risken för fel och rättsövergrep ökat då det fans ett ekonomiskt intresse i botten för företaget som gjorde jobbet."
  Varför fungerar det då i resten av världen? Det räcker att gå till resten av skandinavien för att det ska vara helt annorlunda. Problemet är inte att KFM gör sitt jobb, övernitiskt vad det verkar, utan att regelverket är vansinnigt. Vad jag inte förstår är hur man kan se sig själv i ögonen i spegeln när man kommer hem från jobbet efter att ha vräkt en barnfamilj.
  Perre

  SvaraRadera
 5. "Det finns situationer i samhället när åsikterna om en tjänsteman gör rätt för sig kan gå isär mellan den drabbade och allmänheten. En djurinspektör som tar till vara djurens rätt hos en bonde kan ses som ett avskum av bonde men hyllas av allmänheten. En polis som griper en man som misshandlar sin fru kan ses som en skurk av manen men som en hjälte av kvinnans släkt och vänner."

  Visst är det så,men i de fallen du nämner är en stor majoritet av svenska folket på regelverkets sida.
  Det du pekar på är ju helt enkelt att lagar måste accepteras och verka rimliga för majoriteten av en befolkning, annars förlorar de all legitimitet. I fråga om överskuldsättning etc. är jag övertygad om att en majoritet av befolkningen skulle tycka att lagstiftningen är grotesk om de bara fick information om det. Men det är ju sexigare att skriva om prinseesbröllop och annat nonsens, i synnerhet i kvällspressen.
  Jag är f.ö. inte drabbad av den här irrationella galenskapen. Min ekonomi fungerar ok, tackar som frågar, men jag har sett hur illa det kan bli om man hamnar i det elände och den misär som skuldintustrin lever på, med benäget bistånd av KFM och våra odugliga/okunniga politiker.
  Perre

  SvaraRadera
 6. Jag tror också att det här med media och deras fullständigt otroliga "tiga ihjäl problemet" bidrar till att regelverket ser ut som det gör, samt att om media skulle lyfta på förlåten, på riktigt gå igenom hur det ser ut, så skulle svenska folket få en kollektiv hjärnblödning och skrika NOG NU! Varje process som deltar är viktig, lagstiftarnas okunnighet, medias ovillighet att berätta, och även tjänstemännens "vi följer bara lagstiftningen därför är vi också tysta" bidrar till att det ser ut som det gör.

  Idag i det filosofiska rummet P1 diskuterade man just det personliga ansvaret. Varje person som INTE gör det rätta ska anses som en del av problemet. Dvs. antingen börja föra ett helvetes liv eller sluta jobba med att skyffla pengar från tandlösa, utslitna, fattiga människor. Det finns ett personligt ansvar. Och det är lite roligt eftersom Kronofogden fortfarande tjatar om sitt "göra rätt för sig". Här talar man om just moral. Och hur en myndighet får hållas med det uttrycket "att göra rätt för sig" utan att definiera exakt på vilket sätt den processen ska gå till när man vet att 300 000 kr i skuld med 30 % ränta, uppköpt av ett företag för under 30 000 kr, indrivet belopp under ett år 60 000 kr och ändå är skulden 12 månader senare 321 000 kr, hur får du in "göra rätt för sig" där? "Vi underlättar för företag och privatpersoner att göra rätt för sig" el. ngt liknande står det i verksamhetsberättelsen ör 2008. Hur menar man då?

  länk till radioprogrammet:
  http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=793

  SvaraRadera