onsdag 24 mars 2010

Och idag ska jag prata om ... skulder IGEN.

Idag har Beatrice Ask suttit på Ertsborns utredning i 546 dagar and counting... Efter en liten storm i ett vattenglas utlovade Moderater i Civilutskottet, Katarina Brännström, den 21 februari, att det skulle komma en proposition om skuldsanering den 23 mars. Dvs igår. Igår kom och gick men ingen proposition. Om nu någon hade väntat sig något annat...

Skuldsanering. Obestånd. Ja herregud... Idag, i Sverige, finns det företag som handlar med skulder, som köper en skuld för under 10 % av det nominella värdet, kliver in till Kronofogdemyndigheten lämnar över skulden till statliga tjänstemän att driva in och så lutar sig den nyblivna ägaren till den gamla skulden bakåt och registrerar mån efter mån efter mån pengarna som Kronofogdemyndigheten transfererar FRÅN den sjuke, arbetslöse, konkursade, till den som redan har. I Intrum Justitias årsredovisning kan vi läsa följande:

"Avskrivna Fodringar kan omsättas
Avskrivna fodringar är fodringar som kreditgivaren helt eller delvis har reserverat kostnader för eftersom deras nominella värde inte kan återfås i sin helhet. Det kan exempelvis gälla kundfodringar och lån med eller utan säkerhet, mellan företag och privatpersoner eller mellan olika företag.
Gäldenären är fortfarande skyldig att betala men kostnaden för att få betalt bedöms som så hög att fodringsägaren skrivit av hela eller delar av fordran. Den har dock fortfarande ett ekonomiskt värde och kan avyttras till en tredje part som fortsätter försöken att få betalt. Priset på avskrivna fodringar beroer på typ av fordran. Intrum Justitia förvärvar portföljer inom sin nisch till ett snittpris under 10 procent av fodringens nominella värde.
../..
Kreditinstitut, privata och offentliga företag och myndigheter hör till säljarna.”

Det här kan jag omsätta till ett strålande exempel på en typ av skuld jag tror få personer tycker är ok.

En liten flicka eller en liten pojke, vi kan säga 12 år, lånar en bok på biblioteket. Och tappar bort boken. Så kommer det ett krav från biblioteket "Boken borta. Betala 375 kr tack." Den ensamstående föräldern lever under den relativa fattigdomsgränsen och kan inte betala. Så när 12-åringen är 25 dimper det ner ett brev till honom/henne, kanske tom från Intrum Justitia: "Du har en obetald skuld till oss." skulden nu vuxit till 1 578 kr. "Om du inte reglerar skulden kan den komma att lämnas över till Kronofogdemyndigheten". Hepp.

Skulle nu Intrum Justitia komma att lämna över skulden till Kronofogdemyndigheten så ska statliga tjänstemän, som har skyldighet att INTE ställa en enda fråga, ge sig ut efter den nu 25 åriga personen och kanske sälja något han/hon äger eller ge sig efter personens lön. Allt i syfte att reglera 1 578 kr till ett företag som köpt skulden för 156 kr. En skuld som uppstod när personen var 12 år och inte kunde påverka sin situation själv. Hepp. Hepp.

(Eller det här ärendet? Som nu fann sin lösning iom att föräldrarna hade kunskap, men hur många liknande ärenden drivs inte mot nu 22 åriga unga människor?)

Intrum Justitia är en av de företag som sliter och drar för att tjänstemännen på Judep INTE ska göra några förändringar i de här rutinerna. Varför vill inte Intrum se någon förändring? Ja kan det här ligga bakom (uppgifterna kommer från Superskuldsatt)?

Intrum Justitia
Omsätter: 523 618 000:-
Resultat: 88 628 000:-
Tillgångar:275 884 000:- varav 26 043 i eget kapital.
Omsättning per anställd: 1 657 000:-
Kostnad per anställd: 626 000:-

Är det verkligen så svårt att se att detta inte är sunt? Det är inte en sund verksamhet, det är inte sunt för skattebetalarna som får skjuta till mer än 30 - 50 miljarder per år (jfm F-kassans felaktiga betalningar på 16,4 miljarder) och det är definitivt inte sunt för den som är sjuk och ska försöka överleva.

Det här vill man alltså inte förändra grundförutsättningarna för. Vi kan ta ett annat exempel.

300 000 kr i skuld. 30 % ränta. Kronofogden driver in 5 000 kr från en arbetslös per månad. 60 000 kr transfererar Verkställigheten från den arbetslöses lön till ex.vis Intrum Justitia per år. Efter att borgenären fått 60 000 kr så är den arbetslöse nu skyldig, inte 240 000 som man skulle kunna tro, utan 330 000 kr. Nytt år. Fortsatt löneutmätning. 12 mån senare, 60 000 nya, friska pengar transfererade medelst verkställigheten till borgenären. Nytt skuldsaldo. 360 000 kr. Nytt år. Fortsatt löneutmätning. Nu har borgenären fått 3 år * 60 000 kr = totalt 180 000 kr via Verkställigheten. Nytt skuldsaldo 390 000 kr...

10 år efter skulden ramlade in till Verkställigheten har statliga tjänstemän transfererat 600 000 kr till borgenären. Gäldenären har betalat 600 000 kr på en skuld på 300 000. Efter tio år av löneutmätning har skulden, trots 600 000 kr inbetalat, nu växt till 600 000 kr... Kan det här vara förklaringen till att varken banker eller inkassobranschen är så särdeles intresserade av en förändring och gör allt som står i deras makt för att allt ska bli vid vad det är?

Jag kan förstå det. Borgenärerna "is in it for the money". Vad jag inte kan förstå är politikernas ovilja att balansera upp detta fullständigt glasklara vansinne.

546 dagar som sagt. And counting...

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.
Kursiv
Fler om samma problem
Dwight - gör det hotfullt!
Johnny Rocker - gör det ilsket!
Systembloggen - gör det besviket!
Resurspank - gör det systematiskt!

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

 1. det är en otäck sanning som jag erfarit att en skuld på 1500 kr blivigt 6400 bara tack vare att ett inkassobolag tagit över ärendet

  SvaraRadera
 2. Mycket bra skrivet. Tror även många minns det här med skolfotona, där Alektum gick i spetsen men där sedan fotobranschorganisationen satte ned hälarna och sa stopp. Det här med avskrivna fordringar och hur de växer tydliggör du på ett bra sätt. Den texten borde alla ha i fickan och stoppa under näsan på den som nästa gång andas de magiska orden "göra rätt för sig".

  MVH
  Robert

  http://www.systemsnyltarna.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Jag tror att politikerna är rädda för att betalningsmoral och hela systemet för betalningar skall hamna i gungning. Men det är en obefogad rädsla. Det tar som regel inte lång tid innan myndigheter, företag och olika system anpassar sig till nya lagar. Det skulle i princip inte påverka den ursprunglige fodringsägaren som i stället för att som i dag få knappt 10 % av av det nominella värdet av skulden kanske i stället skulle få 5-6 %.
  De som skulle förlora var de som i dag är köpare av förfallna skulder. De skulle ha kortare tid på sig att förädla sina inköpta fodringar. Men antagligen skulle de på ett kreativt sätt hitta nya affärsmöjligheter för att tjäna pengar. En sådan affärsmöjlighet som redan har dykt upp är att påverka landsting och kommuner att sluta skicka påminnelser när en räkning inte är betald utan istället lämna över det till inkassobolaget för inkassoåtgärd direkt. Vips dyker det ner 160 kronor i inkassobolagets egen plånbok. Har de skrivett provisionsavtal med uppdragsgivaren får inkassobolaget del av både kapital och räntekostnader dessutom.

  Apropå det här med handel med avskrivna skulder.
  Har inkassobolaget ett provisionsavtal med uppdragsgivare som ger 50% av kapitalskulden och räntor ha ju uppdragsgivaren i praktiken redan skrivit av 50% av sin fordran. Om uppdragsgivare säljer hala sin resterande del av skulden till inkassobolaget för 10% av det nominella värdet skriver han av ytterligare 40% av ursprunglig kapital skuld (50% + 40% = 90%).
  Så om det handlar om ett Aktiebolag som är Ursprunglig ägare av skulden kan 10% av skuldens nominella värde vara bättre att få än att ha kvar osäkra fodringar som kan påverka hur analytiker värderar och uttalar sig om aktien och aktiekursen.

  Yoghurt

  SvaraRadera
 4. Precis så är det. Hur kan någon ens påstå att varje betalning är ett steg närmare slutet, om man då förutsätter att slutet är SLUT på skulden. För mig är det närmare STUPET!!
  Fy fan!
  Mycket bra skrivet återigen. Tack

  SvaraRadera
 5. Härligt, Ulrika! En vacker dag kommer någon journalist som läser din blogg att få en riktig ahaa-upplevelse, typ:

  "Ööööh, wäjtaminit, ere f'att folk inte HAR stålar som dom inte pröjsar...?"

  Har vi tur jobbar den människan på någon av kvällstidningarna. Och är potent nog att förmedla nåt annat än snaskiga skitsnacksrubriker, felaktig statistik och populistiskt vinklade artiklar med illustrerande foton på kreditkort, saxar och stureplansbackslickfrillor med för mycket fickpengar från pappa...

  Arg på media nu igen, men det kanske märktes?

  De skriver om vilka kändisar som kn****t med vilka, men inte en rad om hur skuldindustrin ökar folks skulder så att de ALDRIG kan bli slutbetalda, och inte ett ljud om några 546 dagar som använts...hur? Till att samla damm på skrivbordet?

  Misströstar ikväll. Ska nog gå och lägga mig nu.

  SvaraRadera
 6. Välkommen till 24Hour Lån service

  Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång? Skyndsamt behöver pengar för att få ut av skulden? Behöver pengar för expansion eller om din egen verksamhet? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande långivare. 24Hour Lån Tjänsten är en av de största säkrade lån företag i Storbritannien och vår vänliga och erfarna personal kan behandla din ansökan snabbt och effektivt. Du får låna över en term från 1 till 25 år och låna något belopp från £ 2000 till £ 50,000,000.00 för något ändamål. Med en låg ränta på 3% på alla delar av världen. Programmet är tillgängligt för sökande som är 18 år och äldre.

  För mer information, vänligen kontakta via e-post: 24hourloanservice2011@gmail.com
  Hälsningar
  Larry Fox

  SvaraRadera
 7. Har du brug for en personlig eller virksomhed lån på 3% rente? hvis ja kontakte os Email: Oceanicfinance113@gmail.com, med følgende oplysninger; Fulde navn: Mobil nummer: Lånebeløb Needed: Varighed: Land:

  SvaraRadera