måndag 29 mars 2010

Lite smått och gott

Titta i vänsterkolumnen, ett räkneverk som visar exakt hur många dagar, tim, min och sekunder som Beatrice Ask (m) GJORT INGENTING av Ertsborns (fp) Insolvensutredning. Så länge har gäldenärskollektivet hållit andan och desperat väntat och väntat och väntat på att det ska presenteras ett hopp. Inte så mycket ett hopp om att någon ska "rädda dom", som ett hopp om att någon ska ta bort hindren som blockerar vägen tillbaka.

I så många dagar, timmar, minuter och sekunder, har Beatrice Ask prioriterat andra saker än gäldenärskollektivet. Kl 13 den 24 sept 2008 höll Jan Ertsborn presskonferens. Då var utredningen kring evighetsgäldenärer avslutad och "vägen tillbaka för överskuldsatta" överlämnades till Justitieminister Beatrice Ask. I pressmeddelandet, som skrivits bl.a. av Beatrice Asks pressekreterare, står det att läsa:
"Utredaren föreslår att företagare med stora verksamhetsskulder, men också andra överskuldsatta gäldenärer, ges större möjligheter till en nystart genom skuldsanering.

Skuldsanering, som funnits i svensk rätt sedan 1994, är en lagreglerad form av skulduppgörelse mellan en gäldenär och dennes borgenärer. Resultatet blir att gäldenären helt eller delvis befrias från sitt betalningsansvar, om situationen i princip är omöjlig att ta sig ur på annat sätt och skuldsanering bedöms som en skälig lösning."

Det lämnades in för snart 551 dagar sedan. Så... gick det bra då? Nä det gjorde ju inte det... Det står tydligt och klart att för en regering som spottar ur sig nya lagar och förändringar och tom boostar om det, "propositionsinvasion till riksdagen!", så ligger inte skuldsaneringslagen högt i prioritering... Om man nu, under de 551 dagar man suttit stilla på Ertsborns utredning, haft tid att skriva ihop så många propar så har man antagligen gjort det utifrån en prioriteringsordning. Bl.a. har man fått ihop en "enklare plan och bygglag". Men lättnader för människor som lever under slavliknande förhållanden har man på 551 dagar inte lyckats klämma in...

Man hänvisar till att man måste gå "försiktigt" fram och "tänka på balansen". Då menar man balansen mellan borgenärens rätt att få betalt och gäldenärens skyldighet att fullfölja avtal. Att det inte bara handlar om rättighet/skyldighet, utan också om möjlighet att fullfölja avtal kniper man igen ögonen hårt inför och vägrar se. Länk till exempel.

Läs artikeln i Sundsvallstidningen, "Ett par i Njurunda hade ett företag som gick i konkurs på 1990-talet. En av skulderna var då på 397 000 kronor men har med inkassoföretagets räntor vuxit till 3,4 miljoner. En annan av deras skulder har vuxit från 400 000 till 1,4 miljoner kronor." Det här paret har alltså levt på existensminimum sedan 1990 -talet, en sisådär 15 -18 år. Troligen springer den konkursen ur den bankkris Sverige genomled i början av 90-talet. Om paret söker skuldsanering nu och beviljas, vilket nog får anses vara troligt, så ska dom leva på existensminimum i ytterligare 5 år. Dvs totalt ca 20 -22 år. Om Beatrice Ask hade prioriterat upp de 100 000-tals som lever som livegna, fått in en proposition byggd på Jan Ertsborns (fp) förslag, med bl.a. 3 års skuldsaneringstid, så hade paret i Njurunda snabbare varit skuldfria, och många andra hade sluppit leva lika länge som livegna.

Men man har inte prioriterat upp nödvändigheten att hjälpa hushållen. Point made och point taken... Ny plan och bygglag - hög prioritering. Ny skuldsaneringslag - låg prioritering.

Här har samhället ett stort kostsamt problem som skattebetalarna betalar 30 - 50 miljarder per år för (KFM 2008:01 "Alla vill göra rätt för sig") och det är inte prioriterat. Samhället förlorar stora pengar. Humankapital går om intet. Och Beatrice Ask har på 551 dagar inte haft tid att få ur sig en proposition för riksdagen att rösta om.

Jihaa! För den regering som slår sig för bröstet och tycker den varit duktig "Regeringen slår rekord i nya lagförslag", så går poängen fram. Det här med hur medborgarna lider under skuldoket är inget man är speciellt brydd i. Heller.

Hepp!

En suverän sammanställning av skuldsanering hittar du hos Resurspank.

Beskriver inte texten från 1946 en situation som är läskigt likt dagens? Kronofogdens verkställighetsfunktion och Skuldindustrin kanske kan gå samman och bilda "The Company Store Modern Version Inc." Från Wikipedia: "../..the line from the chorus "another day older and deeper in debt" was a phrase often used by his father, a coal miner himself.,/.. "I owe my soul to the company store" is a reference to the truck system and to debt bondage../.. This made it impossible for workers to store up cash savings. ./.. the truck system and associated debt bondage persisted until the strikes of the newly-formed United Mine Workers and affiliated unions forced an end to such practices."


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

 1. Nu har regeringen fullt upp att flirta med pensionärerna så det lär dröja ytterligare. De måste ju titta över vad de kan spara på istället när de skall punga ut 5 miljarder extra + andra skattesänkningar.

  Att människor svälter, blir sjuka och begår självord bekommer inte Moderaterna ett förb... dugg. De vill inte kännas vid det. De förlorar makten i september enligt min kristallkula. Det vet de om och därför försöker de roffa åt sig så mycket som möjligt nu. Politikerna jobbar inte för folket utan för sin egen födkrok.

  Beatrice Ask är värdelös som justitieminister. Hon saknar kunskap, insikt, och pondus (ryggrad). Det är hennes springpojkar som gör jobbet på departementet och som talar om för henne vad som är viktigt. Noll förväntningar på henne.

  Det som nu sker är att Moderaterna till varje pris vill försöka behålla makten så de kan sko sig själva och få en bra pension. De skiter i en kriminell inkassobransch. De skiter i att folk blir hemlösa pga av verkställigheter som för länge sedan passerat rimlighetens yttersta gräns. De skiter i att människor inte kan få arbete och behålla sina arbeten pga betalningsanmärkningar som fungerar som varningsblinkers för ebolaviruset. Ja, de skiter i allt. De ser till kapitalmarknaden i bäste-broder-anda.

  De skiter i att familjer söndras, splittras och barn får lida.

  Det är bara att titta på utförsäkringssystemet. Det är samma sak som att dessa människor skall svältas bort från samhället.

  Så mycket lidande. Det går inte i ord att beskriva. Moderaterna och Beatrice Ask har blod på sina händer.

  Vi får ingen hjälp inom Sveriges gränser. Jag återkommer till dig Ulrika om min skrivelse till EU-delegaterna.

  SvaraRadera
 2. Problemet här i Sverige är att skuldbördan läggs på kredittagaren istället för på kreditgivaren, detta är ett synsätt som vi är tämligen ganska ensamma om i västvärlden. Bara ordet kredittagare klingar fel, man tar inget lån man ansöker om ett lån hos kreditgivaren. Ordet kreditgivare är också miss visande, denne ger inte lån utan denne lånar ut pengar för att få avkastning på sitt kapital, Mao tar denne betalt för sitt risktagande.

  Mvh

  Nightmare

  SvaraRadera
 3. Ja, visst tjänar de pengar på en. Idag finns ju inga etiska aspekter på hur ett system kan slå omkull människors hela tillvaro om något fallerar.

  SvaraRadera
 4. Lyxfällan ger en bra bild hur viktigt det är med ekonomisk utbildning innan fler hamnar i träsket.

  SvaraRadera
 5. Anonym, du kan ha hur mycket ekonomisk utbildning du vill men ändå hamna i träsket pga tragedier av olika slag. Du tror väl inte på fullaste allvar att Lyxfällan är representativ för de överskuldsatta överlag(?). Lyxfällan är den mest förvridna presentationen över överskuldsatta. Personerna i programmet står som frågetecken och fattar nada samtidigt som det står tre gräsklippare på tomten, två bilar, nyinköpt hus, resor och jag vet inte vad. Du tror väl inte att detta är representativt?

  Jag skall berätta för dig, anonym, att när man drabbats av sjukdom, arbetslöshet, konkurs eller/och skilsmässa så tar det inte lång tid innan ekonomin havererar. Det har inte med överkonsumtion att göra. Det har att göra med att man inte har råd med det basala i tillvaron. Och det går rasande fort för skulder att växa. Med inkassos hjälp kan de klona sig tiodubbelt på kort tid.
  Ja, det är viktigt med ekonomiskt sinnelag och utbildning. I dagens konsumtionssamhälle där man blir sliten i armen i förbifarten av hungriga säljare behöver man utbildas i hur man säger nej. Vi kan inte vända huvudet i någon riktning i dag förrän vi matas med köp, köp och åter köp. Allt i samhället idag är uppbyggt på konsumtion. Tittar man efter lediga jobb, ja då är det som säljare, innesäljare eller telefonsäljare.

  Men tro inte att de överskuldsatta som suttit i skiten i åratal har konsumerat till helvetet. Det är dagens fördom. Dessa har fan inga gräsklippare i överflöd, två, tre bilar och en massa annat. Fördomar kan vi vara utan.

  Jag blir förbannad på Lyxfällan för de två programledarna har ingen aning om ekonomi. De leker fixare men på sikt är det ouppnåeliga mål efter deras beräkningar. Man fixar inte ekonomin på ett par dagar för någon. De är väl i så fall de som skall ha utbildning när de nu ändå skall vara med i sådant fjolleprogram.

  SvaraRadera
 6. Länge Leve Linus! :D

  //Ulrika

  SvaraRadera
 7. Många tramp i skuldträsket och kvicksanden gör att vi drunknar i skulder som aldrig blir betalda, för det är en omöjlighet,att ens tro att jag ska ta mej igenom räntorna som aldrig slutar ticka... jag får inte någon möjlighet att betala den verkliga skulden/erna. Räknaren är cool men budskapet skrämmande,
  //Ivar

  SvaraRadera
 8. Håller med Ivar där. Vi kommer inte i närheten av att kunna betala kapitalskulden. Under tiden vi sitter där kommer fler skulder och fler räntor. Inkasso gör klipp på ockerräntorna. Det vore väl förmätet att undra om de styrande i landet inte har några synpunkter på detta?

  SvaraRadera
 9. Tja Bea bör inte sitta vid makten alls, undrar hur rumsren hom egentligen är...videon ger ju en del att fundera över.

  http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

  SvaraRadera