måndag 8 mars 2010

SR P1 programmet plånboken

Försöker fortfarande fåfängt lyfta debatten något högre än vad RUT förmår nå, och fokusera diskussionen på inte vems händer skiten från en nystädad toalett hamnar, utan finns det någon risk att du blir AV MED SJÄLVA TOALETTEN? Vi kanske ska försöka tala lite om välfärd tänker jag? Eller hur vi hjälps åt för att förhindra misär? Kanske inte lika "svängigt" som RUTan och ROTan men BETYDLIGT viktigare!

I senaste programmet av Plånboken diskuterar man "bostadsbubblan". Finns det någon bostadsbubbla? Hur ser den ut, vad består den av, risker för att det är/kan bli en bostadsbubbla och varför det inte ska betraktas som en bostadsbubbla?

Mats Wilhelmsson, professor KTH centrum för Bank och Finans, går igenom läget. 23 min och 34 sek in i inslaget, länk till inslaget, diskuterar man för- och nackdelar av ett ev "bolånetak". Lite senare frågar journalisten "Och behöver vi en kylande effekt?" Mats svarar:
"- Ja något för att skuldbördan ökar ganska mycket, och det som ökar väldigt mycket nu är betalningsförelägganden, idag har vi 1,1 miljoner betalningsförelägganden som Kronofogdsmyndigheterna hanterar och det är klart att det är, kan vara en potentiell risk."

Yeeeees! Jaaaaaaa! HE SAID IT! :) Yeees, He DiD! He SAID it! Visserligen något mumlande och efter att ha varit mycket välformulerad minut efter minut så blir det "...klart att det är, kan vara..." Men ÄNDÅ! HE SAID IT! Som vi väntat. Det är bara en tidsfråga tills det här tar mer fart. Varför? För problemet är där och ju längre man duckar desto större hinner det växa. Och det växer... "Tick Tack, Tick Tack..."

För övrigt är det inte 1,1 miljoner, utan 1,2 miljoner and counting... "."Effekterna av lågkonjunkturen är tydlig, visar ny statistik ur Kronofogdens årsredovisning för 2009. Under förra året fick Kronofogden in drygt 1 200 000 ansökningar om obetalda skulder. Det är en ökning med 18 procent jämför med förra året och det högsta antalet någonsin."

DET DÄR *pekar uppåt* ÄR ETT PROBLEM, RUT är det inte... En ren eller smutsig toalett är småpotatis jämfört med om du ingen toalett har!

1,2 miljoner betalningsförelägganden är eg. HELLER inget problem. Problemet tar fart när det uppgraderas till utmätning. Obeståndsproblematiken är start och fortsättning på problemet. En obetald räkning slår igen som en sax runt benet och sedan rullar det på. En tillfällig svacka i inkomstflödet riskerar, genom Kronofogdens uppdrag, förvandlas till ett livslångt utanförskap. Småföretagare är extremkänsliga för just svackor i intäktsflödet. Dom är nog mest utsatta tror jag, för dom har Skattemyndigheten som fordringsägare. Och det, mina vänner, är nog den mest rabiata fordringsägaren av alla.

För enskilda hushåll är det sjukdom, arbetslöshet och skilsmässa som är fallgroparna. Men det är bara ingångar. Många ingångar finns det, få exits... Skuldsanering är en. Vänta nu, få se är det inte den enda utgången? Jomensepåsjutton, det ÄR den enda utvägen.

Problemet med DET är att "Till de positiva resultaten för 2009 hör att besluten om skuldsanering ökade med nio procent jämfört med 2008. Drygt 4 000 skuldsatta beviljades skuldsanering förra året och få av dem återkommer med nya skulder hos Kronofogden..".

4 000 beviljade skuldsaneringar 2009. Förlåt mig, DRYGT 4 000 skuldsaneringar skulle det visst vara. Vi kan väl avrunda uppåt med marginal och säga 5 000? 5 000 skuldsaneringar ställt mot 1,2 miljoner betalningsförelägganden! Visserligen är jag inte professor, varken i ekonomi eller något annat, men här behövs ingen professorstitel för att inse även 10 000 beviljade skuldsaneringar är en piss i Mississippi! Även 100 000 beviljade skuldsaneringar skulle vara för lite!

Tydligen beräknar F-kassan att man betalar ut 16,4 miljarder kr felaktigt. Även om det är en hisnande summa pengarkostar Verkställighetens uppdrag, som det är konstruerat, skattebetalarna 30 - 50 miljarder pengar PER ÅR. Det ni. Och nu riskerar det bli en "faktor" i en bostadsbubbla. Men det ser vi inga eller ännu färre rubriker om.

Det här, Friends and Foes, är ett problem. RUT är endast att svänga sig lite i dansen.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

7 kommentarer:

  1. Det är ganska enkelt att få betalningsföreläggande från kronofogden utan att ha taskig ekonomi. Ibland tappar man bort en räkning osv. Det intressanta är inte det absoluta antalet betalningsförelägganden utan ren relativa ökning.
    Statistik från kronofogden:

    2008 1 026 574
    2007 911 543
    2006 867 632
    2005 856 182
    2004 810 197
    2003 743 623
    2002 666 062
    2001 620 273
    2000 571 207

    Man kan ju anta att ganska många betalningsförelägganden kommer i kölvattnet av den tidigare finanskrisen. När vi nu ser en ljusning i ekonomin kan man ju hoppas att många av dessa blir betalda.

    SvaraRadera
  2. Jag har skrivit om detta en del på Fattiga Riddare. Bolånebubblan började egentligen för länge sedan men effekterna kommer inte riktigt ännu. Först kommer effekterna av ökade betalningsförelägganden hos kronofogden i form av andra skulder. Människor betalar ju sitt boende i första hand och låter det andra komma senare. En del av detta andra går till krf. När sedan läget pressar på börjar man riskera sitt boende.
    Frågan är komplex. Vi har många i landet som lånat fullt belopp till sin bostad under många år. De har gjort klipp, köpt och sålt och köpt igen. Räntesänkningen förra året var ett guldläge tyckte många och köpte på sig. Men alla som kan lite ekonomi och sett att det faktiskt förekommer en viss synkronisering även i konjunkturer vet att smällarna kommer. Ingen konjunktur står sig. Men faran ligger också att vi haft en alltför dålig nybyggnation av hyreslägenheter de senaste åren. Många unga har köpt borätter, till överhettade priser, och det är riskfyllt. Risken kan hållas nere om man fortsätter hålla inne med nybyggnation - då avtar inte efterfrågan på borätterna. Då är vi ju i o f sig där igen. Men även om det skulle bli så kommer bubblan att spricka. Vi tillhör ett av världens mest belånade länder när det gäller bostäder. Och vi har inte inkomster som täcker upp för lånen. Jag brukar säga att priserna är en fantasi. Och fantasier skall man vara försiktig med och inte blanda in i verkligheten. Vi får räntehöjningar snart och det kommer att bli ett dystert uppvaknande för många.
    Jag har tidigare flaggat för att forskare på KTH skall få mer utrymme hos regereingens ekonomiska experter. De har en gedigen kunskap om utveckling och resultat från bl a bostadskreditmarknaden. Men det kommer en smäll snart och det är en av anledningen till att Odell gick ut och varnade för nya höga lån. Lite sent påkommet tyvärr.

    SvaraRadera
  3. Visst man kan alltid hoppas. Man kan även ställa hoppet till Gud.

    Ett annat alternativ, mer i min smak, är att våra politiker vaknar och gör det som behöver göras, nämligen modernisera UtsökningsBalken.

    Det sista, bättre alternativet, lyser dock med sin frånvaro. Så jag får nog fortsätta göra det jag ibland gör, "länka" till Gud.

    //Ulrika

    SvaraRadera
  4. Självklart kan man be till gudarna men det har ju inte hjälpt så värst mycket hittills så vi får hålla oss till det vi ser och upplever.

    Jag menar Ulrika, att fler och fler hamnar i skuldträsket. Det är en uppåtgående spiral som håller jämn takt. Men när tillräckligt många fått fäste där måste ju någon dj.....l vakna och fråga sig om vi verkligen kan ha det så. Man kan inte bygga ett samhälle med så få invånare som Sverige på att hälften befinner sig utanför. Inte ens en halv miljon skall rimligtvis inte FÅ befinna sig utanför och heller INGEN skall vara utanför. Det kommer fler.

    Utsökningsbalken måste ändras, ja. Också skuldtransportsystemet. Också löneutmätningssystemet - folk kan inte leva på luft hur länge som helst. Också prickarna i registret - de skall bort när skulden är betald. Också skuldsaneringstiden - den är det viktigaste. Också tidpunkten - folk skall inte sitta för länge i skuldträsket oavsett om skulden är ny.

    Men för att komma dithän så måste ju någon dj.....l börja vakna när de ser att eländet brer ut sig.

    Jag håller på med mitt brev till EU nu och försöker klargöra hur hela helvetet ser ut. Det måste ju upp till debatt någonstans. Här tiger man ihjäl det.

    Jag önskar inget hellre än att regeringen tog till sig Ertsborns förslag utan invändningar. Men jag tror inte det tyvärr. De förslag som kommer upp tror jag handlar om att skuldsaneringstiden skall vara 5 år men fler skall få möjlighet att få skuldsanering och övervägande skulder behöver inte vara gamla. Ungefär som nu. Jag tror inte att de gjort ändringar i utsökningsbalken utan det handlar uteslutande om saneringen.

    Men hoppet är ju det sista en människa har kvar när hon kommit till botten och det är ingen som kan ta ifrån en.

    SvaraRadera
  5. Det uppdrag som Jan Ertsborn fick av Justitieministern var enligt utredningsdirektiven bl a : ”lämna förslag om skuldnedsättning för överskuldsatta företagare med personligt ansvar för företagets skulder. I direktiven poängteras att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är av betydelse att en seriös företagare snabbt kan komma tillbaka efter en konkurs, ofta mer erfaren och med större utsikter till framgång.
    En närliggande uppgift är att jag ska undersöka varför privatpersoner som är så skuldsatta att de inom överskådlig framtid inte kan betala sina skulder inte söker, eller inte beviljas, skuldsanering.
    Beroende på vad undersökningen visar ska jag föreslå åtgärder som underlättar för sådana gäldenärer att ta sig ur överskuldsättningen.”

    På något vis känns det som om den första gruppen är den viktiga och att de andra ”vanliga” överskuldsatta kom att åka med på ett bananskal. Inte när det gäller Jan Ertsborns utredning som är ypperlig, men att intentionen från regeringen från början var att det är de duktiga entreprenörerna som ska kunna få skuldnedsättning och sen fick man se vad man skulle göra med resten. På ett annat ställe står det i Vägen tillbaka : ”Åtgärder som underlättar för dessa gäldenärer att ta sig ur överskuldsättningen får enligt direktiven föreslås.” Det handlar om de ”vanliga” överskuldsatta. Ordet FÅR känns som en varningssignal….

    När det sen visade sig att utredningens förslag gick ut på att reglerna för företagare skulle fortsätta ungefär som tidigare i skuldsaneringslagen men att det skulle bli samma nya regler för ALLA överskuldsatta så drog Justitiedep öronen åt sig, satte ner foten och sa STOPP! Jag tror tyvärr inte att det blir något bra lagförslag den 23 mars…….

    SvaraRadera
  6. Då uttalar jag mig nu i egenskap av att vara egenföretagare, och överskuldsatt, och så svartlistad vid skattemyndigheten att jag aldrig kommer få f-skattsedel fast mitt nuvarande företag är välskött: det är en miss av Guds Nåde att bara se till oss i den lilla gruppen skuldsatta företagare, och inte prioritera det stora gäldenärskollektivet som till stor del består av löntagare. Deras liv är precis lika mycket värda som företagarnas. Alla kan inte vara entreprenörer, någon måste arbeta också!

    SvaraRadera
  7. @Anonym nr 2 jag har också tolkat det så, att överskuldsättning kom in lite styvmoderligt från "flangen" sådär.

    Gud hjälpe alla skuldsatta.

    SvaraRadera