onsdag 31 mars 2010

Missnöjesröster

Nu är det valår och kampen om rösterna har börjat. Som vanligt är det en cirkus vi ser.

I "valårstider" talar man fördömande om de som röstar på sk. "missnöjespartier". De personer som inte röstar på de etablerade partierna,dvs de 7 som redan sitter i riksdagen, är "missnöjda" och i "protest" (underförstått mot bättre vetande) röstar på andra partier än "De Sju". Alt. "soffliggare". Dvs oansvariga latmaskar som inte tar sina demokratiska rättigheter på allvar. HEPP!

Enligt synonymer.se betyder missnöje:

missnöje -missbelåtenhet, otillfredsställdhet, otillfredsställelse, förargelse, misshag, ogillande, motvilja, olust, förtrytelse, gnäll, besvikelse, frustration.

Synonymer.se om "soffliggare".

soffliggare - slöfock, latmask, lätting, drönare, dagdrivare; valskolkare, röstskolkare

Det vänder sig i magen på mig. Det är inte "missnöje" eller "soffliggare" det handlar om. Tänk att man även här skuldbelägger de som förlorat tro och hopp. Det är inte "gnäll" eller "latmaskar". Det är ledsna, desperata och förtvivlade utan-hopp människor. "Desperationsrösta" vore en mer korrekt term. "I-förtvivlan-avstå".

För att beskriva kampen, förtvivlan och hopplösheten bakom får ni läsa ett mail jag fått. Jag har naturligtvis frågat om det är ok att lägga ut här och fick grönt ljus. Jag vill poängtera att jag inte vet hur eller om personen som skrev mailet tänker rösta men mailet får illustrera den desperation som jag tror ligger bakom att så många inte vill stötta det politiska etablissemanget.

"Jag är svårt skuldsatt sen många många år och vill av hela mitt hjärta bli skuldfri, för det känns som om jag kvävs av detta! Överallt så möter jag bara på återvändsgränder och detta har sänkt mig som människa att bära detta! Jag går in i väggen pga att min ekonomi havererat och enda sättet att bli hel igen är att få en tro på framtiden../..> Jag är ensamstående med två barn på 4 och 14 år. Min yngsta son insjuknade i elak cancer år 2007, och jag höll på att mista honom, nu mår han bättre men han går på täta tumörkontroller och det kommer han att göra i många år framöver, han har även astma och allergi så de medicinerna kostar ju också. I samband med att min son insjuknade i cancer så blev min ekonomi ännu värre, den var stor och svår innan, men nu blev det ännu mer jobbigt med ekonomin. Min stora son fick problem med skolan i samband med att han höll på att mista sin lillebror i cancer, och problemen i skolan finns fortfarande kvar på olika sätt, så det har varit jobbigt både känslomässigt men ekonomin raserades ännu mer."

Det här är endast ett mail av mängder som finns i min inbox.

Jag kan inte föreställa mig känslan om något sådant hände min familj. Men jag kan förstå så pass mycket att jag blir tacksam över att jag inte behöver gå igenom samma trauma. Att ens barn blir sjukt i så allvarlig sjukdom måste vara desperation upphöjt i 10. Att se sitt "stora barn" må dåligt och göra allt man kan men ändå inte klarar skydda måste lägga sten på redan obeskrivligt tung börda.

Att utöver detta avgrundsdjup av svårigheter, ångest och förtvivlan bli bortprioriterade av makthavarna, att förbli osedd och istället för stöd stå med pålagd skam, kan inte få annan effekt än distansbyggande mellan samhället och "miget".

Om du tittar längst upp i vänsterkolumnen så ser du ett räkneverk. Det är den tid Beatrice Ask har bortprioriterat bl.a. den här kvinnans och hennes barns behov av stöd och hjälp. Men det räcker inte med det. Innan Beatrice Ask satt på posten var det Tomas Bodström som var justitieminister. Kvinnan, och många med henne, var lika ouppmärksammade, lika bortprioriterade, lika osedda då.

De viktiga frågorna är helt enkelt ickefrågor för vilken regeringen väljarna eller icke väljarna sätter att styra det sjunkande skeppet Shanghai. Röd eller blå spelar ingen roll. En sorglig, tragisk, färglös ickefråga.

Vad som är viktigt för de som bestämmer är istället att diskutera "RUT". Alltså huruvida det är ok eller inte att ha subventionerad städhjälp. "RUT, RUT who the fuck is RUT?"

Prioriteringarna är tydliga. En konsekvens av oinsikt och oförmåga att göra det rätta skapar "soffliggare" och "missnöjesröster". Det är inte "soffliggarna" som är lata, det är inte "missnöje" som står bakom val el "oval" av parti, det är politikernas oförmåga att förvalta förtroendet som är den spingande punkten.

INGEN, förutom riksdagsledamöterna Jan Ertsborn (fp) och Egon Frid (v), BRYR SIG OM ATT MÄNNISKOR SOM INGET HAR, TVINGAS, AV STATEN, AGERA BLODPÅSE OCH KASSAKISTA ÅT DE SOM HAR MAGEN MER ÄN FYLLD.

Under tiden de som bestämmer ägnar sin uppmärksamhet åt "RUT, RUT WHO THE FUCK IS RUT!?" och vränga statistik så det ska passa just deras argumentation så går slagna, förtvivlade, gråtande, sorgbärande, fattiga, hungriga och ibland tom hemlösa människor omkring och måste, tack vare både Blå gumma och Röd gubbe, uppleva förnedring, spott, spe, osynliggöras, reduceras till "marginaliserade grupper", skambeläggas (men RÖSTAR du inte??? Tvi vale!!!), skuldbeläggas (men HUR kan du rösta på det partiet? Du TÄNKER säkert, men du FÖRSTÅR inte hur FEL du tänker, dumma, ovisa människa!), bortviftas, ställas utanför, vanhedras och ovanpå det ska dom anklagas för att inte rösta på de som ställt till det så inihelvete för dom.

Här har ni en annan historia. Poof! Rakt in från den ISKALLA verklighet som rött och blått lag, gemensamt tvingar människor att leva i.

" Låg inlagd på sjukhus för en tid sedan för en planerad operation.Jag ville ha en telefon inkopplad för att kunna hålla kontakten med nära och kära, men eftersom det då togs en kreditupplysning fick jag ingen telefon inkopplad, utan blev istället inkallad i ett rum med en sjukvårdare som nästan spottade på mej då denne hånskrattade och sa att du har obetalda skulder så du kan ej få någon telefon inkopplad.

Jag bad då om att få låna sjukhusets telefon för att kunna medela hem vilken operationstid jag fått och att jag kommit fram till sjukhuset, men det gick ej för det fanns endast en linje in till avdelningen och den fick ej vara upptagen av pasientsamtal.Jag lyckades efter fyradagar på sjukhuset övertala en sjukvårdspersonal att ialla fall låna ut telefonen, och ordnade via detta tele samtal så att jag fick en mobil.Skulle dag fem på sjukhuset använda min mobil för att lämna ett meddelande hem, men fick då bannor av sjukvårdspersonalen eftersom mobil ej var tillåtet att använda på sjukhuset.

Jag har mobil registrerad hos telia, jag har telia bredband och fast telefoni.Jag har aldrig haft någon obetald skuld hos telia som var det företag som tillhandahöll abonemang på pasient telefon som sjukhuset erbjöd.

Konstigt att jag var betrodd att ligga på sjukhuset i flera veckor, för tänk om jag ej betalar min sjukhusräkning. Tårarna var många i sjukhussängen då jag ej kunde nå mina nära och kära !"

Kan någon förklara varför dessa två personer skulle rösta på någon av de som nära samarbetat för att, i frånvaro av kunskap, ordna livet så helvetiskt för dessa två, och många, många fler?

Det handlar inte om missnöje eller soffliggare. Det handlar om svikna, trampade, nedstampade personer som gjort rätt för sig men som inte tillåts hitta vägen tillbaka.

Under tiden deras liv förstörs driver statliga tjänstemän in miljarder till fordringsägare som inte sällan delar ut bonusar hej vilt till varandra och som tom spekulerar i skulder. Att ändra den ordningen är oprioriterat. Då rubbar man någon "balans". Balans?! Så det är balanserat idag?

Jag skriver visserligen med avstamp obestånd, men jag tror vi kan byta ut "obestånd" till vilken "marginaliserad grupp" som helst.

Jag säger det igen. Det handlar inte om politikerförakt. Det handlar om att politikerna föraktar de vars röster dom vill ha för att fortsätta hindra människor för att leva. Det borde kallas desperationsrösta och uppgivenhetsvägra rösta.

Tips. Läs kommentarerna. Ingen är glad över den här utvecklingen. Men vad ska dom göra? Osedda, obekräftade, osynliga i sina "o-liv" så orkar dom inte. Alla är ledsna, svikna och besvikna. Det är inte "missnöje" eller "o-engagemang" eller "o-ansvar" bakom. Det är Hopp-lös-het.

Nu finns det ingen låt med RUT i sig, så ni får själva byta ut ALICE mot RUT! RUT! WHO THE FUCK IS RUT?



Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

Glöm inte ansluta dig till vår grupp på Facebook. Länk.
Vill också slå ett slag för RESURS grupp på Facebook, "Det pågår en tragedi i Sverige just nu".

Fler skriver om "missnöje".
Dwight
Inspirera
NoCash
Systembloggen
Ljuramannen
Superskuldsatt
NollKoll
Projekt på riktigt

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har ett forum. Där kan du diskutera mera.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

tisdag 30 mars 2010

Nordea och bolåneundersökning

DN idag "Färre lånar upp till taknocken".

"Färre svenskar har belånat sina hus upp till taknocken. Enligt en undersökning från Nordea har andelen hushåll med bolån upp till taket gått ner från tre procent 2007 till en procent i dag."

Jag vet inte... Men lånar svenskarna pengar från luften? Liksom slänger ut en näve ur bilfönstret när dom kör och från luftdraget håvar in ett lån?

Borde inte rubriken vara "Färre beviljar lån upp till taknocken"? För sist jag kollade så lämnade den som vill låna in en ansökan som lånebeviljaren avslog eller beviljade?

Finansinspektionen (FI) uttalade för ett tag sedan: "Vi vill införa ett Bolånetak. Så hushållen inte ska kunna överbelåna sina fastigheter"
Inslag i SVT Rapport.

Jag utgår ifrån att FI avser skydda samhället i första hand? Att man delar uppfattningen att obestånd har en negativ påverkan på samhällsekonomin? Och kanske i andra hand skydda individen? Men det har nog också en avstamp i samhällsekonomin, många individer som blir ekonomiskt, och socialt, utanförställda i obestånd kommer att istället för bidra till samhällsekonomin belasta den. (läs KFM 2008:01 "Alla vill göra rätt för sig" och SoU 2008:82 "Vägen tillbaka för överskuldsatta"). Den bästa uppskattning vi har på hur kostsamt problemet med överskuldsättning och obestånd är för skattebetalarna kommer från Kronofogdens rapport. Där säger man att problemet kostar skattebetalarna 30 - 50 miljarder kr/år och då har man bara räknat in sjukdomskostnader och arbetsbortfall.

Finlands definition på obestånd och överskuldsättning: "Större skulder än tillgångar, större utgifter än inkomster". Klokt. Rakt på sak. Ingen vill inte ha för många i en befolkning på obestånd. Det är en risk för samhället och samhällsekonomin.

Sverige har för många på obestånd... Och DET ÖKAR. Det är ett problem.

FI har uppfattningar om många saker. Vad gäller ex. absolut preskription tycker FI att staten ska hållas med det (a-mål avskrivs efter fem år) men ser inget problem i att staten håller privata gamar (Skuldindustrin) under armarna genom att för-evigt-om-så-behövs utmäta befolkningen. FI 2006 i rapporten "Handel med förfallna fordringar och inkasso".

Så, att skydda befolkningen (samhället) från evighetsutmätning är inget man ska göra men man vill skydda befolkningen (samhället) från evighetsutmätning?

Citat från länken till SVT, Lars Frisell, Chefsekonom på Finansinspektionen:
"- Ja, vi är oroliga för dom mest skuldsatta hushållen, så det vi gjorde i den här undersökningen var att titta på nytagna lån under hösten 2009, och marknaden var ju väldigt het som sagt. Så ibland dom nytagna lånen, bland dom hushållen så såg vi just att lite drygt 10 % har en belåningsgrad på över 90 %."

SBABs VD Eva Cederbalk i Rapports inslag "Vi har inte varit för generösa".
" Vi tycker inte att vi har varit för generösa. Vi jobbar ju med en väldigt strikt och noggrann kreditprövning. Och det är det viktigaste för oss som kreditgivare, det är ju att vara väldigt klar över att den här kunden kommer att klara av att betala räntor och amorteringar och naturligtvis att klara av detta i ett betydligt högre ränteläge".

SBAB JA! SBAB är noggranna med sina kreditbedömningar. Liksom Nordea (även om man får uppfattningen från notisen i DN att lånen TAS av kreditansökaren). Liksom säkert Handelsbanken, SEB... o.s.v. PROBLEMET SOM INGEN MED MÖJLIGHET ATT PÅVERKA VILL INSE ÄR ATT EX. SBAB I SIN EGENSKAP AV SERIÖS BORGENÄR KLUMPAS IHOP MED SNABBLÅNEFÖRETAGEN SOM INTE ÄR LIKA SERIÖSA.

SBAB kan vara korrekta. Men det kan finnas 30 andra kreditbeviljare/lånebeviljare/avtalsivrare runt den som lånat pengar som inte är det. Hamnar sen gäldenären på obestånd, kanske inte för att SBAB varit oseriösa, så är det inte SBAB, Top Country, Folkia, GE Money Bank eller det inkassobolag som köpt en fordran för 10 % i spekulationssyfte längre. Då är det 5 likvärdiga borgenärer! Frånvaron av krav på borgenären skapar ett fullständigt hopplöst irrationellt system som med mycket enkelt går att användas i dunkla syften.

Om JAG var en seriös borgenär, dvs en stor bank, skulle jag slåss för mitt liv för att INTE bli hopföst med packet!
Men istället för att nogsamt lägga distans mellan sig och inkassobranschen (spekulationsindustrin) så skriver man ett gemensamt särskilt yttrande i Ertsborns "Vägen tillbaka för överskuldsatta". Tillsammans med de som fuckar up kredit och avtalsmarknaden ställer man sig på tvären till skuldsanering á lá Ertsborn! Men herregud... Har man tappat fokus och sin strategiska förmåga?

Finansinspektionens inställning i rapporten "Handel med inkasso och förfallna fordringar" till "pacta sunt servanda" (F.ö. den heliga ko som alla vaktar likt drakar och där värnandet om just "pacta sunt servanda" ställer till det så till den milda grad!) sid 9 i rapporten.

"Avtal ska hållas … och skulder följaktligen betalas, är utgångspunkten vid myndigheternas tillsyn över inkassoverksamheten. Den verksamhet som inkassoföretagen bedriver utgör ett nödvändigt bidrag till att upprätthålla en god betalningsmoral i samhället. Betalningsmoralen påverkar räntorna på kreditmarknaden och att vi kan få betalningsanstånd vid köp av varor och
tjänster. Om betalningsmoralen generellt skulle vara låg skulle vi få betala allt kontant i förväg och få betala dyrt för våra krediter."

Herregud jag måste gå och ta mig en kopp kaffe och en promenad. Man vill alltså skydda medborgaren genom att strypa den goda kreditgivningen (ex SBAB som f.ö. har helt rätt i sitt uttalande) men man ska inte skydda den goda kreditvningen genom att stoppa de som i dunkla syften använder frånvaron av politisk styrning av obeståndspolitiken till att maximera vinster?

Har man tappat huvudet och förmågan till logik? Styr upp obeståndspolitiken inte kreditgivningen! OBESTÅNDSPOLITIKEN ÄR ROTEN TILL HELA MIDEVITTEN!

Jag struntar fullständigt i vilka avtal som ingås. Du får ingå ett avtal med Herr/Fru Djävulen om du så önskar. Jag ser heller inte nyttan med att redigera/regissera/reglera avtalen. Det blir bara en ny lagtext som de med dunkla syften tar sig runt. Vad jag har problem med, är att STATEN utan några som helst krav på borgenären kutar runt och upprätthåller vilka tokavtal som helst. No questions asked. Avtal må finnas eller inte. Men när man påkallar statens stöd, ska staten vara ytterst noggrann med VAD och i VILKET läge man ska utsätta medborgarna för ekonomiska sanktioner. Och nu ska alltså den "goda kreditgivningen" begränsas för att man inte vill begränsa den "dåliga" kreditgivningen?

Jag lägger ut inlägget helt oredigerat. Med syftningsfel, stavfel och allt vad det kan vara. Jag får redigera efter mitt kaffe och min promenad. Jag är för upprörd. Det här är helt enkelt för dumt!

Har du ork kvar att läsa gå till Folkbladet i Norrköping och ta dig en studie i precis hur illa det är. Länk till krönikan. Inte underligt Sverige inte har råd med vägar och nödvändiga saker. Pengar finns, men de går hela tiden till fel saker.

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Nätverket för överskuldsatta, Fattiga-Riddare, har ett forum. Där kan du diskutera mera.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

måndag 29 mars 2010

Lite smått och gott

Titta i vänsterkolumnen, ett räkneverk som visar exakt hur många dagar, tim, min och sekunder som Beatrice Ask (m) GJORT INGENTING av Ertsborns (fp) Insolvensutredning. Så länge har gäldenärskollektivet hållit andan och desperat väntat och väntat och väntat på att det ska presenteras ett hopp. Inte så mycket ett hopp om att någon ska "rädda dom", som ett hopp om att någon ska ta bort hindren som blockerar vägen tillbaka.

I så många dagar, timmar, minuter och sekunder, har Beatrice Ask prioriterat andra saker än gäldenärskollektivet. Kl 13 den 24 sept 2008 höll Jan Ertsborn presskonferens. Då var utredningen kring evighetsgäldenärer avslutad och "vägen tillbaka för överskuldsatta" överlämnades till Justitieminister Beatrice Ask. I pressmeddelandet, som skrivits bl.a. av Beatrice Asks pressekreterare, står det att läsa:
"Utredaren föreslår att företagare med stora verksamhetsskulder, men också andra överskuldsatta gäldenärer, ges större möjligheter till en nystart genom skuldsanering.

Skuldsanering, som funnits i svensk rätt sedan 1994, är en lagreglerad form av skulduppgörelse mellan en gäldenär och dennes borgenärer. Resultatet blir att gäldenären helt eller delvis befrias från sitt betalningsansvar, om situationen i princip är omöjlig att ta sig ur på annat sätt och skuldsanering bedöms som en skälig lösning."

Det lämnades in för snart 551 dagar sedan. Så... gick det bra då? Nä det gjorde ju inte det... Det står tydligt och klart att för en regering som spottar ur sig nya lagar och förändringar och tom boostar om det, "propositionsinvasion till riksdagen!", så ligger inte skuldsaneringslagen högt i prioritering... Om man nu, under de 551 dagar man suttit stilla på Ertsborns utredning, haft tid att skriva ihop så många propar så har man antagligen gjort det utifrån en prioriteringsordning. Bl.a. har man fått ihop en "enklare plan och bygglag". Men lättnader för människor som lever under slavliknande förhållanden har man på 551 dagar inte lyckats klämma in...

Man hänvisar till att man måste gå "försiktigt" fram och "tänka på balansen". Då menar man balansen mellan borgenärens rätt att få betalt och gäldenärens skyldighet att fullfölja avtal. Att det inte bara handlar om rättighet/skyldighet, utan också om möjlighet att fullfölja avtal kniper man igen ögonen hårt inför och vägrar se. Länk till exempel.

Läs artikeln i Sundsvallstidningen, "Ett par i Njurunda hade ett företag som gick i konkurs på 1990-talet. En av skulderna var då på 397 000 kronor men har med inkassoföretagets räntor vuxit till 3,4 miljoner. En annan av deras skulder har vuxit från 400 000 till 1,4 miljoner kronor." Det här paret har alltså levt på existensminimum sedan 1990 -talet, en sisådär 15 -18 år. Troligen springer den konkursen ur den bankkris Sverige genomled i början av 90-talet. Om paret söker skuldsanering nu och beviljas, vilket nog får anses vara troligt, så ska dom leva på existensminimum i ytterligare 5 år. Dvs totalt ca 20 -22 år. Om Beatrice Ask hade prioriterat upp de 100 000-tals som lever som livegna, fått in en proposition byggd på Jan Ertsborns (fp) förslag, med bl.a. 3 års skuldsaneringstid, så hade paret i Njurunda snabbare varit skuldfria, och många andra hade sluppit leva lika länge som livegna.

Men man har inte prioriterat upp nödvändigheten att hjälpa hushållen. Point made och point taken... Ny plan och bygglag - hög prioritering. Ny skuldsaneringslag - låg prioritering.

Här har samhället ett stort kostsamt problem som skattebetalarna betalar 30 - 50 miljarder per år för (KFM 2008:01 "Alla vill göra rätt för sig") och det är inte prioriterat. Samhället förlorar stora pengar. Humankapital går om intet. Och Beatrice Ask har på 551 dagar inte haft tid att få ur sig en proposition för riksdagen att rösta om.

Jihaa! För den regering som slår sig för bröstet och tycker den varit duktig "Regeringen slår rekord i nya lagförslag", så går poängen fram. Det här med hur medborgarna lider under skuldoket är inget man är speciellt brydd i. Heller.

Hepp!

En suverän sammanställning av skuldsanering hittar du hos Resurspank.

Beskriver inte texten från 1946 en situation som är läskigt likt dagens? Kronofogdens verkställighetsfunktion och Skuldindustrin kanske kan gå samman och bilda "The Company Store Modern Version Inc." Från Wikipedia: "../..the line from the chorus "another day older and deeper in debt" was a phrase often used by his father, a coal miner himself.,/.. "I owe my soul to the company store" is a reference to the truck system and to debt bondage../.. This made it impossible for workers to store up cash savings. ./.. the truck system and associated debt bondage persisted until the strikes of the newly-formed United Mine Workers and affiliated unions forced an end to such practices."


Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.

Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

söndag 28 mars 2010

Jag tror på allvar jag blir tokig.

Vad i *piip* *piip* vilket *piip* dravel detta *piip* Lyxfällan är.

Tv står och går just nu för ett barn har igång den och nu är det Lyxfällan. Nåt så *piip* hemskt. Hur är det möjligt att det får fortsätta!?

Nåt så *piip* *piip* hopplöst. Jag kan skriva här tills döden ramlar över mig. Jag kommer aldrig någonsin kunna uppväga den genomslagskraft Lyxfällan har. Inte Ertsborn heller. Inte Kronofogden heller.

Nu säger någon av kråkorna Charlie eller vadnudenandraheter att man ifrågasätter hur man kan få starta företag när man har skulder hos kronofogden.

Vad *piip* ska vi ta oss till för att uppväga tokbilden *piip*programmet bär ut? CSN lån till tuttoperationer? Ska DET vara bilden av anledningen att flera hundra tusen personerna har skulder som Kronofogden ska driva in? Jag tycker det är förunderligt att jag inte får FLER kommentarer från människor som vill begrava mig levande! Om man har uppfattningen att jag försvarar personer som den kvinnan... ja då är det underligt att ingen står utanför min grind och väntar med knogjärn!

Nu hör jag någon av kraxarna Charlie och "Vaddenandranuheter" säga att kvinnan har en matkostnad på 10 000 kr... Jag går och letar ett rep.

Var kommer alla dessa tok ifrån och var hittar Lyxfällan dom alla? Jag sliter mitt hår.

...vad ska vi ta oss till? Vaför skulle min ungen på med tvn? Bara så att ingen missförstår mig, jag tycker den kvinnan ska få hjälp. Hon behöver hjälp. Hon har det säkert jättejobbigt och behöver hitta bättre sätt att hantera tillvaron. Men varför ska det göras i TV? Och varför går inte Lyxfällan ut och säger att det INTE är representativt för de som har skulder hos Kronofogden?

Edit: Eeeeh jag blir tokig, nu säger dom att kvinnan spenderar 4,500 på sin dotter/månad. Hon spenderar 22 000 kr/månad PÅ SIG SJÄLV OCH IMPULSKÖP!? jag blir galen...

Edit 2: där kom det. Hon har en diagnos, hon har ADHD! Och så säger Charlie "Ochvadhanheterförtredjegången" att nu är det bråttom, dom har bara en dag på sig... Hur kan det bli underhållningstv av en person som har ADHD, är ensamstående mamma, har ett shop-o-holic missbruk, hur kan det bli underhållningstv av en persons tillkortakommanden? Hon ska ha långvarig hjälp som ska ta den tid det behöver! Det är inte underhållning. Jag tänker på alla som har samma problem och som INTE får hjälp utan får påhälsning av Kronofogden och livslångt evighetsgälderi framför sig.

Edit 3: där kom det sista. En kvinnlig speakerröst säger "bla bla bla... när nu "namnet" börjat göra rätt för sig...." Herregud!

Men kvinnan i programmet verkar klara sig. Och hon fick en dator. Har möjlighet att försörja sig via sitt företag. Har löst kronofogdeskulden genom sin mamma.

Men alla andra...

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Förelägganden och en spännande tanke.

Kombinationen Dwights inlägg, länk, och en god vän har väckt en tanke i mig. Eftersom problemen med, eller konsevenserna av, svensk obeståndspolitik bara ökar, växer och fördjupas så behöver det adresseras. Politikernas ointresse, speciellt (s)&(m)´s ointresse ger liksom inget hopp. Och jag tror att en anledning är att det saknas "erfarenhetsbaserad evidens". Men vet helt enkelt inte hur det ser ut.

Vad kan vi hitta på? För att stressa systemet... och så kom samtalet in på Lex Alonzo. Alonzo är en rätt kul kille och om nu trailern inför nästa program lovar rätt, och jag fattat rätt, så har han satt upp en kamera i en av riksdagens toaletter och filmat. Iden går ut på att utsätta riksdagsledamöterna för det dom inte skyddar medborgarna för. Enligt Alonzo är det inget lagbrott att filma toalettbesök och visa upp. Så har jag uppfattat det i alla fall.

Så Dwights inlägg, en god vän och Lex Alonzo började forma en tanke. Tänk om 100 personer under 100 dagar hävdar att någon "viktig" person är skyldig dom pengar? Kanske skicka till Madame Mim själv? Eller Beatrice Ask heter hon visst. Eller om vi nu ska utgå från att hon är endast en galjonsfigur, om än en skvatt galen sådan, så kanske det är Fredrik Reinfeldt man skulle rikta in sig på?

Under 100 dagar ramlar det en gång om dagen in ett betalningsföreläggande till Reinfeldt. Varje gång måste människan själv skicka in ett bestridande eller så går det automatiskt till utslag.

Jag vet inte hur jag ska få ut budskapet att det är bara knalla in på kronofogden och helt random skicka in ett krav på någon. Du behöver ha personnummer, men det hittar du på exvis birthday.se. Du behöver inte lämna in något underlag, du behöver inte lämna in något bevis på att skulden finns, du behöver bara fylla i blanketten där du ska skriva NÄR skulden uppstod men inte HUR. Vid raden "Fordran avser" kan du bara skriva handlån. Sedan hitta på lite mer saker som datum o.s.v. Sen uppger du hur stor räntesatsen är. Och lite annat smått och gått. Förresten skippa besöket hos Kronofogden. Blanketten ligger på nätet, länk, och anvisningar om vart du skickar den hittar du här.

Det är den "tunga" borgenärsbiten av obestånd i Sverige. Att fylla i blanketten. Ett svettigt, hårt och mödosamt arbete som tar ca 2 minuter. När betalningsföreläggandet når den summariska processen så skickas ett föreläggande ut, till vem du nu uppgett har en skuld till dig. Förslagsvis då Reinfeld.

Första dagen och första betalningsföreläggandet så blir nog herr Reinfeld orolig och undrar "men men men vad är det här? Jag fattar ingenting!" Och så ringer han eller någon av hans assistenter upp någon på Kronofogden och ställer frågan. "Vad är det här?" och får svaret att "Det är ingen fara, skicka bara in ett bestridande så händer inget mer". Dag nr 2, nytt betalningsföreläggande, men nog inget samtal för nu vet Reinfeldt vad han ska göra, och känner sig trygg i det.

Dag nr 23 och det 23:e betalningsföreläggandet börjar Reinfeldt vara rätt less tror jag... Och nu kanske det blir ett nytt samtal. "Men hur i helvete får jag stopp på detta! De här skulderna är påhittade, få nu till ett slut på dumheterna! SLUTA SKICKA KRAV PÅ MIG!" ...och svaret blir "Vi kan inte skydda dig. No can do..." Vem som helst kan skicka in vilken fordran som helst på vem som helst och Kronofogden FÅR inte ställa några frågor. FÅR inte säkerställa att skulden finns. FÅR inte avvisa. SKA verkställa. Det är upp till gäldenären att skydda sig bäst han hon kan. Först när gäldenären själv protesterar påbörjas en utredning. Men inte vid inlämnandet.

Det handlar om moral. Men inte på det sättet allmänheten förvillats tro. Att gäldenären är skumraskfiguren. Obeståndspolitiken är vidöppen för vem som helst att dra en rövare med. Det handlar enbart om hur stor moral den som skickar in skulden har. Hela sverige kan skicka påhittade skulder sinsemellan varandra. Hittan och dittan.

Problemet med iden ovan är om det verkligen skulle gå till utslag och bli föremål för verkställighet. T..ex. om Reinfeldt är borta på en längre semester... För då blir den påhittade skulden helt plötsligt riktigt... Och det är inte meningen. Meningen är att visa för Reinfeldt att han och hans kompisar måste vakna till liv och börja skydda medborgarna.

Man kanske skulle prova en Lex Alonzo? Vända systemet mot den som inte ser till att skydda individen. Jag tror det skulle vara en "fast lane" till en förändring. Reinfeldt skulle nog efter ett antal betalningsförelägganden kuta in till Judep och banka en näve i bordet. "Om lagstiftning måste till för att dessa dumheter ska få ett stopp så får ni förbanne mig ta fram den lagstiftningen! OCH DET SNABBT!"

På hemsidan, www.insolvensstockholm.se, finns numer en räknare. Ganska långt upp till höger finns ett räkneverk som säger "Nu har Beatrice Ask suttit med Ertsborns utredning och gjort ingenting i XXX dagar, xx timmar, xx minuter, xx sekunder". Kanske om vi pressade lite verklighet in i riksdagen så skulle det börja hända grejjer?

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

fredag 26 mars 2010

Bluffakturor igen

I inlägget "Man får välj vänja sig" kommenterade jag SRs inslag om bluffakturor. Enligt Marie Axtelius, regionschef Företagarna i Halland, kan Kronofogdens ökande arbetsbelastning bero på att företagare i den regionen kan vara ett lättare byte för företag som använder bluffakturor som företagside. Det är väl fint tänker jag? Att Kronofogden får mer att göra inte för att företag/privatpersoner "gör mindre rätt för sig" utan för att fler företag utnyttjar Kronofogden i sin ambition att lura till sig pengar.

Idag i SVD hittar vi en ny artikel om bluffakturor. Länk till artikeln. Nu talar man om att även privatpersoner drabbas.

"– Det här är brott mot marknadsföringslagen och det är ingen effektiv lag för att få stopp på dem. Den som går in i en process måste vara beredd att betala och när utslaget till sist kommer finns företaget oftast inte kvar, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel."

Vad händer om någon skickar en bluffaktura? Tar vi perspektiv den som skickar ut fakturan kan två saker hända. Ingenting, dvs den som fick fakturan betalar inte, eller så betalas fakturan och då tjänar den som skickade ut fakturan i det här fallet 2 875 kr.

Om den som fått fakturan inte betalar kan två saker hända. Ingenting, dvs den som skickade blufffakturan lägger ner, eller så går bluffakturan vidare till Kronofogden för försök till indrivning. (se artikeln i SR Halland). Det har inget med "rätt och fel" att göra, det handlar enbart om hur mycket is i magen bluffaktureföretaget har. Hur fräcka dom är. Hur långt dom är beredda att gå för att lura till sig pengar. Hur väl dom känner till systemet...

Om ärendet når Kronofogden blir konsekvenserna olika om det är företag eller privatpersoner.

När Kronofogden får ett ärende, bluffaktura eller inte, skickar Kronofogden ut ett betalningsföreläggande. Är mottagaren ett företag kommer föreläggandet registreras som en betalningsanmärkning hos upplysningsföretagen. Dvs redan där får bluffakturan konsekvenser för företagaren.

Är mottagaren en privatperson blir ärendet en betalningsanmärkning först när det finns ett utslag.

Om mottagaren av föreläggandet inte bestrider blir luftfakturan ett ärende för verkställigheten och utmätning. Det har inget att göra med om fakturan finns eller inte. Inte på en fläck. Det handlar endast om den som fått föreläggandet har kunskap/ork. Mer om varför inte alla bestrider kan ni läsa om hos Superskuldsatt. Ett smakprov ur det inlägget:

"När valet hänger mellan att leta upp ett rep och en stabil bjälke, eller mellan att försöka, på något sätt få mat på bordet till barnen, så ligger inte ett delgivningskvitto som högsta prioritet. Ja, breven från fogden låg kvar oöppnade, säkerligen fullkomligt oansvarigt, men oundvikligt, för att orka fortsätta leva. Så var det för mig, så är det med största säkerhet med merparten av de som inte har skickat in delgivningskvittot."

Om ärendet når Kronofogden, om ärendet inte bestrids och går till utslag/dom och blir Verkställighetens uppgift att reglera så blir det UTMÄTNING. Dvs långtgående integritetskränkande tvångsåtgärder där staten ska se till att bluffaktureföretaget får betalt, kapital, ränta, avgifter och hela midevitten. För en faktura som inte finns!

Så alla dessa små guds rättesnören som springer omkring och kastar fördomar runt sig kan dra något gammalt över sig. Systemet är för grovmaskigt och frånvaron av rationalitet gör att både privatpersoner och företag hamnar i trubbel. Inte för att dom inte "gjort rätt för sig" utan av helt andra anledningar.

Här vill jag röka fram tokstollen "Anonym" som skriver kommentarer i "Man får väl vänja sig". Jag tror att du jobbar på verkställigheten, eller åtminstone gjort det. Jag tror att du försöker hitta förklaringsmodeller till varför inte DU "gör rätt för dig".

"Anonym"s kommentar:
"Ang betalningsförelägganden. Företag som råkar ut för "blufföretag" bestrider föreläggandet varvid inget utslag meddelas. Tror inte det är många "blufföretag" som går vidare till tingsrätten.

Det är alltså inte så att Kronofgoden mäter ut skulder som ej är fastställda i domstol."

@Anonym - är du riktig eller är du riktig? DITT arbete bidrar till att företag får svårt i sin verksamhet. DITT arbete sätter käppar i hjulet för människor och DITT arbete är något som med endast en liten insikt i DINA arbetsuppgifter som utförs i det system DU arbetar för, enkelt kan omvandlas till något lukrativt.

Kronofogden har blivit en viktig pusselbit för Skuldindustrins ambitioner att tjäna pengar.

Verkställigheten och Kronofogden borde kollektivt ställa sig upp och SKRIKA "WHAT THA´ FUCK förstår inte ni politiker/media/allmänhet att vi, i egenskap av statliga tjänstemän, är UTNYTTJADE AV SKULDINDUSTRIN". Varför man inte skriker högt säger man beror på att man har lagstiftad skyldighet att vara "objektiv" och "inte ta ställning". Trams, säger jag. Det handlar inte om objektivitet. Vad det handlar om vet jag inte, men det kan vara en hint att borgenärssidan, dvs de som utnyttjar verkställigheten är stora kapital- och kunskapsstarka företag, som bara dom morrar dovt sprider skräck omkring sig. Vem skulle du darra inför? Chefsjuristen på Nordea eller en tandlös person, illa klädd, fattig som en lus och kanske inte ens kan förstå "tjänstemannasvenska"? Gäldenären har inga resurser att sätta mot, borgenären har i princip oändliga resurser.

Obestånd handlar inte om att människor inte gör rätt för sig. Obestånd handlar alltför ofta om att systemet utnyttjas av någon smart person som vill tjäna pengar utan att "göra rätt för sig".

...och politikerna fortsätter stoppa huvudet i sanden och vägrar införa någon som helst balans i systemet...

Ut med Utsökningsbalken, eller åtminstone modernisera den. Ålägg varje tjänsteman på Kronofogden att noggrant säkerställa att fakturan/skulden finns och är riktig innan tjänstemannen ger sig efter medborgaren för att försätta denne i fattigdom. Svenska statliga tjänstemän ska inte tillåtas utnyttjas i dunkla syften. Läs NoCashs inlägg. Han är en av många i Sverige som är, av statligt avlönade tjänstemän, i utanförskap ställd person. Staten måste vakna till liv och börja SKYDDA sina medborgare och medborgarnas företag.

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

torsdag 25 mars 2010

SMS-låneföretag igen

KO drar ett SMS-låneföretag till domstol igen. Länk till artikel i DN. Varför ska man envisas att gå över ån efter vatten?

Ett mycket enkelt sätt för Sverige att hantera otyget SMS-lån är att helt enkelt begränsa deras möjligheter att gå till Kronofogden för att driva in skulden.

Idag kan lån beviljas hej hopp och lite vilt om man så önskar. Till vem som helst. Kan inte låneansökaren betala tillbaka är det bara för SMS-låneföretaget att knalla in till närmaste Kronofogde och fylla i ett papper om verkställighet. Det tar ca 2 minuter. Lämna över papperet gå hem och bevilja nya lån medan Verkställigheten springer som yra höns och utmäter och stöttar företaget att få in sina pengar, 3 945 % ränta och allt.

Kan någon förklara för mig varför dessa företag ska ha samhällets stöd i att driva in dessa lån? Och är det ingen som ser kopplingen mellan dessa lån och Kronofogdens verkställighet? I det ögonblick kronofogden säger till dessa företag att "Vi tänker inte befatta oss med sånt där trams. Vi tänker inte förstöra människors liv för att ni ska ha stöd. Vill du låna ut pengar lite hitsom och ditsom så FINE. Gör det du. Men kom inte hit och gnäll när du inte får tillbaka pengarna! Hej Då!" Så tror jag att dessa lån snabbt skulle försvinna. Liksom lägga till en ny dimension till "Snabblån". Om verkställigheten INTE driver in dessa skulder blev det nog "Snabbt-försvann-dom-lån".

Men man ska gång efter annan sitta och gnälla över att dessa lån ställer till det för samhället. Samtidigt som man glatt och villigt skickar ut statliga tjänstemän med långtgående integritetskränkande befogenheter att stötta otyget SMS-lån. Och så sitter man och undrar, indignerat, över varför SMS-låneföretagen är så DUMMA.

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

onsdag 24 mars 2010

Och idag ska jag prata om ... skulder IGEN.

Idag har Beatrice Ask suttit på Ertsborns utredning i 546 dagar and counting... Efter en liten storm i ett vattenglas utlovade Moderater i Civilutskottet, Katarina Brännström, den 21 februari, att det skulle komma en proposition om skuldsanering den 23 mars. Dvs igår. Igår kom och gick men ingen proposition. Om nu någon hade väntat sig något annat...

Skuldsanering. Obestånd. Ja herregud... Idag, i Sverige, finns det företag som handlar med skulder, som köper en skuld för under 10 % av det nominella värdet, kliver in till Kronofogdemyndigheten lämnar över skulden till statliga tjänstemän att driva in och så lutar sig den nyblivna ägaren till den gamla skulden bakåt och registrerar mån efter mån efter mån pengarna som Kronofogdemyndigheten transfererar FRÅN den sjuke, arbetslöse, konkursade, till den som redan har. I Intrum Justitias årsredovisning kan vi läsa följande:

"Avskrivna Fodringar kan omsättas
Avskrivna fodringar är fodringar som kreditgivaren helt eller delvis har reserverat kostnader för eftersom deras nominella värde inte kan återfås i sin helhet. Det kan exempelvis gälla kundfodringar och lån med eller utan säkerhet, mellan företag och privatpersoner eller mellan olika företag.
Gäldenären är fortfarande skyldig att betala men kostnaden för att få betalt bedöms som så hög att fodringsägaren skrivit av hela eller delar av fordran. Den har dock fortfarande ett ekonomiskt värde och kan avyttras till en tredje part som fortsätter försöken att få betalt. Priset på avskrivna fodringar beroer på typ av fordran. Intrum Justitia förvärvar portföljer inom sin nisch till ett snittpris under 10 procent av fodringens nominella värde.
../..
Kreditinstitut, privata och offentliga företag och myndigheter hör till säljarna.”

Det här kan jag omsätta till ett strålande exempel på en typ av skuld jag tror få personer tycker är ok.

En liten flicka eller en liten pojke, vi kan säga 12 år, lånar en bok på biblioteket. Och tappar bort boken. Så kommer det ett krav från biblioteket "Boken borta. Betala 375 kr tack." Den ensamstående föräldern lever under den relativa fattigdomsgränsen och kan inte betala. Så när 12-åringen är 25 dimper det ner ett brev till honom/henne, kanske tom från Intrum Justitia: "Du har en obetald skuld till oss." skulden nu vuxit till 1 578 kr. "Om du inte reglerar skulden kan den komma att lämnas över till Kronofogdemyndigheten". Hepp.

Skulle nu Intrum Justitia komma att lämna över skulden till Kronofogdemyndigheten så ska statliga tjänstemän, som har skyldighet att INTE ställa en enda fråga, ge sig ut efter den nu 25 åriga personen och kanske sälja något han/hon äger eller ge sig efter personens lön. Allt i syfte att reglera 1 578 kr till ett företag som köpt skulden för 156 kr. En skuld som uppstod när personen var 12 år och inte kunde påverka sin situation själv. Hepp. Hepp.

(Eller det här ärendet? Som nu fann sin lösning iom att föräldrarna hade kunskap, men hur många liknande ärenden drivs inte mot nu 22 åriga unga människor?)

Intrum Justitia är en av de företag som sliter och drar för att tjänstemännen på Judep INTE ska göra några förändringar i de här rutinerna. Varför vill inte Intrum se någon förändring? Ja kan det här ligga bakom (uppgifterna kommer från Superskuldsatt)?

Intrum Justitia
Omsätter: 523 618 000:-
Resultat: 88 628 000:-
Tillgångar:275 884 000:- varav 26 043 i eget kapital.
Omsättning per anställd: 1 657 000:-
Kostnad per anställd: 626 000:-

Är det verkligen så svårt att se att detta inte är sunt? Det är inte en sund verksamhet, det är inte sunt för skattebetalarna som får skjuta till mer än 30 - 50 miljarder per år (jfm F-kassans felaktiga betalningar på 16,4 miljarder) och det är definitivt inte sunt för den som är sjuk och ska försöka överleva.

Det här vill man alltså inte förändra grundförutsättningarna för. Vi kan ta ett annat exempel.

300 000 kr i skuld. 30 % ränta. Kronofogden driver in 5 000 kr från en arbetslös per månad. 60 000 kr transfererar Verkställigheten från den arbetslöses lön till ex.vis Intrum Justitia per år. Efter att borgenären fått 60 000 kr så är den arbetslöse nu skyldig, inte 240 000 som man skulle kunna tro, utan 330 000 kr. Nytt år. Fortsatt löneutmätning. 12 mån senare, 60 000 nya, friska pengar transfererade medelst verkställigheten till borgenären. Nytt skuldsaldo. 360 000 kr. Nytt år. Fortsatt löneutmätning. Nu har borgenären fått 3 år * 60 000 kr = totalt 180 000 kr via Verkställigheten. Nytt skuldsaldo 390 000 kr...

10 år efter skulden ramlade in till Verkställigheten har statliga tjänstemän transfererat 600 000 kr till borgenären. Gäldenären har betalat 600 000 kr på en skuld på 300 000. Efter tio år av löneutmätning har skulden, trots 600 000 kr inbetalat, nu växt till 600 000 kr... Kan det här vara förklaringen till att varken banker eller inkassobranschen är så särdeles intresserade av en förändring och gör allt som står i deras makt för att allt ska bli vid vad det är?

Jag kan förstå det. Borgenärerna "is in it for the money". Vad jag inte kan förstå är politikernas ovilja att balansera upp detta fullständigt glasklara vansinne.

546 dagar som sagt. And counting...

Vi skickar regelbundet ut information. Vill du vara med på maillistan? Skriv till info@insolvensstockholm.se så lägger vi till dig.
Kursiv
Fler om samma problem
Dwight - gör det hotfullt!
Johnny Rocker - gör det ilsket!
Systembloggen - gör det besviket!
Resurspank - gör det systematiskt!

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

tisdag 23 mars 2010

Avgå hela jävla högen!

Att Beatrice Ask är som hon är det vet vi. Och för de som inte har det klart för sig kan läsa vidare här:
Scaber Nestor
HAX
Johannes
Annarkia
Bandhunden
Ipse cogita
ska ni ha roligt när ni läser så gå till Dwight, som lyckas göra komik av en tragisk historia. Begåvad komik.
..och många, många, många fler.

Men jag nöjer mig inte med att skrika om Beatrice Asks avgång. Jag vill att Beatrice Ask OCH ÄVEN hennes patrask ska lämna in ett brev där man avsäger sig/säger upp sig från sin position. Det kan sitta vilken nickedocka som departementschef som helst, begåvad, obegåvad, tjusig, otjusig, ung eller gammal, röd eller blå, men så länge alla tjänstemän sitter kvar och styr i bakgrunden så blir det ändå ingen skillnad. Skuldsaneringslagen har sett olika röda och någon blå minister komma och gå. Ingen skillnad.

För ingen kan väl tro att dataavlyssning, barn under 15 år ska få kroppsbesiktigas lite hit och dit, att lila kuvert, att uppfattningen att skuldsanering riskerar stjälpa de banker som arbetar så bra på den biten själva, att... att... att... är ministerns egna ideer?
Get real..

Vi väljer vilket lag som ska få klubban men det är inte där makten ligger. Makten ligger hos de som sitter med granna, trygga anställningsavtal, TJÄNSTEMÄNNEN. Dvs de som sitter i bakgrunden och som sitter kvar oavsett vilken färg på stollemössan den som är Departementschef har.

I 16 år har skuldsättning varit ett samhällsproblem. I 16 ÅR har skuldsatta människor gått sönder i Sverige. Sedan 1996 har människors små inkomster blivit till stora pengahögar åt skuldindustrin. Under de 16 åren har "samhället" (läs Judep) försökt hitta lösningar på ett problem som FORTFARANDE inte funnit sin lösning. Och vi pratar inte om teoretisk fysik här. Det är enkla lösningar på enkla problem. Men varför blir inget gjort? För man har tappat bort den absolut viktigaste grundförutsättningen: Om kartan och terrängen inte stämmer överens är det terrängen som gäller!

Idag, den 23 september 2010, har BEATRICE ASK OCH HENNES PATRASK suttit på Ertsborns utredning i 545 dagar. Inte en rörelse har någon detektor kunnat registrera. Den första varianten av Skuldsanering kom för 16 år sedan. Föll pladask. Var inte snickrad utifrån terrängen utan utifrån fördomar. Sedan fortsatte det. Ändring inte efter verkligheten, utan utifrån fördomar. Varje gång det påtalats (2003 KoV, 2008 KFM, 2009 riksdagens Insolvensutredning) att det är ett stort jävla berg i vägen så stirrar Judep och vilken "chef" dom för tillfället har ner i kartan och säger "Ne-he-he-heej du, det finns inget berg här, det ser vi på kartan! Fanns det ett berg skulle det vara utsatt på kartan!"

Hur stor inlärningscykel kan ett departement behöva? Diameter 25 år?

Länk till tidigare inlägg.
Resurspank har sammansatt mängder av information om skuldsanering. Länk till hennes inlägg.

Och om någon får för sig att gå på Herr Bodströms retorik, så vill jag bara påminna er om att den Röda Gubben är inget roligare att ha än den Blåa Gumman. För politiken är inte deras, politiken är tjänstemännens. Och dom sitter kvar vad vi än röstar in för färg.

Det här är inget utfall av något grumligt politikerförakt, även om jag personligen genom erfarehetsbaserad evidens har utvecklat en stor portion av den varan (YES I Said It!), utan vad det handlar om är VÄLJARFÖRAKT! Och nu ska väljarna gå omkring och vara uppvaktade i några månader till. Den färg som bugar snyggast och presenterar mest fläsk får äran att ignorera er i 3,5 år efter det. Tills nästa valkampanj tar fart och det ska nötas på höfter (bugas) och knän (nigas) och slängas ut fläsk hit och nötkött dit och knackas dörr och gud vet vad.

Idag har Beatrice Ask (m) och hennes patrask IGEN svikit de som mest behöver stöd och hjälp. Liksom Tomas Bodström (s) innan henne. Liksom Freivalds (s) före honom. Det är så föraktfullt så jag vet inte vad. Om politiker och tjänstemän inte tar hand om sina medborgare, vad ska då medborgarna ha politikerna och tjänstemännen till? För att ha någon att avlöna?

Kan man inte hålla löften ens under den tid man flinar mest inställsamt mot "pöbeln" hur tror ni det blir när man inte längre behöver något från "pöbeln".

Här är olika kontaktmöjligheter till de som svikit och sviker igen och igen.
Kontaktuppgifter till Beatrice Ask via registratorn. Hon har accepterat att vara galjonsfigur. Då får hon väl vara det då.
Moderater i Civilutskottet. Dit kan man också skicka en rad tycker jag. Det är trots allt där man lovat komma med en proposition idag.

Och om någon nu skulle bli förnärmad och uppleva språket och hur jag uttrycker mig som "opassande" eller något annat, så kan jag lugnt och stilla informera om att jag kan värre.

Skriv nu allt ni kan komma på. Bara för att dom skiter i er betyder inte att ni behöver stå stilla under processen. Skriv och visa din besvikelse.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

måndag 22 mars 2010

"Kronofogden hinner inte jaga skuldsatta"

...skriver DN idag i papperupplagan, delen Nyheter sid 9. Artikeln är inte utlagd på nätet (däremot har man en artikel om färre plastikoperationer i USA och ställer den samhällsomstörtande frågan "Är det ett trendbrott i utseende- fixeringen eller bara den ekonomiska krisen som gör sig påmind?" Hepp! Hepp! ) artikeln finns inte på nätet så jag kan inte länka. SVD däremot har en notis om Kronofogden på nätupplagan, länk.

DN "Förra året ökade antalet ärenden med drygt 30 000 där personer håller sig undan deras oftast dystra besked. -Många av dem har inte betalat sin elräkning, säger Elisabeth Gummesson på länsstyrelsen i Stockholm."

Jag tror jag brister ut i gråt snart. Retoriken är katastrofal. Om vi skriver om dessa meningar, så dom blir mindre "Lyxfälleflirtande", dvs fördomsförstärkande, och mer kunskapsbaserade blir det en mer rättvis bild av verkligheten. Jag antar att det, liksom ofta när det är någon i frågan obestånd okunnig journalist, är journalisten som fått till ett olyckligt ordval.

mer

"Lite drygt hälften av dem som fick en påminnelse från Kronofogden betalade frivilligt, medan 43 procent höll sig undan."

Det kommer mer ändå...

" - Det är inte ovanligt att människor har det så tajt att de väljer att inte ens öppna kuverten med räkningar. De stoppar huvudet i sanden, säger Elisabeth Gummesson på länsstyrelsen i Stockholm."

Det är oviktigt om det är journalisten eller Elisabeth Gummesson som lyckats välja fel ord. För budskapet går fram. "Håller sig undan", "...betalade frivilligt", "stoppar huvudet i sanden" och "..hitta dem som står i skuld." Det anspelar på att de som betalar har en betalningsvilja och de som inte betalar har en betalningsovilja. Att det skulle kunna handla om betalningsförmåga lyckas då inte jag få in om jag så använder skohorn.

Meningen i DNs ingress "Förra året ökade antalet ärenden med drygt 30 000 där personer håller sig undan deras ofta dystra besked." är tom svår att tolka. Om vi utgår från att journalisten vill ha sagt att 30 000 ärenden inte hittat till gäldenären (hur många gäldenärer det nu rör sig om, 10 000? 5 000? 30 000? 400?), så kan man tänka sig ett alternativ till den formuleringen skulle vara: "I 30 000 ärenden har Kronofogden inte kunnat hitta gäldenären. Anledningarna till att Kronofogden inte kunnat lokalisera gäldenären kan vara många, det kan t.ex vara personer som bor utomlands, eller som blivit vräkta och nu är hemlösa utan fast adress, att personen ligger på sjukhus bl.a." eller något. Jag är inte journalist men jag kan säga att den meningen som trycktes i papperstidningen är crap byggt på fördom och än värre bygger på fördom.

"Lite drygt hälften av dem som fick en påminnelse från Kronofogden betalade frivilligt, medan 43 procent höll sig undan." Jag utgår från att "påminnelse" här betyder betalningsförelägganden?
min alternativa mening:
"Lite drygt hälften av dem som fick ett betalningsföreläggande reglerade skulden innan den gick vidare, medan 43 procent gick till utslag". Om det nu är betalningsförelägganden man menar, eller om Kronofogden har börjat skicka ut påminnelser? Jag fattar ingenting.

...stoppar huvudet i sanden borde inte varit med överhuvudtaget. Ett uttryck som spär på allmänheten uppfattning om att skuldsatta lever tokliv á lá Lyxfällan. Istället för huvudet i sanden skulle man kunna använda sig av den kunskap som finns, (KoV 2003, KFM 3008:1, Vägen tillbaka för överskuldsatta) och säga att "Det är inte ovanligt att människor har det så tajt att de väljer att inte ens öppna kuverten med räkningar. Anledningen kan vara att de har andra problem, personliga eller ekonomiska (arbetslöshet, skilsmässa, sjukdom, konkurs), som gör att dom inte klarar eller har möjlighet att hantera ekonomin. Dom kan också vara så djupt överskuldsatta att dom blivit vad Insolvensutredningen omtalar som "passiviserade". (Well, Ertsborn skriver "passiva" men jag väljer att läsa det som "passiviserade" för passiviserade är mycket närmare sanningen tycker jag. Någon/något har gjort någon passiv. Vilket är vad det handlar om.)

ja ni fattar...

Och vad vi ska ta oss till för att få upp kunskap och intresse hos media för att hitta en lösning på problemet med ordval vete tusan.

Det kanske är dags att olika redaktioner sätter sig ner och bokar var sitt internmöte om ordval och vilken bild man vill föra ut? Jag tror inte att man medvetet vill föra ut fördomar. Jag tror att det är frånvaro av diskussion som lagt grunden till det olyckliga ordvalet. Men oavsett anledning så är olyckan framme. Jag säger som något av mina barn skulle sagt: "Media suger!"

...och om USA fortsätter vara föregångsland för resten av världen (här Sverige) så kommer det internmöte jag eterfrågar bli än mer nödvändigt. SvD idag, "Kalifornien "en tsunami av utmätningar". Ligger vi (Sverige) som vanligt steget efter så är vi ett kliv från klippbranten.

Jämför vi ordvalen i DNs artikel "Kronofogden hinner inte jaga skuldsatta" och SvDs artikel "Kalifornien en tsunami av utmätningar", så ser vi att SvD har ett betydligt bättre ordval än DN.
DN "håller sig undan" -moral och fördom.
SvD "Arbetslösheten, med en ny och mycket oroande hög andel långtidsarbetslösa, är huvudskälet till att det talas om en kommande våg av utmätningar under det här året." -verklighet och verklighet.

Vilka personer på obestånd tycker du synd om? De som i Amerika (SvD) hamnat i ekonomiska problem pga långtidsarbetslöshet eller die Dumme Schwensken (DN) som "håller sig undan" och "sticker huvudet i sanden"? Vem sympatiserar du med och vilka vill du "straffa"?

Ska vi ta ett "micro" perspektiv, dvs nationellt, så kan det bero på att SvD har en mer genomtänkt linje än DN.
Ska vi ta ett "macro" perspektiv, dvs internationellt, så kan det bero på att SvD har baserat sin artikel på någon information från USA, som har en mer genomtänkt linje än Sverige.

Jag vill också slänga in en brasklapp här. Det är inte DNs journalist enbart som ska klandras för detta. Obestånd och mekanismerna bakom är inte lätta att förstå. Inte ens våra politiker och tjänstemän har läget klart för sig alla gånger... Det är ett redaktionellt problem. Varje redaktion måste bygga upp kunskap. Man behöver ställa sig frågan, då det nu är ett så komplicerat system, VILKEN journalist har tillräcklig bakgrundskunskap om PROBLEMET för att BÅDE ställa rätt frågor OCH få ihop artikeln på ett sätt som är korrekt.

Aftonbladet kom sent omsider ut med en egen artikel igår. Länk. Superskuldsatt argumenterar strålande kring den artikeln. Länk till Superskuldsatt.

...och imorgon kommer den utlovade propen om förslag till ny skuldsaneringslag... Risken är stor att min blogg imorgon inte kommer vara nådig mot Beatrice Ask. Heller.

//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se
Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

söndag 21 mars 2010

Ett Påfund. Och frihet. Och veckans bloggdebatt.

Kent Persson (m) har startat något som kallas för "Veckans Bloggdebatt". Det är i princip ett gäng bloggare som varje vecka diskuterar kring ett givet ämne. Från olika perspektiv skriver man ett debattinlägg och så tutar var och en och kör.

Lite som oss onsdagsbloggare tänker jag. :) Fast Kent var snäppet smartare än vi var, han kallade det "veckans bloggdebatt". Vi som inte är politiker, trots att vi tänker starta parti, var lite mindre finurliga och så blev vår beteckning något mindre spektakulärt. We´ll live tänker jag.

Hursom, veckan som tar slut ganska precis idag har annonserats vara veckan man diskuterar "frihet". Jag kommer in lite sent, typ jättesent, men ändå...

Frihet kan innefatta allt från frånvaro av begränsande regelverk till att stå på ett berg eller i en för på en båt och svepas med av en frihetskänsla. Enligt synonymer.se betyder frihet
1
självständighet, oberoende, suveränitet, självstyre; obundenhet, tvångslöshet, otvungenhet, frigjordhet
2 tillstånd, licens, befrielse, lov, tillåtelse; rättighet


Frihet bör väl vara det som finns i frånvaro av ofrihet? Ofrihet enligt synonymer.se är
tvång, förtryck, beroende; fångenskap

Frihet och ofrihet bör vara varandras motsatser med jeeez vad olika associationer jag får...

Tar vi då ofrihet, och synonymerna, så blir det, för mig personligen igen, att tänka på fattigdomen i tredje världen, politiskt förtryck i "ofria" länder, tortyr, ond bråd död, och obehagligheter som sker utanför vårt svenska trygga land.

Men vad med ofrihet vi hålls med här i Sverige! Och då menar jag inte begripliga "ofriheter" som att jag får inte ta din bil, inte döda dig, inte slå barn eller varandra, alltså de lätta sakerna att förstå. Utan jag menar obegripliga ofriheter. Ex.

Hemlösa - som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som hindrar människor att inte bara få en bostad utan att behålla den.
Obestånd - personer som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som hindrar dom från att "göra rätt för sig".
Småföretagare - som slåss mot ett irrationellt och obegripligt regelverk, som ibland försätter personer i sån hopplös situation att dom hindras från att bedriva verksamhet.
Barn - som inte får tillhöra föräldrarnas familj.
Arbetslösa - som sätts i obegripliga "åtgärder" där dom slåss i ett irrationellt regelverk som någon tjänar grova pengar på.
Sjukskrivna - som helt plötsligt har fått absolut tidsbegränsning på hur länge deras sjukdom ska räknas som sjukdom.

Och många fler "marginaliserade grupper" än så. Och "särintressen".

Det som är genomgående för alla dessa grupper är att regelverket är problemet och att "bödeln" bär titeln "ekonomi". Regelverket påverkar ekonomin som till stor del påverkar hur du ska må, hur sjuk du ska vara, hur frisk du kan bli, hur mycket "hem" du ska ha, hur mätt du ska vara, om du ska få ett jobb, ett liv... dvs. styr alla basbehov du kan tänka dig. Ingen ekonomi, ingen sömn. Ingen sömn, sjuk... Sjuk, sjukare, sjukast. Utanför, utanförare, utanförast.

Regelverket är inte hugget i sten. Det är nedtecknat av tjänstemän och framröstat av politiker. Det kan ändras. Och under tiden vi sitter här och diskuterar problemet så blir folk hemlösa, företag går i konkurs, barn mår så dåligt att dom tror sig tvingade att påbörja sin kriminella- och/eller sin missbrukarbana, sjuka blir sjukare...

Men det är som alltid, mycket snack och lite verkstad. Det diskuteras, "genomlyses", utbildas, konferensas, upplyses, funderas och under tiden GÅR MÄNNISKOR I SVERIGE UNDER PGA IRRATIONELLA OCH BEGÅVNINGSBEFRIADE REGELVERK. Vi kan tjata ihjäl oss om hur synd det är om människor. De som det är synd om hinner gå sönder och dö medan vi funderar på exakt HUR synd det är om dom.

Ut med de som sitter säkert och diskuterar hur "samhället" ska finna lösningar på problem för de som "sitter osäkert". Och in med de som vet hur landet ligger och vad som behövs för att få bort ofriheten. Ut med evidensbaserat och in med "erfarenhetsbaserad evidens". Det är så enkelt att råda bot på, det behövs nämligen inte så många "insikter" eller "lösningar" på problemen, det behövs endast att politikerna plockar bort hindren, dvs ofriheterna. Och vips! har vi FRIHET. Frihet, som jag menar, ger välstånd, välstånd ger frihet. En god cirkel kan man också kalla det.

Som jag avslutade inlägget "Det är (m)örkt och (s)olen lyser med sin frånvaro" så ska jag avsluta även det här inlägget:
"Tänk att man i varje läge kan hitta ett sätt att profitera på de svagaste. Nu ska man göra det i ett halvår. Nu ska man prata ur oerfarenhet till andra oerfarna om vad man vill göra med de erfarna."

My guitar gently weeps...


//Ulrika Ring
ulrika.ring@insolvensstockholm.se

Läs mer på vår nya blogg Fattiga Riddare.
Hemsidan
Följ oss på Twitter
Grupp på Facebook
Dela

pingat på intressant.se och Twingly samt Knuff

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,